Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#926 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 16/01/2025 09:40 neko je gopre postavio pitanje

evo odgovor

U svim dokumentima koji se tiču crkvene hijerarhije
Sabor više puta ističe vjersku istinu i činjenicu da je Isus Krist
ustanovio Zbor dvanaestorice apostola kojima je povjerio trostruku
zadaću: poučavanja, ravnanja i posvećenja
(na pr. UR, 2c). A između
Dvanaestorice, izabrao je jednoga, Petra-Sumina, kojega je postavio
glavom Zbora i ključarom Crkve svoje, povjeravajući mu napose dvostruku
cjelovitu prednjačku službu u Crkvi: službu nauke i uprave.
Usporedno s trostrukom zadaćom apostola Sabor postavlja trostruku vezu
zajedništva kojom se obilježuje punina spasenja kakvu je Krist želio
dati svojoj Crkvi. Lumen Gentium ističe: »Potpuno se uključuju u društvo
Crkve oni koji, imajući Kristov Duh, potpuno primaju njezinu organizaciju
i sva sredstva spasenja u njoj ustanovljena i njezinu se vidljivom
ustrojstvu združuju s Kristom koji njom upravlja po Vrhovnom
Svećeniku i biskupima, naime vezama ispovijedanja vjere, sakramenata
i crkvene uprave i zajednice« (LG, 14).

vjerojatno ovo nije bilo dovoljno razvijeno u prvim danima kršćanstva ali smisao je isti
12 ima zadaću
1 im je vodja
I ovo je apsolutna laz, jer Isus nikad nije uspostavio nista, a pogotovo ne nekakve apostole. Postoji li ijedan jedini dokaz za ove tvrdnje, osim pisanja i trdnji crkve ko zna koliko stotina godina nakon Isusa?
Dozer

#927 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

swanfilter wrote: 15/01/2025 21:38 Nego, ko je to prodao muda pod bubrege da se krezuba masa ukalupi i taj treci put? Ko su ti?
Pretrkeljas ko je sve pisao o Muhammedu, i dodjes do toga. Naravno, sigurno ih im jos koji nisuu spominjni, sive eminencije tog vremena.

A sve je isti kalup. Postoje zapisi o tome kako je Muhammed licno korigovao pisare. Kako je to mogao, ako je bio nepismen, kako se tvrdi? Naravno, ovi i slicni zapisi su proglasavani "neustavnim", "laznim", itd., kao sto je crkva proglasavala sve kontra njihovog ucenja herezom, i spaljivala na lomaci.

Pa crkva cak do 16. vijeka nije dopustala da obicni ljudi posjeduju Bibliju. To je bilo stivo rezervisano samo za svestenike, koji su bili i jedini "tumaci" i "ucitelji". Ko god je imao Bibliju, to je bio jeres, i spaljivan je na lomaci.
Ovakve zabrane nisu postojale kod Kur'ana, koliko mi je poznato, ali koja je fajda kad 99,99% ljudi ionako nije znalo citati i pisati, pa je takva zabrana svakako bila besmislena. Ali, kao i kod prethodnika, i ovdje su samo svestena lica bila "tumaci" i "ucitelji".
Dozer

#928 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 18/01/2025 15:05 Što se tiče odgovora na pitanje tko su zapravo Otac, Sin i Duh Sveti po Bibliji, pošto sam zbilja najdetaljnije proučio cijelu Bibliju, tvrdim da ni oni koji vjeruju u Trojstvo, u neke tri jednake vječne osobe (poput Katolika, Pravoslavaca, Protestanata i drugih), ali isto tako i oni koji vjeruju da je Otac neko osobno vječno biće, a Sin nije vječan (poput recimo Jehovinih svjedoka i drugih), nisu razumjeli što zapravo u Bibliji piše, a zbilja piše ovo:

Otac-Vječno NEOSOBNO biće (nije neka osoba, nitko nikada nije to vidio niti neće, beskonačno je i uzrok svega postojećeg).

Sin-Prvo rođeno biće u našem prostor-vremenu, koje je omogućilo rađanje svih ostalih živih bića, od početka do kraja trajanja naše cijele dimenzije.

