Gradnja kuce - trosak

Post Reply
kurty

#101 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by kurty »

Podne ploče, ruke cca 160KM/m3
Zidovi, dvostrane oplate, 230KM/m3 (vjerovatnije 250)
stropne ploče... one su oko 50+ KM/m2
armatura.. trenutna trzisna racunica je 2,8+ KM/kg (nabavka, savijanje, transport i ugradnja)... e

neko je spominjao temelje... jedno je kad masina iskopa, ugradi i poravna tampon, ubaci se armatura i samo se betonira, bez salovanja.. drugo je kad se saluju i temelji...

dalje... beton je 135KM/m3 fca betonara... na tu cijenu morate dodati prevoz... mikser... zavisi od "betonare/prevoznika"... cijena je skoro ista, kad mikser vizi 2m3 i kad vozi 8 ili 9 m3...
pa onda ako je prevoz 200 KM... ako narucite 3m3, da se dovuce na plac, platit cete recimo 555 KM, odnosno, 185KM/m3... Ako narucite 8m3, platit cete 1280 KM, odnosno 160 KM/m3...
Pumpanje betona... mikser pumpa je najpovoljnija opcija... ona na sve ovo navedeno naplati jos 15-20KM/m3 pumpanje... Ako je samo pumpa... onda ide 100, 200 KM za dovoz pumpe, pa jos dodatno pumpanje... pa onda i duzina pumpe i tako dalje i tako dalje...

Ja prije dvije godine, privatno radio jedan objekat "investitoru"... imao je neku arhitekticu, ja i ona napravili predmjer covjeku i trazio mi cijenu "sve moje", a i cijenu samo ruke... ja mu racunao, za beton, 220KM/m3 (nabavka, trasnport i pumpanje), on nazvao betonaru, dobio info da je beton 115KM/m3 i meni "ja cu nabaviti beton"... kad smo uradili podnu ploču, kaze "kako je mene sad ovo oko betona kostalo 230KM/m3"...

tako da ili imajte povjerenje u nekoga, ili trazite full objasnjenjenja i analize cijena ili angazujte nadzora...
meni, kao građevincu, je cilj da kod nekoga zaradim 5 x po 1000, a ne jednom 3000 i da nikad vise nista ne radim kod nekoga...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#102 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by sime_cipol »

kurty wrote: 20/10/2024 22:28 meni, kao građevincu, je cilj da kod nekoga zaradim 5 x po 1000, a ne jednom 3000 i da nikad vise nista ne radim kod nekoga...
Aferim :thumbup:
aldm

#103 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by aldm »

U ovu cijenu su uracunate ruke, oplata i rad sa armaturom.

Materijal (beton i armatura) nisu uracunati. Mi smo vec nasli najprovoljniji beton i atmarutu tako da bi to kupili, njihove su same ruke i oplata
melac wrote: 20/10/2024 11:09
aldm wrote: 20/10/2024 07:59 Pozdrav svima

I mi upravo ganjamo majstore za gradnju kuce i bas variraju cijene, ali vecina ih bas idu u nebesa sa cijenama

Mi cemo raditi i podrum, i za betoniranje naplacuju po kubiku. Beton mozemo dobiti po kubiku za 160 KM a oni za ruke (salovanje i armatura) traze za ploce na zemlji 90 KM po kubiku, a za visece ploce 280 KM po kubiku :shock:

Skuplje dosta nego beton. Ne znam na osnovu cega formiraju ove cijene. Slali smo i par firmi, i ispade jeftinije betoniranje kad radi firma, tipa dodju ruke i beton 400 po kubiku, a ovi po ovima ispade preko 400

Jel ima neko iskustva sa pravljenjem kuce, koliko su mu naplacivali i slicno

Nama za podrum sracunali oko 28000 samo salovanje i armatura, bez iskopa (koji je oko 4000) i bez izolacija, koje nisu tako skupe. A materijal smo sracunali da dodje 28 000

A opet neki kazu ruke u pravilu treba da budu pola materijala...

