otkad se granica bavi parkingomartur morgan wrote: ↑12/01/2025 16:28 Nije radar, ali je kazna za parkiranje iz Hrvatske.
Nisam platio jer je bila nedjelja, pa nisam imao gdje platiti.
Imam uplatnicu, jeli dovoljno samo platiti, ne trebam im nista slati? Kontam da me ne bi na granici zafrkavali sledeci put.
Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
azdralovic
#9601 Re: Mobilni radari / kamere
-
Dzontra_Volta
#9602 Re: Mobilni radari / kamere
Zar se ne plaća na automatima i putem sms i app, bila nedjelja ili neki drugi dan?artur morgan wrote: ↑12/01/2025 16:28 Nije radar, ali je kazna za parkiranje iz Hrvatske.
Imam uplatnicu, jeli dovoljno samo platiti, ne trebam im nista slati? Kontam da me ne bi na granici zafrkavali sledeci put.
- mirota
#9603 Re: Mobilni radari / kamere
nedeljom je sem u DUB svuda parking free, a i tu ima rampa, pa svakako moras platiti..ako nisi imao rampu, a bila nedelja, ne placa seDzontra_Volta wrote: ↑13/01/2025 09:56Zar se ne plaća na automatima i putem sms i app, bila nedjelja ili neki drugi dan?artur morgan wrote: ↑12/01/2025 16:28 Nije radar, ali je kazna za parkiranje iz Hrvatske.
-
Dzontra_Volta
#9604 Re: Mobilni radari / kamere
Pa evo čovjek dobio nekakvu kaznu za neplaćanje parkinga nedjeljom. Ili možda nije platio juče (u nedjelju) kaznu koju je dobio za neplaćanje radnim danom!?mirota wrote: ↑13/01/2025 10:02nedeljom je sem u DUB svuda parking free, a i tu ima rampa, pa svakako moras platiti..ako nisi imao rampu, a bila nedelja, ne placa seDzontra_Volta wrote: ↑13/01/2025 09:56Zar se ne plaća na automatima i putem sms i app, bila nedjelja ili neki drugi dan?artur morgan wrote: ↑12/01/2025 16:28 Nije radar, ali je kazna za parkiranje iz Hrvatske.
- mirota
#9605 Re: Mobilni radari / kamere
ja bi je platio, jer svakako ako ne plati ide tuzba preko advokata...onda se to bas nabere
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9606 Re: Mobilni radari / kamere
Maloprije mjere na lepenici na mostu
Dzabe ti svi radar botovi i aplikacije kad su svugdje, fali novaca ocigledno
Dzabe ti svi radar botovi i aplikacije kad su svugdje, fali novaca ocigledno
-
Dzontra_Volta
-
kenomax
#9608 Re: Mobilni radari / kamere
Nemoguće da niko nije ni blicao 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9609 Re: Mobilni radari / kamere
Ne znam.koju je stranu mjerio
Ali zar moze sa mosta uhvatiti tablice i brzinu cisto, jer koliko znam sve je projektovano na visinu do 2.5m
Kameri su tablice vidljive na 90m max.
Ali zar moze sa mosta uhvatiti tablice i brzinu cisto, jer koliko znam sve je projektovano na visinu do 2.5m
Kameri su tablice vidljive na 90m max.
-
artur morgan
#9610 Re: Mobilni radari / kamere
Ne znam, samo su mi prikačili obavijest i ostavili uplatnicu na brisač. Uplatit cu u ovoj sedmici i neću ništa slati, ostavit ću uplatnicu u auto ako kad zatreba.Dzontra_Volta wrote: ↑13/01/2025 09:56Zar se ne plaća na automatima i putem sms i app, bila nedjelja ili neki drugi dan?artur morgan wrote: ↑12/01/2025 16:28 Nije radar, ali je kazna za parkiranje iz Hrvatske.
