Ukrajina

Crvene_brigade

#213201 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

POKAZUJE ZUBE / Trump: 'Ako Putin neće htjeti pregovarati - uvodimo sankcije Rusiji!'

Trump je rekao da njegova administracija također razmatra pitanje slanja oružja Ukrajini, dodajući da bi Europska unija trebala učiniti više kako bi podržala Ukrajinu, plaćati više i izjednačiti se s izdacima.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će vjerojatno uvesti sankcije Rusiji ako ruski predsjednik Vladimir Putin odbije pregovarati o okončanju rata u Ukrajini. Trump nije iznio detalje o mogućim dodatnim sankcijama.

Sjedinjene Države već su oštro sankcionirale Rusiju zbog invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Trump je rekao da njegova administracija također razmatra pitanje slanja oružja Ukrajini, dodajući da bi Europska unija trebala učiniti više kako bi podržala Ukrajinu, plaćati više i izjednačiti se s izdacima.

"Razgovaramo s (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim, vrlo brzo ćemo razgovarati s predsjednikom Putinom", rekao je Trump. "Razmotrit ćemo to".

Trump je rekao da je izvršio pritisak na kineskog predsjednika Xi Jinpinga da pozove na intervenciju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini.

"Nije puno učinio na tome. Ima veliku... moć, kao što mi imamo veliku moć. Rekao sam, 'Trebali biste to riješiti.' Raspravljali smo o tome."

https://net.hr/danas/svijet/donald-trum ... 9ff0affdfc
Čitalac

#213202 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Podoljak: Trump će ubrzo shvatiti da dogovor s Putinom nije moguć zbog njegovog psihičkog stanja.
Američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s ruskim diktatorom Vladimirom Putinom shvatit će da je s njim nemoguće dogovoriti mir u Ukrajini, rekao je u eteru Teletona Mihailo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine.
Prema njegovim riječima, Putina se može natjerati na pregovore o miru samo pritiskom na Rusiju, a do tada će diktator nastaviti manipulirati.
“Trumpu će brzo postati jasno da nema smisla pregovarati o bilo čemu s Ruskom Federacijom Putinovog vremena te da je potrebno pojačati kapacitete Ukrajine da Rusiji nanosi vojne poraze i pojača udare na teritoriju Rusije, jer to remeti Putina, kao i značajno povećati cijenu rata istiskivanjem Ruske Federacije iz globalnih financijskih i industrijskih tržišta", rekao je Podoljak.
On vjeruje da će Trump nakon eventualnog razgovora odmah shvatiti da se s Putinom neće moći pregovarati zbog njegovog "psihičkog stanja". Podoljak je također naglasio da su Trump i njegov tim promijenili stav o ratu u Ukrajini, shvativši da s Rusima neće biti lako i da bi okončanje rata pod uvjetima Moskve bilo nezamislivo za reputaciju Washingtona.
Podoljak kaže da će Ukrajina „vrlo brzo“ u Sjedinjenim Državama vidjeti tri procesa za okončanje rata.
„Prvo, realno je shvaćanje da je nemoguće pregovarati s Rusijom bez prisile. Drugo je da bi alati prisile stvarno trebali izgledati mnogo moćnije nego što je to slučaj danas, odnosno potencijal ukrajinske vojske i ekonomski pritisak na Rusiju trebali bi biti na drugoj razini. Treće, Putin danas nije osoba koja govori bilo kakve racionalne stvari i stoga je razgovor s njim samo gubljenje vremena", rekao je Podoljak.
drug_profi

#213203 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Davno smo mi rekli da ovaj rat može stati tek kad Putin nestane.
Samo će neki nasljednik moći reći, ovaj prije mene je bio lud i odveo je Rusiju u ponor.
Putin to ne može sad uraditi, čak i ako je svjestan kuda ide. On može sad samo ići na sve ili ništa, a to su očajnici koji mogu biti globalno opasni.
Stoga se trebamo nadati da u Kremlju ima dovoljno pametnih i hrabrih, pa će doći do infarkta ili tako nečeg...
Međutim i za to je još rano. Tome se nadati možemo tek ako Trump podrži častan mir.
Čitalac

#213204 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinci danas slave Dan jedinstva...

Peacean

#213205 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

zigzag

#213206 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Peacean wrote: 22/01/2025 14:21
To je to, taman da potroše ove do 1.maja. A novom kontingentu će reći da su oni prvi otišli u odmaralište i da su okruženi ruskim manekenkama koje ih služe :lol: :lol:
Čitalac

#213207 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Image
Peacean

#213208 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Nakon ovakvog prozivanja putler će odbiti svaki prijedlog samo da ne izgleda kao da je trumpov potrčko.
karanana

#213209 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ma sta 60 miliona....? 600 miliona rusija dala.

jeble te takse tarife i sankcije...pa zar to vec nije aktivno?
nema ovde nista od dogovora. ovaj rat ce se nastaviti jos godinama.
Ironmen

#213210 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

karanana wrote: 22/01/2025 17:40 ma sta 60 miliona....? 600 miliona rusija dala.

