Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
BlackCaviar wrote: ↑17/01/2025 23:43
Jutros na AP me predje Passat B7 2.0 i vuce se ispred a iza njega dimiii
Ventilacija mi ostade prvih par trenutaka otvorena za zrak izvana, kakav smrad... Citav dan sam osjetio garez u grlu
Da se razumijemo, nemam nista protiv dizela ni VW.
Znaci imamo do sad projekcije na prednjoj sajbi, na bocnim, u farovima, u masci, ekrane na svim sjedistima, sta je jos preostalo ? Pustanje filma na zadnjoj sajbi za auto iza ? Reflektor na krovu u nebo kao betmen ?
Vlasnicke konstrukcije stvorene za izvlacenje novca, polu-fiktivne fondacije i holdinzi, milionski bonusi menadzerima do zadnjeg dana pred bankrot, niko zatvora ni oduzimanja imovine nece vidjeti, standardna prica.
Kako za relativno kratak period sebe dovedes iz plusa u minus, je ova prica sa KTM. Donedavno su bili u ekspanziji, sve ko po loju..ali pohlepa je zahebana stvar.
Znaci imamo do sad projekcije na prednjoj sajbi, na bocnim, u farovima, u masci, ekrane na svim sjedistima, sta je jos preostalo ? Pustanje filma na zadnjoj sajbi za auto iza ? Reflektor na krovu u nebo kao betmen ?
Felge zatvorene, na njima ekran i vw znak na njemu. Plejka pod haubom i kad parkiras na felnama mozes igrati
Felge zatvorene, na njima ekran i vw znak na njemu. Plejka pod haubom i kad parkiras na felnama mozes igrati
Seawolf wrote: ↑18/01/2025 12:04
Kolika je snaga pogonskog stroja potrebna da bi nešto što ima masu 40.000 kg, pokretao brzinom od 54 km/h (15 m/s) uz uspon od 10%?
Eto, zanemarićemo sve ostale vanjske sile (trenje kotrljanja, otpor zraka) koje treba savladati i zanemarićemo gubitke između pogonskog stroja i pogonskih točkova.
P = Fv. 64x9,81x sin(9) x 20m/sek. Puno natovarenom Svedskom kamionu od 64 tone koji vozi 72km/h uzbrdo 9 stepeni nagiba treba 1964kW. 1kW=1.36hk. To je 2671 konjskih snaga. (zanemario sam gubitke pogonskog stoja i otpor zraka)
Bravo.
To je računica.
S tim što je 9⁰ nagiba baš puno. To je nagib od 15,84%.
Ja sam pitao za nagib od 10%, što je ugao od 5,71⁰.
Pa hebo ga mis uvrsti svoje cifre, imas formulu.
40 tona, 10% ragib: 40x 9,81m/sek^2 x sin(5,61) x 15m/sek = 575kW. ZnOOci treba ti 780 konja na tockovima da bi gonjo 40 tona na 10% uzbrdici 54km na sat. To nemere ni Scania, kamoli nekoji Volvo.
Meni se u zadnje vrijeme dešava da u gradskim špicama iza nekih dizelaša osjetim jako čudan smrad iz auspuha koji mi povuče ventilacija. Ne mogu ga definisati nikako, nije onaj smrad sagorjelog ulja, niti klasičan smrad nafte. Da li je moguće da na tako malim brzinama rade neke regeneracije.