Izvini za ovu cijenu...ja nisam dobro vidio pored ociju. Jedno govorim a drugo mislim.canvra888 wrote: ↑18/01/2025 23:18Pa eventualno novi isparivač, reatest/nova boca, skuplja registracija, nove dizne.preludezalude wrote: ↑18/01/2025 22:48Nije ti dobra racunica, ali bas nikako. A dodatni servis je strasan trosak...oko 30KM na 15000km.
U Sarajevu nema plina jeftinije od 1,31 KM, isto tako nema ni 95ice skuplje od 2,54 KM.Nisi dobro vidio cijenu. Jos uvijek je vise nego u pola cijene benzina.
NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#36226 Re: NOVE CIJENE GORIVA
- canvra888
#36227 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nisu česta, ali nisu samo ni filteri kako napisa. Skuplja je i rega, a registruješ svake godine.preludezalude wrote: ↑18/01/2025 23:30Ta krupnija ulaganja nisu tako cesta...reatest nakon 7 godina, isparivac i dizne ovisi od kvalitete ali ako je kvalitet slabiji onda 5-7 godina a ako je kvalitetniji onda moze izgurat daleko vise. Kod mene je slabiji kvalitet trajao 60000km. Bolji kvalitet gura vec 130000km i sve jos radi savrseno.canvra888 wrote: ↑18/01/2025 23:18Pa eventualno novi isparivač, reatest/nova boca, skuplja registracija, nove dizne.preludezalude wrote: ↑18/01/2025 22:48
Nije ti dobra racunica, ali bas nikako. A dodatni servis je strasan trosak...oko 30KM na 15000km.
Možda nije u tvom okruženju, u mom jeste odavno.Nisi dobro vidio cijenu. Jos uvijek je vise nego u pola cijene benzina.
- drug_profi
#36228 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ko prelazi bar 1000 mjesecno moze razmisljati o plinu ako ima namjeru duze zadrzati auto.
Ispod toga se ne isplati.
Ispod toga se ne isplati.
- canvra888
#36229 Re: NOVE CIJENE GORIVA
A i to ako je neko (već) starije auto. Realno, sa ovim novim DI motorima, plin lagano izumire.
-
zippoo87
#36230 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Je li ti ovo DI ustvari direct injection?
Ako mislis na to da imaju manju potrosnju goriva pa je razlika manja,opet se dugorocno isplati.
Evo kod mene je sada DI motor,kataloski 4,8 a realno 6 litara,barem moj stil voznje,grad i magistrala,brzine do 100 km/h.
I tu je razlika oko 5 KM na 100 km...plin oko 10 KM,benzin 15 KM
- canvra888
#36231 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jeste, direktno ubrizgavanje.zippoo87 wrote: ↑19/01/2025 01:51Je li ti ovo DI ustvari direct injection?
Ako mislis na to da imaju manju potrosnju goriva pa je razlika manja,opet se dugorocno isplati.
Evo kod mene je sada DI motor,kataloski 4,8 a realno 6 litara,barem moj stil voznje,grad i magistrala,brzine do 100 km/h.
Nisam mislio zbog manje potrošnje, nego zbog samih plinskih sistema za te motore. Obično je i sama ugradnja skuplja, a sistemi često znaju zezati, jednostavno, nije to sve na nivou kao što je za mpi motore. Još uz to obično troše uporedo i benzin u nekom manjem omjeru.
Je li i kod tebe troši uporedo benzin? To u onom ecoboostu što si spominjao na drugoj temi?
-
preludezalude
#36232 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Slazem se ja s tobom, ali benzin je puno skuplji od toga svega, ako vec gledamo tako.sve se moze izracunati precizno. Moglo bi se i izracunati koliko to odrzavanje kosta godisnjecanvra888 wrote: ↑18/01/2025 23:51Nisu česta, ali nisu samo ni filteri kako napisa. Skuplja je i rega, a registruješ svake godine.preludezalude wrote: ↑18/01/2025 23:30Ta krupnija ulaganja nisu tako cesta...reatest nakon 7 godina, isparivac i dizne ovisi od kvalitete ali ako je kvalitet slabiji onda 5-7 godina a ako je kvalitetniji onda moze izgurat daleko vise. Kod mene je slabiji kvalitet trajao 60000km. Bolji kvalitet gura vec 130000km i sve jos radi savrseno.
