Slazem se, i drzavna administracija za koju postoji potreba nedjeljom također treba raditi kao i sve ostale industrije za koje trziste kaze da nedjeljom postoji potraznjapici wrote: ↑16/01/2025 10:31 Ili je svima neradna nedelja ili nije nikome. Po cemu su sluzbenici u administraciji drugaciji od ljudi koji rade u prodavnicama, proizvodnji itd. Izvolte "gospodo" nema duplih aršina. Samo se stvorio jaz izmedju radnika i administracije, koja zivi ko bubreg u loju. Tople kancelarije, topli obroci, bolovanja, regresi itd. Subota i nedjelja neradni, ide se po planinama, jezerima, izletima, restoranima. Postali smo administracijska drzava. Ovo ce pući kad tad.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Pandakonda
#3726 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- dječak sa šibicama
#3727 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo su odmah trebali uraditi, i niko se ne bi imao pravo buniti.DaysleepeR wrote: ↑16/01/2025 10:42 Sve će se završiti praktičnim rješenjem kao u HR, a to je da svaku nedjelju radi jedan tržni centar, ostali ne rade, pa se mijenjaju po rasporedu.
Ako njegujes nekakvu turisticku tradiciju ili zelis biti turisticko mjesto poput Sarajeva, naprimjer, ne mozes sve zivo pozatvarati nedeljom. To je glupost, nesto mora raditi, pa jedan granap po naselju, jedan granap. Posebno centralni dijelovi grada i stari grad.
-
starboy018
#3728 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vlada FBiH bi mogla preispitati odluku o "neradnoj nedjelji" u Orašju
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-f ... /250115090
sad ce te vidjet kad ukinu ovo za orasje i ne budu htjeli nikome davat izuzece ubuduce
sad ce te vidjet kad ukinu ovo za orasje i ne budu htjeli nikome davat izuzece ubuduce
-
Trappist
#3729 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakav cirkus i od vlade i od odluke. Ponasaju se kao svemoguci koji pokusavaju privatnom sektoru diktirati zivot.starboy018 wrote: ↑16/01/2025 19:48 Vlada FBiH bi mogla preispitati odluku o "neradnoj nedjelji" u Orašju
sad ce te vidjet kad ukinu ovo za orasje i ne budu htjeli nikome davat izuzece ubuduce![]()
- Ken_M
#3730 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa rade, npr. policija, hitna, rade dežurne službe u JP.Pandakonda wrote: ↑16/01/2025 13:44Slazem se, i drzavna administracija za koju postoji potreba nedjeljom također treba raditi kao i sve ostale industrije za koje trziste kaze da nedjeljom postoji potraznjapici wrote: ↑16/01/2025 10:31 Ili je svima neradna nedelja ili nije nikome. Po cemu su sluzbenici u administraciji drugaciji od ljudi koji rade u prodavnicama, proizvodnji itd. Izvolte "gospodo" nema duplih aršina. Samo se stvorio jaz izmedju radnika i administracije, koja zivi ko bubreg u loju. Tople kancelarije, topli obroci, bolovanja, regresi itd. Subota i nedjelja neradni, ide se po planinama, jezerima, izletima, restoranima. Postali smo administracijska drzava. Ovo ce pući kad tad.
Sad, druga je stvar što vjerovatno vi ovdje ciljate na šaltere u općini i slično.
-
Armin2013
#3731 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neradna nedjelja je odlična ideja i ja je podržavam.
Šta će mi slobodan dan utorkom kad svi rade?
Ali ne mi smo tolika da ne kažem šta u Bosni da ne možemo bez te nedjelje da idemo u shoping, pa neka je ići u RS puniti budžet, a sve neke patriote i k. palčevi. Imaš nedjelju provedi je sa porodicom, idi u prirodu, odmaraj
Ovo je jedina Vlada do sada koja pokušava učiniti nešto za radnika, ALI NE, mi hoćemo da budemo robovi kapitalu pa hoćemo da radimo i nedjelju, nećemo minimalni platu od 1000 KM.
