Vehabizam, porijeklo i posljedice
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1851 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Tte fiskalne kase izgleda niko ne voli, sejtanska posla. 
- dr_Evil
#1852 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ja ih znam par u IT-u, i matematika fizika. Sto podrzava onu moju teoriju da su to licnosti koje sve rade do ekstrema, ako je narkoman onda je najveci, ako je vjernik onda je brat, a ako je matematicar onda je zlatna medalja. S druge strane socijalne antene nisu bas na mjestu.Ironmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 Meni selefije ne smetaju sve dok mene ne diraju, ali sigurno je da ce s vremenom, kako budu postajali vecina, mozda postajati sve glasniji i nametati neka svoja pravila. Meni je bitno da se kao musliman drzim Kur'ana i sunneta koliko god mogu. Ne zivim u Meki, nego u BiH, gdje su posljednjih nekoliko dana temperature u minusu, pa ne mogu nositi kratke hlacice iznad gleznjeva, vec se moram toplije obuci. Ako je u Kur'anu spomenuto da ce Kur'an doci do svih ljudi na svijetu s vremenom, sjetimo se onda jadnih Eskima – kada bi oni nosili duge brade i kratke hlacice, bi li mogli prezivjeti? I tako dalje.
Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
Takoder, ne vidim ih da rade bilo kakav drustveno koristan rad – na primjer, da se uclane u eko zelene, da posumljavaju, ciste korita rijeka i slicno. Ali su prvi kada treba odrzavati ders protiv drzave i drzavnog uredjenja. Primijetio sam da sada kod mene u gradu mnogi otvaraju trgovine gdje prodaju slatkise, kolace, hurme. E sada, ako otvore trgovinu, moraju imati fiskalnu blagajnu i placati PDV drzavi, a to je, po njihovom vjerovanju, sirk i izlazak iz vjere.
Nek halali kome opis lici na blagu formu autizma, ali u slucaju brace matematicara zasigurno je tu.
-
Al'din
#1853 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Spominjes eskime..pa, mogu sa se isele u toplije krajeve ako im je stalo da praktikuju sunet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, da pustaju brade i krate nogavice, sto je bio slučaj sa vikinzimaIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 Meni selefije ne smetaju sve dok mene ne diraju, ali sigurno je da ce s vremenom, kako budu postajali vecina, mozda postajati sve glasniji i nametati neka svoja pravila. Meni je bitno da se kao musliman drzim Kur'ana i sunneta koliko god mogu. Ne zivim u Meki, nego u BiH, gdje su posljednjih nekoliko dana temperature u minusu, pa ne mogu nositi kratke hlacice iznad gleznjeva, vec se moram toplije obuci. Ako je u Kur'anu spomenuto da ce Kur'an doci do svih ljudi na svijetu s vremenom, sjetimo se onda jadnih Eskima – kada bi oni nosili duge brade i kratke hlacice, bi li mogli prezivjeti? I tako dalje.
Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
Takoder, ne vidim ih da rade bilo kakav drustveno koristan rad – na primjer, da se uclane u eko zelene, da posumljavaju, ciste korita rijeka i slicno. Ali su prvi kada treba odrzavati ders protiv drzave i drzavnog uredjenja. Primijetio sam da sada kod mene u gradu mnogi otvaraju trgovine gdje prodaju slatkise, kolace, hurme. E sada, ako otvore trgovinu, moraju imati fiskalnu blagajnu i placati PDV drzavi, a to je, po njihovom vjerovanju, sirk i izlazak iz vjere.
To da selefije ne vole raditi su dezinformacije. Prvo, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao da je najveci bereket u trgovini tj preprodaji. Mnoge selefije imaju gradjevinske firme, mesne industrije, prodaja i proizvodnja tekstilne robe a sto se tice doktora profesora i tome slicno, pun ih je Istok a bit ce i ovdje in shaa Allah.
Koliko imas organizacija koje skupljaju pomoc, novac i potrepstine za ugrozene u svom gradu? Ja sam npr u 4 viber grupe koje broje od 300 do 2000 clanova koje se bave tim stvarima i nude pomoc gdje god da treba.
To o kasi i PDVu moras malo da se "serijatski odskolujes" pa tek onda da pises jer ovo sto si napisao su dezinformacije.
Vidi, covjek ce za svaku laz i neistinu odgovarati na sudnjem danu zato prvo provjeri pa pisi. Molim Allaha da popravi nase stanje.
