Ja danas skijao u 1, bila dobra staza. Cak i sa sestosjeda solidna kolijevka, al vidljivost losa, pa sam samo jednu zicu skijao. Ostatak vrtio X dole, nije bila ni neka guzva.Ateista wrote: ↑13/01/2025 16:09Svjesni su i sami da ko hoce stvarno da skija da ce doci ujutru, jer tad jedino staze necemu mogu valjati, do 12 su uglavnom jako lose i mnogi tad polako odustaju. Zato su valjda i ukinuli da bi svako ko hoce da skija po OK stazama morao kupiti dnevnu, da su ostavili bar pola dnevnih bi bile jutarnje poludnevne, ovako vise zarade. Nije dzaba da su to ukinuli i to je bas supacki.
OC Bjelasnica i Igman
-
gold'n'brown
#901 Re: OC Bjelasnica i Igman
- ZonFon
#902 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ne slazem se sa tvojom racunicom. Bolje da meni naplate skijanje od pola 9 do 12 za 30KM i onome ko skija od 12 do pola 4 za 30KM (u totalu 60KM) nego meni za 50KM koji cu svoju kartu kasnije prodati za 25KM nekome ko tek dolazi.Ateista wrote: ↑13/01/2025 16:09 Svjesni su i sami da ko hoce stvarno da skija da ce doci ujutru, jer tad jedino staze necemu mogu valjati, do 12 su uglavnom jako lose i mnogi tad polako odustaju. Zato su valjda i ukinuli da bi svako ko hoce da skija po OK stazama morao kupiti dnevnu, da su ostavili bar pola dnevnih bi bile jutarnje poludnevne, ovako vise zarade. Nije dzaba da su to ukinuli i to je bas supacki.
- Ateista
#903 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nemam njihove statistike, ali pretpostavljam da dok su bile i jedna i druga poludnevna da je bilo znatno vise tih jutarnjih karti, da su raja skontala da staze budu lose kasnije i da kome je dosta pola dana skijanja da je bolje da dodje na jutarnju nego na popodnevnu, pa da su se zato odlucili na ovo da uzmu vise para, ne vjerujem da su onako napamet dosli do toga da izbace jutarnje karte.ZonFon wrote: ↑13/01/2025 19:38Ne slazem se sa tvojom racunicom. Bolje da meni naplate skijanje od pola 9 do 12 za 30KM i onome ko skija od 12 do pola 4 za 30KM (u totalu 60KM) nego meni za 50KM koji cu svoju kartu kasnije prodati za 25KM nekome ko tek dolazi.Ateista wrote: ↑13/01/2025 16:09 Svjesni su i sami da ko hoce stvarno da skija da ce doci ujutru, jer tad jedino staze necemu mogu valjati, do 12 su uglavnom jako lose i mnogi tad polako odustaju. Zato su valjda i ukinuli da bi svako ko hoce da skija po OK stazama morao kupiti dnevnu, da su ostavili bar pola dnevnih bi bile jutarnje poludnevne, ovako vise zarade. Nije dzaba da su to ukinuli i to je bas supacki.
Naravno, ja se sa tim ne slazem i mislim da je to malo ruzno, samo pretpostavljam da je to njihova matematika.
Jesi li probao to da prebacis nekom dnevnu kartu i da li radi, odnosno da li je u neka doba poniste kada na kamerama vide da su dvije osoe koristile jednu kartu?
- Ateista
#904 Re: OC Bjelasnica i Igman
Vjerovatno kako je radni dan da nije bilo guzve, pa su se odrzale staze.gold'n'brown wrote: ↑13/01/2025 18:09Ja danas skijao u 1, bila dobra staza. Cak i sa sestosjeda solidna kolijevka, al vidljivost losa, pa sam samo jednu zicu skijao. Ostatak vrtio X dole, nije bila ni neka guzva.Ateista wrote: ↑13/01/2025 16:09Svjesni su i sami da ko hoce stvarno da skija da ce doci ujutru, jer tad jedino staze necemu mogu valjati, do 12 su uglavnom jako lose i mnogi tad polako odustaju. Zato su valjda i ukinuli da bi svako ko hoce da skija po OK stazama morao kupiti dnevnu, da su ostavili bar pola dnevnih bi bile jutarnje poludnevne, ovako vise zarade. Nije dzaba da su to ukinuli i to je bas supacki.
- ZonFon
#905 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nemam ni ja statistiku, ovo zakljucujem na osnovu viđenog ove sezone. Skijao sam 3 puta neradnim danima i jednom na radni dan pred novu godinu. Svaki put do 11h i svaki put je bila guzva na kartama i svaki put sam prodao kartu. Nisam cuo da se iko zali da mu je karta odbijena.Ateista wrote: ↑14/01/2025 08:14 Nemam njihove statistike, ali pretpostavljam da dok su bile i jedna i druga poludnevna da je bilo znatno vise tih jutarnjih karti, da su raja skontala da staze budu lose kasnije i da kome je dosta pola dana skijanja da je bolje da dodje na jutarnju nego na popodnevnu, pa da su se zato odlucili na ovo da uzmu vise para, ne vjerujem da su onako napamet dosli do toga da izbace jutarnje karte.