Nismo ni zasužili bolje nak nas handre kako hoće
Ali ne mi smo tolika da ne kažem šta u Bosni da ne možemo bez te nedjelje da idemo u shoping, pa neka je ići u RS puniti budžet, a sve neke patriote i k. palčevi. Imaš nedjelju provedi je sa porodicom, idi u prirodu, odmaraj
Ovo je jedina Vlada do sada koja pokušava učiniti nešto za radnika, ALI NE, mi hoćemo da budemo robovi kapitalu pa hoćemo da radimo i nedjelju, nećemo minimalni platu od 1000 KM.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3732 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Trappist wrote: ↑16/01/2025 20:08Kakav cirkus i od vlade i od odluke. Ponasaju se kao svemoguci koji pokusavaju privatnom sektoru diktirati zivot.starboy018 wrote: ↑16/01/2025 19:48 Vlada FBiH bi mogla preispitati odluku o "neradnoj nedjelji" u Orašju
sad ce te vidjet kad ukinu ovo za orasje i ne budu htjeli nikome davat izuzece ubuduce![]()
Vlada može ukinuti privatni sektor jednom odlukom a ne samo "diktirati život".
Privatni sektor postoji zbog društva , nije obrnuto.
-
Trappist
#3733 Re: Neradna nedjelja u FBiH
teskeredzic_22 wrote: ↑17/01/2025 07:11Trappist wrote: ↑16/01/2025 20:08Kakav cirkus i od vlade i od odluke. Ponasaju se kao svemoguci koji pokusavaju privatnom sektoru diktirati zivot.starboy018 wrote: ↑16/01/2025 19:48 Vlada FBiH bi mogla preispitati odluku o "neradnoj nedjelji" u Orašju
A zbog cega vlada postoji? Ko bira vladu? Ko finansira vladu?
- Pandakonda
#3734 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa da, jer objektivno ce nekome trebati neki papiri od tih sluzbi recimo subotom kada vecina radnika ima slobodno. Ovako moras uzimati godisnji, bolovanje ili moljakati sefa da te pusti da bi zavrsio nesto. Ako ljudima trebaju i te usluge vikendom onda i tada trebaju raditi svi salteri.Ken_M wrote: ↑17/01/2025 07:03Pa rade, npr. policija, hitna, rade dežurne službe u JP.Pandakonda wrote: ↑16/01/2025 13:44Slazem se, i drzavna administracija za koju postoji potreba nedjeljom također treba raditi kao i sve ostale industrije za koje trziste kaze da nedjeljom postoji potraznjapici wrote: ↑16/01/2025 10:31 Ili je svima neradna nedelja ili nije nikome. Po cemu su sluzbenici u administraciji drugaciji od ljudi koji rade u prodavnicama, proizvodnji itd. Izvolte "gospodo" nema duplih aršina. Samo se stvorio jaz izmedju radnika i administracije, koja zivi ko bubreg u loju. Tople kancelarije, topli obroci, bolovanja, regresi itd. Subota i nedjelja neradni, ide se po planinama, jezerima, izletima, restoranima. Postali smo administracijska drzava. Ovo ce pući kad tad.
Sad, druga je stvar što vjerovatno vi ovdje ciljate na šaltere u općini i slično.
