Prica se da je to od Rame Isaka auto.
- Registracija vozila - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#5277 Re: - Registracija vozila - sve o tome
5.7 / 259kw
benzin/plin
ukupna registracija... 840KM
+ kasko do 2000KM... 187KM
benzin/plin
ukupna registracija... 840KM
+ kasko do 2000KM... 187KM
-
inflames
#5278 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Možda je bilo, ali ne mogu naći. Kod prodaje automobila, kad odjaviš auto sa sebe i prepišeš na kupca, tj. on dobije novu saobraćajnu, ali i tvoju polisu koja vrijedi npr. još pola godine.
U slučaju da sutra napravi neki problem, a polisa je i dalje na meni, kakve su posljedice? Jasno mi je da će moje osiguranje platiti štetu, ali ko će snositi penale i smanjenje bonusa?
Da li je potrebno ažurirati i podatke u polisi prilikom prodaje ili je dovoljno samo prepis uraditi?
Prodao sam auto prije par godina, dao polisu i nisam ni razmišljao o ovome pa mi sad pade na pamet.
U slučaju da sutra napravi neki problem, a polisa je i dalje na meni, kakve su posljedice? Jasno mi je da će moje osiguranje platiti štetu, ali ko će snositi penale i smanjenje bonusa?
Da li je potrebno ažurirati i podatke u polisi prilikom prodaje ili je dovoljno samo prepis uraditi?
Prodao sam auto prije par godina, dao polisu i nisam ni razmišljao o ovome pa mi sad pade na pamet.
- Qler
#5279 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Jaran pitao lika, skoda od IDEEA, oni ih i stampaju
-
Dimu1927
#5280 Re: - Registracija vozila - sve o tome
nije ramo levat da se u skodi nakoj voza, on jase u tiguanu 
tako je, ta nularica je od idddea sluzbeno
tako je, ta nularica je od idddea sluzbeno
-
moee
#5281 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Znači Badnjević 
-
preludezalude
#5282 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Ja koliko sam upoznat... Ne moze se zavrsiti u mup-u bez kompletne dokumentacije a dio dokumentacije je i polisa osiguranja na vlasnika vozila.inflames wrote: ↑16/01/2025 13:39 Možda je bilo, ali ne mogu naći. Kod prodaje automobila, kad odjaviš auto sa sebe i prepišeš na kupca, tj. on dobije novu saobraćajnu, ali i tvoju polisu koja vrijedi npr. još pola godine.
-
inflames
#5283 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Da, ovaj je priložio polisu u MUP-u. Ali kontam da je trebalo možda da ode i do tog osiguranja i da mu tamo prebace polisu sa svim tim dokumentima. Mada nisam siguran, zato i pitam.preludezalude wrote: ↑18/01/2025 17:45 Ja koliko sam upoznat... Ne moze se zavrsiti u mup-u bez kompletne dokumentacije a dio dokumentacije je i polisa osiguranja na vlasnika vozila.
Svakako nebitno, pitaću ovog agenta što mi rješava registracije, nije mi tad spominjao da to moram uraditi.
- Optimist
#5284 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Dao si polisu do isteka registracije. Prilikom narednog produzenja, on je morao uzeti novu na sebe.
Ne moze biti registrovano auto na njega, a polica na drugu osobu.
Ne moze biti registrovano auto na njega, a polica na drugu osobu.
-
oXavier
#5285 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Promjena vlasništva uz ustupanje svoje police više nije moguća, odnosno novi vlasnik mora napraviti policu na svoje ime od dana promjene vlasništva do isteka registracije. Stari vlasnik prekida svoju policu te dobija povrat dijela premije ako po toj polici nije bilo isplate šteta. Takođe treba voditi računa da taj novi vlasnik registruje vozilo na sebe. Dok on ne napravi policu u svom osiguranju, ti ne možeš prekinuti svoju, niti na osnovu nje prebaciti bonus na novo vozilo barem dok ne istekne. I da, kao što je napisano, nakon što je istekla ta tekuća registracija nakon promjene vlasništva, pri sljedećoj registraciji morao je napraviti policu na svoje ime tako da nemaš brige.inflames wrote: ↑16/01/2025 13:39 Možda je bilo, ali ne mogu naći. Kod prodaje automobila, kad odjaviš auto sa sebe i prepišeš na kupca, tj. on dobije novu saobraćajnu, ali i tvoju polisu koja vrijedi npr. još pola godine.
-
inflames
#5286 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Jel to tako u oba entiteta?
