OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#926 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 19/01/2025 18:24
gold'n'brown wrote: 19/01/2025 16:08 Ni meni nije jasno, topovi uglavnom ne rade. Prosle sedmice su mogli na stazi 1 prasiti i u toku dana jer su niske temperarture bile, medjutim nisu. Ocito je problem sa vodom, i to je trebao biti prvi prioritet da se rijesi. Ne mogu da vjerujem da ona dva jezera nisu dovoljna za ovo topova sto imaju.
Image

Pogledaj koliko jedan top trosi vode u minuti pa pomnozi sa brojem topova koji oni imaju i kolicinom vode i dobijes krajnji rezultat, plus jebadu sa opstinom Trnovo u vezi novih vodovoda i ostalih cudesa i dobijes ovo
Zar mora čista voda za piće da se koristi za snježne topove :? Zašto se ne crpi tehnička voda iz rijeka, iz jezera, pa cisternama po 30-tak hiljada litara da se doprema na planine za vještački snijeg. Koliko god košta, jeftinije je od vode za piće, a svakako plaća krajnji kupac
Naslovnica

#927 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

naći kupiš 100 topova a imaš vode za njih 20
:thumbup:
kobe_meh

#928 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Naslovnica wrote: 19/01/2025 18:29 naći kupiš 100 topova a imaš vode za njih 20
:thumbup:
O tome pricam; znaci da je bilo standardno nase "ima li tu mene". Prvo je trebalo rijesiti vodu za topove
Porodice Foht

#929 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Porodice Foht »

HelaS wrote: 19/01/2025 18:29
gold'n'brown wrote: 19/01/2025 16:08 Ni meni nije jasno, topovi uglavnom ne rade. Prosle sedmice su mogli na stazi 1 prasiti i u toku dana jer su niske temperarture bile, medjutim nisu. Ocito je problem sa vodom, i to je trebao biti prvi prioritet da se rijesi. Ne mogu da vjerujem da ona dva jezera nisu dovoljna za ovo topova sto imaju.
Image

Pogledaj koliko jedan top trosi vode u minuti pa pomnozi sa brojem topova koji oni imaju i kolicinom vode i dobijes krajnji rezultat, plus jebadu sa opstinom Trnovo u vezi novih vodovoda i ostalih cudesa i dobijes ovo
Zar mora čista voda za piće da se koristi za snježne topove :? Zašto se ne crpi tehnička voda iz rijeka, iz jezera, pa cisternama po 30-tak hiljada litara da se doprema na planine za vještački snijeg. Koliko god košta, jeftinije je od vode za piće, a svakako plaća krajnji kupac
Pa zar nije kisnica najveci dio akumulacije tih jezera, kao i svugdje u svijetu?
BadBoy

#930 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

I ja sam čuo da ima problema sa vodom i da je Berilo tu nešto kočio ali nisam uspio skontat šta
HelaS

#931 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by HelaS »

Da ne zaboravimo - U Sarajevu snijeg pada u februaru
gold'n'brown

#932 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Porodice Foht wrote: 19/01/2025 19:43
HelaS wrote: 19/01/2025 18:29

Image

Pa zar nije kisnica najveci dio akumulacije tih jezera, kao i svugdje u svijetu?
Koliko znam voda dolazi sa Treskavice i pumpa se nekoliko puta, mada bi i meni bilo logicno da ovo sto se topi nekako saberes u tu akumulaciju :D
Ne razumijem to oko opstine Trnovo i sta je problem, zar ne bi njima boljitak skijalista trebao biti prioritet br. 1 jer od njega zive? Ponavljam sto sam ranije rekao, investiranje u lift Kotlovi koji ce u idealnom slucaju raditi 10 dana u sezoni mi nema smisla, a da prije toga nije rijeseno pitanje osnjezivanje barem dvije staze sa izlaza 6sjeda do Babinog dola. Jedna staza se ne moze odrzati dugo, jutros u 10 su na stazi 3 u gornjem dijelu bili toliki hangovi i led kao da nije radjena 5 dana. Uz to se stavlja ograda na izlasku sa K1 iz razumnjivih razloga usporavanja na mjestu gdje silaze djeca sa lifta, ali se na tim uskim dijelovima stvorio toliki led zbog velike frekvencije skijasa gdje su ljudi padali kao kruske. Staza 1 bi morala biti apsolutni prioritet i pokrivanje tehnickog puta sa topovima. Pa da imamo makar dvije staze i zatvoren krug sa sestosjeda i cetverosjeda. Sad je mala korist od cetverosjeda kada svaki put moram ponovo na X i cekati u guzvi.
Dimu1927

#933 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Dimu1927 »

jebe se opcini za skijaliste, berilo ubire pare od prodaje zemljista i dozvola za onu divljacku gradnju (naravno vise u licni budzet nego opcinski)

hiljadu puta sam napisao, najveca greska je sto takva prcija od opcine sa 2-3k stanovnika ima suverenitet na planini koju koristi citav kanton i sire
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#934 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

HelaS wrote: 20/01/2025 00:16 Da ne zaboravimo - U Sarajevu snijeg pada u februaru
Ja se samo nadam ovih narednih 7 dana jugovine da nece unistiti kolijevku... iako sam u subotu vidio da ima dosta hrpa nerasporedjenog snijega vjerovatno su to akomulacije pravljene da prezive ovu jugovinu koje bi poslije rasirili.