Duh Sveti-MNOŠTVO prvih živih bića koja su izmislila materiju, koja daju život materiji, i koja održavaju cijeli naš svemir da postoji.

Eto, to piše u Bibliji, nije da je isto kako se to danas propovijeda, e da! :)
I, eto, gomila nelogicnih besmislica koje su mogli popusiti samo nepismeni.

Danas bi 90% pismenih ljudi na sve ovo postavili sljedeca pitanja:

- Sta znaci "NEOSOBNO BICE"? Ovo je oksimoron, jer definicija "bića" je jasna, zar ne?
- Na koji nacin je to "prvorodjeno biće" omogucilo radjanje svih ostalih "zivih bica"? Ko je "rodio" to "prvorodjeno bice"? Ako je vec "prvorodjeno", to samim tim znaci da nije prvo jer neko ga je rodio.
- Na koji nacin ZIVO BICE moze izmisliti materiju? Ako je to BICE ZIVO, onda je i materijalno, zar ne? Samim tim ono nema sta izmisljati.
Last edited by Dozer on 20/01/2025 13:30, edited 3 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#929 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

sve što dozer napiše je laž i neistina
i nigdje nije zapisano ono što je on rekao samo što sada napiše
paušalno i metodom ja sam rekao
Dozer

#930 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 20/01/2025 09:43 sve što dozer napiše je laž i neistina
i nigdje nije zapisano ono što je on rekao samo što sada napiše
paušalno i metodom ja sam rekao
Bravo "majstore" . Truba k'o truba :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Nowicki

#931 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Nowicki »

Bog u kršćanstvu je osoba. Kršćanski Bog nikad, ali baš nikad, ne može biti „neosobno“ biće. Biti osobom znači posjedovati samosvijest, biti svjestan samoga sebe, odnositi se prema samome sebi sa Ja. Kad kažemo za sebe ja jesam znači da smo svjesni razlike vlastite egzistencije u odnosu na sve što nas okružuje. Prema tome, da li je Bog u kršćanstvu svjestan samoga sebe? Na osnovu kako je opisan u Bibliji apsolutno da. Biblijski Bog posjeduje svijest o samome sebi, svoj vlastiti um, emocije, volju. Dakle, Bog je osoba. Koncept neosobnog boga je tipičan za dalekoistočne religije. Iako bogovi imaju svoja imena mnogo je više naglašena njihova općenitost, više se interpretiraju kao stvaralački principi nego kao individuumi. Zato zapadnjaci dalekoistočne religije često doživljavaju kako filozofiju, što one u jednoj mjeri i jesu. S druge strane religije na Zapadu su vrlo individualizirane. Kad govorimo o Isusu, židovskom Bogu, ali i o božanstvima paganskih religija (Zeus, Apolon, itd.) oni su uvijek predstavljeni tako kao da je riječ o stvarnim likovima.
teodati

#932 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Nowicki wrote: 20/01/2025 16:31 Bog u kršćanstvu je osoba. Kršćanski Bog nikad, ali baš nikad, ne može biti „neosobno“ biće. Biti osobom znači posjedovati samosvijest, biti svjestan samoga sebe, odnositi se prema samome sebi sa Ja. Kad kažemo za sebe ja jesam znači da smo svjesni razlike vlastite egzistencije u odnosu na sve što nas okružuje. Prema tome, da li je Bog u kršćanstvu svjestan samoga sebe? Na osnovu kako je opisan u Bibliji apsolutno da. Biblijski Bog posjeduje svijest o samome sebi, svoj vlastiti um, emocije, volju. Dakle, Bog je osoba. Koncept neosobnog boga je tipičan za dalekoistočne religije. Iako bogovi imaju svoja imena mnogo je više naglašena njihova općenitost, više se interpretiraju kao stvaralački principi nego kao individuumi. Zato zapadnjaci dalekoistočne religije često doživljavaju kako filozofiju, što one u jednoj mjeri i jesu. S druge strane religije na Zapadu su vrlo individualizirane. Kad govorimo o Isusu, židovskom Bogu, ali i o božanstvima paganskih religija (Zeus, Apolon, itd.) oni su uvijek predstavljeni tako kao da je riječ o stvarnim likovima.
E pa ovo nije točno, u Bibliji se Stvoritelj svemira i ljudi naziva Jahve, osobno je biće (zapravo mnoštvo bića), i mnogi ljudi su Ga vidjeli (čitaj NJIH, jer su množina), dok recimo Boga Oca, kojega je Isus navijestio da postoji, nitko nikada nije vidio jer nije osobno biće, sve to lijepo u Bibliji piše.