Poenta je da se slobodni dani ne mogu fiksirati jer nije svaki posao isti. U firmi gdje radim imaju ljudi koji su slobodni vikendom fiksno, a ima i onih koji ponekad rade nekim danima vikenda uz adekvatnu kompenzaciju i naravno slobodan neki drugi dan jer tako priroda tog tima/posla nalaze. Isto kao sto npr telekom ili telemach moraju imati sluzbu koja radi vikend smjenu ukoliko ima nekih problema. Priroda trgovine je upravo takva da postoji potreba da nedjelja bude radna. Naravno niko ne radi svaku nedjelju nego dobije neki drugi dan slobodan kada ga to zakaci. Kome se ne sviđa neka mjenja industriju. Upravo zbog toga zakon o radu vrlo jasno kaze da je broj radnih sati u sedmici max 40 a poslodavac u skladu sa svojom industrijom modifikuje onako kako zeli. Tako da svi imamo iste uslove i ista prava samo varira od industrije kako se primjenjuje.Armin2013 wrote: ↑17/01/2025 07:07 Neradna nedjelja je odlična ideja i ja je podržavam.
Ne mozes niti ti niti drzava nekome nametati sta ja trebam da radim sa svojom nedjeljom, ako je meni cejf sa svojom porodicom da idem nedjeljom sopingovati i hodati po gradu to je moj izbor. Dokle god naravno postoji neko ko mi moze pruziti tu uslugu bez drzavne intervencije.
Ako je tebi cejf ici u prirodu i lezati kuci bujrum, niko ti ne brani, ali ne brani ni ti drugome da on radi sta je njemu cejf
- Cherry-Cherry
#3735 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Eto neka ukine privatni sektor, pa da vidimo kome će se onda na grbaču natovariti.teskeredzic_22 wrote: ↑17/01/2025 07:11Trappist wrote: ↑16/01/2025 20:08Kakav cirkus i od vlade i od odluke. Ponasaju se kao svemoguci koji pokusavaju privatnom sektoru diktirati zivot.starboy018 wrote: ↑16/01/2025 19:48 Vlada FBiH bi mogla preispitati odluku o "neradnoj nedjelji" u Orašju
Last edited by Cherry-Cherry on 17/01/2025 12:09, edited 1 time in total.
- Cherry-Cherry
#3736 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ti idi sa porodicom na planinu, a ko hoće da radi neka radi.Armin2013 wrote: ↑17/01/2025 07:07 Neradna nedjelja je odlična ideja i ja je podržavam.
-
Armin2013
#3737 Re: Neradna nedjelja u FBiH
[/quote]
Poenta je da se slobodni dani ne mogu fiksirati jer nije svaki posao isti. U firmi gdje radim imaju ljudi koji su slobodni vikendom fiksno, a ima i onih koji ponekad rade nekim danima vikenda uz adekvatnu kompenzaciju i naravno slobodan neki drugi dan jer tako priroda tog tima/posla nalaze. Isto kao sto npr telekom ili telemach moraju imati sluzbu koja radi vikend smjenu ukoliko ima nekih problema. Priroda trgovine je upravo takva da postoji potreba da nedjelja bude radna. Naravno niko ne radi svaku nedjelju nego dobije neki drugi dan slobodan kada ga to zakaci. Kome se ne sviđa neka mjenja industriju. Upravo zbog toga zakon o radu vrlo jasno kaze da je broj radnih sati u sedmici max 40 a poslodavac u skladu sa svojom industrijom modifikuje onako kako zeli. Tako da svi imamo iste uslove i ista prava samo varira od industrije kako se primjenjuje.
Ne mozes niti ti niti drzava nekome nametati sta ja trebam da radim sa svojom nedjeljom, ako je meni cejf sa svojom porodicom da idem nedjeljom sopingovati i hodati po gradu to je moj izbor. Dokle god naravno postoji neko ko mi moze pruziti tu uslugu bez drzavne intervencije.
Ako je tebi cejf ici u prirodu i lezati kuci bujrum, niko ti ne brani, ali ne brani ni ti drugome da on radi sta je njemu cejf
[/quote]
Jest Zakon naložio 40h ali ovako ti rade poslodavci: danas radiš 8 h on piše 6,5h, i tako u stvarnosti radiš 6 dana po 8 h.
Ako ti hoćeš da ideš u shoping nedjeljom hoću i ja da odmaram nedjeljom.