Jos rekose da ih je 5 i da bi podrum zavrsili za do 20 radnih dana max, sto znaci 28000/5 = 5600 po covjeku za nepunih mjesec dana radno, sto dodje dnevnika 5600/20 = 280 KM :shock:

Cijenim svaciji posao, ali ovo bas djeluje previse

Ima li neko iskustva sa ovim?

mirota wrote: 01/02/2024 13:45

zavisno od materijala ali od 1000/1400 km po kvm
Nista te skontao nisam:

Jeli u tu cijenu od majstora uracunata i armatura, distanceri, oplata i sav alat plus rad ili ne kontam bas?
aldm

#104 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by aldm »

Meni je za podne ploce dao ponudu 180/m3

a za zidove i 'vicece ploce' 280 KM/m3

U to je uracunato ruke (salovanje), savijanje i ugradnja armature

Je li ovo stropna ploca znaci viseca ploca (recimo izmedju prizemlja i prvog sprata ?

Kod mene bi masina iskopala temelje i nabila tampon, njihovo je da postave armaturu i betoniraju...
kurty wrote: 20/10/2024 22:28 Podne ploče, ruke cca 160KM/m3
Zidovi, dvostrane oplate, 230KM/m3 (vjerovatnije 250)
stropne ploče... one su oko 50+ KM/m2
armatura.. trenutna trzisna racunica je 2,8+ KM/kg (nabavka, savijanje, transport i ugradnja)... e

neko je spominjao temelje... jedno je kad masina iskopa, ugradi i poravna tampon, ubaci se armatura i samo se betonira, bez salovanja.. drugo je kad se saluju i temelji...

dalje... beton je 135KM/m3 fca betonara... na tu cijenu morate dodati prevoz... mikser... zavisi od "betonare/prevoznika"... cijena je skoro ista, kad mikser vizi 2m3 i kad vozi 8 ili 9 m3...
pa onda ako je prevoz 200 KM... ako narucite 3m3, da se dovuce na plac, platit cete recimo 555 KM, odnosno, 185KM/m3... Ako narucite 8m3, platit cete 1280 KM, odnosno 160 KM/m3...
Pumpanje betona... mikser pumpa je najpovoljnija opcija... ona na sve ovo navedeno naplati jos 15-20KM/m3 pumpanje... Ako je samo pumpa... onda ide 100, 200 KM za dovoz pumpe, pa jos dodatno pumpanje... pa onda i duzina pumpe i tako dalje i tako dalje...

Ja prije dvije godine, privatno radio jedan objekat "investitoru"... imao je neku arhitekticu, ja i ona napravili predmjer covjeku i trazio mi cijenu "sve moje", a i cijenu samo ruke... ja mu racunao, za beton, 220KM/m3 (nabavka, trasnport i pumpanje), on nazvao betonaru, dobio info da je beton 115KM/m3 i meni "ja cu nabaviti beton"... kad smo uradili podnu ploču, kaze "kako je mene sad ovo oko betona kostalo 230KM/m3"...

tako da ili imajte povjerenje u nekoga, ili trazite full objasnjenjenja i analize cijena ili angazujte nadzora...
meni, kao građevincu, je cilj da kod nekoga zaradim 5 x po 1000, a ne jednom 3000 i da nikad vise nista ne radim kod nekoga...
aldm

#105 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by aldm »

Evo da budem konkretniji

Tacno prepisane stavke iz projekta

1. Nabavka materijala i betoniranje betonskih traka betonom MB 30 u iskopanom terenu. Obračun po 1 m3 betonirane trake.

Za ruke i oplatu traze 110 KM + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

2. Nabavka materijala i betoniranje arm. betonskih temeljnih greda betonom MB 30 u dvostranoj oplati. Armatura se predviđa i plaća posebno. Obračun po 1 m3 betoniranih greda skupa sa oplatom. Na 1 m3 betona ide 7,35 m2 oplate.

210 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

3. Nabavka materijala, priprema i betoniranje podne betonske podloge deb 15 cm betonom MB 30 armirano sa mrežom u obje zone prema statičkom proračunu. Obračun po 1 m3 betonirane podloge.

150 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

4. Nabavka materijala, priprema i betoniranje arm. betonskih stubova i vertikalnih serklaža betonom MB 30 djelomično u odgovarajućoj glatkoj oplati. Armatura se predviđa i plaća posebno. Obračun po 1 m3 betoniranih stubova i vertikalnih serklaža skupa sa oplatom.

260 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

5. Nabavka materijala i betoniranje arm. betonskih greda betonom MB 30 u odgovarajućoj glatkoj oplati različitih dimenzija. Obračun po 1 m3 betoniranih greda skupa sa oplatom. Na 1 m3 betona ide 10,50 m2 oplate.