Evo našao sam taj dio zakona u RS:
EDIT 2:
Na novijem izvoru taj dio je izostavljen, i ne piše da je obavezno prenijeti, ali ne piše ni ko je odgovoran.
https://www.adriatic.ba/wp-content/uplo ... O-u-RS.pdf
Evo našao sam taj dio zakona u RS:
Znači (5) jasno kaže da ako novi vlasnik ne kupi polisu važi mu moja polisa, samo što će on, a ne ja biti odgovoran. Možda se nešto promijenilo u međuvremenu.(1) Ako se za vrijeme trajanja osiguranja promijeni vlasnik vozila, novi vlasnik vozila dužan je da zaključi ugovor o osiguranju svoje odgovornosti za upotrebu vozila na kojem je stekao vlasništvo.
(2) Osiguranik koji otuđi svoje vozilo dužan je da o tome obavijesti osiguravača.
(3) Ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen saprethodnim vlasnikom prestaje da važi u trenutku kada je novi vlasnik vozila zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime.
(4) Prestankom važenja ugovora iz stava (3) ovog člana, osiguranik, prethodni vlasnik vozila, ima pravo na povrat dijela premije za neiskorišćeni period pokrića, pod uslovom da je postupio u skladu sa obavezom iz stava (2) ovog člana.
(5) Izuzetno od stava (3) ovog člana, ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen sa prethodnim vlasnikom ostaje na snazi do isteka trajanjao siguranja, ukoliko novi vlasnik, u tom roku, nije zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime, u tom slučaju se po samom zakonu smatra da su prava i obaveze, kao i odgovornost za upotrebu vozila, prenesena na novog vlasnika vozil a danom zaključenja ugovora o prenosu vlasništva na vozilu.
EDIT 2:
Na novijem izvoru taj dio je izostavljen, i ne piše da je obavezno prenijeti, ali ne piše ni ko je odgovoran.
Član 14.
(1) Ako osiguranik, za vrijeme trajanja osiguranja, prenese vlasništvo na vozilu drugom licu, ugovor o osiguranju zaključen sa osiguranikom prestaje da važi onog časa i minuta onog dana koji je u polisi osiguranja od autoodgovornosti novog vlasnika, naveden kao početak osiguranja.
(2) U slučaju prestanka važenja ugovora o osiguranju iz stava 1. ovog člana, osiguranik ima pravo na povrat dijela premije za neiskorišćeni period trajanja osiguranja, u skladu sa odredbom člana 13. ove odluke.
(3) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen sa osiguranikom ostaje na snazi do isteka trajanja osiguranja, ukoliko novi vlasnik, u tom roku, nije zaključio novo osiguranje na svoje ime.
-
oXavier
#5287 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Jeste isto je i u FBIH, član 45. Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju FBIH.inflames wrote: ↑18/01/2025 21:37 Jel to tako u oba entiteta?
Evo našao sam taj dio zakona u RS:Znači (5) jasno kaže da ako novi vlasnik ne kupi polisu važi mu moja polisa, samo što će on, a ne ja biti odgovoran. Možda se nešto promijenilo u međuvremenu.(1) Ako se za vrijeme trajanja osiguranja promijeni vlasnik vozila, novi vlasnik vozila dužan je da zaključi ugovor o osiguranju svoje odgovornosti za upotrebu vozila na kojem je stekao vlasništvo.
(2) Osiguranik koji otuđi svoje vozilo dužan je da o tome obavijesti osiguravača.
(3) Ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen saprethodnim vlasnikom prestaje da važi u trenutku kada je novi vlasnik vozila zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime.
(4) Prestankom važenja ugovora iz stava (3) ovog člana, osiguranik, prethodni vlasnik vozila, ima pravo na povrat dijela premije za neiskorišćeni period pokrića, pod uslovom da je postupio u skladu sa obavezom iz stava (2) ovog člana.
(5) Izuzetno od stava (3) ovog člana, ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen sa prethodnim vlasnikom ostaje na snazi do isteka trajanjao siguranja, ukoliko novi vlasnik, u tom roku, nije zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime, u tom slučaju se po samom zakonu smatra da su prava i obaveze, kao i odgovornost za upotrebu vozila, prenesena na novog vlasnika vozil a danom zaključenja ugovora o prenosu vlasništva na vozilu.
EDIT 2:
Član 14.
(1) Ako osiguranik, za vrijeme trajanja osiguranja, prenese vlasništvo na vozilu drugom licu, ugovor o osiguranju zaključen sa osiguranikom prestaje da važi onog časa i minuta onog dana koji je u polisi osiguranja od autoodgovornosti novog vlasnika, naveden kao početak osiguranja.