-
Al'din
#1854 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Evo gledam u jednu ispred sebe, ako se pomjeri lupit cu je cekicOm
- vjeshalica
-
broj dva
#1856 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Bolesna je ideja "božanske objave" lokalizirane na pustinju i ograničene na jedan jezik. Ne treba sunet eskimima, u stvari je treba nikome.i stanje ce biti sranje dok čekamo da to Alah popravi, ili mi ili niko a taj "daće alah sadake" je poguban i perverzanAl'din wrote: ↑13/01/2025 18:29Spominjes eskime..pa, mogu sa se isele u toplije krajeve ako im je stalo da praktikuju sunet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, da pustaju brade i krate nogavice, sto je bio slučaj sa vikinzimaIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 Meni selefije ne smetaju sve dok mene ne diraju, ali sigurno je da ce s vremenom, kako budu postajali vecina, mozda postajati sve glasniji i nametati neka svoja pravila. Meni je bitno da se kao musliman drzim Kur'ana i sunneta koliko god mogu. Ne zivim u Meki, nego u BiH, gdje su posljednjih nekoliko dana temperature u minusu, pa ne mogu nositi kratke hlacice iznad gleznjeva, vec se moram toplije obuci. Ako je u Kur'anu spomenuto da ce Kur'an doci do svih ljudi na svijetu s vremenom, sjetimo se onda jadnih Eskima – kada bi oni nosili duge brade i kratke hlacice, bi li mogli prezivjeti? I tako dalje.
To da selefije ne vole raditi su dezinformacije. Prvo, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao da je najveci bereket u trgovini tj preprodaji. Mnoge selefije imaju gradjevinske firme, mesne industrije, prodaja i proizvodnja tekstilne robe a sto se tice doktora profesora i tome slicno, pun ih je Istok a bit ce i ovdje in shaa Allah.
Koliko imas organizacija koje skupljaju pomoc, novac i potrepstine za ugrozene u svom gradu? Ja sam npr u 4 viber grupe koje broje od 300 do 2000 clanova koje se bave tim stvarima i nude pomoc gdje god da treba.
To o kasi i PDVu moras malo da se "serijatski odskolujes" pa tek onda da pises jer ovo sto si napisao su dezinformacije.
Vidi, covjek ce za svaku laz i neistinu odgovarati na sudnjem danu zato prvo provjeri pa pisi. Molim Allaha da popravi nase stanje.
-
Al'din
#1857 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Jel ti drago sto imas mjesto gdje ces pisati svoje glupostibroj dva wrote: ↑18/01/2025 10:43Bolesna je ideja "božanske objave" lokalizirane na pustinju i ograničene na jedan jezik. Ne treba sunet eskimima, u stvari je treba nikome.i stanje ce biti sranje dok čekamo da to Alah popravi, ili mi ili niko a taj "daće alah sadake" je poguban i perverzanAl'din wrote: ↑13/01/2025 18:29Spominjes eskime..pa, mogu sa se isele u toplije krajeve ako im je stalo da praktikuju sunet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, da pustaju brade i krate nogavice, sto je bio slučaj sa vikinzimaIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 Meni selefije ne smetaju sve dok mene ne diraju, ali sigurno je da ce s vremenom, kako budu postajali vecina, mozda postajati sve glasniji i nametati neka svoja pravila. Meni je bitno da se kao musliman drzim Kur'ana i sunneta koliko god mogu. Ne zivim u Meki, nego u BiH, gdje su posljednjih nekoliko dana temperature u minusu, pa ne mogu nositi kratke hlacice iznad gleznjeva, vec se moram toplije obuci. Ako je u Kur'anu spomenuto da ce Kur'an doci do svih ljudi na svijetu s vremenom, sjetimo se onda jadnih Eskima – kada bi oni nosili duge brade i kratke hlacice, bi li mogli prezivjeti? I tako dalje.
-
broj dva
#1858 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Kakve veze ima sa tobom je li mi drago ili ne, okani se psihologije nemaš kapacitet za to
-
Al'din
#1859 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ovdje nema nikakvog traga psihologiji nego samo o ljudskoj gluposti. Par jadnih pojedinaca se trudi dokazati neispravnost necega sto je ispravno za milijarde ljudi. Na sta vi trosite vrijeme... 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
broj dva
#1861 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Džaba, ne kontaju..
- canvra888
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1863 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
svaka doktrina ima svoje vrijeme i mjesto, a trenutno jedina relevantna je da samo rad stvara višak vrijednosti
- konektovan
#1864 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
ove oko mene slabo sta zanima sto se tice posla..namaz u kralj fahd dzamiji i to je to sto se tice obaveza. Imaju porodice, vozaju auta...placaju racune redovno, ali niko nista ne radi..kako?
-
Al'din
#1865 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Pa izadji malo iz Fahdove. Odes do nekod drugog dzematakonektovan wrote: ↑19/01/2025 13:44 ove oko mene slabo sta zanima sto se tice posla..namaz u kralj fahd dzamiji i to je to sto se tice obaveza. Imaju porodice, vozaju auta...placaju racune redovno, ali niko nista ne radi..kako?
