Računari - razni tehnički problemi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
toska

#351 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by toska »

Pa nije XP da pada radi sitnica, imam win 10 na dva računara od izlaska i nikad zapeli, samo restrat, a čačkao opcije ko i svi.
Sigurno se može oporaviti ali ovo se čovjeku nije smjelo desiti u prvim danima korištenja.
lorente

#352 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by lorente »

Hakiz wrote: 23/12/2024 00:00
lorente wrote: 22/12/2024 19:14
bude wrote: 22/12/2024 19:09 Restart u safe mod pa ponistiti izmjene postavki
Kako da ponistim? Ulazio sam u safe mod, ali sada vise nema opcije da se iskljuci ili ukljuci hdr uopste..
Kada uđeš u safe mode, otiđi na opciju restore points. Ne restore Windowsa, nego restore points sistema. Dobiješ datume i klikom vratiš na stanje koje je bilo na taj datum.

Samo, idioti iz Microsofta su u 11 po defaultu isključili automatsko stvaranje restore pointsa, pa ako nisi već uključio tu opciju, neće pomoći. Ali, ništa te ne košta da pokušaš.

Choose an option > Troubleshoot > Advanced options > System Restore

Ako ništa ne pomogne, ponovo instališi Windows. Sa vanjskog medija (USB, DVD, šta već). Dakle, clean install, kao da si kupio kompjuter bez Windowsa. Kod nekoga napravi bootabilan USB ili DVD sa instalacijom Windowsa koristeći Media creation tools sa Microsoft stranice https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows11. Ili skini ISO Windowsa sa Microsoft stranice, pa ga raspakuj na USB ili DVD programom kao na primjer https://pendrivelinux.com/ ili drugim koji pravi bootabilan medij. Naravno, morat ćeš tada sam skinuti i instalisati sve drivere, programe, vratiti podatke jer ćeš ih izgubiti itd.

Izgubit ćeš sve šta si snimio, instalisao, uradio nakon datuma na koji se vratiš koristeći restore points.

Kada riješiš problem, uključi restore points i napravi bootabilan servisni USB (ili DVD) za slučaj ako se u budućnosti slično dogodi. Možeš i tri USB-a, jedan servisni, trebalo bi biti negdje na Microsoft stranici kako se pravi servisni bootabilni disk, drugi bootabilni sa instalacijom windowsa i treći koji ne mora biti bootabilan (može, ali ne mora) sa svim driverima i utility programima. Servisni disk radi tako da pokrene DOS (ili neki GUI koji liči na osiromašeni stari Windows) sa USB-a ili DVD-a, ne pokreće instalisani Windows uopšte, i onda ti da spisak servisnih programa i postupaka kojima možeš popraviti sistem, da li same instalisane Windowse, instalisati ili skinuti ili updateovati drivere, detektovati grešku u hardveru itd.
Ne moze uci u safe mod uopste, a i da moze me bih znao odraditi to sve sto si napisao..odnijet cu danas nekome da instalira windows 10 ponovo, nema se
sta izgubiti jer nema nista, racunar kupljen prije 5 dana 🤮
Uglavnom hvala na odgovoru 🙏
zforumas

#353 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by zforumas »

lorente wrote: 22/12/2024 18:38 maloprije sam u windowsu 10 slučajno kliknuo opciju uključi hdr i ekran je postao crn...racunar radi ali je sve crno..restartujem komp.monitor opet crn,a mis i tastatura svijetle..kako sad da vratim u prvobitno stanje molim vas? Probao sam uci u safe mod ali onda nema opcije da isključim hdr :( :cry:
Mozes promijeniti HDMI ili DP kabal. Vrlo moguce je da ti Monitor podrzava HDR ali da je Kabal kinesko smece.
lorente