Trump je obicni kapitalista ja u ovome njegovom tekstu vidim, "ne dam vise para za rat koji me se ne tice zelim vise love za sebe Rusija se sama torpedirala u raslje gola i vratila u nazad minimalno 50 godina i nisu vise vojna opasnost po SAD-e neka se Evropa bavi sa vama ko vas j..."
karanana

#213211 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ironmen wrote: 22/01/2025 17:45
karanana wrote: 22/01/2025 17:40 ma sta 60 miliona....? 600 miliona rusija dala.

Trump je obicni kapitalista ja u ovome njegovom tekstu vidim, "ne dam vise para za rat koji me se ne tice zelim vise love za sebe Rusija se sama torpedirala u raslje gola i vratila u nazad minimalno 50 godina i nisu vise vojna opasnost po SAD-e neka se Evropa bavi sa vama ko vas j..."
vrlo vjerovatno. u tom slucaju, rusija ce lagano i postepeno jebavati sebe i gladovati, ali i napredovati na ratistu. i to ce trajati godinama jer i pored gubitaka atricija je na njihovoj strani sto ja govorim od pocetka rata a ovde se nadaju da ce im nestati mesa i gvozdza.
sankcije su karina, da su prave, mozda bi i bilo fajde, ali energija i pare se vrte kao i ranije.

znam....lazu, travu pasu
Malisa11

#213212 Re: Ukrajina

Post by Malisa11 »

Ma sta pricas, kakvi ba prihodi i uvecanje? Znas li ti razliku izmejdu nafte, gasa i LNGa, baba jange i vidovtog milana? Ruzzija nikad gora, raspada se, samo sto nije.

Ekonomski strucnjaci s kliksa.
Ironmen

#213213 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

karanana wrote: 22/01/2025 17:48
Ironmen wrote: 22/01/2025 17:45

vrlo vjerovatno. u tom slucaju, rusija ce lagano i postepeno jebavati sebe i gladovati, ali i napredovati na ratistu. i to ce trajati godinama jer i pored gubitaka atricija je na njihovoj strani sto ja govorim od pocetka rata a ovde se nadaju da ce im nestati mesa i gvozdza.
sankcije su karina, da su prave, mozda bi i bilo fajde, ali energija i pare se vrte kao i ranije.

znam....lazu, travu pasu
Rusija se veoma brzo prilagodila sankcijama to se vidjelo odma prvih dana kasnije i mjeseci da sankcije nece uroditi plodom zbog toga sam vrijedjan na temi vise puta od forumasa ali to je relanost, sankcije SAD i EU nisu uspjeli zaustviti rusku agresiju na Ukrajinu i to je cinjenica, trenutno imamo pat poziciju gdje bez pomoci SAD-a a trenutno dobijamo takve signale da SAD-e ne zanima vise rat u Ukrajini tesko moze doci do nekih bitniji pomjeranja i napretka sto nas logicno dovodi do pregovarackog stola gdje po meni jos uvjek ni jedna strana nije spremna za pregovore zato Trump pokusava za pocetak da zavrne siju.
geoxx

#213214 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Kakvih bolan 60 miliona u WW2, sta prica ovaj!? :? :lol:

Ove “prijetnje” su tragikomedija.
Peacean

#213215 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

geoxx wrote: 22/01/2025 17:55 Kakvih bolan 60 miliona u WW2, sta prica ovaj!? :? :lol:

Ove “prijetnje” su tragikomedija.
Mora da je uračunao i one koje je Staljin odradio.
Čitalac

#213216 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

110. brigada koja je prošle godine u ovo doba branila Avdivku, sad brani Veliku Novosilku. Iz brigade poručuju da ima i naoružanja i dronova, ali nema ljudi.
Zapovjedništvo 110. mehanizirane brigade, komentirajući situaciju kod Velike Novosilke, ističe da se unatoč dostupnosti dovoljnog broja topništva i bespilotnih letjelica, postrojbe suočavaju s kritičnim nedostatkom ljudstva.
"U usporedbi s Avdivkom, razlozi gubitka teritorija nisu identični. Ako u Avdivki nije bilo granata i FPV su se tek počeli aktivno razvijati, onda je tu bilo pješaštvo. Tada su ljudi pokrili nedostatak topništva. Sada se ima čime pucati i letjeti, ali nema se tko boriti u streljačkim jedinicama.
Ovako izgleda tipičan neprijateljski napad: nekoliko grupa od 4-6 ljudi iz različitih smjerova redovito napada naše položaje. Najveća aktivnost opaža se u zoru, kada se vidljivost pogoršava zbog magle ili kiše, što otežava rad zračnog izviđanja. Neprijatelj se kreće, skrivajući se u vegetaciji od FPV dronova. Vrlo je teško topništvom pogoditi pokretnu metu, u takvim slučajevima više-manje pomaže kazetno streljivo. Teško je koristiti FPV jer postoji radio horizont i grane ne dopuštaju pogodak. U isto vrijeme, sada su često u grupi pojedinačni lovci i oni uspiju oboriti naše dronove.
Kada se neprijatelj približi naselju, skriva se u kućama ili, češće, u podrumima. Izviđanje iz zraka fiksira lokaciju, gađa se topništvom, ali zbog niza problema (ljudski faktor, istrošeno oružje, raznolikost streljiva) teško je pogoditi točne koordinate. FPV-i su precizni, ali nose malo punjenje, koje ne može uništiti podrum i kuću. Pješaštvo bi ih moglo zaustaviti, ali ga nema. Strijelci i jurišnici bi ga trebali izbacivati iz kuća i zaustavljati neprijatelja u takvim bitkama. No, tijekom dana s brigadom uništimo više neprijatelja nego što imamo ljudi u vlastitim bataljunima“, objasnili su iz 110. brigade.
Arminovski

