Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
broj dva

#51 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by broj dva »

Sto bi protestirali kada nam je dobro ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Truba »

ne da je dobro nego predobro koliko se efektivno radi
i koliko je penzionera i radnika
i koliko je infrastrukture i kolika je korupcija

proporcionalno gledamo jaki smo ko belgija
Cherry-Cherry

#53 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Cherry-Cherry »

Ja ne znam, kako smo mi uopšte opstali kroz istoriju. Vile se nas nosile vjekovima.
madesa

#54 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by madesa »

da krenu danas protesti Nip bi optuzio SDA ili obrnuto. JEdnostavno nema sloge i ovdje nikad ni jednog protesta nece biti sta god da se desi
error codes

#55 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by error codes »

sehohari wrote: 19/01/2025 16:46 Zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju po demokratskim standardima Švicarska, ne postoji potreba da se problemi rješavaju na ulici.

Nema ni Hrvatska toliko protesta, jednostavno imaš izbore gdje se mjenja vlast ako ti se ne sviđa, mediji su koliko-toliko slobodni.
nemoj vise ziv bio :lol: :lol:

ta demokratija je dovela BiH na samo DNO po svim mogucim aspektima zivota :skoljka:
okanomalo

#56 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by okanomalo »

Cherry-Cherry wrote: 20/01/2025 12:14 Ja ne znam, kako smo mi uopšte opstali kroz istoriju. Vile se nas nosile vjekovima.
kako mislis opstali? ja i moja porodica sa kucnog praga se nismo makli a bar pet drzava promjenili. :D
jasko_ba

#57 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by jasko_ba »

Tamo nekad 2009/2010. godine cini mi se, protesti u Zenici protiv Mittala i zagađenja, došao sa ekipom tada studenti svi iz Maglaja, Zavidovića, Kaknja, Travnika, međutim najmanje ljudi iz Zenice. A mjesto Tetovo iz ovog snimka gore, ako je 15 ljudi bilo kako treba.
Ili kad je bio protest studenata gdje se tražio socijalni/oktobarski rok, najmanje je bilo onih kojima je zaista i trebao taj rok. Dosli ljudi koji su ocistili godinu, a ovi sjede po kaficu i slikaju nas ostale. :)
"Politicke" proteste da ne spominjem, tacno znas na sto ce ispasti sve.
Haris.ba

#58 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Haris.ba »

error codes wrote: 20/01/2025 12:30
sehohari wrote: 19/01/2025 16:46 Zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju po demokratskim standardima Švicarska, ne postoji potreba da se problemi rješavaju na ulici.

Nema ni Hrvatska toliko protesta, jednostavno imaš izbore gdje se mjenja vlast ako ti se ne sviđa, mediji su koliko-toliko slobodni.

ta demokratija je dovela BiH na samo DNO po svim mogucim aspektima zivota :skoljka:
I opet Srbija ispod Bosne. Demokratija je zafrkana biljka za odrzavati. Niko nije rekao da je lagano. Ali, kad se potrudis je plodonosno.
okanomalo

#59 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by okanomalo »

madesa wrote: 20/01/2025 12:22 da krenu danas protesti Nip bi optuzio SDA ili obrnuto. JEdnostavno nema sloge i ovdje nikad ni jednog protesta nece biti sta god da se desi
nije u srbiji tema politika vec institucije. mladi traze da institucije rade svoj posao poput tuzilastva, sudstva, policije, javnog medija. oni su vucicu porucili da nije nadlezan za razgovor i da se vrati u okvire nadleznosti koje je ustav predvidio za predsjednika drzave. znamo da se lik za sve pita tako da su ga smrtno uvrijedili. ako mi mislimo da nam sve radi po PS-u i da nema mita i korupcije onda nema razloga za proteste. druga je stvar sto je BiH druga najlosije rangirana zemlja u evropi po stanju korupcije a mi nijemi i slijepi.
error codes

#60 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by error codes »

Haris.ba wrote: 20/01/2025 12:41

I opet Srbija ispod Bosne. Demokratija je zafrkana biljka za odrzavati. Niko nije rekao da je lagano. Ali, kad se potrudis je plodonosno.
pa ta demokratija je dovela do toga da BRAT Erdogan ulaze u BiH umjesto u Srbiju :oops:
Haris.ba

#61 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Haris.ba »

error codes wrote: 20/01/2025 12:50 pa ta demokratija je dovela do toga da BRAT Erdogan ulaze u BiH umjesto u Srbiju
Valjda se ulaze tamo gdje se moze zaraditi.
Konkretno, Turska ima veoma lose iskustvo sa investicijama u BiH. Nasi ih izvaraju gdje stignu. A, te investicije su naredjene iz politickih razloga. Znaci, receno turskim privrednicima od politike da moraju investirati.
Ljudi probali, vidjeli i sada znaju sta i kako. Zato i idu u Srbiju.
dr_Evil