Jeste bilo nepropisno parkiranje gdje nisam mogao parkirati ali je malo čudna bila situacija
Bila je subota uveče kad su mi stavili kaznu u Zagrebu, jedan dio parkinga je bio obilježen žutom bojom, na koji sam parkirao. Špica je bila, ne možeš naći mjesto za parking. Vidim automat za kartu dva metra od auta i par policajaca u parku, priđem njima i pitam ih mogu li parkirati ovdje, kažu mi, taj dio parkinga je od policije ali vikend je nema danas nikog tu, kupi kartu na automatu i ostavi auto. Tako i uradim, kupim dnevnu kartu ( oko cca 13 eura ) i ostavim je u auto naprijed da se vidi, iako i ne treba jer se kod njih na automatu upisuju reg tablice. Sledeći dan u nedjelju kad sam krenuo nazad, ispod brisača kazna za parkiranje 60 eura. Tako, da sam platio parking plus sad moram platiti i kaznu za nepropisno parkiranje.
- mirota
#9611 Re: Mobilni radari / kamere
ako je tako, ja ne bi platio, pa nek ganjaju te sudski...artur morgan wrote: ↑15/01/2025 08:56Ne znam, samo su mi prikačili obavijest i ostavili uplatnicu na brisač. Uplatit cu u ovoj sedmici i neću ništa slati, ostavit ću uplatnicu u auto ako kad zatreba.Dzontra_Volta wrote: ↑13/01/2025 09:56Zar se ne plaća na automatima i putem sms i app, bila nedjelja ili neki drugi dan?artur morgan wrote: ↑12/01/2025 16:28 Nije radar, ali je kazna za parkiranje iz Hrvatske.
Jeste bilo nepropisno parkiranje gdje nisam mogao parkirati ali je malo čudna bila situacija![]()
Bila je subota uveče kad su mi stavili kaznu u Zagrebu, jedan dio parkinga je bio obilježen žutom bojom, na koji sam parkirao. Špica je bila, ne možeš naći mjesto za parking. Vidim automat za kartu dva metra od auta i par policajaca u parku, priđem njima i pitam ih mogu li parkirati ovdje, kažu mi, taj dio parkinga je od policije ali vikend je nema danas nikog tu, kupi kartu na automatu i ostavi auto. Tako i uradim, kupim dnevnu kartu ( oko cca 13 eura ) i ostavim je u auto naprijed da se vidi, iako i ne treba jer se kod njih na automatu upisuju reg tablice. Sledeći dan u nedjelju kad sam krenuo nazad, ispod brisača kazna za parkiranje 60 eura. Tako, da sam platio parking plus sad moram platiti i kaznu za nepropisno parkiranje.![]()
-
Dzontra_Volta
#9612 Re: Mobilni radari / kamere
Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
S obzirom da se radi o kazni koju si dobio od saobraćajne policije (čitaj: države), bolje da platiš, jer bi moglo biti problema na granici.
Da je kazna koju ti ispostavi nekakva firma koja gazduje parkingom, pa te gnjave preko advokata, to se možda i može izbjeći.
S obzirom da se radi o kazni koju si dobio od saobraćajne policije (čitaj: države), bolje da platiš, jer bi moglo biti problema na granici.
Da je kazna koju ti ispostavi nekakva firma koja gazduje parkingom, pa te gnjave preko advokata, to se možda i može izbjeći.
- mirota
#9613 Re: Mobilni radari / kamere
nemas pojma, ne placaj, mogu ti staviti soli pod repDzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 10:51 Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
-
azdralovic
#9614 Re: Mobilni radari / kamere
kako se na granici provjeravaju kazne za parkiranje?Dzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 10:51 Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
- Optimist
#9615 Re: Mobilni radari / kamere
Najbezbolnije rjesenje da promijenis tablice i saobracajnu.
Mogu svirati onoj stvari.
Mogu svirati onoj stvari.
-
Dzontra_Volta
#9616 Re: Mobilni radari / kamere
Nemam pojma, ne radim u graničnoj policiji.azdralovic wrote: ↑15/01/2025 11:47kako se na granici provjeravaju kazne za parkiranje?Dzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 10:51 Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
Kad mogu provjeriti jesi li platio boravišnu taksu, vjerovatno mogu i ovo.
Pretpostavljam da u sistemu imaju broj tablica vozila, a vjerovatno i od našeg MUP-a, MVP-a ili nekog trećeg dođu i do imena vlasnika vozila (ljudi redovno na svoju kućnu adresu u BiH dobijaju pozive da plate kazne u Hrvatskoj, tako da ta razmjena podataka očigledno postoji).