(2) U slučaju prestanka važenja ugovora o osiguranju iz stava 1. ovog člana, osiguranik ima pravo na povrat dijela premije za neiskorišćeni period trajanja osiguranja, u skladu sa odredbom člana 13. ove odluke.
(3) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen sa osiguranikom ostaje na snazi do isteka trajanja osiguranja, ukoliko novi vlasnik, u tom roku, nije zaključio novo osiguranje na svoje ime.
Spoiler
Show
Član 45
(Promjena vlasnika vozila)
(1) Ako se za vrijeme trajanja osiguranja promijeni vlasnik vozila, novi vlasnik vozila dužan je zaključiti ugovor o osiguranju svoje odgovornosti za upotrebu vozila na kojem je stekao vlasništvo.
(2) Osiguranik koji otuđi svoje vozilo dužan je o tome obavijestiti društvo za osiguranje kod kojeg je osigurana njegova odgovornost za upotrebu vozila koje je otuđeno u roku od 30 dana od dana otuđenja vozila i postupiti u skladu sa članom 9. stav 6. ovog zakona.
(3) Ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen s prethodnim vlasnikom prestaje da važi u trenutku kada je novi vlasnik vozila zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime.
(4) Prestankom važenja ugovora iz stava (3) ovog člana, osiguranik, prethodni vlasnik vozila, ima pravo na povrat dijela premije za neiskorišteni period pokrića, pod uslovom da je postupio u skladu sa obavezom iz stava (2) ovog člana i u slučaju da nije bilo štete u periodu osiguranja po navedenoj polici.
(5) Izuzetno od stava (3) ovog člana, ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen s prethodnim vlasnikom ostaje na snazi do isteka trajanja osiguranja, ukoliko novi vlasnik, u tom roku, nije zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime, u tom slučaju se po samom zakonu smatra da su prava i obaveze, kao i odgovornost za upotrebu vozila, preneseni na novog vlasnika vozila danom zaključenja ugovora o prijenosu vlasništva na vozilu.
(Promjena vlasnika vozila)
(1) Ako se za vrijeme trajanja osiguranja promijeni vlasnik vozila, novi vlasnik vozila dužan je zaključiti ugovor o osiguranju svoje odgovornosti za upotrebu vozila na kojem je stekao vlasništvo.
(2) Osiguranik koji otuđi svoje vozilo dužan je o tome obavijestiti društvo za osiguranje kod kojeg je osigurana njegova odgovornost za upotrebu vozila koje je otuđeno u roku od 30 dana od dana otuđenja vozila i postupiti u skladu sa članom 9. stav 6. ovog zakona.
(3) Ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen s prethodnim vlasnikom prestaje da važi u trenutku kada je novi vlasnik vozila zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime.
(4) Prestankom važenja ugovora iz stava (3) ovog člana, osiguranik, prethodni vlasnik vozila, ima pravo na povrat dijela premije za neiskorišteni period pokrića, pod uslovom da je postupio u skladu sa obavezom iz stava (2) ovog člana i u slučaju da nije bilo štete u periodu osiguranja po navedenoj polici.
(5) Izuzetno od stava (3) ovog člana, ugovor o osiguranju od autoodgovornosti zaključen s prethodnim vlasnikom ostaje na snazi do isteka trajanja osiguranja, ukoliko novi vlasnik, u tom roku, nije zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime, u tom slučaju se po samom zakonu smatra da su prava i obaveze, kao i odgovornost za upotrebu vozila, preneseni na novog vlasnika vozila danom zaključenja ugovora o prijenosu vlasništva na vozilu.
-
inflames
#5288 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Aha, kontam. Malo je konfuzno na prvu, ali jasno je na kraju. Hvala.
- donnie_darko
#5289 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Jel realno da se ne moze vise na iddeea-i provjeriti status kazni?
Traze da se registrujes na nekoj novoj aplikaciji, a da bi se registrovao - pazi ovo - moras OTICI u jedan od njihovih 5 kancelarija sirom BiH.

Traze da se registrujes na nekoj novoj aplikaciji, a da bi se registrovao - pazi ovo - moras OTICI u jedan od njihovih 5 kancelarija sirom BiH.
- beni-bu-man
#5290 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Nazalost jeste, sad htio provjeriti imal kakvih kazni jer hocu sutra da registrujem autodonnie_darko wrote: ↑19/01/2025 14:59 Jel realno da se ne moze vise na iddeea-i provjeriti status kazni?
Traze da se registrujes na nekoj novoj aplikaciji, a da bi se registrovao - pazi ovo - moras OTICI u jedan od njihovih 5 kancelarija sirom BiH.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
noviclan
#5291 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Okk registrovati (npr dati jmb broj licne broj vozacke i broj pasosa) ali brate dragi liccno ici u ured da popunis pristupnicu badnjevicu nisi normalandonnie_darko wrote: ↑19/01/2025 14:59 Jel realno da se ne moze vise na iddeea-i provjeriti status kazni?