260 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

6. Nabavka materijala i betoniranje arm. betonske ravne ploče betonom MB 30 u odgovarajućoj glatkoj oplati jer se beton neće malterisati. Armatura se predviđa i plaća posebno. Obračun po 1 m3 betoniranih ploča skupa sa oplatom.
Debljina ploče 20 cm. Na 1 m3 betona ide 7,15 m2 oplate.

240 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

7. Nabavka materijala i betoniranje arm. betonskog zida u suterenu i vanjskog zidića betonom MB30 u odgovarajućoj oplati. Armatura se predviđa i plaća posebno. Na 1m³ betona ide 16,50m² oplate.

250 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

8. Nabavka materijala i betoniranje arm. betonske ravne ploče betonom MB 30 u odgovarajućoj glatkoj oplati jer se beton neće malterisati. Armatura se predviđa i plaća posebno. Obračun po 1 m3 betoniranih ploča skupa sa oplatom. Debljina ploče 15 cm. Na 1 m3 betona ide 7,15 m2 oplate. Visina podupiranja 4m

240 KM / m3 za ruke i oplatu + rad sa armaturom po kg 0,45 KM

melac wrote: 20/10/2024 11:18
-Chesterfield- wrote: 20/10/2024 11:12
melac wrote: 20/10/2024 11:06

Nije bas tako, sto je tanja ploca to je veci udio armature u m3 betona i posljedicno je vec cijena.
A znaš li šta je uračunato u ovih 90 KM za mrtvu ploču?
Da li tu ide izrada vijenaca što idu u zemlju, šalovanje i postavljanje mreže? Znači sve osim iskopa koliko košta po m2 ili m3 betona?
Samo rad i oplata po mom sudu. Armatura je skuplja od tog iznos da je ne znam kako malo ugrade, a i pitanje je da li ce raditi podlozni beton ili samo pripremu dna jame sa pijeskom i na nju direktno temeljnu plocu.

Vrlo je sturo opisano sta je na stanju.
twonk

#106 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by twonk »

Cijene stvarno variraju i previse, ja sam na pocetku izgradnje kuce i zelim prvo napraviti garazu/podrum i dobio sam ponude koje variraju od 52 hiljade do 105 hiljada.
no_sekirli

#107 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

Kupaju majstori, i to hladnom vodom :D

Ja svoj temelj premazao resitolom, kontam nemam brener da polijepilm lepenku, hajte vi to uradite, vruce bilo, da ne posudjujem po komsiluku. Nisam ni pitao koliko je para.
Uradila 2 radnika za par sati, kad ono obracun, 5 maraka po kvadratu. Kad sam sebe nisam upucao kad mi je rekao 650 maraka :roll:
Haris.ba

#108 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Haris.ba »

no_sekirli wrote: 22/10/2024 18:14 Kupaju majstori, i to hladnom vodom :D

Ja svoj temelj premazao resitolom, kontam nemam brener da polijepilm lepenku, hajte vi to uradite, vruce bilo, da ne posudjujem po komsiluku. Nisam ni pitao koliko je para.
Uradila 2 radnika za par sati, kad ono obracun, 5 maraka po kvadratu. Kad sam sebe nisam upucao kad mi je rekao 650 maraka :roll:
Mene je doslo za 20ak kvadrata 150KM.
no_sekirli

#109 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

Ovo su bile samo ruke, lepenku sam ja kupio :D

Potrosili ljudi 2 boce plina i jedan skalper. Sam sebi sam plesku odvalio kad su otisli.
Haris.ba

#110 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Haris.ba »

no_sekirli wrote: 24/10/2024 20:43 Ovo su bile samo ruke, lepenku sam ja kupio :D

Potrosili ljudi 2 boce plina i jedan skalper. Sam sebi sam plesku odvalio kad su otisli.
Pa i ja govorim o rukama.
no_sekirli

#111 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

Tebe su jos kvalitetnije ozenili druze :D
Haris.ba

#112 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Haris.ba »

no_sekirli wrote: 24/10/2024 20:45 Tebe su jos kvalitetnije ozenili druze :D
Ja jos sretan sto sam nasao majstora.

