Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chloe
Photo mod

#5276 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Chloe »

Ajatolah_ wrote: 22/01/2025 12:35
Chloe wrote: 22/01/2025 12:32
Ajatolah_ wrote: 22/01/2025 12:29 Meni lično i još nekoliko osoba se desilo isto u Intesi, serijske uplate prema FB Ads.
Je li vam banka naznačila skinuti novac?
Izvini, šta misliš pod "naznačila"?
Vratili novac koji je skinut sa računa od trećih lica.
Malisa11

#5277 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Malisa11 »

Chloe wrote: 22/01/2025 12:36 Vratili novac koji je skinut sa računa od trećih lica.
Ovo je sve invidualno. Imam ogromnog iskustva oko ovakvih stvari i covjek se napati, posebno ako je manji iznos.

U par slucajeva banka nije vratila. U nekoliko jeste, kada se advokat obratio, a u vecini slucajeva je FB djelovao kada je primijetio neobicne transkacije.
Chloe
Photo mod

#5278 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Chloe »

Malisa11 wrote: 22/01/2025 12:35 Ma procitao sam, ali tu nema 'akera koji su nesto sa strane banke uzeli. Uzme se od vlasnika, da li s njegovog uredjaja, da li sa placanja na nekoj drugoj stranici i slicno.

Nema krivice banke ni u kojem slucaju, osim sto se moze reci da recimo nisu omogucili kroz aplikaciju da se onemoguci ino placanje kao sto ima Intesa i druge banke.
Ajatolah_ wrote: 22/01/2025 12:29 Meni lično i još nekoliko osoba se desilo isto u Intesi, serijske uplate prema FB Ads.
Komprimitovan racun s kojeg je placano, phishing i slicno.
Nemaju adekvatnu zaštitu klijenata pri online plaćanju, kao npr UniCredit,
zato su skinuti novac oni uplatili klijentu.

Meni su hakeri, ako ima neki naziv za takve ja ne znam. :D
Malisa11

#5279 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Malisa11 »

Chloe wrote: 22/01/2025 12:40 Nemaju adekvatnu zaštitu klijenata pri online plaćanju, kao npr UniCredit,
Pojasni, na koju sigurnost mislis? Ako je u pitanju SMS zaprimanje, to moze samo ako je stranica gdje placas to implementirala za tvoju banku.

Recimo, na Amazon stranici i karticom Raiffeisena i Unicredit mozes platiti, pazi sada, bez CVC broja. Dovoljno je Ime, prezime, broj kartice i istek. Kakva je to sigurnost? :D

Opet ponavljam, nije propust banke.
Ajatolah_

#5280 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Ajatolah_ »

Chloe wrote: 22/01/2025 12:36
Ajatolah_ wrote: 22/01/2025 12:35
Chloe wrote: 22/01/2025 12:32

Je li vam banka naznačila skinuti novac?
Izvini, šta misliš pod "naznačila"?
Vratili novac koji je skinut sa računa od trećih lica.
Nisu se nudili kad sam otišao tražiti zamjensku karticu niti sam tada znao da to može, tako da sam tada ostao bez novca. :D Kod mene je bio slučaj sa 30-40KM jer sam relativno brzo primijetio i deaktivirao karticu preko aplikacije. Inače Intesa ima SMS 2FA ali za ovo nije tražilo. Bilo je više slučajeva po Redditu, i baš uvijek bude Facebook u pitanju.
Malisa11

#5281 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Malisa11 »

Ajatolah_ wrote: 22/01/2025 12:43 Inače Intesa ima SMS 2FA ali za ovo nije tražilo.
2FA je samo na stranicama koje to implementiraju za tvoju banku. Ne moze imati 2FA ako stranica to nije omogucila.
Hakiz

#5282 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 22/01/2025 12:26 RB ima problem sa hakerima :D ko kupuje online njihovim karticama, malo pripazite.
Meni bliskoj osobi je u par navrata skinut novac, naznakom da je za "FB oglase",
Nije kontrolisala stanje, niti je koristila karticu par dana,
prvo je skinuto 5 KM, pošto nije bilo reakcije s njene strane, išli su na veće iznose.
Nakon što je blokirala karticu, javila se banki, rekli su prvo da je ona plaćala,
nakon nekih kontroli su rekli da se to dešava, negdje su sačuvani njeni podaci,
a RB aplikacija nema kontrolni pin kod plaćanja, tako da je lako skinuti novac,
nakon nekoliko dana banka joj je naznačila skoro cijeli skinuti novac.

Inače, IT sektor im je nula bodova.
Došlo mi na viber upozorenje o tome prije oko pola sata.

Sad bio u banci da provjerim ispravnost kartice i računa, nešta mi sumnjivo, ne radi banci sistem, zvat će me iz banke kada provjere.