70KM registracija godisnje
Reatest 300KM poslije 7 godina
Isparivac 200KM poslije 5 godina
Dizne 200KM poslije 7 godina
Filteri 30KM godisnje
Vanredno... crijevo, map...100KM na 7 godina
Kad se sve to izracuna koliko to odrzavanje kosta godisnje...
70+43+40+28+30+14=225KM
225KM godisnje ali na 7 godina
Rekao bih da je ovo prilicno precizna cifra koliko kosta koristenje plinske instalacije godisnje ali na duze staze. Kod tebe je godisnja "usteda na gorivu 825KM, odbi odrzavanje 225KM i dodjes do ciste ustede od 600KM. Zakljucak je da se tebi ugradnja plinske instalacije isplati nakon godinu ipo. U mom slucaju se isplati nakon 8 mjeseci. Moje misljenje je ako to posmatramo kao investiciju, da je to super isplativa investicija.
- Optimist
#36233 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne bi se zajebavao sa majstorima, greskama, check engine lampicama, policijom i reatestom pp aparata za 6 stoja godisnje.
Iako je realno jos i manje, jer neces 100 posto vremena voziti na benzin.
Iako je realno jos i manje, jer neces 100 posto vremena voziti na benzin.
-
preludezalude
#36234 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Svako zna svoje i odvaga sta mu odgovara. 600KM je u "usteda" kod vrlo malih motora. Sto veci motor, veca je i razlika. Rekao sam da je kod mene 2400KM razlika godisnja. Kod drugog mi je auta jos veca razlika. Ni ja vjerovatno nebi isao na plin kod malog benzinca ali nisam u takvoj prilici pa se ne mogu zakleti.
Kod mene brat ugradio u Clio 1.2/55kw pa mu se isplatilo. To je smijesna potrosnja.
Kod mene brat ugradio u Clio 1.2/55kw pa mu se isplatilo. To je smijesna potrosnja.
-
Naslovnica
#36235 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Svako može veoma lako izračunati da li mu se ugradnja LPG sistema isplati ili ne uz pomoć LPG kalkulatora, pun ih internet, neki su kompleksnijih od drugih ali to je po meni jedini ispravan način.
-
laik1981
#36236 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja sam uzeo auto sa plinom prije pola godine, kada su se desile neke okolnosti koje su dovele do toga da trebam prelaziti 3000 i vise km mjesecno. Plin bio ugradjen u auto koje sam uzeo. Servisiran redovno. Do sad zamijenio rasplinjac prije nekih mjesec dana. Trenutno dnevno prelazim preko 200km. Grada 80%. U odnosu na dizela meni ostaje dnevna usteda od nekih 10-20KM dnevno u zavisnosti koliko predjem. Zamijenio taj rasplinjac, kablove i svjecice kada sam uzeo auto. To je to sto se servisa tice.
Ko prelazi velike kilometraze plin se isplati na duze staze. Dizel je najmanje isplativ jer zahtijeva previse odrzavanja kada se vozi u tezim gradskim uslovima.
Ko prelazi velike kilometraze plin se isplati na duze staze. Dizel je najmanje isplativ jer zahtijeva previse odrzavanja kada se vozi u tezim gradskim uslovima.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#36237 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Najmanje 3.0 za plin
Sve ostalo je ako mene pitate glupost
Presao sam kamaru kilometara birvaktile na daciji
Sa Atikerom
Bilo je ok 20k km
Poslije nema sta nije jebavalo
Nisu skupi kvarovi, ali zajebava
Sve ostalo je ako mene pitate glupost
Presao sam kamaru kilometara birvaktile na daciji
Sa Atikerom
Bilo je ok 20k km
Poslije nema sta nije jebavalo
Nisu skupi kvarovi, ali zajebava
- canvra888
#36238 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ovo sve nabrojano.