#62 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 20/01/2025 15:12
error codes wrote: 20/01/2025 12:50 pa ta demokratija je dovela do toga da BRAT Erdogan ulaze u BiH umjesto u Srbiju
Valjda se ulaze tamo gdje se moze zaraditi.
Konkretno, Turska ima veoma lose iskustvo sa investicijama u BiH. Nasi ih izvaraju gdje stignu. A, te investicije su naredjene iz politickih razloga. Znaci, receno turskim privrednicima od politike da moraju investirati.
Ljudi probali, vidjeli i sada znaju sta i kako. Zato i idu u Srbiju.
Dobro, culi smo tu foru. Eh sad konkretno.. gdje su sta ulozili pa povukli investiciju
Haris.ba

#63 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 20/01/2025 15:15 Dobro, culi smo tu foru. Eh sad konkretno.. gdje su sta ulozili pa povukli investiciju
Nisu povukli. Ali, su odlucili da vise ne ulazu.
Jer, ima isplativije - u Srbiji. Sto ce se ovdje maltretirati. Zovi ambasadora, urgiraj preko politike da ih ne sabotiraju gdje stignes. Od legalnog reketa pa nadalje.
Ozimician

#64 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ozimician »

error codes wrote: 20/01/2025 12:50
Haris.ba wrote: 20/01/2025 12:41

pa ta demokratija je dovela do toga da BRAT Erdogan ulaze u BiH umjesto u Srbiju :oops:
Pa zar nisi cuo premijera kako kaze da nama ne trebaju ni investitori iz Zapadne Evrope.

Zamisli koja bi tek nama bila uvreda da kod nas investiraju Turci i Kinezi kao po Srbiji.

Hocu reci, treba dobro zasluziti da bi bio investitor u BiH, a Srbija svojima placa da dodju da investiraju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#65 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by _BataZiv_0809 »

Nakon ovoga se tema moze i zakljucati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#66 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by _BataZiv_0809 »

jasko_ba wrote: 20/01/2025 12:37
Tamo nekad 2009/2010. godine cini mi se, protesti u Zenici protiv Mittala i zagađenja, došao sa ekipom tada studenti svi iz Maglaja, Zavidovića, Kaknja, Travnika, međutim najmanje ljudi iz Zenice. A mjesto Tetovo iz ovog snimka gore, ako je 15 ljudi bilo kako treba.
Ili kad je bio protest studenata gdje se tražio socijalni/oktobarski rok, najmanje je bilo onih kojima je zaista i trebao taj rok. Dosli ljudi koji su ocistili godinu, a ovi sjede po kaficu i slikaju nas ostale. :)
"Politicke" proteste da ne spominjem, tacno znas na sto ce ispasti sve.
Ovo je ja mislim 2011. bilo.
detroit-mercy

#67 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by detroit-mercy »

Bobi wrote: 19/01/2025 16:57 Hladno je za proteste, možda u maju :D.
A okretat janjad u Maju :mrgreen:.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#68 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by PreWiBa »

Znači, pola FBiH zatvoreno, od Novalića pa nadalje, Nešić isto u zatvoru, Dodik izigrava bolovanja da ne bi morao ići na suđenja.
Mediji mogu 24/7 pisati i o Dodiku, SDA, Trojci. Ono što ste sinoć vidjeli na Hayatu se u Srbiji nije dogodilo od 2012, tj. da neko odgovara direktno na opozicionom kanalu.

Zaključak: Ovdje nema pravne države, nema demokratije blabla, Srbija je za nas svemir i tkd.

Srbija nema nikakvih slobodnih institucija, ne smiješ Vučiću ni pitanje više postaviti.
Ljudi su PRINUĐENI na proteste jer nemaju gdje drugo ispoljavati svoju volju.

Jedino ima smisla ako vi zaoravo i zagovarate sistem kao u SRB, gdje imaš diktatora koji onda malo baca mrvice ako je narod nezadovoljan.

Mislim, i to je legitimno, ali zato je onda potrebna zasebna tema.
Vjecita_zavrzlama

#69 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Haris.ba wrote: 20/01/2025 15:21
dr_Evil wrote: 20/01/2025 15:15 Dobro, culi smo tu foru. Eh sad konkretno.. gdje su sta ulozili pa povukli investiciju
Nisu povukli. Ali, su odlucili da vise ne ulazu.
Jer, ima isplativije - u Srbiji. Sto ce se ovdje maltretirati. Zovi ambasadora, urgiraj preko politike da ih ne sabotiraju gdje stignes. Od legalnog reketa pa nadalje.
Pa sta i gdje konkretno su bili ulagali?

