Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
LSD

#5551 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by LSD »

ragib wrote: 17/01/2025 16:26 Izrael koji je poražen u Gazi i Libanu

Jedino je “uspio”: Masovno ubijati civile i izvršiti veliki broj terora.

Međutim nije uspio ispuniti svoje ciljeve!

Rekao je:
⭕ Mi ćemo zauzeti Gazu!
⭕Nije uspio

⭕Oslobodit ćemo zarobljenike!
⭕ Nije uspio!

⭕Uništit ćemo Hamas!
⭕ Nije uspio!

⭕ U Libanu ćemo doći do rijeke Litani i držati položaj!
⭕ Nije uspio!

⭕ Uništit ćemo Hezbullah!
⭕ Nije uspio!

⭕Uništit ćemo Hezbullahu mogućnost da ispaljuje rakete.
⭕ Nije uspio! (Zadnji dan prije početka primirja Hezbullah je uspio ispaliti preko 200 raketa koje su pogodile Tel Aviv. Ovaj napad je bio bez premce u historiji)
Hoce li se uspjeti izvuci od kazne za ratne zlocine ? to je pravo pitanje.
Hoce li poremeceni sadista Natanjahu odgovarati za ratne zlocine nad civilima i hoce li genocidna tvorevina Izrael biti osuđena za sva ona nezapamcena razaranja Gaze pred međunarodnim sudom ?
Haris.ba

#5552 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

LSD wrote: 18/01/2025 18:43 Hoce li se uspjeti izvuci od kazne za ratne zlocine ? to je pravo pitanje.
Hoce li poremeceni sadista Natanjahu odgovarati za ratne zlocine nad civilima i hoce li genocidna tvorevina Izrael biti osuđena za sva ona nezapamcena razaranja Gaze pred međunarodnim sudom ?
Posto se nekim cudom desava da ce izgleda predsjesnica ICc suda postati sudinica koja je jedina od 17 sudaca glasala da nema sumnji za genocid nad Palestincima od strane Izraela....sanse da Izrael odgovara su tanke.

Pa vec se javljaju zvanicni glasovi da Njemacka i Francuska ce dati imunitet za Netanjahua
plavi_E wrote: 18/01/2025 18:26 S. Arabija je prije nekoliko dana najavila vlastiti atomski program. Naravno striktno za civilnu upotrebu. Koja slucajnost.
Saudija ima nuklearni program nekih 20ak godina, neke dogocore sa nizom zemalja. 10ak godina sa Kinezima rade oko nalazista.
Imaju vec neka postrojenja oko prerade urana.
Pitanje je sta ce biti od toga. Saudija nema kapaciteta bez podrske neke strane zemlje ista da uradi oko nuklearnog programa.
A, Amerika nece dozvoliti nikome da ista uradi sto moze ugroziti Izrael.
Tako, moze Saudija najavljivati sta hoce.
Nemaju nista dok Amerika ne odobri.
swanfilter

#5553 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

Prekid i mir ce se desiti. I dobro je to da narod ne gine ko stoka.

Nego, kada ce na red doci ograde i zice? Kada ce na red doci uzurpacija, otimacina zemlje i imetka? Progon Palestinaca i sa ono malo zemlje koja im je ostala i naseljavanje poremecene stoke koji su danas prvi put krocili u taj dio svijeta? Kada ce na red doci aparthejd kojeg gledamo kroz sve to?

Sve je ovo trenutno i da mir potraje godinama. Izrael ce opet u tisini nastaviti po svom i Palestinci ce i dalje trpiti. Dok opet ne pukne.

Mozda opet Gaza. A mozda se iduci put oni na ZO odluce pokazati zube jer je tamo jos zemlje za oduzeti i naseliti sljamom.

Bez zaokreta i na racun izraelskih ustupaka imamo samo malu pauzu između epizoda ...
swanfilter

#5554 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

Eto, sta kaze Benjo.

Samo da taoci dođu kuci, da sebi olaksa. I ceka se prilika ...
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5555 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by laserShow »

:lol: :lol: cuj ti domachih narikaca koji su vjerski nastrojeni.

Zlocinacki izrael je uspio. Zatro je par generacija, raselio toliko porodica, toliko pobijenih, toliko unakazenih zivota, a najbitnije pokazao kako je nas islamski svijet jadan, toliko da za 15tak godina sve navedeno zlocinacka zemlja izrael moze ponoviti.