Na jednom autu prije 10-ak godina, sve ovo. Na stranu još što što su izgorili ventili na 1. i 2. cilindru i pored flashlube mazalice i blago bogate smjese, ali stalno handrenje sa majstorima iz Darkoma, sem par njih što znaju šta rade. Pa check engine zbog ovog pa zbog onog. Pa onda počne plin puštati nakon nekog vremena negdje oko motora pa nanosi u kabinu. Pa na velikim minusima zaledi ventil tečne faze pa mu treba 20-ak km da prebaci na plin. Pa zapne ona kuglica, ne možeš natočiti. Pa ne možeš u ovu zatvorenu garažu jer auto ima plin. Pa neće pojedini regularni najstori da rade na autu sa plinom... Dešavalo se dosta ovog ovo skoro svima sa plinom. Zavoli sistem bio - isparivač, dizne i ECU.
Uglavnom, jednostavno dosta nekih mušica kao i što je očekivati za neki aftermarket sistem.
Kome pismeno ugrade i naštimaju, zna to relativno fino raditi i ima dosta zadovoljnog svijeta, ali ja ga više nikad ne bih lično sve i da mi ga besplatno ugrade. Ništa kao benzin/dizel fabrika
-
zippoo87
#36239 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nemam ja plin na ovom Fordu,imao sam na proslom benzincu. Jeste,to je taj sto spominjem...ima neka glupost koja me zeza a ne mogu utvrditi tacan problem,pa istrazujem po netu i pitam,da neko nije imao slicne simptome. Inace motor kada radi kako treba je odlican,iako ovako na papiru su kod nas mnogi skepticni,jer je 1.0,tri cilindra a ima konja kao 2.0canvra888 wrote: ↑19/01/2025 01:58Jeste, direktno ubrizgavanje.zippoo87 wrote: ↑19/01/2025 01:51Je li ti ovo DI ustvari direct injection?
Nisam mislio zbog manje potrošnje, nego zbog samih plinskih sistema za te motore. Obično je i sama ugradnja skuplja, a sistemi često znaju zezati, jednostavno, nije to sve na nivou kao što je za mpi motore. Još uz to obično troše uporedo i benzin u nekom manjem omjeru.
Je li i kod tebe troši uporedo benzin? To u onom ecoboostu što si spominjao na drugoj temi?
A nisam znao ovo sa DI i plinom,da je skupa ugradnja,da trosi i benzin uporedo i da pravi probleme.
Na starom autu ,1.6 16v motor...nikakvih problema nije bilo...samo filter plina mijenjao i sipao i vozio. Doduse,nakon nekih 7 godina od ugradnje,znao me zezati da se ugasi kada pritisnem kvacilo,jednostavno ga utusi,izgubi obrtaje i ugasi se. To je valjda problem bio u klapni gasa,koja je zezala auto u leru kada je,pa nije imao dovoljno zraka i ugasi ga. Desavalo se i na benzinu ali rijedje.
-
zippoo87
#36240 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja za 7 godina nisam imao nijedan jedini od tih kvarovacanvra888 wrote: ↑19/01/2025 14:34Ovo sve nabrojano.
Na jednom autu prije 10-ak godina, sve ovo. Na stranu još što što su izgorili ventili na 1. i 2. cilindru i pored flashlube mazalice i blago bogate smjese, ali stalno handrenje sa majstorima iz Darkoma, sem par njih što znaju šta rade. Pa check engine zbog ovog pa zbog onog. Pa onda počne plin puštati nakon nekog vremena negdje oko motora pa nanosi u kabinu. Pa na velikim minusima zaledi ventil tečne faze pa mu treba 20-ak km da prebaci na plin. Pa zapne ona kuglica, ne možeš natočiti. Pa ne možeš u ovu zatvorenu garažu jer auto ima plin. Pa neće pojedini regularni najstori da rade na autu sa plinom... Dešavalo se dosta ovog ovo skoro svima sa plinom. Zavoli sistem bio - isparivač, dizne i ECU.
Uglavnom, jednostavno dosta nekih mušica kao i što je očekivati za neki aftermarket sistem.
Kome pismeno ugrade i naštimaju, zna to relativno fino raditi i ima dosta zadovoljnog svijeta, ali ja ga više nikad ne bih lično sve i da mi ga besplatno ugrade. Ništa kao benzin/dizel fabrika![]()
Mozda zavisi i od motora...ovaj fiatov 1.6 16v je jedan od najboljih atmo motora ikada. Ja sam jednom samo promijenio kablove od struje,jer su bili probili i bacali struju...light show bio,kada su mi ljudi pokazali u mraku
Ali to nema veze sa plinom.
