mislim da sam do sada bio na nekih 4-5 revizija...zadnje mi je rješenje iz 2019-te, pa me ne bi čudilo da me majmuni opet krenu "rješavat" za koju godinu
Nova Vlada FBiH 2023-2026
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5701 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
i da to sam zaboravio napisati...uobičajena čestitka od svake vlasti koja je pričala o RVI, rješavanjima statusa bla bla bio je poziv na reviziju
mislim da sam do sada bio na nekih 4-5 revizija...zadnje mi je rješenje iz 2019-te, pa me ne bi čudilo da me majmuni opet krenu "rješavat" za koju godinu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5702 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
tu i mediji imaju krivice stalno se spominju velike boracke i lazne mirovine
takodjer
se spominje i stalno povećanje broja boraca i rvi
osim toga vidim dvije krajnosti
mnogi borci
medju njima i ranjeni
ne mogu naci posao
s druge srane postoje i oni koji neće u prijevremenu mirovinu jer im staz i invalidnost to daju tu mogucnost
dva esktrema
vjerojatno su najviše sreće imali oni koji su se zaposlili 1989.
pa su ih ko rvi i borce morali vratiti na poso 1996.
takodjer
mnogi borci
medju njima i ranjeni
ne mogu naci posao
s druge srane postoje i oni koji neće u prijevremenu mirovinu jer im staz i invalidnost to daju tu mogucnost
dva esktrema
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5703 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Revizija bi trebala biti pozdravljena od strane svakoga ko je pravo stekao na zakonit nacin.
Ali je nijedna vlast nije znala/htjela/mogla provesti kako treba.
-
toska
#5704 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
jJoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:00druže ti tek ništa nemaštoska wrote: ↑21/01/2025 22:19 @teskeredzic_22 i @Hakiz, upratio sam situaciju kod obojice (i mujice) i ozbiljne stvari su u pitanju, nema potrebe da se prepucavate.
I sam sam rvi, ali daleko manje, 30% ili 60KM, i neko povećanje invalidnina ne znači mi ništa što kod vas nije slučaj.
S druge strane pratim problematiku boračke populacije i stvari su jasne, od SDP-a i njihovih frakcija boračka populacija nema šta očekivati, NiP se i ne oglašava tako da su vjerovatno isto nezainteresovani, čekat vam je SDA kada su primanja u pitanju.
Da malo zatresemo, molim argumente za drugačije, a i ja ću svoje.![]()
evo ja mogu govoriti o ličnom iskustvu...imam tri ranjavanja iz rata...dva lakša i jedno teže iz deblokade grada u ljeto 1995-te...i tu je faktički za mene rat završen jer sam ostatak proveo po bolnicama.... invalidnost mi je tada procjenjena na 60% i demobilisan sam kao nesposoban za vojnu službu negdje u martu 1996-te i invalidnina je tada iznosila čini mi se oko cca 250KM i do perioda 2015-2019 porasla je na nekih cca 300KM.
Osnivanjem Udruženja maloljetnih boraca u KS i njihovim lobiranjem, tadašnji ministar Bukvarević mijenja Pravilnik s odredbom da se maloljetnim dobrovoljcima da dodatnih 10 ili 20% invalidnosti na temelju toga što su se maloljetni priključili ARBiH i tu sam 2019. godine skočio na 70% invalidnosti i invalidninom od cca 420KM
u ovom periodu od 1996 do danas, mijenjale su se razne koalicije na vlasti koje su mahom vodili SDA ili SDP ili SBiH, pa sad uporedite ova moja primanja u tom periodu i jel mi iko "valjo" od ovih sranaka, al realno. 15 godina sam živio kao podstanar i na kraju kada mi je ispalo da kupim stan, probao sam pitati za boračke kredite itd. i ništa od toga ne bi jer su mi rekli čekaj da se objavi, a meni trebalo sad i na kraju otišao u banku i uzeo kredit.
Moja jedina sreća je što me jaran početkom 1996 bukvalno nagovorio da upišem fakultet, pa sam se školovao i mogao da radim, inače bi vjerovatno propao, kao većina mojih nekadašnjih saboracaA da vam ne kažem da i danas ima raje iz moje generacije koji nikada nisu završili srednje škole jer im je rat jebo sve po spisku
i da se ne lažemo ima i onih koji su debelo naplatili učešće u ratu, al to su likovi koji su se vrtili oko vladajućih sranaka
Status RVI, bar u Sarajevu, bilo je vrlo teško isfolirati i to gotovo uvijek na osnovu neke bolesti.