Dâ Allah subhanehu we te'ala bereket i nafaku kome on hoce. Treba samo vjerovati.
-
Al'din
#1866 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Naravno, proizvodnja, pa trgujes, pa das zekat, vitr, sadaku, pa svi imaju isto i oni sto nisu sposobni da rade iz nekih drugih razloga, zdravstvenih i slicno... Najlakse je laprdati i komentarisati "od kud mu" a najvece mu dostignuce prodao rodjaku telefon iz BHTelecoma koji je na rate uzeo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1867 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ne znam boga mi.Al'din wrote: ↑19/01/2025 18:49Naravno, proizvodnja, pa trgujes, pa das zekat, vitr, sadaku, pa svi imaju isto i oni sto nisu sposobni da rade iz nekih drugih razloga, zdravstvenih i slicno... Najlakse je laprdati i komentarisati "od kud mu" a najvece mu dostignuce prodao rodjaku telefon iz BHTelecoma koji je na rate uzeo![]()
Ti si napisao preprodaja, nisi proizvodnju nigdje spominjao
-
Al'din
#1868 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Logicno da se mora proizvesti da bi se preprodalo_BataZiv_0809 wrote: ↑19/01/2025 19:14Ne znam boga mi.Al'din wrote: ↑19/01/2025 18:49Naravno, proizvodnja, pa trgujes, pa das zekat, vitr, sadaku, pa svi imaju isto i oni sto nisu sposobni da rade iz nekih drugih razloga, zdravstvenih i slicno... Najlakse je laprdati i komentarisati "od kud mu" a najvece mu dostignuce prodao rodjaku telefon iz BHTelecoma koji je na rate uzeo![]()
Ti si napisao preprodaja, nisi proizvodnju nigdje spominjao![]()
- vjeshalica
#1869 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Lakse je preprodati jer je i lakse zavrnuti. 
- konektovan
- basicm
#1871 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Preprodaja i trgovina nisu isto…
- apsidejzi
#1872 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Popularan ti ovaj post, svi te citirajuIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 ...Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
...
- apsidejzi
#1873 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Kinezi proizvode.Al'din wrote: ↑19/01/2025 20:23Logicno da se mora proizvesti da bi se preprodalo_BataZiv_0809 wrote: ↑19/01/2025 19:14Ne znam boga mi.Al'din wrote: ↑19/01/2025 18:49
Naravno, proizvodnja, pa trgujes, pa das zekat, vitr, sadaku, pa svi imaju isto i oni sto nisu sposobni da rade iz nekih drugih razloga, zdravstvenih i slicno... Najlakse je laprdati i komentarisati "od kud mu" a najvece mu dostignuce prodao rodjaku telefon iz BHTelecoma koji je na rate uzeo![]()
Ti si napisao preprodaja, nisi proizvodnju nigdje spominjao![]()
a sad, ko ce kositi a ko vodu nositi...
- vjeshalica
#1874 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Slijedeci sunnet, i ne obrazujuci se izvan toga, kako misle da se lijece npr.?apsidejzi wrote: ↑19/01/2025 22:38Popularan ti ovaj post, svi te citirajuIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 ...Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
...Ja cu se fokusirati na ovu "drugu stvar" koju spominjes, zato sto vidim da razmisljas na slican nacin na koji sam ja razmisljao dok sam jos bio u vjernickim vodama. I mene je ovo pitanje bunilo dok nisam skontao da OBRAZOVANJE u vehabijskim krugovima ne znaci obrazovanje u fizici, hemiji i drugim prirodnim ili drustvenim naukama. Ono sto oni smatraju naukom jeste izucavanje kurana i sunneta. Kada tumace prve kuranske rijeci (ikre) oni to tumace u smislu izucavaj vjeru: akidu, sunnet, tefsir i sl.
-
Al'din
#1875 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Nije tacno, namjerno lazesapsidejzi wrote: ↑19/01/2025 22:38Popularan ti ovaj post, svi te citirajuIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 ...Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
...Ja cu se fokusirati na ovu "drugu stvar" koju spominjes, zato sto vidim da razmisljas na slican nacin na koji sam ja razmisljao dok sam jos bio u vjernickim vodama. I mene je ovo pitanje bunilo dok nisam skontao da OBRAZOVANJE u vehabijskim krugovima ne znaci obrazovanje u fizici, hemiji i drugim prirodnim ili drustvenim naukama. Ono sto oni smatraju naukom jeste izucavanje kurana i sunneta. Kada tumace prve kuranske rijeci (ikre) oni to tumace u smislu izucavaj vjeru: akidu, sunnet, tefsir i sl.
Allah subhanehu we te'ala da vam.srca ocisti i uputi na pravi put.