-
Naslovnica
#36241 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Na plinu sam od 2016, 2 auta, prešao blizu 300k.
Oba rađena u Darkomu, oba poljski LPG TECH sistem, meščini neke Yeti dizne, Tomaseto isparivač.
Jednom otišao isparivač na prethodnom autu.
Sve ostalo samo redovna zamjena filtera i tutanj.
Kada kupujem bibi u obzir dolaze motori koji generalno odlično podnose plin, ne želim kojekakve mazalice i sl.
Samo MPI i slični dolaze u obzir.
Oba rađena u Darkomu, oba poljski LPG TECH sistem, meščini neke Yeti dizne, Tomaseto isparivač.
Jednom otišao isparivač na prethodnom autu.
Sve ostalo samo redovna zamjena filtera i tutanj.
Kada kupujem bibi u obzir dolaze motori koji generalno odlično podnose plin, ne želim kojekakve mazalice i sl.
Samo MPI i slični dolaze u obzir.
-
Naslovnica
#36242 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Srećom pa ne upitah tebe za savjet.
Oba auta 1.6 75/79kW.
Na oba sam za 3 mjeseca isplatio ugradnju.
-
preludezalude
#36243 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja vec vise od deset godina vozim na plin i nikad nisam imao problema...nikad check engine, nikad da zaledi nesto ili zaglavi, nikad nikakve jebade oko ventila. Problemi ce nastati vecinom zbog majstora koji ne zna svoj posao i onda krajnji korisnik ima lose iskustvo sa plinom a u stvari je lose iskustvo sa majstorom. Ja toliko imam dobro iskustvo sa plinom da vise nema sanse da bi uzeo nesto drugo. Nebi bjezao od ugradnje cak i u DI motore. Sistemi za te motore su se davno pojavili i vec su usavrseni. Opet kazem, pravi majstor to moze da ustima da radi savrseno. Naravno, mora trositi i benzin ali to je samo 15% a za toliko manje ubrizgava plin. Nije to strasno i isplativost je jos uvijek vrlo realna.canvra888 wrote: ↑19/01/2025 14:34Ovo sve nabrojano.
Kome pismeno ugrade i naštimaju, zna to relativno fino raditi i ima dosta zadovoljnog svijeta, ali ja ga više nikad ne bih lično sve i da mi ga besplatno ugrade. Ništa kao benzin/dizel fabrika![]()
- canvra888
#36244 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja napisah da ima svijeta koji su zadovoljni i kojima to fino radi.
Meni nije i nije bruki ljudi koji su se kod Darkoma izmijenjivali kao na traci, sa svim pomenutim problemima koje spomenuh. Lično vidio x puta, ono više liči na brzi servis koliko svijeta dolazi.
Još Darko, je li, važi za kompetentnog majstora tj. servis.
Meni nije i nije bruki ljudi koji su se kod Darkoma izmijenjivali kao na traci, sa svim pomenutim problemima koje spomenuh. Lično vidio x puta, ono više liči na brzi servis koliko svijeta dolazi.
-
zippoo87
#36245 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja sam radio plin i odrzavao u Marko gas Zabljak Usora...iza Doboja prema Jelahu
https://markogas.com/?str=18
Imam pozitivna iskustva sa ljudima i nisam primjetio da su ikada nesto fuserali. Profesionalan servis.
Sistem koji mi je bio ugradjen je mislim neki italijanski i ja imam pozitivno iskustvo koristenja i opet bi ugradio. Ja sam trazio sada auto sa plinom da kupim ali nije bilo nista u ponudi od onih modela ili karakteristika koje sam ja trazio . Ko zna,mozda opet nekada i ugradim i u ovo,ako bi bio neki sistem koji bi mi preporucili,od kojeg me nece zaboliti glava.
https://markogas.com/?str=18
Imam pozitivna iskustva sa ljudima i nisam primjetio da su ikada nesto fuserali. Profesionalan servis.
