darius_maximus wrote: ↑20/01/2025 19:52
zippoo87 wrote: ↑20/01/2025 17:38
darius_maximus wrote: ↑20/01/2025 17:28
Koja firma će zatvoriti nedjeljom, koji gazda?
Onaj kojem narediš.
Umjesto neradne nedjelje, radnja može raditi nedjeljom ako plati trostruku dnevnicu radniku.
Ko hoće/može da otvori pod tim uslovima nedjeljom, neka otvori.
Je li to problem?
Pa nije meni problem,ja navija za vece dnevnice,plate,bolje uslove...
Nije mi problem ni radna ni neradna nedjelja,i radio sam nedjeljom i odmarao. Ali nema gazde koji ce platiti tu dnevnicu. Jedva da plate i ono uvecanje za rad vikendom,ako plate.
Nego evo vi pisete o utopiji,o stvarima i uslovima koje nisu realne.
Da rezimiramo, ti znači nisi protiv rada nedjeljom ako je odgovarajuće plaćen.
Međutim, umjesto da radimo na tome i da omogućimo radnicima koji žele zaraditi i poslodavcima koji bi imali računicu s radnom nedjeljom (a Bog me dragi ne može ubijediti da npr. BCC ne bi imao računicu), mi smo zatvorili sve, jer ko će se baviti pojedinačnim provjerama i provođenjem zakona.
Drugim riječima, ova država je samo nesposobna provoditi zakone koji nisu 100%-na zabrana.
Zato ni pušenje ne znamo zabraniti, jer nije 100% i odmah se tu gubimo k'o abdest.
Tako brate reci, a ne priče o porodicama i ostale šuplje.
Tako nekako.
Problem je sto ja nisam ni predlagao ni usvojim zakon ali kao neko ko je iz te branse i meni licno nije nikada odgovarao rad nedjeljom ali ako bi nekada zaradio troduplu dnevnicu,vjerovatno bi i odradio. Samo ja ti opet ponavljam...niko radnicima ne ispunjava zelje.
Evo digla se kuka i motika zbog povecanja minimalne plate a zamisli sada da ti isti poslodavci sto evo hoce da strajkuju,dizu dnevnicu x3 nedjeljom.
To je utopija i u praksi neces nikada to vidjeti.
Drugi problem,ovaj o kojem ti pises...ne mogu se zakoni donisiti za jedan grad,jedan trzni centar,jednu firmu i zato ne moze biti selekcije na nacin kako i ti ili neki drugi ocekujete. Mozda bi za BCC bilo isplativo i za jos 1-2 trzna centra ali za ostale ne bi bilo i onda bi opet bila ista prica...da rade 1 trzna centra na cijelo Sarajevo...bilo bi,guzva,krkljanac,seljakluk,guzva,radnice popadase,ne vrijedi toliko posla ni troduple dnevnice,itd itd.
Mi smo ovdje takvi ljudi...nista nam ne valja i svemu dobrom se trazi mana i pljuje a kamoli nekim manje dobrim zakonima.
ALi vi svi namjerno zaboravljate interese 82000 ljudi zaposlenih u trgovini u FBiH i to da su oni preko svog sindikata ovo trazili i sebi izborili.
Svi stavljaju samo svoje potrebe ,navike i kukaju kako im ne odgovara a ja ni od jednog vas koji kukate na ovu odluku nisam cuo jednu jedinu rijec da ste ikada napisali o radnicima u tim trgovinama,koje vas nedjeljom usluzuju.
Sebicni smo svi i svako sam svoj interes gleda a drugog bi gazio. U nasem drustvu vec odavno nema ni mrvice empatije i suosjecanja sa bilo kojom kategorijom.
Zato i jesmo tu gdje jesmo...divlji zapad,zakon jaceg...zato su siledzije preuzele "vlast" a obican narod u strahu suti a nema tog siledzije,koji bi prebio 10 ljudi da krenu na njega. Zakoni i drzavni i ovi sa divljeg zapada su na strani vecine i mase ali bezmudo sve prijatelju.
Evo kod mene su ovdje prije par dana 4-5 momaka prebila i ubila covjeka od 66 godina i to se odmah pokusalo zatastati ,jer je jedan inspektor u policiji prijatelj sa jednim od ubica. Svjedoci sute i prave se slijepi ...a svi su upuceni sta se desilo,bilo je haman 100 ljudi na derneku.