#354 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by lorente »

zforumas wrote: 23/12/2024 07:19
lorente wrote: 22/12/2024 18:38 maloprije sam u windowsu 10 slučajno kliknuo opciju uključi hdr i ekran je postao crn...racunar radi ali je sve crno..restartujem komp.monitor opet crn,a mis i tastatura svijetle..kako sad da vratim u prvobitno stanje molim vas? Probao sam uci u safe mod ali onda nema opcije da isključim hdr :( :cry:
Mozes promijeniti HDMI ili DP kabal. Vrlo moguce je da ti Monitor podrzava HDR ali da je Kabal kinesko smece.
Probao sinoc dva hdmi kabla koja imam, nista..dp nemam.. uglavnom racunar je spakovan u autu,ide nazad u dopertech pa nek oni vide sta je
lorente

#355 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by lorente »

U dopertech radnik kaze pao sistem i vjerovatno disk gotov... Kaze popij kafu 1h dok ja instaliram windows i zamijenim disk, poslije sat i 15min zove, gotovo..donio kuci radi.. inace na disku pise da je iz Taiwana :-) uglavnom sada radi, hvala svima koji su davali savjete, ali nije mu bilo lijeka ocigledno :)
DonieBrasco

#356 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by DonieBrasco »

Koji je disk u pitanju hdd ili ssd, koji brend ?

Nesto mi nema logike da je disk crkao u mementu kad si ukljucio HDR.
lorente

#357 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by lorente »

DonieBrasco wrote: 23/12/2024 13:27 Koji je disk u pitanju hdd ili ssd, koji brend ?

Nesto mi nema logike da je disk crkao u mementu kad si ukljucio HDR.
SSD 1TB Seagate Barracuda M.2 PCIe Gen3
Opet je taj isti u racunaru, on rece da je crkao i da je stavio novi
Sanjarko

#358 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Sanjarko »

lorente wrote: 23/12/2024 12:47 U dopertech radnik kaze pao sistem i vjerovatno disk gotov... Kaze popij kafu 1h dok ja instaliram windows i zamijenim disk, poslije sat i 15min zove, gotovo..donio kuci radi.. inace na disku pise da je iz Taiwana :-) uglavnom sada radi, hvala svima koji su davali savjete, ali nije mu bilo lijeka ocigledno :)
Zakačila te loša serija ili u seriji loš disk, ja sa Tajvana imam i dan danas neki znj mobitel koji i nakon 10 godina radi, istina samo ponešto ali radi.

A čuvam ga radi lakšeg aktiviranja kartica.
hjasko

#359 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by hjasko »

Pozdrav ! Nakon nekog vremena korištenja Windows 10 PRO 64bit prestala raditi opcija System Restore u smislu da mogu napraviti SR tačku ali nakon restarta sistema nje nema... Ovo je se pojavilo unazad dvadesetak dana, prije radilo normalno ... Našao neke solucije na internetu u smislu čačkanja po registriju, zaustavljanje i pokretanje nekih servisa ... sve probano i ne radi ništa. Ova opcija mi je korisna i stalno je koristim prilikom instaliranja nekih novih softvera ili sličnih stvari. Je li imao još neko ovaj problem, moguće da je sa nadogradnjom nešto se poremetilo ? Ili da ima rješenje za ovo ?
Deinstalirao sam sve softvere instalirane unazad dvadesetak dana, promijenio antivirus ... Windows je sa plaćenom licencom, antivirus plaćen (NOD32) ...
mad_world

#360 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by mad_world »

kabal1337 wrote: 21/12/2024 10:00
mad_world wrote: 18/12/2024 13:24 Pozdrav ljudi ,

Trabo bih da "apgrejdujem" procesor sa i5 12600k na i7 13700/14700k, eh sada napojna je 600W, prema nekim online kalkulatorima to je onako, na granici. Racnuar uopste nece biti koristen za igranje , samo za CAD/CAM software. Da li bi to bilo ipak dovoljno , uz RTX 3050 GPU?
nadam se da si upoznat za problemima te serije procesora
Upoznat sam naravno, dosao je i update bios-a sa Intelovim microcodom 0x12B, koji bi kao trebao da rjesi probem.Upitna mi je ova napojna od 600W.
Probat cu, pa cemo vidjeti kako se ponasa :).
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#361 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by suad-sarajevo »

Hoću da naručim sa temua neki kabl za ovaj externi HDD. Ne bih htio da pogriješim. Koji tačno da tražim?