Ide se više puta na komisiju počev još od ratne, pa odmah poratne i jos bar dva puta na reviziju.
Mojih 30% znaci rez od 30cm na trbuhu i ruka, imam još tri gelera u tijelu.
Tek tamo negdje možda 2012-3, nakon one Helezove nakaradne revizije, vlast je odlucila malo sniziti kriterij za početnih 20%, ne I za veće procente.
Toliko o tome da je to bilo dijeljenje tek tako.
Invalidnine nisu rasle jer je SDA krenula sa politikom uravnilovke i 2007. počela dijeliti po 150KM ili koliko bi, svakom nezaposlenom borcu u dužini vojnog roka. To je tad budžet bas rasteglo.
Zatim ubacuju kategoriju trajnog primanja za starije od 57 godina i na kraju za sve borce bez primanja.
Time su Invalidnine zakovali.
Sljedeće je bilo i već uveliko u raspravi borački dodatak.
Sa početnih 2 boračka udruženja su izašla sa prijedlogom 1KM za mjesec rata. Silaskom SDA sa vlasti sav taj hajp je preko noći nestao.
Ne znam šta da mislim o svemu ovome, ali eto, kao nesto pokušavali.
- drug_profi
#5705 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
E čuj marka mjesec. 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5706 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
_BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 09:36 Revizija bi trebala biti pozdravljena od strane svakoga ko je pravo stekao na zakonit nacin.
- JoseMujica
#5707 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ma nisu...baš sam juče o tome pričao s jaranom...zamisli početkom 1996-te imaš 30-40 godina, ženu i djecu i demobilišu te...gubiš one cigare, paket hrane i onih 30 KM koliko su tada davali vojnicima..... firma u kojoj si radio prije rata je propala i vode te kao radnika na čekanju, a kreću ti dolaziti računi za struju, vodu itd. nema više ni humanitarne...jedina opcija ti je raditi bilo šta, a tada je teško išta radiloTruba wrote: ↑22/01/2025 09:34 tu i mediji imaju krivice stalno se spominju velike boracke i lazne mirovine
takodjer
mnogi borci
medju njima i ranjeni
ne mogu naci posao
dva esktrema
kada gledam iz današnje perpektive, ti ljudi su više najebali nego mi pišoladija
ja sam se na primjer tada kada su me demobilisali kao nesposobnog za vojnu službu, po tadašnjem zakonu mogao penzionisati...uz nesposobnost uslov je bio da nemaš dana radnog staža...e zamislite tog paradoksa
samo mi niko nije rekao tada, a valjda su mi trebali reći ovi pravnici iz općinskih BIZ-ova mamu im jebem...šta sam ja tada ko balavac znao o zakonima i državi...to mi je tek rekao jedan čovjek 10 godina kasnije, koji se tako penzionisao, ali tad je bilo kasno...sad mi valja rintat još nekih 12-13 godina
-
toska
- drug_profi
#5709 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja sam imao sreću da su me nekad početkom 1996 zvali iz bivše firme da pitaju kakav mi je status, kad bih mogao biti demobilisan, jer im trebam (niko ko zna taj dio procesa nije ostao u Sarajevu).JoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:45 kada gledam iz današnje perpektive, ti ljudi su više najebali nego mi pišoladija
Inače da toga nije bilo, već je bila spremna USA, Phoenix.
I supruga mi bila na radnoj obavezi cijeli rat, tako da smo oboje faktički odmah stali na noge, čak 1996 otišli malo i na more sa dvoje male djece.
Zbog svega toga i optimizma kojeg smo imali otkažemo tu Ameriku.
I dan danas se duboko kajem zbog toga. Radi ovo moje dvoje djece.
- JoseMujica
#5710 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ti još imao neke debele sreće, ali stariji si od mene pa znaš kako je tada bilo samo djecu hraniti i oblačitidrug_profi wrote: ↑22/01/2025 09:53Ja sam imao sreću da su me nekad početkom 1996 zvali iz bivše firme da pitaju kakav mi je status, kad bih mogao biti demobilisan, jer im trebam (niko ko zna taj dio procesa nije ostao u Sarajevu).JoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:45 kada gledam iz današnje perpektive, ti ljudi su više najebali nego mi pišoladija
Inače da toga nije bilo, već je bila spremna USA, Phoenix.