Jahve postoji kada i naša dimenzija prostor-vremena, ne postoji prije, dok Bog Otac oduvijek i zauvijek postoji, to je poruka Biblije.

Ili skraćeno, Bog Otac kao neosobno biće vječno postoji, dok su Sin i Duh Sveti (Jahve u Bibliji), rođeni, nastali su u našoj dimenziji, to piše, ne direktno, nego kada se zbroje svi citati o tome dobije se upravo to.
teodati

#933 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 20/01/2025 09:41
teodati wrote: 18/01/2025 15:05 Što se tiče odgovora na pitanje tko su zapravo Otac, Sin i Duh Sveti po Bibliji, pošto sam zbilja najdetaljnije proučio cijelu Bibliju, tvrdim da ni oni koji vjeruju u Trojstvo, u neke tri jednake vječne osobe (poput Katolika, Pravoslavaca, Protestanata i drugih), ali isto tako i oni koji vjeruju da je Otac neko osobno vječno biće, a Sin nije vječan (poput recimo Jehovinih svjedoka i drugih), nisu razumjeli što zapravo u Bibliji piše, a zbilja piše ovo:

Otac-Vječno NEOSOBNO biće (nije neka osoba, nitko nikada nije to vidio niti neće, beskonačno je i uzrok svega postojećeg).

Sin-Prvo rođeno biće u našem prostor-vremenu, koje je omogućilo rađanje svih ostalih živih bića, od početka do kraja trajanja naše cijele dimenzije.

Duh Sveti-MNOŠTVO prvih živih bića koja su izmislila materiju, koja daju život materiji, i koja održavaju cijeli naš svemir da postoji.

- Sta znaci "NEOSOBNO BICE"? Ovo je oksimoron, jer definicija "bića" je jasna, zar ne?
- Na koji nacin je to "prvorodjeno biće" omogucilo radjanje svih ostalih "zivih bica"? Ko je "rodio" to "prvorodjeno bice"? Ako je vec "prvorodjeno", to samim tim znaci da nije prvo jer neko ga je rodio.
- Na koji nacin ZIVO BICE moze izmisliti materiju? Ako je to BICE ZIVO, onda je i materijalno, zar ne? Samim tim ono nema sta izmisljati.
Izgleda da tebi definicija bića nije jasna, pa eto ti je na wiki:

Bitak ili biće (grč. τὸ ὄν, lat. ens, stsl. бꙑтиѥ, nem. sein, engl. being) je temeljni filozofski pojam koji označava ono što jeste.[1] Sve stvarno i ništa nestvarno spada u domen bića.[2]

Znači, generalno pojam "biće" označava ono "što jeste", dakle nešto što stvarno postoji, a može biti neosobno i osobno biće, jel jasnije sada?

Dakle kada sam napisao da je Bog Otac neosobno biće, rekao sam zapravo da postoji NEŠTO oduvijek a nije osobne naravi, i to je točno, a ne besmislica, dapače.

A prvo rođeno biće može nastati samo na jednom mjestu i to u samom središtu našega prostor-vremena, gdje postoji SVA sila našega prostor-vremena, ne postoji starije biće od njega, jer je prvo nastalo, a kada neko biće izađe iz središta, tada se rađa opet neko novo biće, i tako od postanka naše dimenzije do danas (kažem samo općenito kako to funkcionira, ne detaljno, a o tome sam i napisao dosta toga ovdje na filozofiji na mojoj temi "teorija svega", ali očito ljude ne zanima istina kako smo svi nastali, ok, ima vremena za to).

Živo inteligentno biće nastaje u središtu našega prostor-vremena, i prostorno je NAJMANJE od svega što postoji u našoj dimenziji, (dakle daleko je MANJE od Planckove duljine), a atomi su ogromni prostori, eto kako su mogli napraviti atome, kao što mi nebodere radimo, jednostavno, dakle nije ni to besmislica, nego Biblija jasno daje tu poruku svim ljudima, samo to mnogi još nisu shvatili.