Jbg nekako nam se nedade previse do sada, kada god bi pao snijeg nedugo nakon bi bila jugovina i onda se sve otopi. A palo je dosta snijega.

FIS Europa cup je 22. februara, mislim da se dosta vode stedi i zbog toga da imaju u zalihi da mogu napraviti stazu jer 1 mora biti perfektan.
gold'n'brown

#935 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

F&N wrote: 20/01/2025 09:15
HelaS wrote: 20/01/2025 00:16 Da ne zaboravimo - U Sarajevu snijeg pada u februaru
Ja se samo nadam ovih narednih 7 dana jugovine da nece unistiti kolijevku... iako sam u subotu vidio da ima dosta hrpa nerasporedjenog snijega vjerovatno su to akomulacije pravljene da prezive ovu jugovinu koje bi poslije rasirili.

Jbg nekako nam se nedade previse do sada, kada god bi pao snijeg nedugo nakon bi bila jugovina i onda se sve otopi. A palo je dosta snijega.

FIS Europa cup je 22. februara, mislim da se dosta vode stedi i zbog toga da imaju u zalihi da mogu napraviti stazu jer 1 mora biti perfektan.
Ma jesu, samo su s tim hangovima dosta zeznuli skijanje u subotu i nedelju, ali hajde moraju kalkulisati nazalost. A do 22. februara sto se kaze ko ziv ko mrtav, nema sanse da oni kalkulisu s vodom tu jer je vec sada akumulacija prazna. Bez ozbiljnijih padavina sumnjam da ce se moci odrzati to takmicenje.
akcija007

#936 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by akcija007 »

Preminuo mladji skijas 17 godina sa staze Kotloni.
U manje od mjesec dana dva zivota uze Bjelasnica , meterologa i ovog mladica
Strasnoo
splinter

#937 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by splinter »

akcija007 wrote: 24/01/2025 15:37 Preminuo mladji skijas 17 godina sa staze Kotloni.
U manje od mjesec dana dva zivota uze Bjelasnica , meterologa i ovog mladica
Strasnoo
Mislim da se zbog nešto blažih zima u posljednjih nekoliko godina, generalno naše planine kao i boravak na istima što uključuje i aktivnosti poput skijanja, planinarenja, šetnje, ili u je u nekim slučajevima to zapravo radno okruženje, doživljavaju poprilično neozbiljno. Nije to samo Bjelašnica. Svako malo pa neki planinar ili šetač ili šta li je već zaglavinja na nekoj od planina u BiH i onda se uključuju GSS, policija, volonteri u spašavanje. Naravno što je "divljija" planina, rizik će biti veći. Nešto slično kao i saobrćaj i osnovna saobraćajna kulutura, tako i boravak na planinama i pojedine zimske aktivnosti imaju određena pravila ponašanja, u protivnom posljedice mogu biti fatalne.
Nažalost u slučaju ovog mladića skijanje bez kacige, napuštanje staze i sl niije dobro završilo.
Možda je krajnje vrijeme da se na našim skijalištima uvede obavezno nošenje kaciga kao i stroga zabrana skijanja van uređenih staza, osim u slučajevima nekih organizovanih grupa dobrih skijaša uz pratnju GSS-a ili terenske prve pomoći.
Mislim da ovo nisu bili Kotlovi, već gornja Kolijevka, lokacija je negdje na oko 1500mnv, ali nebitno to sad.
kabal1337

#938 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kabal1337 »

Saopštenje za javnost i medije

Povodom tragičnog događaja na Bjelašnici, u kojem je život izgubio maloljetni skijaš, Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo izražava duboko žaljenje i upućuje iskreno saučešće porodici i prijateljima nastradalog mladića.

Kako smo dobili više upita od strane medija, želimo informisati javnost da GSS – Stanica Sarajevo već drugu godinu nije angažovana kao služba spašavanja na skijalištima OC Bjelašnica i Igman.