-
velikonja
#9617 Re: Mobilni radari / kamere
mup rh apsolutno ima podatke o pocinjenim prekrsajima na teritoriji rh....jedinstven sistem policijske agnecije tj mup rh, nije decentralizirano kao kod nas (kmup-ovi, fmu, muprs, gp bih, sipa, dkpt, aeptm...). kod nas nema tih podataka zato sto je potrebna medjuagencijska razmjena podataka. mup rh nema taj problemazdralovic wrote: ↑15/01/2025 11:47kako se na granici provjeravaju kazne za parkiranje?Dzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 10:51 Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
-
noviclan
#9618 Re: Mobilni radari / kamere
Sta su ovo usrAli ideaa provjeru kazni, sada traze neku registraciju
-
azdralovic
#9619 Re: Mobilni radari / kamere
razmjena podataka nije isto sto i provjera na granicnom prelazuDzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 17:12Nemam pojma, ne radim u graničnoj policiji.azdralovic wrote: ↑15/01/2025 11:47kako se na granici provjeravaju kazne za parkiranje?Dzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 10:51 Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
Pretpostavljam da u sistemu imaju broj tablica vozila, a vjerovatno i od našeg MUP-a, MVP-a ili nekog trećeg dođu i do imena vlasnika vozila (ljudi redovno na svoju kućnu adresu u BiH dobijaju pozive da plate kazne u Hrvatskoj, tako da ta razmjena podataka očigledno postoji).
ulazis u Hr i ovaj skenira pasos i kaze aha imas neplacen parking haj nazad
-
azdralovic
#9620 Re: Mobilni radari / kamere
ja ne kazem da nemaju podatke, naravno da imaju... pitam samo na koji nacin se provjerava na granicnom prelazuvelikonja wrote: ↑15/01/2025 17:34mup rh apsolutno ima podatke o pocinjenim prekrsajima na teritoriji rh....jedinstven sistem policijske agnecije tj mup rh, nije decentralizirano kao kod nas (kmup-ovi, fmu, muprs, gp bih, sipa, dkpt, aeptm...). kod nas nema tih podataka zato sto je potrebna medjuagencijska razmjena podataka. mup rh nema taj problemazdralovic wrote: ↑15/01/2025 11:47kako se na granici provjeravaju kazne za parkiranje?Dzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 10:51 Naravno da mora platiti. Haj ti dokaži da ti je policajac rekao to što je rekao. A i da dokažeš, ne oslobađa te odgovornosti.
- mirota
#9621 Re: Mobilni radari / kamere
ma q, isao 15 x najmanje, a kaznu nikad platio, glupostazdralovic wrote: ↑16/01/2025 09:55razmjena podataka nije isto sto i provjera na granicnom prelazuDzontra_Volta wrote: ↑15/01/2025 17:12Nemam pojma, ne radim u graničnoj policiji.
ulazis u Hr i ovaj skenira pasos i kaze aha imas neplacen parking haj nazad![]()
-
velikonja
#9622 Re: Mobilni radari / kamere
ako si non-eu/schengen ide full kontrola pasosa, ako je izdan prek nalog podaci ce vec biti u informativnoj bazi, ako si eu/schengen rade i nasumicnu kontrolu ..uz to se vrse i provjere SVIH vozila po reg tablicama pa tako i ako ti nije izdan nalog vec su tablice reg u nekom prekrsaju, postoji mogucnost da ces biti podvrgnut dodatnim provjerama koje mogu rezultirati prek sankcioniranju ( ovo je uvjetno, ako dokazu da je bas to auto ucestovavlo u prek, traje duze i rijetko ga hr policajci rade )azdralovic wrote: ↑16/01/2025 09:56ja ne kazem da nemaju podatke, naravno da imaju... pitam samo na koji nacin se provjerava na granicnom prelazuvelikonja wrote: ↑15/01/2025 17:34mup rh apsolutno ima podatke o pocinjenim prekrsajima na teritoriji rh....jedinstven sistem policijske agnecije tj mup rh, nije decentralizirano kao kod nas (kmup-ovi, fmu, muprs, gp bih, sipa, dkpt, aeptm...). kod nas nema tih podataka zato sto je potrebna medjuagencijska razmjena podataka. mup rh nema taj problem