Naš svemir je zbilja netko Inteligentan napravio, samo nije neko vječno biće, zapravo nisu u pitanju neka vječna bića, takva NE POSTOJE, ali su zato ta Prva bića, daleko starija od cijeloga našega materijalnoga svijeta, e da! 8-)
Dozer

#934 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 20/01/2025 18:17
Dozer wrote: 20/01/2025 09:41

Izgleda da tebi definicija bića nije jasna, pa eto ti je na wiki:

Bitak ili biće (grč. τὸ ὄν, lat. ens, stsl. бꙑтиѥ, nem. sein, engl. being) je temeljni filozofski pojam koji označava ono što jeste.[1] Sve stvarno i ništa nestvarno spada u domen bića.[2]

Znači, generalno pojam "biće" označava ono "što jeste", dakle nešto što stvarno postoji, a može biti neosobno i osobno biće, jel jasnije sada?

Dakle kada sam napisao da je Bog Otac neosobno biće, rekao sam zapravo da postoji NEŠTO oduvijek a nije osobne naravi, i to je točno, a ne besmislica, dapače.

A prvo rođeno biće može nastati samo na jednom mjestu i to u samom središtu našega prostor-vremena, gdje postoji SVA sila našega prostor-vremena, ne postoji starije biće od njega, jer je prvo nastalo, a kada neko biće izađe iz središta, tada se rađa opet neko novo biće, i tako od postanka naše dimenzije do danas (kažem samo općenito kako to funkcionira, ne detaljno, a o tome sam i napisao dosta toga ovdje na filozofiji na mojoj temi "teorija svega", ali očito ljude ne zanima istina kako smo svi nastali, ok, ima vremena za to).

Živo inteligentno biće nastaje u središtu našega prostor-vremena, i prostorno je NAJMANJE od svega što postoji u našoj dimenziji, (dakle daleko je MANJE od Planckove duljine), a atomi su ogromni prostori, eto kako su mogli napraviti atome, kao što mi nebodere radimo, jednostavno, dakle nije ni to besmislica, nego Biblija jasno daje tu poruku svim ljudima, samo to mnogi još nisu shvatili.

Naš svemir je zbilja netko Inteligentan napravio, samo nije neko vječno biće, zapravo nisu u pitanju neka vječna bića, takva NE POSTOJE, ali su zato ta Prva bića, daleko starija od cijeloga našega materijalnoga svijeta, e da! 8-)
Nije jasnije. Gdje pise da moze biti "neosobno" i "osobo" bice? Ovo je tvoje mantranje. Bice je nesto zivo, materijalno, i nema tu nikakvih gluposti poput "neosobno". Sta uopste znaci "neosobno"? Nije osoba? Nije licnost? Nije materijalno?

Znas li ti sta znaci "radjanje"...da prvo to razjasnimo....

Ovo oko nas nije "nas svemir" majstore, nego svemir u kojem smo mi (Zemlja) manji od jednog zrna pijeska u Sahari.
A to sto se nafuravamo da smo nesto bitni u cijeloj toj prici, samo je nas problem. Tacnije, vas, vjernika.
Truba

#935 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

teodati wrote: 20/01/2025 17:57
Nowicki wrote: 20/01/2025 16:31 Bog u kršćanstvu je osoba. Kršćanski Bog nikad, ali baš nikad, ne može biti „neosobno“ biće. Biti osobom znači posjedovati samosvijest, biti svjestan samoga sebe, odnositi se prema samome sebi sa Ja. Kad kažemo za sebe ja jesam znači da smo svjesni razlike vlastite egzistencije u odnosu na sve što nas okružuje. Prema tome, da li je Bog u kršćanstvu svjestan samoga sebe? Na osnovu kako je opisan u Bibliji apsolutno da. Biblijski Bog posjeduje svijest o samome sebi, svoj vlastiti um, emocije, volju. Dakle, Bog je osoba. Koncept neosobnog boga je tipičan za dalekoistočne religije. Iako bogovi imaju svoja imena mnogo je više naglašena njihova općenitost, više se interpretiraju kao stvaralački principi nego kao individuumi. Zato zapadnjaci dalekoistočne religije često doživljavaju kako filozofiju, što one u jednoj mjeri i jesu. S druge strane religije na Zapadu su vrlo individualizirane. Kad govorimo o Isusu, židovskom Bogu, ali i o božanstvima paganskih religija (Zeus, Apolon, itd.) oni su uvijek predstavljeni tako kao da je riječ o stvarnim likovima.
E pa ovo nije točno, u Bibliji se Stvoritelj svemira i ljudi naziva Jahve, osobno je biće (zapravo mnoštvo bića), i mnogi ljudi su Ga vidjeli (čitaj NJIH, jer su množina), dok recimo Boga Oca, kojega je Isus navijestio da postoji, nitko nikada nije vidio jer nije osobno biće, sve to lijepo u Bibliji piše.