Sramota koliko su neki licemjerni
ragib

#5556 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

laserShow wrote: 18/01/2025 21:33 :lol: :lol: cuj ti domachih narikaca koji su vjerski nastrojeni.

Zlocinacki izrael je uspio. Zatro je par generacija, raselio toliko porodica, toliko pobijenih, toliko unakazenih zivota, a najbitnije pokazao kako je nas islamski svijet jadan, toliko da za 15tak godina sve navedeno zlocinacka zemlja izrael moze ponoviti.

Sramota koliko su neki licemjerni
Nazalost ummet je jadan I tako je najavljeno, bice jos gore, pa tek onda dolazi,preporod
Peacean

#5557 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Peacean »

Toliko od primirja, Izrael i dalje nastavlja.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/haga ... /250119015
preludezalude

#5558 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by preludezalude »

Cifutu nikako ne odgovara primirje i jedva je docekao da nastavi bombardovanje. Primirje donosi ljuljanje fotelje i vrlo nezgodna pitanja oko zarobljenih civila.
smijesni_ste

#5559 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by smijesni_ste »

Jest, zato je Hamas pokazao da im je stalo do mira i života Palestinaca, čuj iz tehničkih razloga nisu poslali imena :-) :roll: :roll:

Evo poslali su imena...

https://www.timesofisrael.com/liveblog_ ... her-today/
plavi_E

#5561 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by plavi_E »

@Haris.ba

Pa sigurno da se nece mirno gledati da bilo ko u regionu posegne za atomskom ali to ne znaci da se nece polusati. Valjda se to na primjeru Irana najbolje vidi. Svi planovi za BI se baziraju da tamo smije postojati samo jedna atomska sila. Do masakra u Gazi se lako moglo uvjeriti druge zemlje u regionu da se ne moraju brinuti za svoju sigurnost jer im to neko drugi garantuje. Poslije Gaze tesko je zamisliti da tamo bilo ko vjeruje u bilo kakve sigurnosne garancije sa strane.
dr_Evil

#5562 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

ragib wrote: 19/01/2025 11:15
Jel vi mene zaehavate! Gaza sravljena do temelja ovi se vozikaju kraj otvorenih prodavnica, u ganc novim terencima, i to jos cistim, a vode nema.

Dakle jesu li ovo svjeze trupe dosle iz Izraela, ili su nam Palestinci citavo vrijeme lagali?
armin071

#5563 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

dr_Evil wrote:
Jel vi mene zaehavate! Gaza sravljena do temelja ovi se vozikaju kraj otvorenih prodavnica, u ganc novim terencima, i to jos cistim, a vode nema.

Dakle jesu li ovo svjeze trupe dosle iz Izraela, ili su nam Palestinci citavo vrijeme lagali?
Ma lagali te bolan sve teorija zavjere. Gaza netaknuta a vode u izobilju. Sve je to odrađeno samo s ciljem da se zamrze mirovnjaci-cionisti i da tebe “zaehavaju”…
dr_Evil

#5564 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

armin071 wrote: 19/01/2025 11:24
dr_Evil wrote:

Ma lagali te bolan sve teorija zavjere. Gaza netaknuta a vode u izobilju. Sve je to odrađeno samo s ciljem da se zamrze mirovnjaci-cionisti i da tebe “zaehavaju”…
Zavjera ustasko-dzihadska. Nego, i nisi bas odgovorio na pitanje.

ALi evo, posto ja vec odavno trubim da je Hamas cionisticko cedo, onda mi nije ovo problem ni objasniti. Dosla svEza roba Toyota, sa ispeglanim i mirisaljavim borcima Hamasa.