Iz tog razloga, ovim putem se ograđujemo od navoda u medijskim izvještajima koji impliciraju našu uključenost u navedeni događaj. Naša stanica nije imala ulogu niti odgovornost u vezi s nesrećom koja se dogodila 20. januara, a koja je, nažalost, rezultirala ovim tragičnim ishodom.

Pozivamo medije i sve zainteresovane strane da se, prilikom izvještavanja o ovako osjetljivim temama, obrate relevantnim službama kako bi se izbjegle neprovjerene informacije.

S poštovanjem,
Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo
Preuzeto sa zvanicnog profila GSS-a Sarajevo
vanjki

#939 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vanjki »

Apsolutno podrzavam obavezno nosenje kaciga.Vidim da ove sezone mozda svaki deseti nema kacigu sto je strasno
HelaS

#940 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by HelaS »

kabal1337 wrote: 24/01/2025 16:21
Saopštenje za javnost i medije

Kako smo dobili više upita od strane medija, želimo informisati javnost da GSS – Stanica Sarajevo već drugu godinu nije angažovana kao služba spašavanja na skijalištima OC Bjelašnica i Igman....

S poštovanjem,
Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo
Preuzeto sa zvanicnog profila GSS-a Sarajevo
Ko vrši spašavanje na skijalištima Igmana i Bjelašnice?
petunija

#941 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

Samo da se izvinim ekipi sa kojom sam upala u polemiku oko onih imena na ski-kartama gdje sam tvrdila da u ino ski centrima ne traže ime i prezime
E pa, traže :oops: ove god nisam namjerno uzela osiguranje da budem sigurna, i iako nisam imala dokumenta kod sebe u trenutku kupovine, teta na kasi je rekla da je dovoljno samo da joj napišem ime i prezime.
U glavnom, za višednevni ski pass treba, mada za jednodnevni, o kome smo počeli priču, još nisam provjerila :sax:
zigson

#942 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by zigson »

petunija wrote: 27/01/2025 09:34 Samo da se izvinim ekipi sa kojom sam upala u polemiku oko onih imena na ski-kartama gdje sam tvrdila da u ino ski centrima ne traže ime i prezime
E pa, traže :oops: ove god nisam namjerno uzela osiguranje da budem sigurna, i iako nisam imala dokumenta kod sebe u trenutku kupovine, teta na kasi je rekla da je dovoljno samo da joj napišem ime i prezime.
U glavnom, za višednevni ski pass treba, mada za jednodnevni, o kome smo počeli priču, još nisam provjerila :sax:
Nista nemoj samo da se ponovi
petunija

#943 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

Trudiću se :-D
Nije bilo namjerno, ali stvarno se ne sjećam da su mi tražili ;-)
dvajt

#944 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by dvajt »

kakva je situacija ovih dana ima li snijega?
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#945 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

dvajt wrote: 28/01/2025 13:50 kakva je situacija ovih dana ima li snijega?
Prirodnog nema... onog vjestackog je ostalo... vidim da su danas zatvorili sve i vjrovatnoce tako ostati do 1. februara od kada krecu novi minusi i nadam se novo prskanje staza.
Mislim da ce do kraja sezone samo kolijevka biti opcija.
Jedino ne znam ovaj FIS Cup ako bude vode da se uredi 1 vjestackim snijegom pa poslije kupa da se tu ufati koji dan.
Ateista

#946 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Steta bas, tako dobro pocela sezona i onda ovih nekoliko talasa jugovine otopi sve, pa opet neko krpljenje i skijanje po blatu i kamenju...
BadBoy

#947 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 29/01/2025 09:41 Steta bas, tako dobro pocela sezona i onda ovih nekoliko talasa jugovine otopi sve, pa opet neko krpljenje i skijanje po blatu i kamenju...
Stvarno, sezona baš bila obećavajuća, krenulo se jako i žestoko i onda ovo...

Klima je generalno svugdje u kurcu, čitam na sjevernoj strani Mont Blanca u Chamonixu na 2000 metara jučer kiša pljuštala, dolomiti isto kiša, a na južnoj strani Mont Blanca snježna oluja. Ludilo.
petunija

#948 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

BadBoy wrote: 29/01/2025 12:42 dolomiti isto kiša
U nedelju ujutro počela kiša, ali je bilo dosta snijega
BadBoy

#949 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

petunija wrote: 29/01/2025 12:47
BadBoy wrote: 29/01/2025 12:42 dolomiti isto kiša
U nedelju ujutro počela kiša, ali je bilo dosta snijega
Okrenulo kasnije znači
petunija

#950 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

Pa prethodne sedmice ja malo propadivao snijeg, ali u ned, kad smo krenuli kući, počela kiša.
Na autoputu kroz It bio prolom oblaka
Inače na samom skijalištu ga ima dovoljno
Post Reply