I supruga mi bila na radnoj obavezi cijeli rat, tako da smo oboje faktički odmah stali na noge, čak 1996 otišli malo i na more sa dvoje male djece.
Zbog svega toga i optimizma kojeg smo imali otkažemo tu Ameriku.
I dan danas se duboko kajem zbog toga. Radi ovo moje dvoje djece.
jebga ja sam samo kontao đe ga metnut i zajebavat se
-
Hakiz
#5711 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Moram biti pošten. Ranjavanje mi je donijelo certifikate s kojima sam otkupio stan. To je posljedica vladanja SDA. Nešto sumnjam da bi tako bilo da su ovi tada bili na vlasti.toska wrote: ↑21/01/2025 22:19 @teskeredzic_22 i @Hakiz, upratio sam situaciju kod obojice (i mujice) i ozbiljne stvari su u pitanju, nema potrebe da se prepucavate.
I sam sam rvi, ali daleko manje, 30% ili 60KM, i neko povećanje invalidnina ne znači mi ništa što kod vas nije slučaj.
S druge strane pratim problematiku boračke populacije i stvari su jasne, od SDP-a i njihovih frakcija boračka populacija nema šta očekivati, NiP se i ne oglašava tako da su vjerovatno isto nezainteresovani, čekat vam je SDA kada su primanja u pitanju.
Da malo zatresemo, molim argumente za drugačije, a i ja ću svoje.
Druga posljedica SDA je da ja kao RVI, ako nisam zdravstveno osiguran preko zaposlenja ili preko biroa, bit ću zbog statusa RVI, ne moram brinuti o zdravstvenom osiguranju.
Sa druge strane, SDA je uradio mnogo loših stvari koje se, što direktno što indirektno, odraziše na živote meni dragih, pa i na moj.
Nego, ima nešta drugo. Nekoliko puta sam spomenuo, ratni vojni invalidi su u boljoj poziciji od ratnih civilnih, a pogotovo mirnodobskih civilnih.
Pa kada Delić kaže da neće biti povećanja invalidnina jer je preskupo, civilni su nagrabusili više od vojnih.
U isto vrijeme, povećanje njegove plate jer će porasti koeficijent rastom minimalne plate neće biti preskupo. Naime, za invalide ne važi, ali za njega i njegovu kastu važi, izreka bana Konakovića da ima novca kada se ne krade.
Opet, ne mislim da bi i SDA danas bio različit. I za SDA bi povećanje plata vladarima bilo normalno, a 30 godina vjerovatno bio dovoljan period da se više ne razmišlja o vojnim invalidima kao grupi koja je interesantna, koja je trošak.
Ali, šta sa civilnim?
I ponovo da budem pošten, jednom je porasla invalidnina pod trojkom. Meni za 20 KM.
Nema se tu šta puno više pričati na forumu. Mjesto za razgovor o tome, što se mene tiče, bit će glasača kutija.
Samo, neka mladi gledaju i izvlače zaključke.
-
Hakiz
#5712 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
JoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:27 i da to sam zaboravio napisati...uobičajena čestitka od svake vlasti koja je pričala o RVI, rješavanjima statusa bla bla bio je poziv na reviziju![]()
mislim da sam do sada bio na nekih 4-5 revizija...zadnje mi je rješenje iz 2019-te, pa me ne bi čudilo da me majmuni opet krenu "rješavat" za koju godinu![]()
Ko je "preživio" Helezovu reviziju, jeste pravi invalid_BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 09:36 Revizija bi trebala biti pozdravljena od strane svakoga ko je pravo stekao na zakonit nacin.
Ili?
- JoseMujica
#5713 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ja sam je preživio i ostao na istom...mogao sam komotno još dijagnoza nafatati, ali mi se ne da hodati po doktorima...iz mog ugla jebeno, bespotrebno maltretiranje u kojem su potrošili bog te pito koliko para na ove komisije za procjenu...neko je tu finih para uzeo samo da se iz evidencije pobrišu oni koji su otišli iz zemlje i oni koji su otišli pod zemlju.Hakiz wrote: ↑22/01/2025 11:07JoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:27 i da to sam zaboravio napisati...uobičajena čestitka od svake vlasti koja je pričala o RVI, rješavanjima statusa bla bla bio je poziv na reviziju![]()
Ko je "preživio" Helezovu reviziju, jeste pravi invalid_BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 09:36 Revizija bi trebala biti pozdravljena od strane svakoga ko je pravo stekao na zakonit nacin.