A što bi ja mijenjao industriju mijenjaj ti navike.
Zna se koji poslovi se moraju obavljati i vikendom i to je ok, niko to i ne brani.
Poenta je da se slobodni dani ne mogu fiksirati jer nije svaki posao isti. U firmi gdje radim imaju ljudi koji su slobodni vikendom fiksno, a ima i onih koji ponekad rade nekim danima vikenda uz adekvatnu kompenzaciju i naravno slobodan neki drugi dan jer tako priroda tog tima/posla nalaze. Isto kao sto npr telekom ili telemach moraju imati sluzbu koja radi vikend smjenu ukoliko ima nekih problema. Priroda trgovine je upravo takva da postoji potreba da nedjelja bude radna. Naravno niko ne radi svaku nedjelju nego dobije neki drugi dan slobodan kada ga to zakaci. Kome se ne sviđa neka mjenja industriju. Upravo zbog toga zakon o radu vrlo jasno kaze da je broj radnih sati u sedmici max 40 a poslodavac u skladu sa svojom industrijom modifikuje onako kako zeli. Tako da svi imamo iste uslove i ista prava samo varira od industrije kako se primjenjuje.
[/quote]
Jest Zakon naložio 40h ali ovako ti rade poslodavci: danas radiš 8 h on piše 6,5h, i tako u stvarnosti radiš 6 dana po 8 h.
Zna se koji poslovi se moraju obavljati i vikendom i to je ok, niko to i ne brani.
-
Armin2013
#3738 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne idem ja na planinu nego nešto se vrtim oko kuće.Cherry-Cherry wrote: ↑17/01/2025 12:09Ti idi sa porodicom na planinu, a ko hoće da radi neka radi.Armin2013 wrote: ↑17/01/2025 07:07 Neradna nedjelja je odlična ideja i ja je podržavam.
A trgovci neće da rade, radnici neće da rade, ali ih tjeraju poslodavci
Last edited by Armin2013 on 17/01/2025 12:14, edited 1 time in total.
-
Armin2013
#3739 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Privatni sektor postoji zbog kapitala, zbog bogaćenja, vidimo koliko plaćaju svoje radnike i koliko cijene rad
- Ozimician
#3740 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Moze ko zeli da ima standard Kube, Venecuele, Sjeverne Koreje. To su trenutni primjeri iz prakse.teskeredzic_22 wrote: ↑17/01/2025 07:11Trappist wrote: ↑16/01/2025 20:08Kakav cirkus i od vlade i od odluke. Ponasaju se kao svemoguci koji pokusavaju privatnom sektoru diktirati zivot.starboy018 wrote: ↑16/01/2025 19:48 Vlada FBiH bi mogla preispitati odluku o "neradnoj nedjelji" u Orašju
- Cherry-Cherry
#3741 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Ozimician
#3742 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Armin2013
#3743 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja podržavam privatne firme (i čestitam ljudima) i kapital i bogaćenje, ali ne na način da radniku plaćaš minimalac i zakidaš za penziju da bi ti imao 10 mil dobiti.
Plata na osnovu ponude i potražnje radne snage, sve na banku, vikend slobodan, godišnji u skladu sa zakonom, itd, i ti imaj dobit 100 mil svaka čast, skidam kapu.
- Ozimician
#3744 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako je.Armin2013 wrote: ↑17/01/2025 12:26Ja podržavam privatne firme (i česitam ljudima) i kapital i bogaćenje, ali ne na način da radniku plaćaš minimalac i zakidaš za penziju da bi ti imao 10 mil dobiti.
Plata na osnovu ponude i potražnje radne snage, sve na banku, vikend slobodan, godišnji u skladu sa zakonom, itd, i ti imaj dobit 100 mil svaka čast, skidam kapu.
Ali jako mali procenat firmi ima toliku dobit.