to sto si eventulano prek sankcioniran ne znaci da ti nece odobriti prelazak granice, platis i pici
-
azdralovic
#9623 Re: Mobilni radari / kamere
evo i sluzbeno:velikonja wrote: ↑16/01/2025 14:04ako si non-eu/schengen ide full kontrola pasosa, ako je izdan prek nalog podaci ce vec biti u informativnoj bazi, ako si eu/schengen rade i nasumicnu kontrolu ..uz to se vrse i provjere SVIH vozila po reg tablicama pa tako i ako ti nije izdan nalog vec su tablice reg u nekom prekrsaju, postoji mogucnost da ces biti podvrgnut dodatnim provjerama koje mogu rezultirati prek sankcioniranju ( ovo je uvjetno, ako dokazu da je bas to auto ucestovavlo u prek, traje duze i rijetko ga hr policajci rade )azdralovic wrote: ↑16/01/2025 09:56ja ne kazem da nemaju podatke, naravno da imaju... pitam samo na koji nacin se provjerava na granicnom prelazuvelikonja wrote: ↑15/01/2025 17:34
mup rh apsolutno ima podatke o pocinjenim prekrsajima na teritoriji rh....jedinstven sistem policijske agnecije tj mup rh, nije decentralizirano kao kod nas (kmup-ovi, fmu, muprs, gp bih, sipa, dkpt, aeptm...). kod nas nema tih podataka zato sto je potrebna medjuagencijska razmjena podataka. mup rh nema taj problem
to sto si eventulano prek sankcioniran ne znaci da ti nece odobriti prelazak granice, platis i pici
Ako ste strani državljanin, odnosno državljanin države koja nije članica Europskog gospodarskog prostora ili državljanin države koja je članica Europskog gospodarskog prostora ili hrvatski državljanin koji nema prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, a počinitelj ste prekršaja i nemate određen OIB, unatoč neplaćenoj novčanoj kazni, ne možete biti evidentiran u Registru neplaćenih novčanih kazni, ali po ostalim podacima (ime i prezime, datum rođenja, možebitni MBG) možete biti evidentirani u Prekršajnoj evidenciji, po unosu pravomoćne prekršajne sankcije.
-
velikonja
#9624 Re: Mobilni radari / kamere
da,upravo tako...prilikom granicnih prvojera policijski sluzbenik ima tu info....naplacuje kaznu tj upucuje te da je uplatis odmah, ili te vodi sudiji ako odbijes ( ne prorucuje se jer su kazne mnooogo vise )azdralovic wrote: ↑16/01/2025 15:18
evo i sluzbeno:
Ako ste strani državljanin, odnosno državljanin države koja nije članica Europskog gospodarskog prostora ili državljanin države koja je članica Europskog gospodarskog prostora ili hrvatski državljanin koji nema prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, a počinitelj ste prekršaja i nemate određen OIB, unatoč neplaćenoj novčanoj kazni, ne možete biti evidentiran u Registru neplaćenih novčanih kazni, ali po ostalim podacima (ime i prezime, datum rođenja, možebitni MBG) možete biti evidentirani u Prekršajnoj evidenciji, po unosu pravomoćne prekršajne sankcije.
ovo se odnosi samo na evic+denciju prekrsaja....a ne zaboraviti mnogobrojne operativne evidencije...
pa gp bih npr, putem automatske razmjene podataka izmedju policijskih agnecija moze imati podatke o vozilima koja su bila u prekraju ( ako je to zatrazio odredjeni mup )
jedino sto gpbih nije ovlastena da "prisili" na placanje ovih kazni zbog nenadleznosti, pa se kontaktira mup koji je to trazio ( dostavlajju se podaci o valsniku, licu koje upravlja i sl )....u orasju npr u sezoni je uvijek patrola pu orasje ispreg granicnog prijelaza..izmedju ostalog i zbog kaznjavanja vozaca koji upravljaju vozilima na sztranim tablicama.
kod mup rh je to mnogo jednostavnije, nadlezni su i odmah postupaju po stvarnoj nadleznosti ( ne mora nuzno biti i mjesna )
-
nauticamid
#9625 Re: Mobilni radari / kamere
Ovo se vise ne moze provjeriti status kazni na ideinoj stranici sa maticnim brojem i brojem vozacke?