Naravno, ja se sa tim ne slazem i mislim da je to malo ruzno, samo pretpostavljam da je to njihova matematika.
Jesi li probao to da prebacis nekom dnevnu kartu i da li radi, odnosno da li je u neka doba poniste kada na kamerama vide da su dvije osoe koristile jednu kartu?
- Ateista
#906 Re: OC Bjelasnica i Igman
Zanimljiv, da to tako fercera da vise osoba moze koristiti istu kartu. Bio sam uvjeren da imaju zastitu protiv toga jer znam da imaju kamere i da kontrolisu sezonske tako, za sezonsku se mora uploadovati slika i onda povremeno provjeravaju da li se poklapa onaj ko prolazi sa slikom, malo je vjerovatno nezgodno zbog brila i kacige pa je nekad tesko prepoznati. Kako god, mislio sam da i za dnevne prate da li ista osoba koristi, da hoce mogli bi kontrolisati. Uostalom, trebalo bi potraziti negdje pravila, da li ima definisano to oko dnevne, mozda cak i nema i mozda svjesno dozvoljavaju to.ZonFon wrote: ↑15/01/2025 00:00Nemam ni ja statistiku, ovo zakljucujem na osnovu viđenog ove sezone. Skijao sam 3 puta neradnim danima i jednom na radni dan pred novu godinu. Svaki put do 11h i svaki put je bila guzva na kartama i svaki put sam prodao kartu. Nisam cuo da se iko zali da mu je karta odbijena.Ateista wrote: ↑14/01/2025 08:14 Nemam njihove statistike, ali pretpostavljam da dok su bile i jedna i druga poludnevna da je bilo znatno vise tih jutarnjih karti, da su raja skontala da staze budu lose kasnije i da kome je dosta pola dana skijanja da je bolje da dodje na jutarnju nego na popodnevnu, pa da su se zato odlucili na ovo da uzmu vise para, ne vjerujem da su onako napamet dosli do toga da izbace jutarnje karte.
Sto se tice guzve, i ja sam vidjao guzvu na kasama ove sezone ali sam mislio da je to vise zbog nekog problema u sistemu o kojem se pricalo, pa da ljudi zaglave na kasi dugo, ali ne znam, moguce da ipak ima i dosta onih koji dodju popodne, ovo je bila samo moja pretpostavka da im je to racunica i da su zato ukinuli, mozda imaju i neki drugi razlog.
-
gold'n'brown
#907 Re: OC Bjelasnica i Igman
Dnevna karta nije personalizovana, ja mislim da nema smetnje da je koristi vise osoba. Da ne govorim da raja prodaje karte kada zavrsi sa skijanjem, to mi vec i nije ok. Sezonska je personalizovana i ako je druga osoba koristi to je zloupotreba. Sto se tice slika, mene sa ski maskom i brilama mati rodjena ne bi prepoznala.Ateista wrote: ↑15/01/2025 12:45Zanimljiv, da to tako fercera da vise osoba moze koristiti istu kartu. Bio sam uvjeren da imaju zastitu protiv toga jer znam da imaju kamere i da kontrolisu sezonske tako, za sezonsku se mora uploadovati slika i onda povremeno provjeravaju da li se poklapa onaj ko prolazi sa slikom, malo je vjerovatno nezgodno zbog brila i kacige pa je nekad tesko prepoznati. Kako god, mislio sam da i za dnevne prate da li ista osoba koristi, da hoce mogli bi kontrolisati. Uostalom, trebalo bi potraziti negdje pravila, da li ima definisano to oko dnevne, mozda cak i nema i mozda svjesno dozvoljavaju to.ZonFon wrote: ↑15/01/2025 00:00Nemam ni ja statistiku, ovo zakljucujem na osnovu viđenog ove sezone. Skijao sam 3 puta neradnim danima i jednom na radni dan pred novu godinu. Svaki put do 11h i svaki put je bila guzva na kartama i svaki put sam prodao kartu. Nisam cuo da se iko zali da mu je karta odbijena.Ateista wrote: ↑14/01/2025 08:14 Nemam njihove statistike, ali pretpostavljam da dok su bile i jedna i druga poludnevna da je bilo znatno vise tih jutarnjih karti, da su raja skontala da staze budu lose kasnije i da kome je dosta pola dana skijanja da je bolje da dodje na jutarnju nego na popodnevnu, pa da su se zato odlucili na ovo da uzmu vise para, ne vjerujem da su onako napamet dosli do toga da izbace jutarnje karte.
Sto se tice guzve, i ja sam vidjao guzvu na kasama ove sezone ali sam mislio da je to vise zbog nekog problema u sistemu o kojem se pricalo, pa da ljudi zaglave na kasi dugo, ali ne znam, moguce da ipak ima i dosta onih koji dodju popodne, ovo je bila samo moja pretpostavka da im je to racunica i da su zato ukinuli, mozda imaju i neki drugi razlog.