Jahve postoji kada i naša dimenzija prostor-vremena, ne postoji prije, dok Bog Otac oduvijek i zauvijek postoji, to je poruka Biblije.

Ili skraćeno, Bog Otac kao neosobno biće vječno postoji, dok su Sin i Duh Sveti (Jahve u Bibliji), rođeni, nastali su u našoj dimenziji, to piše, ne direktno, nego kada se zbroje svi citati o tome dobije se upravo to.
kažu sva sreća nisu teologa poslali po 10 zapovijedi jer bi donio 10000 zapovijedi

tako neke jednostavne ljudske stvari pretvoriš nkim izrazima u nešto filozofsko neshvatljivo

wtf
neosoban prvi put cujem tu riječ na ovom topiku
Dozer

#936 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Ma postoji ta rijec u hrvatskom, ali ne znaci ovo sto on lupeta.

https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search
koji ne upravlja misli i riječi prema drugoj osobi, nego se upravlja općenitijim razlozima i svrhama, opr. ličan, osoban
U prevodu - "neosoban" se ne moze odnositi na bice, nego samo na nacin komunikacije - licni/osobni/direktni ili nije licni/neosobni/indirektni.
Nowicki

#937 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Nowicki »

To je nemoguće. Otac, Sin i Duh sveti su istobitni. Ako je Otac neosoban, a Sin osoban onda ne dijele istu bit i riječ je o dva različita boga i to više nije monoteizam.
Truba

#938 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Reko mi Fra Gojko kad su ga u cuzu pa ga ispituju ako je svemoguc moze li napraviti trokut s 4 kuta
Sjooo cega se besposlen um nece sjetiti

Isto tako teodati
teodati

#939 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 21/01/2025 10:13
Nije jasnije. Gdje pise da moze biti "neosobno" i "osobo" bice? Ovo je tvoje mantranje. Bice je nesto zivo, materijalno, i nema tu nikakvih gluposti poput "neosobno". Sta uopste znaci "neosobno"? Nije osoba? Nije licnost? Nije materijalno?

Ovo oko nas nije "nas svemir" majstore, nego svemir u kojem smo mi (Zemlja) manji od jednog zrna pijeska u Sahari.
A to sto se nafuravamo da smo nesto bitni u cijeloj toj prici, samo je nas problem. Tacnije, vas, vjernika.
Dao sam ti definciju što znači "biće" ili "bitak" sa wikipedije, dakle nije to moja definicija, i tamo lijepo piše ak si pročitao da je "biće" ono što JESTE, što stvarno postoji, ne piše da je to samo nešto osobno, prvo prouči neku riječ do kraja, pa onda diskutiraj o tome, samo kažem.

A ono što jeste, što stvarno postoji jeste i neko osobno biće kao što smo mi ljudi, ali ima i neosobnih bića, dakle NEŠTO što postoji a nije živo biće, recimo jel Sunce postoji a nije osobno biće, ili je za tebe osobno, jel? Ili neka planina, more, planete, galaksije, i tako mogu nabrajati do sutra.

I rađati znači i nastati, u Bibliji se upravo rađanje koristi kao nastanak nečega osobnoga, što tu nije jasno, zbilja.

