dr_Evil wrote: ↑19/01/2025 12:08
JovicSA wrote: ↑19/01/2025 12:02
Nije Gaza ni prva ni posljednja u kojoj nije ostao kamen na kamenu pa se život i prosperitet vratio. Da su tako narodi i pojedinci razmišljali u prošlosti nikad se niko ne bi oslobodio. Jednostavno cijena slobode je skupa pa ko je želi treba proliti more krvi. Nije li Tito ono jednom rekao, parafraziram...mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo, tako je ti je i sa Palestincima, moraju proliti okean krvi i niko im na kraju ne garantuje slobodu. Uzmi ili ostavi.
Ne bih se slozio, ovo nije borba ovo je samoubistvo. Citavo ovo vrijeme u Izraelu nije kakav tramvaj izletio iz sina, a kamoli da je neki most, pruga, brana, ili sta ti vec otislo u zrak. Ciljano samoubistvo, programirano od cionista.
Bobra za slobodu je ideal, slozit cu se s tobom, ali vodstvo mora biti ispravno.
Pa i sloboda je imati izbor da li izvrsiti samoubistvo.
Ko smo mi da kazemo Palestincima sta je najbolje kad oni znaju sta i kamo im je?
Umrece u okupaciji, bice fusnota u historiji. Ali, eto nece da pristanu da bude kako im drugi kaze.
Valjda imaju pravo na to?
dr_Evil wrote: ↑19/01/2025 11:42
Pobjeda se slavila i kod nas kad je potpisan Dayton.. i evo nas.
Jedino sto se moze smatrati pobjedom je da genocid nije do kraja proveden, tako smo i mi sebe tjesili krajem rata da smo opstali, prezivjeli u uslovima gdje smo morali nestati.
Ali onda stavis na crtu, i Bosnjaci i Palestinci, uzmes granice gdje si bio prije 100 godina, i danas, i vidis da je genocid samo u etapama, i onda vidis da ipak nisi pobjedio, nego te neko lozi.
Ma neuporedivo.
Po prvi put Bosnjaci imaju vlast na demokratskim izborima i za koju ne moraju moliti i kumiti. Neuporedivo. Imaju odredjenu vlast u kojoj mogu odluciti stvari koje smo vec uzeli kao pravo. A, u sustini se sve to moze oduzeti ako se ne boris.
Pricas jezikom koji hoces, imas struju i vodu bez da ti iko iskljuci, odlucujes sta ce ti dijete u skoli uciti, putujes gdje hoces (samo pare imas li)....
I dan danas Izraelci tvrde da Palestinci ne postoje.
Uz sva htijenja i svidjanja kod anamoonih se ta prica
uglavnom svela na Seselja i taj kruzok.
Realnost svoje odradi.
I za skoro sva nezadovoljstva oko drzave i zivota - krivi smo uglavnom mi.