Ali je nijedna vlast nije znala/htjela/mogla provesti kako treba.![]()
Ili?![]()
Najbolja bi revizija bila da se naprave elektronske baze podataka i sve digitalizuje, da mi svaki jebeni put, kada nešto trebam ne traže iste posrane papire, koje već imaju i u općini i u kantonu, po ko zna koji put.
Hajde razumio bih svu tu papirologiju da to naplaćuju, ali mi RVI ne plaćamo, oslobođeni smo, dakle samo prave bezvezan posao, troše vrijeme i papir
-
toska
#5714 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Vi mislite da je to prijatan proces pa volimo komisije i dodatne nalaze ako trebaju?izvrsni direktor wrote: ↑22/01/2025 09:42_BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 09:36 Revizija bi trebala biti pozdravljena od strane svakoga ko je pravo stekao na zakonit nacin.
Ako imaš sve moje papire, potvrdu od brigade o okolnostima, bolničke papire i prateće, koje me klinac stalno zoveš.
-
Hakiz
#5715 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nissm znao to za penzionisanje odmahJoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:45ma nisu...baš sam juče o tome pričao s jaranom...zamisli početkom 1996-te imaš 30-40 godina, ženu i djecu i demobilišu te...gubiš one cigare, paket hrane i onih 30 KM koliko su tada davali vojnicima..... firma u kojoj si radio prije rata je propala i vode te kao radnika na čekanju, a kreću ti dolaziti računi za struju, vodu itd. nema više ni humanitarne...jedina opcija ti je raditi bilo šta, a tada je teško išta radiloTruba wrote: ↑22/01/2025 09:34 tu i mediji imaju krivice stalno se spominju velike boracke i lazne mirovine
takodjer
mnogi borci
medju njima i ranjeni
ne mogu naci posao
dva esktrema
kada gledam iz današnje perpektive, ti ljudi su više najebali nego mi pišoladija
ja sam se na primjer tada kada su me demobilisali kao nesposobnog za vojnu službu, po tadašnjem zakonu mogao penzionisati...uz nesposobnost uslov je bio da nemaš dana radnog staža...e zamislite tog paradoksa![]()
samo mi niko nije rekao tada, a valjda su mi trebali reći ovi pravnici iz općinskih BIZ-ova mamu im jebem...šta sam ja tada ko balavac znao o zakonima i državi...to mi je tek rekao jedan čovjek 10 godina kasnije, koji se tako penzionisao, ali tad je bilo kasno...sad mi valja rintat još nekih 12-13 godina![]()
Opet, gdje ću u penziju sa 25
Ja sam počeo raditi 1995. A 2020. mi je invalidnost donijela otkaz.
Zaposlenja nema na vidiku, pa sada čekam još 2-3 godine da odem u minimalnu penziju po onoj odluci da se može sa 65 minus dupli ratni period. Valjda ta penzija neće ukinuti invalidninu
-
Hakiz
#5716 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Upravo.toska wrote: ↑22/01/2025 11:17Vi mislite da je to prijatan proces pa volimo komisije i dodatne nalaze ako trebaju?izvrsni direktor wrote: ↑22/01/2025 09:42_BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 09:36 Revizija bi trebala biti pozdravljena od strane svakoga ko je pravo stekao na zakonit nacin.
Ako imaš sve moje papire, potvrdu od brigade o okolnostima, bolničke papire i prateće, koje me klinac stalno zoveš.
Uz to, ima stanja koja su nepromjenjiva, zašto te ljude maltretirati. Neće nekome narasti nova ruka ili noga, ne zovi ga više na reviziju, pusti čovjeka.
