doktor78 wrote: ↑20/01/2025 10:18
JoseMujica wrote: ↑20/01/2025 10:02
da i zapravo mi kada govorimo o pobjedniku izbora, govorimo o relativnim pobjednicima i to među Bošnjacima, među Hrvatima i među Srbima, odnosno onima koji imaju dovoljno ruku da idu u koaliciju sa drugim relativnim pobjednicima unutar drugih (č)etničkih grupa
zbog toga se i ne mijenja način rada, već se vrtimo u krugu sa sjaši Murta da uzjaše Kurta i vako se možemo valjati u blatu do kraja postojanja svemira, a maknut nećemo
Da.
Ali zanimljivo je da, i kada je bilo nekakvih promjena, one se nisu istovremeno dešavale u sva 3 etnička korpusa, tj. nikad se još nije desilo da kod sva 3 naroda istovremeno pobijede, uvjetno rečeno, progresivne snage.
jebga teško izvodivo
u ratu su se stvorile tri odvojene političke piramide moći, koje nisu samo političke već i ekonomske, te funkcionišu poput mafije. I to je ona korupcija koju mi vidimo tenderi, zapošljavanja, crpljenje para iz budžeta kroz udruženja itd.
SNSD je uspio preuzeti od SDS-a srpsku piramidu i usput postati žešći od njih. SDA-ova piramida je uzdrmana u 2 ili 3 navrata al se još drži, HDZ-ova samo jednom i to kratko tako da je neokrnjena.
Mi kao društvo, ni dan danas ovu stvarnost nismo uspjeli integrirati u jedinstveni politički sistem i to se ogleda u nefunkcionalnim institucijama za nas obične ljude, dok istovremeno te institucije savršeno funkcionišu za Bakirovu ženu, Draganovog zeta ili Miletovu djecu.
Zato nas zovem društvom organizovane anarhije, ma koliko to na prvu paradokslano zvučalo.
E sad, da izbijemo ovo, jedini put koji imamo su evropske integracije, koje podrazumjevaju izgrađene institucije. I to niko iz ove tri piramida moći neće, jer time gube realnu moć! I zato se vrtimo u krug...ako jedni pomaknu, drugi će da blokiraju, treći se prave ludi i tako unedogled.
I sve će biti tako dok politika ne pređe ove (č)etničke granice ili se ne ukinu (č)etničke blokade na svemu i svačemu