P. S. Kod mene problem da neće da uzmu novac :lol:
Last edited by Hakiz on 22/01/2025 12:54, edited 1 time in total.
Hakiz

#5283 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 22/01/2025 12:44
Ajatolah_ wrote: 22/01/2025 12:43 Inače Intesa ima SMS 2FA ali za ovo nije tražilo.
2FA je samo na stranicama koje to implementiraju za tvoju banku. Ne moze imati 2FA ako stranica to nije omogucila.
Da, autentifikaciju traži prodavac, ne nameće je banka.
Malisa11

#5284 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Malisa11 »

Hakiz wrote: 22/01/2025 12:53 ne nameće je banka.
Namece domacim stranicama. Ne moze nametnuti FB ili Amazou.
Chloe
Photo mod

#5285 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Chloe »

Malisa11 wrote: 22/01/2025 12:42
Chloe wrote: 22/01/2025 12:40 Nemaju adekvatnu zaštitu klijenata pri online plaćanju, kao npr UniCredit,
Pojasni, na koju sigurnost mislis? Ako je u pitanju SMS zaprimanje, to moze samo ako je stranica gdje placas to implementirala za tvoju banku.

Recimo, na Amazon stranici i karticom Raiffeisena i Unicredit mozes platiti, pazi sada, bez CVC broja. Dovoljno je Ime, prezime, broj kartice i istek. Kakva je to sigurnost? :D

Opet ponavljam, nije propust banke.
Koristim PayPal godinama, ne sramim se reći da nisam upoznata sa drugim načinima,
i da nisam upoznata cijelim sistemom online plaćanja. :)

Ovaj slučaj mi je i prvi slučaj za koji znam,
i prenijela sam ga iz dobre namjere,
a obzirom da je banka taj novac vratila,
shvatila sam da preuzimaju odgovornost. :)
Chloe
Photo mod

#5286 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 22/01/2025 12:47
Chloe wrote: 22/01/2025 12:26 RB ima problem sa hakerima :D ko kupuje online njihovim karticama, malo pripazite.
Meni bliskoj osobi je u par navrata skinut novac, naznakom da je za "FB oglase",
prvo je skinuto 5 KM, pošto nije bilo reakcije s njene strane, išli su na veće iznose.
Nakon što je blokirala karticu, javila se banki, rekli su prvo da je ona plaćala,

Sad bio u banci da provjerim ispravnost kartice i računa, nešta mi sumnjivo, ne radi banci sistem, zvat će me iz banke kada provjere.

Auuu šta ako ti je račun opuhan ... :run:
Hakiz

#5287 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 22/01/2025 13:02
Hakiz wrote: 22/01/2025 12:47

Auuu šta ako ti je račun opuhan ... :run:
Nije. Naručim, platim, rezerviše se iznos. Nakon 2 sata od prodavača dođe poruka da nije uspio naplatiti pa da prodaja otpada. Nakon3 sata od te poruke, rezervisana sredstva budu oslobođena, vraćena na račun. To se desilo prije 3 dana prvi put, juče opet. Banka provjerila prije 2 dana kaže kartica i račun ispracni, stedstva ispravna, sve OK. Danas opet tražio da provjere.

Novac je na računu, nije opuhan.

Ili sa komunikacijom banka-svijet nešta ne valja (pao sistem :lol:) ili me moderator prodavca banovao, nešta mu se ne sviđam :mrgreen:
Chloe
Photo mod

#5288 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 22/01/2025 13:13
Nije. Naručim, platim, rezerviše se iznos. Nakon 2 sata od prodavača dođe poruka da nije uspio naplatiti pa da prodaja otpada. Nakon3 sata od re poruke, rezervisana sreddtva budu oslobođena, vraćena na račun. to se desilo prije 3 dana prvi put, juče opet. Banka provjerila prije 2 dana kaže kartica i račun ispracni, stedstva ispravna, sve OK. Danas opet tražio da provjere.

Ili sa komunikacijom banka-svijet nešta ne valja (pao sistem :lol:) ili me moderator prodavca banovao, nešta mu se ne sviđam :mrgreen:
:thumbup:

Ne bih ja više ni pokušavala, ko ih šiša. :D
Hakiz

#5289 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 22/01/2025 13:19
Hakiz wrote: 22/01/2025 13:13
Nije. Naručim, platim, rezerviše se iznos. Nakon 2 sata od prodavača dođe poruka da nije uspio naplatiti pa da prodaja otpada. Nakon3 sata od re poruke, rezervisana sreddtva budu oslobođena, vraćena na račun. to se desilo prije 3 dana prvi put, juče opet. Banka provjerila prije 2 dana kaže kartica i račun ispracni, stedstva ispravna, sve OK. Danas opet tražio da provjere.

:thumbup:

Ne bih ja više ni pokušavala, ko ih šiša. :D
Problem je što je to servis koji objedinjuje nekoliko kompanija, kupovati direktno od svake kompanije traži usklađivanje datuma i vremena, taj servis to automatizuje.

Ali i ja sam to odlučio.

Sada moram biti siguran da mi je sa računom sve OK, ne usuđujem se rizikovati direktno sa individualnim kompanijama ići ako nešta ne bude OK sa računom.

Prije koji mjesec je sve bilo super, unazad godinama takođe, odjednom problem.