Okupaciju Gaze mozemo porediti sa Varsavskim getom, ili Mostarom 94-e. Znamo kako je izgledao vozni park Mostara 94-e.
jeza u ledja

#5565 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 18/01/2025 17:49 Koje ludilo na forumu, svega mi. U Gazi kamen na kamenu nije ostao, bog dragi zna koliko mrtvih, od toga koliko tek djece, generacije i generacije unistene, a ovdje se “pobjede” slave…

Pomracenje svega mi…
Nevjerovatno. :shock:
dr_Evil

#5566 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 19/01/2025 11:33
GandalfSivi wrote: 18/01/2025 17:49 Koje ludilo na forumu, svega mi. U Gazi kamen na kamenu nije ostao, bog dragi zna koliko mrtvih, od toga koliko tek djece, generacije i generacije unistene, a ovdje se “pobjede” slave…

Pomracenje svega mi…
Vraceni 2 stoljeca nazad, ubijeno preko 64.000 ljudi prema novim skandinavskim studijama, zatrovana voda i zemlja, iskreno me zanima da li ce poslije ovog trovanja uspjeti imati isti natalitet. Koliko ce jos ljudi umrijeti od raznih zaraza, posljedica, trauma. I onda slijedi doza oporavka pa nova etapa genocida, i tako dok ih u potpunosti ne umore.

Pobjeda se slavila i kod nas kad je potpisan Dayton.. i evo nas.

Jedino sto se moze smatrati pobjedom je da genocid nije do kraja proveden, tako smo i mi sebe tjesili krajem rata da smo opstali, prezivjeli u uslovima gdje smo morali nestati.

Ali onda stavis na crtu, i Bosnjaci i Palestinci, uzmes granice gdje si bio prije 100 godina, i danas, i vidis da je genocid samo u etapama, i onda vidis da ipak nisi pobjedio, nego te neko lozi.
JovicSA

#5567 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

dr_Evil wrote: 19/01/2025 11:42
jeza u ledja wrote: 19/01/2025 11:33

Pomracenje svega mi…
Vraceni 2 stoljeca nazad, ubijeno preko 64.000 ljudi prema novim skandinavskim studijama, zatrovana voda i zemlja, iskreno me zanima da li ce poslije ovog trovanja uspjeti imati isti natalitet. Koliko ce jos ljudi umrijeti od raznih zaraza, posljedica, trauma. I onda slijedi doza oporavka pa nova etapa genocida, i tako dok ih u potpunosti ne umore.

Pobjeda se slavila i kod nas kad je potpisan Dayton.. i evo nas.

Jedino sto se moze smatrati pobjedom je da genocid nije do kraja proveden, tako smo i mi sebe tjesili krajem rata da smo opstali, prezivjeli u uslovima gdje smo morali nestati.

Ali onda stavis na crtu, i Bosnjaci i Palestinci, uzmes granice gdje si bio prije 100 godina, i danas, i vidis da je genocid samo u etapama, i onda vidis da ipak nisi pobjedio, nego te neko lozi.
Nije Gaza ni prva ni posljednja u kojoj nije ostao kamen na kamenu pa se život i prosperitet vratio. Da su tako narodi i pojedinci razmišljali u prošlosti nikad se niko ne bi oslobodio. Jednostavno cijena slobode je skupa pa ko je želi treba proliti more krvi. Nije li Tito ono jednom rekao, parafraziram...mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo, tako je ti je i sa Palestincima, moraju proliti okean krvi i niko im na kraju ne garantuje slobodu. Uzmi ili ostavi.
Naslovnica

#5568 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Naslovnica »

Image
Image
Image
dr_Evil

#5569 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

JovicSA wrote: 19/01/2025 12:02
Nije Gaza ni prva ni posljednja u kojoj nije ostao kamen na kamenu pa se život i prosperitet vratio. Da su tako narodi i pojedinci razmišljali u prošlosti nikad se niko ne bi oslobodio. Jednostavno cijena slobode je skupa pa ko je želi treba proliti more krvi. Nije li Tito ono jednom rekao, parafraziram...mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo, tako je ti je i sa Palestincima, moraju proliti okean krvi i niko im na kraju ne garantuje slobodu. Uzmi ili ostavi.
Ne bih se slozio, ovo nije borba ovo je samoubistvo. Citavo ovo vrijeme u Izraelu nije kakav tramvaj izletio iz sina, a kamoli da je neki most, pruga, brana, ili sta ti vec otislo u zrak. Ciljano samoubistvo, programirano od cionista.