Image

Image

Da li bi odgovarao ovaj kabl, recimo?
https://www.temu.com/goods.html?_bg_fs= ... e_sn=10037
Image
Praetorious

#362 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Praetorious »

Taj kabl pište da je za SSD, ne znam hoće li praviti probleme sa HDD. Konektori su isti, samo eto - da ne bude nekih gremlina koji zeznu stvar. Ako kabl nije preskup možeš probati.
Obzirom da su diskovi osjetljive stvari, pa ih pomicanje, lupkanje, a naročito diranje rukama punih statičkog elektriciteta može poslati u Vječna Lovišta, savjetujem ti da kupiš neko eksterno kučište za disk. Nije da ti je disk nov, vidim da je 2009. godište i 160GB nije od velike pomoći, ako je radio većinu ovog vremena onda je blizu svoga vijeka trajanja, pa vodi računa da li ti se isplati ulagati u njega preko određene sume.
Tih ext. kučišta ima posvuda, pa pogledaj ponude i cijene.
suad-sarajevo

#363 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by suad-sarajevo »

8 KM je artikl, nije neka cijena. I da ne bude radio nije velika šteta. Hvala svakako.
nivla

#364 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by nivla »

trebalo bi da usb 3.0 ili noviji moze isporuciti dovoljno watt-a za 2.5” sata disk, to je oko 4.5watt a 2.5” treba max 3watt
za 3.5” bi moglo biti problem jer mu treba 6-12watt(moze nesto pregoriti), a moze i da samo ne radi(cesci slucaj)
Praetorious

#365 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Praetorious »

Da, ovi diskovi troše više energije od SSD-a. Imao sam neko staro kučište za disk, napajalo se preko svoga AC/DC adaptera a ne preko USB na koji se kopčalo. Međutim, iako je sa kablom najgora varijanta da disk ne radi, više me brine to što je potpuno otvoren i podložan i prašini i dodirima i svemu onome što mu baš ne bi trebalo imati pristupa. Možda ga ubaciti u komp i tamo ga držati, ne mora biti prikopčan na ploču ako se ne koristi stalno, tj. ako se koristi kao backup. Sa laptopima je druga stvar i tu može biti problema ako disk povuče više struje iz USB-a nego što bi sve zajedno moglo podnijeti. Ja sam uspio spaliti MoBo na starom kompu prikopčavanjem scannera koji se napaja samo preko USB-a. Skeniraj danas, skeniraj sutra... pržžžŽŽŽŽŽŽŽžžž... Kasnije sam ga kopčao preko USB huba sa ulazom za ext napajanje i to je ferceralo kako treba.
Ali eto, ako bude radilo sa kablom i dobro je, ako ne - postoje druge opcije.
semirsar

#366 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by semirsar »

suad-sarajevo wrote: 22/01/2025 17:28 Hoću da naručim sa temua neki kabl za ovaj externi HDD. Ne bih htio da pogriješim. Koji tačno da tražim?
Spoiler
Show
Image

Image
Spoiler
Show
Image
Na akciji kupio ovaj hepek, tad ga platio 13KM, i valjao mi je pravo. Spasio sam podatke sa svih starih diskova koje sam imao, cak i sa jednog za koji sam bio uvjeren da je definitivno mrtav :thumbup:
https://share.temu.com/ZVjVLMJiUsA

Image

Image

P.S. Omogucava formatiranje tako da su svi diskovi operativni nakon toga, cak i onaj rahmetli disk . :-)
Praetorious

#367 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Praetorious »

@suad-sarajevo Sad sam gledao taj link koji si poslao, neće ti valjati kabl za taj HDD, vidi sliku niže, to što piše na dnu. Za 3,5" HDD ti treba dodatno napajanje 12v 2A, dakle, nema šansi da radi samo putem USB porta.

