Pozdrav,
Dobio sam povredu malog prsta na šaci prije 5 nedelja, bio sam u hitnoj rekli su da nema prijelom, da nosim onaj spliter, lediram, što sam ja učinio, no međutim stanje se pogoršava,
Da li neko ovdje ima da mi kaže šta dalje...
hvala
Mali prst na šaci
Moderator: anex
- canvra888
#2 Re: Mali prst na šaci
Koju tačno povredu? Pretpostavljam suzbijen prst?
Kako se desilo? Pad? Kontaktni sport sa loptom? Koji su simptomi, pretpostavljam oteklina, modrenje i bol pri savijanju? Šta tačno misliš pod stanje se pogoršava? Veća bol? Veći otok koji ne spada, podliv koji ne prolazi?
Jesi li radio rendgen i u jednom momentu?
Ako nisi, prvi korak koji bih ti preporučio je da kod porodičnog tražiš uputnicu za slikanje pa onda s tim na konsultacije hirurgu. Zavisno od onog što ti kaže, onda možda potencijalno tražiti i drugo mišljenje privatno kod nekog reputabilnog hirurga. Nije isključeno da neki preporuči i magnetnu ako na rendgenu ne bude ništa konkretno vidljivo.
Kao neko ko je suzbijao sve prste na obje ruke dok sam se bavio košarkom, i to na svim zglobovima DIP, PIP i MCP - oporavak, ako nije bilo loma ili potpunog trganja ligamenta, obično traje do neke 3 sedmice max. Jedino sam u situaciji napuknuća hamate kosti bio gipsiran pola mjeseca uz langetu poslije tog, ali to je specifična situacija za koju znaš da nešto žestoko nije uredu odmah čim se "ohladi" povreda.
Sretno.
-
kolegione
#3 Re: Mali prst na šaci
canvra888 wrote: ↑13/01/2025 04:41Koju tačno povredu? Pretpostavljam suzbijen prst?
Kako se desilo? Pad? Kontaktni sport sa loptom? Koji su simptomi, pretpostavljam oteklina, modrenje i bol pri savijanju? Šta tačno misliš pod stanje se pogoršava? Veća bol? Veći otok koji ne spada, podliv koji ne prolazi?
Ako nisi, prvi korak koji bih ti preporučio je da kod porodičnog tražiš uputnicu za slikanje pa onda s tim na konsultacije hirurgu. Zavisno od onog što ti kaže, onda možda potencijalno tražiti i drugo mišljenje privatno kod nekog reputabilnog hirurga. Nije isključeno da neki preporuči i magnetnu ako na rendgenu ne bude ništa konkretno vidljivo.
Kao neko ko je suzbijao sve prste na obje ruke dok sam se bavio košarkom, i to na svim zglobovima DIP, PIP i MCP - oporavak, ako nije bilo loma ili potpunog trganja ligamenta, obično traje do neke 3 sedmice max. Jedino sam u situaciji napuknuća hamate kosti bio gipsiran pola mjeseca uz langetu poslije tog, ali to je specifična situacija za koju znaš da nešto žestoko nije uredu odmah čim se "ohladi" povreda.
Sretno.
Hvala druze na info, bio sam u Hitnoj radili su sliku, no međutim nema loma, od otoka ne mogu saviti i tako je već mjesec dana sport Box.
bol je na sredini malog prsta.
sto hirurga pa necu operisati valjda prst.....
- dječak sa šibicama
#4 Re: Mali prst na šaci
Otiđite specijalisti pustite hitnu,, možda je tetiva/mišić/krvni sud stradao
-
kolegione
#5 Re: Mali prst na šaci
dječak sa šibicama wrote: ↑16/01/2025 21:36 Otiđite specijalisti pustite hitnu,, možda je tetiva/mišić/krvni sud stradao
Odoh sutra, mentalno me iscrpljuju doktori mislio sam da je neka glupost, ne mogu na trening 6 sedmica, to mi je rekreacija...
hvala na info
- canvra888
#6 Re: Mali prst na šaci
Nema na čemu.kolegione wrote: ↑16/01/2025 21:29canvra888 wrote: ↑13/01/2025 04:41Koju tačno povredu? Pretpostavljam suzbijen prst?
Sretno.
Hvala druze na info, bio sam u Hitnoj radili su sliku, no međutim nema loma, od otoka ne mogu saviti i tako je već mjesec dana sport Box.
bol je na sredini malog prsta.
sto hirurga pa necu operisati valjda prst.....
S obzirom da na snimku nema ništa, sve ukazuje na to da su ligamenti u pitanju, vjerovatno parcijalna ili potpuna ruptura.
Definitivno najbolje otići specijalisti na mišljenje. Možda bude tražio MR.
Javi ishod.