Da se razumijemo, nisam od onih koji pcekuju nesto od turaka ali idu mi na zivce i ovi sto su u fazonu ”bi oni,ali mi…”

Kakvo bratstvo kakvi bakraci? Mi sa njima osim vjere nemamo nista( i naravno par osmanskih ostataka)
Ozimician

#70 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ozimician »

Sve je to dio one price kako je u BiH uvijek sve najgore.

Dizel u Srbiji je trenutno 1,85 €, dakle 3,6 KM/l :run:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#71 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 20/01/2025 16:46 Sve je to dio one price kako je u BiH uvijek sve najgore.

Samo Danska ima skuplje gorivo.
Ozimician

#72 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 20/01/2025 16:47
Ozimician wrote: 20/01/2025 16:46 Sve je to dio one price kako je u BiH uvijek sve najgore.

Samo Danska ima skuplje gorivo.
Meni je samo show sto kod njih u Srbiji, cak i medju omladinom i medju "progresivnim" likovima, vlada misljenje da su Srbija i Hrvatska bara-bara sto se tice standarda, a da su svi ostali u regionu ispod njih. Ono totalno ispiranje mozga godinama, decenijama.
Haris.ba

#73 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Haris.ba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/01/2025 16:45
Pa sta i gdje konkretno su bili ulagali?
Da zelim imenovati, imenovao bih. Radi se dvije relativno velike investicije u kupovinu postojecih drzavnih firmi. Jedna u TK, druga u ZeDo.
detroit-mercy

#74 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by detroit-mercy »

U BiH su se dogodile velike demografske promjene.
Realno, mi smo izgubili gradjansku populaciju koja je vazda bila nosilac bunta/protesta.
Dosta ruralnog stanovnistva je doslo u urbana podrucja i od tog stanovnistva ocekivati neki gradjanski neposluh je iluzorno. Seljaci se nisu nikada bunili, oni su jednostavno znali kako zajebati drzavu/vlast na drugi nacin.
Sad, sa aspekta tog stanovnistva, sta njih moze ponukati na gradjanski neposluh, rijesio se teskog posla, brda, njive. Sisao u grad, ubo se neki stancic, dosta ljudi je prikaceno na kojekava socijalna davanja, malo se nesto uhvati sa strane, zeme su se umrezile. I vi bi da se neko buni, buni za sta :skoljka:. Za dosta ljudi ovo je premija.
Na stranu sto smo kao drustvo sve konzervativniji, da je svaki gradjanski neposluh udar na dzamiju/crkvu i slicno :skoljka:
Proteci ce dosta vode dok se ponovo ne formira neka gradjanska svijest iz ovoga sto sad imamo koja bi bila dovoljno masovna da se pobuni za nesto :skoljka: .
Ozimician

#75 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 20/01/2025 16:54 U BiH su se dogodile velike demografske promjene.
Realno, mi smo izgubili gradjansku populaciju koja je vazda bila nosilac bunta/protesta.
Dosta ruralnog stanovnistva je doslo u urbana podrucja i od tog stanovnistva ocekivati neki gradjanski neposluh je iluzorno. Seljaci se nisu nikada bunili, oni su jednostavno znali kako zajebati drzavu/vlast na drugi nacin.
Sad, sa aspekta tog stanovnistva, sta njih moze ponukati na gradjanski neposluh, rijesio se teskog posla, brda, njive. Sisao u grad, ubo se neki stancic, dosta ljudi je prikaceno na kojekava socijalna davanja, malo se nesto uhvati sa strane, zeme su se umrezile. I vi bi da se neko buni, buni za sta :skoljka:. Za dosta ljudi ovo je premija.
Na stranu sto smo kao drustvo sve konzervativniji, da je svaki gradjanski neposluh udar na dzamiju/crkvu i slicno :skoljka:
Proteci ce dosta vode dok se ponovo ne formira neka gradjanska svijest iz ovoga sto sad imamo koja bi bila dovoljno masovna da se pobuni za nesto :skoljka: .
Hoces reci da bi se kod nas gradjanski ustanak zvao seljacka buna. :D

Napisano naravno nema nikakvog uporista u realnosti, kad znamo da je posljednji zabiljezeni ustanak u BiH bio Cazinska buna.
Hocu reci, sela su imala uvijek vecu tradiciju ustanaka po danasnjoj BiH - hercegovacka buna, Husein-kapetan...
Last edited by Ozimician on 20/01/2025 16:57, edited 1 time in total.
Post Reply