Traze da se registrujes na nekoj novoj aplikaciji, a da bi se registrovao - pazi ovo - moras OTICI u jedan od njihovih 5 kancelarija sirom BiH.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- canvra888
#5292 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Kakvi imbecili
Skoro anulirali svrhu postojanja stranice. Kad se već mora hodati, možeš onda komotno i do MUP-a skoknuti i provjeriti stanje s kaznama
Skoro anulirali svrhu postojanja stranice. Kad se već mora hodati, možeš onda komotno i do MUP-a skoknuti i provjeriti stanje s kaznama
-
Dimu1927
#5293 Re: - Registracija vozila - sve o tome
ako nista ukinuo je forto cips, pa nam nece trebati i on
- canvra888
#5294 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Kako u kojem kantonu jarane
- ZoomZoomKiwi
#5295 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Pošto lično poznajem Almira, pričao sam s njim oko sve ove zajebancije i digitalizacije registara i svih ostalih postupaka.
Čovjek svim silama gura da se uvede jedinstveni sistem e-građanin na nivou cijele države, da možemo besplatno printati rodne listove, PBA-3 obrasce potvrde o prebivalištu, državljanstva, i sve ostale izvode iz svih mogućih matičnih i ostalih knjiga, evidencija i arhiva.
Problemi su višestruki.
Prvo i osnovno, 18 godina se čeka na primjenu Zakona o elektronskom potpisu, bez njega je nemoguće sve ovo gore nabrojano. Dalje, godinama se obezvređuje IDDEEA BIH koja je upravo glavna karika u digitalizaciji uprave i kompletne države, zašto, pitajte SDA i ekipicu. Dotle je došlo da se skraćenica CIPS upotrebljava za Potvrdu o prebivalištu kod 99% stanovništva, što u mnogočemu govori o pismenosti kompletne nacije.
U posljednjih par mjeseci je bilo još katastrofalnih odluka od strane vlasti, kao npr. neusvajanje Odluke o novim cijenama pristupa informacijama IDDEEA, gdje su iz IDDEEA predložili Vijeću Ministara da se elektronski (online) pristup podacima trećih osoba ne naplaćuje ni fizičkim ni pravnim licima, a onaj "preko pošte" fizički pristup da bude duplo skuplji. No ovi su pametnjakovići to odbili, iz samo sebi poznatih razloga.
E što se konkretno nas ovdje tiče i provjere kazni i ostalih funkcija koje smo do nedavno mogli koristiti, obratite se državnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH koja zahtjeva da svaki građanin mora doći i potpisati ugovor, te dobiti pristupne podatke. Jer, pazite ovo, oni ne daju/ne priznaju online registracije u jebenoj 2025. godini.
Znači od 15.01.25, ako želite pristupiti nekim od e-servisa gdje vam treba verifikacija vašeg identiteta, morate se registrovati ručno, u jednom od ureda IDDEEA-e.
Pošto su u IDDEEA-i znali da će do ovoga doći, još ljetos su uputili inicijativu svim MUP-ovima da se omogući registracija preuzimanje elektronskog potpisa u svim MUP-ovima, kao i u Bankama i Telecomima. Guess what, odgovorili su im samo iz UniCredit banke i oni će uvesti to do kraja drugog mjeseca ove godine.
Znači, elektronski potpis će kod nas biti implementiran u potpunosti za nekih stotinjak godina ovim tempom.
Jer da biste ga dobili, morate otići s ličnom kartom da nekom to pokažete i da vam taj neko to odobri.
Na tu temu još:
I onda mi ka'e što ideš odavdje, nema nigdje meraka k'o ovdje.
Pa jebote k'o stranac u Hrvatskoj imam pristup više podataka u sustavu e-građanin nego ovdje u vlastitoj domovini jebenoj...
TL;DR: nije do IDDEEA-e ni Badnjevića nego do državne Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, koja ne priznaje online registraciju.
Čovjek svim silama gura da se uvede jedinstveni sistem e-građanin na nivou cijele države, da možemo besplatno printati rodne listove, PBA-3 obrasce potvrde o prebivalištu, državljanstva, i sve ostale izvode iz svih mogućih matičnih i ostalih knjiga, evidencija i arhiva.
Problemi su višestruki.