Prvo treba pojmove do kraja znati što zapravo SVE znače, jer u različitim kontekstima ne znače isto, eto, pa će se onda i od prve razumjeti što je napisano i rečeno, dakako.
teodati

#940 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Truba wrote: 21/01/2025 17:13 Reko mi Fra Gojko kad su ga u cuzu pa ga ispituju ako je svemoguc moze li napraviti trokut s 4 kuta
Sjooo cega se besposlen um nece sjetiti

Isto tako teodati
Naravno da Bog to ne može napraviti, jer je to nemoguće a Bog je Svemoguć, a sama riječ znači da može SVE MOGUĆE, ali ne i nemoguće, to Biblija nigdje ne tvrdi, samo kaže da Bog SVE može moguće dakako, a mi ljudi to ne možemo, recimo napraviti atome, planete, zvijezde, i tako sve ostalo što postoji.

Isto tako Bog ne može napraviti okrugli trokut, jer je to isto NEMOGUĆE, ili stvoriti kamen koji neće moći podići, ali to ne znači da Bog ne može SVE MOGUĆE, kako sam prije objasnio, što to zapravo znači.

Neki bi učili nekoga teologiju, a osnovne stvari iz toga ne znaju, ne ide to tako, prvo učiti pa onda kada se nauči lako se to i drugima objasni.
teodati

#941 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Truba wrote: 21/01/2025 10:17

kažu sva sreća nisu teologa poslali po 10 zapovijedi jer bi donio 10000 zapovijedi

tako neke jednostavne ljudske stvari pretvoriš nkim izrazima u nešto filozofsko neshvatljivo

wtf
neosoban prvi put cujem tu riječ na ovom topiku
Ovdje u postu broj 939 sam objasnio što znači neosoban, pa da ne ponavljam, eto.
teodati

#942 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Nowicki wrote: 21/01/2025 16:29

To je nemoguće. Otac, Sin i Duh sveti su istobitni. Ako je Otac neosoban, a Sin osoban onda ne dijele istu bit i riječ je o dva različita boga i to više nije monoteizam.
Svi smo mi iste BITI, jer je Bog samo jedan, jel tako, i nema dva Boga, Biblija ne naziva Bogom samo vječnoga uzroka svega, nego i bića koji su Stvoritelji materije a ne postoje oduvijek, čak je sam Isus za nas ljude rekao da smo BOGOVI, pa jesmo li vječni, jasno da nismo, treba znati u kojem se kontekstu misli na vječnoga Boga a u kojem na nešto drugo, recimo na Boga samo našega svijeta, nije to isto, dapače.

I, i te kako je MOGUĆE to što ja govorim da zbilja piše u Bibliji, i ja sam nekada čvrsto vjerovao u Trojstvo, u tri jednake vječne osobe, i u raspravama sa onima koji su drugačije vjerovali nikada nisam izgubio, ali sam onda jednoga dana odlučio sve PROVJERITI u to što su me učili vjerovati od malena, jer su mi mnoge stvari bile nelogične, a istina dakako to ne može biti.

Kao katolik prvo sam otkrio, i to već u sjemeništu, da Isus a ni Apostoli nisu nikada nikome propovijedali da su Bog neke tri vječne osobe, Trojstvo, i to sam otkrio u jednoj starijoj katoličkoj knjizi, gdje se opisuje KAKO je došlo do te DOGME, i od kada se službeno u to vjeruje, a to je bilo tek poslije sabora u Niceji, 325 godine poslije Krista, dakle oko 300 godina poslije Apostola, nisam mogao vjerovati da nas danas uče nešto što Isus nije govorio, i od onda sam išao SVE provjeravati u što su me učili vjerovati, proučio sam Bibliju, sve citate o svakom pojedinom pitanju, i mogu reći da sada zbilja znam što je istina o njoj, i više ne vjerujem u te vjeronaučne BAJKE o Bogu i Isusu, eto ukratko.
Dozer

#943 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 21/01/2025 18:39

Dao sam ti definciju što znači "biće" ili "bitak" sa wikipedije, dakle nije to moja definicija, i tamo lijepo piše ak si pročitao da je "biće" ono što JESTE, što stvarno postoji, ne piše da je to samo nešto osobno, prvo prouči neku riječ do kraja, pa onda diskutiraj o tome, samo kažem.