#213217 Re: Ukrajina

Post by Arminovski »

Čitalac wrote: 22/01/2025 17:19 Image
Ovo kao da je pisao neki dječak na online igrici kao lider svog klana.
skrbavi-admin

#213218 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Arminovski wrote: 22/01/2025 18:44
Čitalac wrote: 22/01/2025 17:19 Image
Ovo kao da je pisao neki dječak na online igrici kao lider svog klana.
pa sta vi mislite da je on olicenje neke inteligencije? da je Elon olicenje inteligencije....?
to su samo pijacari bez ikakve casti obraza i ljudskosti koji su spletom okolnosti i nevidjenih bezobrazluka stekli to sto su stekli.....
ma pijacari cini mi se neki, imaju vise casti od tih kolosalnih degenerika koje uglavnom biraju kretencuge
apsidejzi

#213219 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hame_ wrote: 21/01/2025 20:26 Sve to stoji, kao i moje zapažanje da bokericom/sačmaricom mogu skidati ove dronove kao glinene golubove.

Ali mene niko, evo druga godina, ne sluša.

*U kojem bi smijeru išla dron eksplozija nakon pogotka lovačkom sačmom... ima valjda na forumu statičara lovaca :mrgreen:
Moze kad bi imao sacmaricu u ruci, spremnu i repetiranu i kad ne bi morao nosati ostalu opremu od 30kila, i kad bi vidio dron da dolazi i kad ne bi prvo sa 100m bacio bombu na tebe da te rani pa tek onda poslao kamikazu. Mnogo "ako"-va da bi sacmara bila efikasna. Mozda u nekoj normalnoj vojsci ali u ruskoj armiji... to bi oni utalili negdje za litru votke
Crvene_brigade

#213220 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Predsjednik Trump postavio ultimatum ratnom zločincu Vladimiru Putinu!

Last edited by Crvene_brigade on 22/01/2025 20:13, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#213221 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Plakaće Putko za Bidenom, plakaće
Peacean

#213222 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Izgleda da rusi nisu oduševljeni trumpovim govorom :D
emirolini

#213223 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Haha, mislim da oni hoce "The hard way". Mozda onako neki demo, da ih ubjedi? :lol:
Čitalac

#213224 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Budanov: Pjongjang će Rusima isporučiti najmanje 150 projektila, artiljeriju i granate.
Sjeverna Koreja planira 2025. Rusima isporučiti najmanje 150 balističkih projektila kratkog dometa KN-23, kao i topničke granata i sustave, izjavio je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave.
„U posljednja tri mjeseca Sjeverna Koreja Rusiji je prebacila oko 120 samohodnih topničkih sustava M1989 Koksan kalibra 170 mm i 120 raketnih sustava M-1991 kalibra 240 mm. Očekuje se da će u budućnosti DNRK poslati Rusima barem istu količinu ove opreme“, rekao je Budanov.
Također, šef Glavne obavještajne uprave naglasio je mogućnost da Rusi prime sjevernokorejske projektile KN-23. "Većina tog oružja koristi se ili protiv ukrajinskih trupa ili za obuku u Rusiji. DNRK bi mogla poslati i pješačko pojačanje u regiju Kursk. Ne očekujemo da ćemo vidjeti mnogo novih kopnenih trupa. Oni (vojnici DNRK - ur.) su poput bioloških robota", naglasio je Budanov.
mirota

#213225 Re: Ukrajina

Post by mirota »

Peacean wrote: 22/01/2025 21:42 Izgleda da rusi nisu oduševljeni trumpovim govorom :D
nisam siguran da Putko razmislja ko prosjecni forumas, niti da ga odvec zanima Tramp, on nece stati dok ne zauzme zamisljeno, a onda ce u pregovore...Zna i Tramp da mu Ukrajina nije prioritet, polako, dani i nedelje pred nama ce mozda donijeti neko rjesenje
Post Reply