RB je radila update sistema oko nove godine. Da ne bude "Alaj su ga opravili, svaka im čast" :lol:

Možda nakon updatea ima neki "glitch" u sistemu RB koji sistemi samo nekih kompanija vide kao problem, a ja imam nesreću da baš sa takvom kompanijom imam posla.
SmokingMan

#5290 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by SmokingMan »

0.60 Kf transakcija. :oops:
Hakiz

#5291 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Hakiz »

Koja?
banjaluka078

#5292 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by banjaluka078 »

Znači, nisu puno napredovali od 2009. godine kad je meni na ovaj način zamalo "opuhana" cifra od skoro 2000 KM. Srećom, rezervisana sredstva su mi vraćena, sva šteta na kraju bila nekih 70 KM koje online trgovina jeste uspjela skinuti.

Nisu tad imali kartice samo za online plaćanje, pa sam prešla u Unicredit na Visa net i riješila se brige.
SmokingMan

#5293 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by SmokingMan »

Hakiz wrote: 22/01/2025 13:42Koja?
Na klupski žiro račun.
Hakiz

#5294 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Hakiz »

banjaluka078 wrote: 22/01/2025 13:57

Znači, nisu puno napredovali od 2009. godine kad je meni na ovaj način zamalo "opuhana" cifra od skoro 2000 KM. Srećom, rezervisana sredstva su mi vraćena, sva šteta na kraju bila nekih 70 KM koje online trgovina jeste uspjela skinuti.

Nisu tad imali kartice samo za online plaćanje, pa sam prešla u Unicredit na Visa net i riješila se brige.
Kako? Ja u RB imao račun, debitnu karticu, još se nije moglo kupovati kao sada, moralo se tražiti predračun pa sa njim otići u banku na šalter da se plati.

Čim se omogućilo da kupujemo na web shopovima sa karticama, ja u RB dobio novu debitnu karticu (bez mogućeg prekoračenja) koju koristim samo za plaćanje internetom.

Nije to šoping, net, neka posebna kartica. Najobičnja debitna kartica za tekući račun. Bilo tako davno da se više i ne sjećam kada sam je dobio.
banjaluka078

#5295 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by banjaluka078 »

Hakiz wrote: 22/01/2025 14:07
Kako? Ja u RB imao račun, debitnu karticu, još se nije moglo kupovati kao sada, moralo se tražiti predračun pa sa njim otići u banku na šalter da se plati.

Čim se omogućilo da kupujemo na web shopovima sa karticama, ja u RB dobio novu debitnu karticu (bez mogućeg prekoračenja) koju koristim samo za plaćanje internetom.

Nije to šoping, net, neka posebna kartica. Najobičnja debitna kartica za tekući račun. Bilo tako davno da se više i ne sjećam kada sam je dobio.
Ne sjećam se više, zaista, tako davno je bilo. Znam da sam tražila od njih opciju za plaćanje online, da su mi ponudili nešto osim kreditne kartice, uzela bih, toliko znam.
Malisa11

#5296 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by Malisa11 »

Hakiz wrote: 22/01/2025 14:07 Kako? Ja u RB imao račun, debitnu karticu, još se nije moglo kupovati kao sada, moralo se tražiti predračun pa sa njim otići u banku na šalter da se plati.
Karticu samo za online placanje. Znaci dodatna kartica koju ti banka izda, na koju prebacis novac i placas. Nikada nije povezana sa glavnim racunom.
fusion_ba

#5297 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by fusion_ba »

Zato su virtuelne kartice zakon. To npr. ima Intesa u Srbiji. Napraviš virtuelnu karticu za jednokratno ili višekratno plaćanje, napraviš limit na njoj, platiš, obrišeš je kad ti više ne treba. Možeš praviti koliko hoćeš virtuelnih kartica.

Kakve su banke u BiH to će uvesti za 15 godina.
nauticamid

#5298 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by nauticamid »

Vjerovatno je ta osoba dala podatke ili klikala po tim fb adsima i desilo se to sto se desilo.
Sto se tice RB banke, imali su sms autentifikaciju sa onim kodom sto ti dodje kao poruka na mobitel ali izgleda da u zadnje vrijeme ne dolazi ili ne dolazi kad vide da s vremena na vrijeme narucujes sa istih stranica( kod mene uplata autocestana FBIH i Moja web TV).

Ili je ta osoba na upit dala svoje podatke pa su pokusali ocistit racun. Samo da se desi, tesko vala.
insaneinthebrain

#5299 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by insaneinthebrain »

nauticamid wrote: 22/01/2025 09:36 Dobijate li vi izvode na mail?

Danas 22., a jos uvijek nema izvoda za decembar. Prije su dolazili pocetkom mjeseca, kako i treba, a sad nece nikako da salju.

U drugoj banci, domacoj, jucer dobijem izvod na mail.

Koji je qrc bankama pa ovo rade? Oni izgleda hoce ukinuti i izvode pa nas ovako pripremaju.
ma skroz su propali. kako su prosli mjesec usrali s izvodima izgleda sad je svaki mjesec tek na kraju izvod za prosli :-)
mahalik

#5300 Re: Raiffeisen banka - sve o tome

Post by mahalik »

Koliko je tačno da je NLB krenula u preuzimanje RB kod nas?
Post Reply