A ono što jeste, što stvarno postoji jeste i neko osobno biće kao što smo mi ljudi, ali ima i neosobnih bića, dakle NEŠTO što postoji a nije živo biće, recimo jel Sunce postoji a nije osobno biće, ili je za tebe osobno, jel? Ili neka planina, more, planete, galaksije, i tako mogu nabrajati do sutra.

I rađati znači i nastati, u Bibliji se upravo rađanje koristi kao nastanak nečega osobnoga, što tu nije jasno, zbilja.

Prvo treba pojmove do kraja znati što zapravo SVE znače, jer u različitim kontekstima ne znače isto, eto, pa će se onda i od prve razumjeti što je napisano i rečeno, dakako.
Hajd' ne lupetaj, ziv bio.... dao sam ti gore znacenje rijeci "neosobno". A to nije ovo sto ti mantras.

Sunce nije "bice". Kao ni kamen, voda, drvo, cipela, gace na tvojoj goozici, itd. Cisto onako...da znas.

Radjanje nije = nastajanje. Mozda u Bibliji jeste metaforicki, ali u real life nije.
Osim ako ti ne mislis da si nastao tako sto te mati rodila.....
Last edited by Dozer on 21/01/2025 19:28, edited 2 times in total.
teodati

#944 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 21/01/2025 19:23

Hajd' ne lupetaj, ziv bio.... dao sam ti gore znacenje rijeci "neosobno".
A ja sam ti dao sa wikipedije što znači sve "biće", očito nisi to proučio, trebao bi pa bi i sam znao što znači osobno a što neosobno biće, kratko i jasno.

A to što si ti naveo je samo što se komunikacije tiče, a ne odnosi se na sveopće značenje "neosoban", nisi učio teologiju, pa ne znaš za to, ok.
Dozer

#945 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati

#946 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 21/01/2025 19:23

Hajd' ne lupetaj, ziv bio.... dao sam ti gore znacenje rijeci "neosobno". A to nije ovo sto ti mantras.

Sunce nije "bice". Kao ni kamen, voda, drvo, cipela, gace na tvojoj goozici, itd. Cisto onako...da znas.

Radjanje nije = nastajanje. Mozda u Bibliji jeste metaforicki, ali u real life nije.
Osim ako ti ne mislis da si nastao tako sto te mati rodila.....
"Biće" je nešto što stvarno jeste, što stvarno POSTOJI, dakle je u filozofiji i Sunce "biće", ili "bitak", ali je NEOSOBNO biće, za razliku od ljudi, dao sam ti tu definiciju sa wikipedije što sve znači "biće", dakle odnosi se na sve što JESTE, sve što POSTOJI, a ako za tebe Sunce ne postoji, ok onda, ali ti opet lupetaš po svom, nema smisla tako razgovarati, ili ćemo prihvatiti definicije sa wikipedije ili nećemo, kako hoćeš, ja to prihvaćam.

Tvoj je problem kada čuješ za riječ "biće", odmah prvo pomisliš na nas ljude, e pa definicija je mnogo šira, prihvatio to ti ili ne, tvoj problem.

Kada se u teologiji postavlja pitanje KAKAV je zapravo Bog, prvo se pita je li OSOBNO ili NEOSOBNO BIĆE, čudno da za to još nisi čuo, ako nisi sada jesi, pa ako nisi za teologiju, a potom i za filozofiju, ok, nitko se time ne mora baviti ak ne želi, ali ne može onda drugačije tumačiti značenje nekih pojmova, samo kažem.
teodati

#947 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Ne znam gdje si tu definiciju našao ali ona na wikipediji je šira jer obuhvaća SVE što stvarno postoji.

Ali i u ovoj definiciji ovdje imaš značenje POSTOJATI, dakle odnosi se na sve što postoji, a onda moraš razlikovati što je osobno a što SUPROTNO od toga, a to je NEOSOBNO, ne znam u čemu je onda problem, jel?

Isto tako ovdje imaš značenje da je to BIT ili SUŠTINA nečega, je ono što zapravo to nešto JESTE, a što je Sunce, nešto OSOBNO? Nije? A kako da to onda nazovemo nego NEOSOBNO POSTOJANJE, ili biće, jel? Ajde, daj prijedlog da to nekako drugačije nazovem, nema problema, ak ti to značenje smeta.
4L0n3

#948 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by 4L0n3 »

Nije mi namjera da ulazim u neko “razotkrivanje” biblije sta god to znacilo, al evo imam jedno pitanje koje me malo kopka.