-
intro
#3745 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A kako to da radnici u trgovinama nisu još organizovali neki protest gdje traže da hoće da rade nedjeljom?
-
Armin2013
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
-
intro
#3748 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislio sam da je sarkazam ocigledanteskeredzic_22 wrote: ↑17/01/2025 12:35Pa ne žele da rade nedeljom.
Ko želi da radi nedeljom a da ne mora ?
Ah , brižna javna uprava...
- Pandakonda
#3749 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Onda brate pojacas broj inspektora i motivises ljude da prijavljuju takve slucajeve i ona nece biti tih problema. Ovo je tipican primjer bosanskog mentaliteta gdje jedan problem pokusavas rjesiti sa losim rjesenjem pa napravis jos veci problem.Armin2013 wrote: ↑17/01/2025 12:10 Jest Zakon naložio 40h ali ovako ti rade poslodavci: danas radiš 8 h on piše 6,5h, i tako u stvarnosti radiš 6 dana po 8 h.
Poenta je da ja tebe ne tjeram da radis ako to ne zelis, isto kao sto ti mene ne tjeras da ja sopingujem ili da ostajem kuci. Svako sa svojom slobodom radi sta zeli, isto tako slobodom biras posao koji hoces i ti si odabrao onaj koji od tebe zahtjeva drugaciji raspored slobodnih dana.
Ja ne koristim drzavu da te tjera da radis ili ne radis kao sto ti hoces da koristis drzavu da tjeras ljude u prirodu ili negdje drugo jer se tebi ne radi
-
Armin2013
#3750 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nemaju svi sreću da rade što vole i što žele, masa ljudi radi što mora i šta može dobit.Pandakonda wrote: ↑17/01/2025 13:31Onda brate pojacas broj inspektora i motivises ljude da prijavljuju takve slucajeve i ona nece biti tih problema. Ovo je tipican primjer bosanskog mentaliteta gdje jedan problem pokusavas rjesiti sa losim rjesenjem pa napravis jos veci problem.Armin2013 wrote: ↑17/01/2025 12:10 Jest Zakon naložio 40h ali ovako ti rade poslodavci: danas radiš 8 h on piše 6,5h, i tako u stvarnosti radiš 6 dana po 8 h.
Poenta je da ja tebe ne tjeram da radis ako to ne zelis, isto kao sto ti mene ne tjeras da ja sopingujem ili da ostajem kuci. Svako sa svojom slobodom radi sta zeli, isto tako slobodom biras posao koji hoces i ti si odabrao onaj koji od tebe zahtjeva drugaciji raspored slobodnih dana.
Ja ne koristim drzavu da te tjera da radis ili ne radis kao sto ti hoces da koristis drzavu da tjeras ljude u prirodu ili negdje drugo jer se tebi ne radi
Ja sam za neradnu nedjelju samo zato što tad radnik sigurno ima slobodno vrijeme.
Da su poslodavci pošteni pa da kažu ko hoće radit nedjeljom plaća se recimo 30% više pa izvolite, pa ko hoće radio bi ko neće nek bude sa porodicom i ok.
Međutim ti kod nas nemaš izbora ako ti poslodavac kaže radi, tebi je radit ili otkaz, i šta ćeš.
A što se tiče kontrole radnog vremena teško je to kontrolisati, po meni jedino rješenje kontrole nešto poput fiskalne kase, da radnik ima karticu i da se prijavi kada dođe na poso i da se to evidentira negdje na serveru PU i inspektor ima uvid kada dođe pa vidi kod ove firme se 10 radnika prijavilo da je došlo na poso kada je inspektor ušao, i onda možeš znati o čemu se radi tu.
Nije ni ovo rješenje da PDV ide u RS, i to se slažem
Ali ja podržavam ove promjene u nadi da će one donijet bolje sutra, pa i ovaj minimalac, svi se moramo malo žrtvovati na tom putu. Nije ni ovo do sada bilo rješenje, posali smo robovi.