Dosao takav vakat. Razmisljao sam gorionik kupiti pa udri.
bumerangss

#113 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by bumerangss »

Ja kao neko ko se rodio u kuci i dalje živim u toj roditeljskoj kuci koju sam naslijedio po pola sa bratom, mogu samo reci da je stan bolji 100× od kuce! Ima i kuca prednosti ako si sam svoj gazda tj ne dijelis ni sa kim ali treba misliti i na poromstvo ako imate vise od jednog djeteta da ce vjerovatno ta kuca biti razlog "netrpeljivosti" među djecom poonom nasem ko ce naslijediti koliko i kako podjeliti...
Druga stvar da je kuca rupa bez dna da stalno ima "dodatnih" troškova održavanja
I komšijski odnosi se cesto naruše zbog npr preblizu posađene voćke ili komšija napravi kokošinac tik uz ogradu pa smrdi ili kupu psa tornjaka pa ne možes spavati od lajanja ili djeca od komšije igraju fudbal pa im preleti lopta i polomi tvoje cvijece ili povrce u basti, ili komšija nema dovoljno mjesta za parkirati auta pa kad mu dođe rodbina parkiraju na ulici ispred njegove kapije ali tako da ti sa svojim autom ne možeš uci u svoju avliju... hiljadu problema
Jedva se sa bratom dogovorio za koliko i kako da uradimo fasadu koja nas je kostala 16000 KM a da sam u stanu urasili bi mi je Benjamina ili Efendić :D

Znam da i stan ima svojih losih strana sa zajednickim dijelovima tipa fift...
Imam tetku koja živi u stanu i njoj je jedina investicija i briga kako okrečiti stan :-)
ZoomZoomKiwi

#114 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne bih dao kuću svoju ni za tri stana.
ReymondReddington

#115 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by ReymondReddington »

bumerangss wrote: 26/10/2024 04:55 Ja kao neko ko se rodio u kuci i dalje živim u toj roditeljskoj kuci koju sam naslijedio po pola sa bratom, mogu samo reci da je stan bolji 100× od kuce! Ima i kuca prednosti ako si sam svoj gazda tj ne dijelis ni sa kim ali treba misliti i na poromstvo ako imate vise od jednog djeteta da ce vjerovatno ta kuca biti razlog "netrpeljivosti" među djecom poonom nasem ko ce naslijediti koliko i kako podjeliti...
Druga stvar da je kuca rupa bez dna da stalno ima "dodatnih" troškova održavanja
I komšijski odnosi se cesto naruše zbog npr preblizu posađene voćke ili komšija napravi kokošinac tik uz ogradu pa smrdi ili kupu psa tornjaka pa ne možes spavati od lajanja ili djeca od komšije igraju fudbal pa im preleti lopta i polomi tvoje cvijece ili povrce u basti, ili komšija nema dovoljno mjesta za parkirati auta pa kad mu dođe rodbina parkiraju na ulici ispred njegove kapije ali tako da ti sa svojim autom ne možeš uci u svoju avliju... hiljadu problema
Jedva se sa bratom dogovorio za koliko i kako da uradimo fasadu koja nas je kostala 16000 KM a da sam u stanu urasili bi mi je Benjamina ili Efendić :D

Imam tetku koja živi u stanu i njoj je jedina investicija i briga kako okrečiti stan :-)
Ja to i ne vodim kao kucu vec zgrada sa 2 ili 3 sprata.
banjaluka078
Moderator

#116 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by banjaluka078 »

ZoomZoomKiwi wrote: 26/10/2024 07:32 Ne bih dao kuću svoju ni za tri stana.
+1
Odem u goste ljudima u stanovima, pa se istrzam od zvuka pored, ispod, iznad, lift koji staje na sprat, onaj iznad pustio vodu, vuče stolicu po parketu....balkon uglavnom bude pretvoren u skladište. Užas. Pogotovo u jadno izolovanoj novogradnji.

Lijepa kuća, privatnost i rahatluk, sa svim poslovima i troškovima koje donosi.
BiBi911

#117 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by BiBi911 »