- JoseMujica
#5717 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
neće...ide ti i penzija i invalidninaHakiz wrote: ↑22/01/2025 11:18Nissm znao to za penzionisanje odmahJoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:45ma nisu...baš sam juče o tome pričao s jaranom...zamisli početkom 1996-te imaš 30-40 godina, ženu i djecu i demobilišu te...gubiš one cigare, paket hrane i onih 30 KM koliko su tada davali vojnicima..... firma u kojoj si radio prije rata je propala i vode te kao radnika na čekanju, a kreću ti dolaziti računi za struju, vodu itd. nema više ni humanitarne...jedina opcija ti je raditi bilo šta, a tada je teško išta radiloTruba wrote: ↑22/01/2025 09:34 tu i mediji imaju krivice stalno se spominju velike boracke i lazne mirovine
takodjer
mnogi borci
medju njima i ranjeni
ne mogu naci posao
dva esktrema
ja sam se na primjer tada kada su me demobilisali kao nesposobnog za vojnu službu, po tadašnjem zakonu mogao penzionisati...uz nesposobnost uslov je bio da nemaš dana radnog staža...e zamislite tog paradoksa![]()
samo mi niko nije rekao tada, a valjda su mi trebali reći ovi pravnici iz općinskih BIZ-ova mamu im jebem...šta sam ja tada ko balavac znao o zakonima i državi...to mi je tek rekao jedan čovjek 10 godina kasnije, koji se tako penzionisao, ali tad je bilo kasno...sad mi valja rintat još nekih 12-13 godina![]()
![]()
Opet, gdje ću u penziju sa 25![]()
Zaposlenja nema na vidiku, pa sada čekam još 2-3 godine da odem u minimalnu penziju po onoj odluci da se može sa 65 minus dupli ratni period. Valjda ta penzija neće ukinuti invalidninuPlata koju sam imao mi ionako ne bi donijela veću penziju od minimalne
![]()
-
Hakiz
#5718 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
I mislio sam, ali da potvrdimJoseMujica wrote: ↑22/01/2025 11:26neće...ide ti i penzija i invalidninaSpoilerShowHakiz wrote: ↑22/01/2025 11:18Nissm znao to za penzionisanje odmahJoseMujica wrote: ↑22/01/2025 09:45
ma nisu...baš sam juče o tome pričao s jaranom...zamisli početkom 1996-te imaš 30-40 godina, ženu i djecu i demobilišu te...gubiš one cigare, paket hrane i onih 30 KM koliko su tada davali vojnicima..... firma u kojoj si radio prije rata je propala i vode te kao radnika na čekanju, a kreću ti dolaziti računi za struju, vodu itd. nema više ni humanitarne...jedina opcija ti je raditi bilo šta, a tada je teško išta radilo
![]()
Opet, gdje ću u penziju sa 25![]()
Zaposlenja nema na vidiku, pa sada čekam još 2-3 godine da odem u minimalnu penziju po onoj odluci da se može sa 65 minus dupli ratni period. Valjda ta penzija neće ukinuti invalidninuPlata koju sam imao mi ionako ne bi donijela veću penziju od minimalne
![]()
- Pandakonda
#5720 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ko ono rece da niko nece doci na proteste ?
Hvala bogu narod je skontao pogubnost ovih odluka. Smanji doprinose nermine, vrati radnu nedjelju i pusti ekonomiju ekonomistima
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ogr ... /250122074
-
Trappist
#5721 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
pa to su mogli reci samo botovski uhljebi koji nemaju veze ni sa ekonomijom ni sa realnim sektorom. Pojma oni nemaju sta znace ove sve odluke, i kako ce znati kad se njih to nista ne dotice ?Pandakonda wrote: ↑22/01/2025 11:52 Ko ono rece da niko nece doci na proteste ?Hvala bogu narod je skontao pogubnost ovih odluka. Smanji doprinose nermine, vrati radnu nedjelju i pusti ekonomiju ekonomistima
- tramvajtrojka
#5722 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
jbt pojebali smo i nadrealiste u stvarnostiPandakonda wrote: ↑22/01/2025 11:52 Ko ono rece da niko nece doci na proteste ?Hvala bogu narod je skontao pogubnost ovih odluka. Smanji doprinose nermine, vrati radnu nedjelju i pusti ekonomiju ekonomistima
- DaysleepeR
#5723 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Samo kod nas ima da radnici traže da im se smanje plate...
Ropstvo i to najprije mentalno. Spasi nam gazdu.
Ropstvo i to najprije mentalno. Spasi nam gazdu.
-
BadBoy
#5724 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ovo je fakat tragikomedija. Treba ukinut vikende skroz, pustit da svaki poslodavac određuje minimalnu platu u svojoj firmi i to je to. Sloboda izbora 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5725 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ma natjerani ljudi
ili generalno pojma nemaju sto se događa
al alan ford definitinvo

ili generalno pojma nemaju sto se događa
al alan ford definitinvo