Poprilicno sam siguran da je stav trenutne struke u religijskoj filozofiji i historiji religija da isus stvarno jeste postojao, kao osoba cca prije 2k godina. Tako da tu deferisem struci, nit sta dodat nit oduzet.

Medjutim obzirom da jeste tako, interesuje me zasto danas uopste postoje jevreji tj kako svi jevreji ne podjose za isusom ? Obzirom da je po krcanskom ucenju, isus doslovno bog koji hoda zemljom, drzi kojekakve govore u podrucju danasnjeg izraela, izvodi raznorazna cudesa kao ozivljavanje mrtvih i sl. u sta su tacno jevreji gledali i kako tacno nisu bili ubjedjeni da pred njima stoji bog, mesija, licno ?

Mislim da se takav lik danas pojavi i stvarno ozivi mrtvog meni pred ocima, ja bih prvi poletio za njim da vidim sta ima za rec, i poslusao bih. Pogotovu ako se predstavi kao takav, ne kontam onda razlog kako su to tacno jevreji bili coravi pored ociju, ako je sve sto je napisano o isusu kroz bibliju zapravo istina ?
Truba

#949 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

ja kad nesto ne znam
znam ko zna
odes na kbf
i vidis ko proedaje koji predmet
vidis cv
lik je nakon teologije otisao u jeruzalem i 2 godine ucio jezike i studirao
da bi predavao na faksu samo jedan mali dio biblije
jednu malu rečenicu da razjasni

ali sta nama trebaju ljudi koji znaju hebrejski i staroigrcki
kad imamo dozera i teodatija stručnjake za svaku rečenicu u bibliji

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.

i šta kaže nije nikome ostavio ključeve da vodi crkvu kad ga ne bude
nije nikome ostavio vlast za ispovijedanje nije nikome ostavio
idt
Dope_Man

#950 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dope_Man »

4L0n3 wrote: 21/01/2025 20:18 Nije mi namjera da ulazim u neko “razotkrivanje” biblije sta god to znacilo, al evo imam jedno pitanje koje me malo kopka.

Poprilicno sam siguran da je stav trenutne struke u religijskoj filozofiji i historiji religija da isus stvarno jeste postojao, kao osoba cca prije 2k godina. Tako da tu deferisem struci, nit sta dodat nit oduzet.

Medjutim obzirom da jeste tako, interesuje me zasto danas uopste postoje jevreji tj kako svi jevreji ne podjose za isusom ? Obzirom da je po krcanskom ucenju, isus doslovno bog koji hoda zemljom, drzi kojekakve govore u podrucju danasnjeg izraela, izvodi raznorazna cudesa kao ozivljavanje mrtvih i sl. u sta su tacno jevreji gledali i kako tacno nisu bili ubjedjeni da pred njima stoji bog, mesija, licno ?

Mislim da se takav lik danas pojavi i stvarno ozivi mrtvog meni pred ocima, ja bih prvi poletio za njim da vidim sta ima za rec, i poslusao bih. Pogotovu ako se predstavi kao takav, ne kontam onda razlog kako su to tacno jevreji bili coravi pored ociju, ako je sve sto je napisano o isusu kroz bibliju zapravo istina ?
Judaizam vidi Isusa isto kao sto krscanstvo vidi Muhameda il mozda bolje Joseph Smitha, dakle kao osobu koja se pojavila i imala neke svoje ideje, koje se naslanjaju na postojece. Takvih "proroka" je bilo hrpa i tad, a i danas.

Ne pripisuje mu se nikakva posebnost, niti ce ijedan jevrej tvrditi da je Isus ozivljavao mrtve ili radio bilo sta izvan mogucnosti obicnog covjeka.

I to je tako sa svim licnostima, u religiji za koju su vezani imaju super moci, u ostalim, ako ih uopste smatraju stvarnim, su obicni ljudi koji nisu nista mimo ljudskih mogucnosti napravili.
Post Reply