Prvo i osnovno, 18 godina se čeka na primjenu Zakona o elektronskom potpisu, bez njega je nemoguće sve ovo gore nabrojano. Dalje, godinama se obezvređuje IDDEEA BIH koja je upravo glavna karika u digitalizaciji uprave i kompletne države, zašto, pitajte SDA i ekipicu. Dotle je došlo da se skraćenica CIPS upotrebljava za Potvrdu o prebivalištu kod 99% stanovništva, što u mnogočemu govori o pismenosti kompletne nacije.
U posljednjih par mjeseci je bilo još katastrofalnih odluka od strane vlasti, kao npr. neusvajanje Odluke o novim cijenama pristupa informacijama IDDEEA, gdje su iz IDDEEA predložili Vijeću Ministara da se elektronski (online) pristup podacima trećih osoba ne naplaćuje ni fizičkim ni pravnim licima, a onaj "preko pošte" fizički pristup da bude duplo skuplji. No ovi su pametnjakovići to odbili, iz samo sebi poznatih razloga.
E što se konkretno nas ovdje tiče i provjere kazni i ostalih funkcija koje smo do nedavno mogli koristiti, obratite se državnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH koja zahtjeva da svaki građanin mora doći i potpisati ugovor, te dobiti pristupne podatke. Jer, pazite ovo, oni ne daju/ne priznaju online registracije u jebenoj 2025. godini.
Znači od 15.01.25, ako želite pristupiti nekim od e-servisa gdje vam treba verifikacija vašeg identiteta, morate se registrovati ručno, u jednom od ureda IDDEEA-e.
Pošto su u IDDEEA-i znali da će do ovoga doći, još ljetos su uputili inicijativu svim MUP-ovima da se omogući registracija preuzimanje elektronskog potpisa u svim MUP-ovima, kao i u Bankama i Telecomima. Guess what, odgovorili su im samo iz UniCredit banke i oni će uvesti to do kraja drugog mjeseca ove godine.
Znači, elektronski potpis će kod nas biti implementiran u potpunosti za nekih stotinjak godina ovim tempom.
Jer da biste ga dobili, morate otići s ličnom kartom da nekom to pokažete i da vam taj neko to odobri.
Na tu temu još:
Funkcionalno nepismena komplet državaVijeće ministara Bosne i Hercegovine NIJE usvojilo Odluku (7 ZA, 2 PROTIV) da građanina ličnoj karti imaju besplatan elektronski potpis!
Naime, ovo je propisano Zakonom o ličnoj karti građana, još 2013. godine. Umjesto da su tada 2013. godine prvo usvojili sve potrebne odluke, pa tek onda ugovarali poslove izrade lične karte sa čipom i pripadajućim certifikatima, oni su odlučili da godinama obračunavaju punu cijenu lične karte građanima
, iako ista nije sadržavala sve ono što su građani ustvari platili. Dakle građani
već 11 godina plaćaju nešto što ne dobijaju.
U prethodnih godinu dana pokušavali smo da se ova Odluka usvoji, prikupili sva pozitivna mišljenja Ministarstava, međutim Vijeće ministara je na kraju donijelo konačnu odluku i nije usvojilo ovu Odluku.
Na osnovu ovog zaključka Vijeća ministara uputili smo inicijativu resornom Ministarstvu civilnih poslova, da se promijeni Pravilnik o ličnoj karti, te smanji cijena lične karte građanima
, s obzirom da ista neće više sadržavati gore navedeno.
I onda mi ka'e što ideš odavdje, nema nigdje meraka k'o ovdje.
TL;DR: nije do IDDEEA-e ni Badnjevića nego do državne Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, koja ne priznaje online registraciju.
- canvra888
#5296 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Jesi l' otišo višeeeeZoomZoomKiwi wrote: ↑19/01/2025 21:55 I onda mi ka'e što ideš odavdje, nema nigdje meraka k'o ovdje.![]()
- ZoomZoomKiwi
#5297 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Od pameti davnocanvra888 wrote: ↑19/01/2025 22:45Jesi l' otišo višeeeeZoomZoomKiwi wrote: ↑19/01/2025 21:55 I onda mi ka'e što ideš odavdje, nema nigdje meraka k'o ovdje.![]()
![]()
- insaneinthebrain
-
oXavier
#5299 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Portali lupaju ko maksim po diviziji. Objava agencije nigdje ne spominje poskupljenje registracije, niti ono što je navedeno ima ikakve veze s poskupljenjem. Ako već dotični "novinari" nisu sposobni da pročitaju objavu i 5 članova zakona koji se navode, mogli su bar pitati nekoga u Agenciji.
- canvra888
#5300 Re: - Registracija vozila - sve o tome
Šta očekivati od Crne hronike, vjerovatno najpapanskiji clickbait u državi.