Sistem koji mi je bio ugradjen je mislim neki italijanski i ja imam pozitivno iskustvo koristenja i opet bi ugradio. Ja sam trazio sada auto sa plinom da kupim ali nije bilo nista u ponudi od onih modela ili karakteristika koje sam ja trazio . Ko zna,mozda opet nekada i ugradim i u ovo,ako bi bio neki sistem koji bi mi preporucili,od kojeg me nece zaboliti glava.
-
preludezalude
#36246 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Taj Darkom tj Darko vazi samo za poznatog majstora a u stvrnosti je nikakav strucnjak. Vidio sam pofino svijeta koji su u Tuzli rjesavali njegove brljotine. Upravo o tome govorim... ugradis plin kod nekog poznatog, neces kod svakog. I onda imas problema sa plinom, jebe ti zivce i kazes jebes ovo, plin samo izvlaci zivce, stalno neki problemi. A u stvari zeznuo te navikani majstor koji ne zna svoj posao. Taj Darkom sam ja prekrizio davnih godina kad mi je trebala ugradnja plina i kad sam ga upitao hoce li mi se paliti check engine lampica a on odgovorio "mora zbog plina".canvra888 wrote: ↑19/01/2025 22:36 Ja napisah da ima svijeta koji su zadovoljni i kojima to fino radi.
- canvra888
#36247 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ako je sve tako kao što si napisao, zašto se generalno, u većini situacija, gubi garancija na novo vozilo ako se plin ugradi?preludezalude wrote: ↑20/01/2025 01:11Taj Darkom tj Darko vazi samo za poznatog majstora a u stvrnosti je nikakav strucnjak. Vidio sam pofino svijeta koji su u Tuzli rjesavali njegove brljotine. Upravo o tome govorim... ugradis plin kod nekog poznatog, neces kod svakog. I onda imas problema sa plinom, jebe ti zivce i kazes jebes ovo, plin samo izvlaci zivce, stalno neki problemi. A u stvari zeznuo te navikani majstor koji ne zna svoj posao.canvra888 wrote: ↑19/01/2025 22:36 Ja napisah da ima svijeta koji su zadovoljni i kojima to fino radi.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#36248 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ocigledno je da je ugradnja i pocetno podesavanje najbitnijeNaslovnica wrote: ↑19/01/2025 21:54Srećom pa ne upitah tebe za savjet.
![]()
Oba auta 1.6 75/79kW.
Na oba sam za 3 mjeseca isplatio ugradnju.
Jer ako nije sve podeseno kako treba pocne da se svasta desava
Jbg ovo sto sam ja vozao doslo je sa ugraðenim plinom
-
veselinovic
#36249 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Zato sto garancija nije napravljena da bi tebi bilo lijepo, nego servisima.
Gubi li se garancija ako ugradis plin kod lihvara za 5000 KM?
Gubi li se garancija ako ulje promijenis kod komsije mehanicara, a isto ulje i isti filteri?
-
Naslovnica
#36250 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Joj ti pitanja, pa zamijeniš ulje mimo ovlaštenog - izgubiš garanciju.canvra888 wrote: ↑20/01/2025 03:49Ako je sve tako kao što si napisao, zašto se generalno, u većini situacija, gubi garancija na novo vozilo ako se plin ugradi?preludezalude wrote: ↑20/01/2025 01:11Taj Darkom tj Darko vazi samo za poznatog majstora a u stvrnosti je nikakav strucnjak. Vidio sam pofino svijeta koji su u Tuzli rjesavali njegove brljotine. Upravo o tome govorim... ugradis plin kod nekog poznatog, neces kod svakog. I onda imas problema sa plinom, jebe ti zivce i kazes jebes ovo, plin samo izvlaci zivce, stalno neki problemi. A u stvari zeznuo te navikani majstor koji ne zna svoj posao.canvra888 wrote: ↑19/01/2025 22:36 Ja napisah da ima svijeta koji su zadovoljni i kojima to fino radi.
A ne da vršiš konverziju motora na LPG.
"Badžo" u Srbiji ugradio LPG u u novog Fiata 500L, nije izgubio garanciju jer je ugradnja urađena u ovlaštenom servisu gdje je i kupio auto.