Kralju nisi ti izgleda zivio u stanu. Evo ti mojih nekih problema od 2004. Zgrada dva sprada Sarajevo aerodromsko naselje
- krov popusti kazu ovi ispod boli nas nama ne kisne
- podurm polavi ulaz do mene kaze meni nije poplavilo
- garaza je sirine da jedva mozes ficu ućerat
- cesto prolaz do garaze neko ostavio auto
- kontejner je uvijek pum nekim smrdljivim kxxxxx
- neko je ziogu tako glasno da se nije moglo spavat
- zgrada do(otvoris orozorbu dnevnoj) neki turcin pusi ko ćiro
- zena iz stana do preko balkon mi usla, onako
- postu nadjes ponekad
- zaboravi da ces naci onoga sto ti je oarkiro na prolaz
- 2 godine nismo placali ciscenje stubista kao mi cemo,4 stana. Na kraju cistio ja i neka bakica kojoj je sind tu stanovao ona dolazila sa grbavice
- snijeg zaboravi da ce ikada iko osim tebe ocistit
- ovi na spratu ispod su zauzeli tu bastu izmedju zgrada sa objasnjenjem ti imas garazu(2 stana imaju garazu a ta dva su je prodali bekada davno)
- u kuci gdje sam radjen komsija je bio nekih 20m dalaeko ovdje je koliko je debeo zid
- u švrakinom sam poznavao onoga koga sam ja htjeo ovi gradjani bi da mi udju u dnevnu
- od 2016 tu ne zivim i svaki mjesec Skype poziv oni nesto sastance zapisuju, prije te sastanke nisu odrzavali tek kada su skontali da sam vani
- jesam pisao o parkingu
- kod mene na prozoru zagradjenog balkons ali unutrasnjeg prozora stoje dvije male zastave USA i Izrael eh za to mi se zove policija al niko ne zna ko mi je mako octaviu
- podrum eh ta vrata ne znam od cega su napravljenja al to kada lupi ako je kada pored tebe ekspodorala kaka granata eh to je glasnije
- obavezno nedeljom u 08:12 minuta komsija nesto busi do 19h
- i da ova vrata os podruma rokaju svakih po sata

Kod staraca u švr bar mjesalica radi pa mozes prozor zavorit, niko ne lupa ti od zid, ono jest da svaka avlija ima pseto, koke, snajperiste koji vide kada ti ulje kapa al ne kada ti sova i Doko odnesu po kuce. U kuci mozes zapalit rostilj kada ti je ćeif, moji imaju srecu pa imaju malo veci avliju al zato forto i plovak znaju kako zagradit ulaz.

Sce ima svoje orednosti i mane. Al ja sam za kucu bar je krov tvoj krov
Laplace

#118 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Laplace »

bumerangss wrote: 26/10/2024 04:55 Ja kao neko ko se rodio u kuci i dalje živim u toj roditeljskoj kuci koju sam naslijedio po pola sa bratom, mogu samo reci da je stan bolji 100× od kuce! Ima i kuca prednosti ako si sam svoj gazda tj ne dijelis ni sa kim ali treba misliti i na poromstvo ako imate vise od jednog djeteta da ce vjerovatno ta kuca biti razlog "netrpeljivosti" među djecom poonom nasem ko ce naslijediti koliko i kako podjeliti...

Ovo mi svako malo urade komšije.
Nedoumica

#119 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Nedoumica »

Zna li neko aktuelne cijene estriha po m2?
husoboss

#120 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by husoboss »

Nedoumica wrote: 15/01/2025 13:56 Zna li neko aktuelne cijene estriha po m2?
20 KM/m2
Nedoumica

#121 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Nedoumica »

Hvala puno
mobster

#122 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by mobster »

Je li moguće da je rau-bau danas oko 1000km/m2 ? Dobio dvije ponude od dvije ozbiljne firme, stvarno kvalitetno rade, ali gledam ove postove od ranije i ljudi govore da je 1500KM/m2 do useljenja :? ... Jesu li realne cijene npr.:

Nabavka, doprema, betoniranje MB30 / m3 za podnu plocu - 300 KM/m3
Armaturna mreza (sa sjecenjem, transportom, ugradjivanjem itd) 3,25 KM / kg
Sipke 3,5KM / kg
Betoniranje iznad prizemlja sa oplatom i pumpom 450 KM / m3

Savjeta dobijam na sve strane, od "deru te" do "nije losa ponuda", bas covjek koji nema blage veze o ovim cijenama ne moze biti pametan. Obje firme su velike i ozbiljne, ugovor, račun itd., ne bih morao ganjati individualno majstore i vući ih za rukav da rade, (imam i dobar nadzor), kad se krene raditi, zavrșavaju dogovorenu fazu do kraja pa sam voljan platiti "više" jedno 20/30k za taj luksuz da nemam glavobolja (iako ih opet ocekujem).
kurty

#123 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by kurty »

Jedinicne cijene koje si postavio su trzisno realne
nekome

#124 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by nekome »

pa ako je s računom tj. fiskalnim računom, 17% od toga je državin dio odmah...
kurty

#125 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by kurty »

Ne... Mislim da je ovo bez pdva
PDV je tek na kraju predmjera u rekapitulaciji
Post Reply