Bobra za slobodu je ideal, slozit cu se s tobom, ali vodstvo mora biti ispravno.
SmokingMan

#5570 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Sjećam se da je tako sredinom 90.tih Grozny bio dosta porušen od strane ruske vojske, ali ni u približnom obimu kao Gaza.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5571 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Ovdje samo iskrcavanje amerkanaca moze trajni mir donijeti
Do nekog drugog bidena
Haris.ba

#5573 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 19/01/2025 12:08
JovicSA wrote: 19/01/2025 12:02
Ne bih se slozio, ovo nije borba ovo je samoubistvo. Citavo ovo vrijeme u Izraelu nije kakav tramvaj izletio iz sina, a kamoli da je neki most, pruga, brana, ili sta ti vec otislo u zrak. Ciljano samoubistvo, programirano od cionista.

Bobra za slobodu je ideal, slozit cu se s tobom, ali vodstvo mora biti ispravno.
Pa i sloboda je imati izbor da li izvrsiti samoubistvo.

Ko smo mi da kazemo Palestincima sta je najbolje kad oni znaju sta i kamo im je?
Umrece u okupaciji, bice fusnota u historiji. Ali, eto nece da pristanu da bude kako im drugi kaze.
Valjda imaju pravo na to?
dr_Evil wrote: 19/01/2025 11:42 Pobjeda se slavila i kod nas kad je potpisan Dayton.. i evo nas.

Ma neuporedivo.

Po prvi put Bosnjaci imaju vlast na demokratskim izborima i za koju ne moraju moliti i kumiti. Neuporedivo. Imaju odredjenu vlast u kojoj mogu odluciti stvari koje smo vec uzeli kao pravo. A, u sustini se sve to moze oduzeti ako se ne boris.
Pricas jezikom koji hoces, imas struju i vodu bez da ti iko iskljuci, odlucujes sta ce ti dijete u skoli uciti, putujes gdje hoces (samo pare imas li)....
I dan danas Izraelci tvrde da Palestinci ne postoje.
Uz sva htijenja i svidjanja kod anamoonih se ta prica
uglavnom svela na Seselja i taj kruzok.
Realnost svoje odradi.

I za skoro sva nezadovoljstva oko drzave i zivota - krivi smo uglavnom mi.
JovicSA

#5574 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

Potpuno se slažem, Dejton i ovo sa Palestincima neuporedivo. Zamisli da sutra Palestinci dobiju svoj Dejton, pola Jerusalema, državu u kojoj sami odlučuju...pa to bi bila evolucija u odnosima Izrael-Palestina ali nema...jedino što im preostaje je borba (kakva takva) jer smrt im je izvjesna ovako ili onako. Kada dotjeraš čovjeka da nema više šta izgubiti onda samo dodaješ ulje na vatru koja će te na kraju progutati. Da je neko rekao nacistima da će u svim ofanzivama na Balkanu pobijediti ali da neće uništiti partizane koji će na kraju izaći kao pobjednici mislim da bi ga poslali u Jasenovac na edukaciju.
dr_Evil

#5575 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 19/01/2025 12:37
Ma neuporedivo.

Po prvi put Bosnjaci imaju vlast na demokratskim izborima i za koju ne moraju moliti i kumiti. Neuporedivo. Imaju odredjenu vlast u kojoj mogu odluciti stvari koje smo vec uzeli kao pravo. A, u sustini se sve to moze oduzeti ako se ne boris.
Pricas jezikom koji hoces, imas struju i vodu bez da ti iko iskljuci, putujes gdje hoces (samo pare imas li)....
Imdan danas Izraelci tvrde da Palestinci ne postoje.
Uz sva grijenja i svidjanja kod anamoonih se to uglavnom svelo na Seselja i taj kruzok.
Realnost svoje odradi.

I za skoro sva nezadovoljstva oko drzave i zivota - krivi smo uglavnom mi.
:D Oh, pa ti si bas optimistican u vezi stanja BiH i Bosnjaka. Nazalost situacija je mnogo gora nego 1991-e :)

A Izraelci moraju da tvrde da Palestinci ne postoje, jer Palestinci su nacija, jasno definisana i u svom na svom. Izraelska nacija je bazirana samo na religiji, od grupa naroda i jezika koje nemaju nista zajednicko. I OK, postujem da je i to start, zasto da ne, nasli su zajednicki faktor koji im odgovara. Ali onda moras baciti dimnu bombu, a to je u vezi Palestinaca.

Sta da ti kazem, samoubistvo nije borba ako ne vodi nicemu.
Post Reply