Image

@semirsar Imal te điđe gdjegod kod nas, i meni bi dobro došao da probam jedan stari disk. Mislim da je pokojni, ali eto. A volim điđe, šta mogu :-D
suad-sarajevo

#368 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by suad-sarajevo »

Hvala svima na uputama. Ipak ću se odlučiti za ovu drugu varijantu sa napajanjem.
semirsar

#369 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by semirsar »

Praetorious wrote: 23/01/2025 00:54
Spoiler
Show
@suad-sarajevo Sad sam gledao taj link koji si poslao, neće ti valjati kabl za taj HDD, vidi sliku niže, to što piše na dnu. Za 3,5" HDD ti treba dodatno napajanje 12v 2A, dakle, nema šansi da radi samo putem USB porta.

Image

@semirsar Imal te điđe gdjegod kod nas, i meni bi dobro došao da probam jedan stari disk. Mislim da je pokojni, ali eto. A volim điđe, šta mogu :-D
onako na prvu, nadjoh ovo, merebit ima i jeftinije... https://olx.ba/artikal/65472009
problemnatravunu

#370 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by problemnatravunu »

Ili , ako imate i koristite kućni komp, ne laptop , otvorite sa strane poklopac , na napojnoj sigurno ima koji slobodan konektor za napajanje ,
to uštekaš u disk da se napaja , a onda ga spojiš ovim gore kablom za prenos podataka :thumbup:
Hakiz

#371 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Hakiz »

Ovo?

https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... e31a77d870

Povlači struju sa 2 USB porta.
Praetorious

#372 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Praetorious »

@semirsar Hvala, pogledam, ali je poskupo bez priloženog adaptera.
@problemnatravunu Ako ga već uštekaš u PC napajanje, onda ga jednostavno prikopčaš na predviđeni port na matičnoj i korstiš kao interni disk, bez ikakvih posebnih kablova i sličnih điđa :D
@Hakiz I taj hepek traži eksterno napajanje za 3.5" HDD-e. USB napajanje će podržati samo SDD i 2,5" HDD, ove velike mrcine traže struje k'o trofazni motor. USB ima maksimalnu snagu od 500mA, dok 3.5" diskovi traže 2+ A, dakle, četiri puta više.

(jesam sve izcitirao? ako nisam sorry, nije namjerno :D :D )
semirsar

#373 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by semirsar »

Praetorious wrote: 23/01/2025 13:01 @semirsar Hvala, pogledam, ali je poskupo bez priloženog adaptera.
Spoiler
Show
@problemnatravunu Ako ga već uštekaš u PC napajanje, onda ga jednostavno prikopčaš na predviđeni port na matičnoj i korstiš kao interni disk, bez ikakvih posebnih kablova i sličnih điđa :D
@Hakiz I taj hepek traži eksterno napajanje za 3.5" HDD-e. USB napajanje će podržati samo SDD i 2,5" HDD, ove velike mrcine traže struje k'o trofazni motor. USB ima maksimalnu snagu od 500mA, dok 3.5" diskovi traže 2+ A, dakle, četiri puta više.

Ovaj moj je dosao sa svim potrebnim kablovima i adapterom.
suad-sarajevo

#374 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by suad-sarajevo »

Hakiz wrote: 23/01/2025 10:32 Ovo?

https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... e31a77d870

Povlači struju sa 2 USB porta.
Koji od ovih odgovara za moj HDD?
suad-sarajevo wrote: 22/01/2025 17:28 Hoću da naručim sa temua neki kabl za ovaj externi HDD. Ne bih htio da pogriješim. Koji tačno da tražim?

Image

Image

Image
Hakiz

#375 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Hakiz »

Praetorious wrote: 23/01/2025 13:01 @semirsar Hvala, pogledam, ali je poskupo bez priloženog adaptera.

Nije mu problem u amperima. Vidi fotografiju. Na 5 V ide 0,65 A, na 12 V ide 0,5 A.

Problem je što mu treba i 5 i 12 V.

To neće riješiti samo kablom, jedino kućištem koje daje i 12 V.

Nešta kao ovo:

https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 6377189ea3
Post Reply