-
Dimu1927
#908 Re: OC Bjelasnica i Igman
ne mogu oni da stanu u kraj onima koji skijaju besplatno na konto poznanstva "znam ja gore mi je rodjak tetak amidza pa mi zavrsi", a ne da provjeravaju jel ista osoba skija citav dan s jednom dnevnom kartom
-
Malisa11
- Ateista
#910 Re: OC Bjelasnica i Igman
Znam sigurno da nekad gledaju na telefonima ko prolazi, to sam vidio. Jednom me zovnuo covjek imenom nakon sto sam prosao, sistem mu pokazao moje ime koje ima u sistemu tokom prolaska. Ne mogu uvijek i sigurno da ne mogu svakog prepoznati zbog opreme, zavisno od toga da li tad nosi brile i slicno, ali povremeno imaju kontrole i imaju pravo da blokiraju kartu ako neko zloupotrebljava sezonske. Najcesce skijasi tu na prolazu skidaju brile pa se vecinom vidi lice.gold'n'brown wrote: ↑15/01/2025 16:18Dnevna karta nije personalizovana, ja mislim da nema smetnje da je koristi vise osoba. Da ne govorim da raja prodaje karte kada zavrsi sa skijanjem, to mi vec i nije ok. Sezonska je personalizovana i ako je druga osoba koristi to je zloupotreba. Sto se tice slika, mene sa ski maskom i brilama mati rodjena ne bi prepoznala.Ateista wrote: ↑15/01/2025 12:45Zanimljiv, da to tako fercera da vise osoba moze koristiti istu kartu. Bio sam uvjeren da imaju zastitu protiv toga jer znam da imaju kamere i da kontrolisu sezonske tako, za sezonsku se mora uploadovati slika i onda povremeno provjeravaju da li se poklapa onaj ko prolazi sa slikom, malo je vjerovatno nezgodno zbog brila i kacige pa je nekad tesko prepoznati. Kako god, mislio sam da i za dnevne prate da li ista osoba koristi, da hoce mogli bi kontrolisati. Uostalom, trebalo bi potraziti negdje pravila, da li ima definisano to oko dnevne, mozda cak i nema i mozda svjesno dozvoljavaju to.ZonFon wrote: ↑15/01/2025 00:00
Nemam ni ja statistiku, ovo zakljucujem na osnovu viđenog ove sezone. Skijao sam 3 puta neradnim danima i jednom na radni dan pred novu godinu. Svaki put do 11h i svaki put je bila guzva na kartama i svaki put sam prodao kartu. Nisam cuo da se iko zali da mu je karta odbijena.
Evo sad sam bas provjerio i za dnevne, pise u pravilima da se ne smiju prebacivati na druge osobe i da se u slucaju zloupotrebe mogu blokirati i dnevne karte:
https://skipass.ocbjelasnica.com/pages/ ... nica-igman
Sad da li ovo provjeravaju za dnevne, to vec nisam siguran, ali mislim da je za dnevne cak i lakse, jer vecinom onaj ko skija taj dan je u istoj opremi - skafander, kaciga, brile, rijetko ko to mijenja u toku dana, i ako se proda nekom karta moze se vidjeti da je u neka doba nesto od ovoga drugacije ako se vec ne vidi lice.Karta nije prenosiva na druga lica i obavezno se pokazuje na zahtjev službenog lica. U slučaju zloupotrebe i ugrožavanja opće bezbjednosti, Ski centar zadržava pravo oduzimanja ili blokiranja ski karte bez prava na naknadu ili povrat. Prvo blokiranje karte je trajno i otključavanje blokirane karte se vrši isključivo uz pisani zahtjev. Ukoliko komisija u roku od 15 dana utvrdi da je karta zloupotrebljena, plaćanje naknade za otključavanje karte vrši se u iznosu od 50% vrijednosti karte.
U slučaju ponovnog prekršaja koji će dovesti do drugog blokiranja karte, korisnik je dužan platiti otključavanje ski karte u punom iznosu vrijednosti karte. Prekršaji koji dovode do blokiranja karte se odnose na neovlašteni prenos karata na druga lica koji se smatra preprodajom ski karata koja je isključivo zabranjena, kao i nepoštivanje zakonskih propisa i pravila ponašanja na skijalištu. U slučaju kontrole karte korisnici su dužni na uvid pokazati lični dokument kojim dokazuju dob. Redari na stazi imaju pravo blokade ili poništenja karte u slučaju zloupotrebe ili nemogućnosti dokaza starosne dobi prilikom korištenja ski liftova. Dnevne i višednevne karte za koje postoje osnovane sumnje da su predmet zloupotrebe, bit će blokirane. Korisnik kojem je karta blokirana, kartu može odblokirati isključivo uz pokaz fiskalnog računa za navedenu kartu.
- ZonFon
#911 Re: OC Bjelasnica i Igman
Puno posla i glumljenja policije a da ne pricam o nekom sofisticiranijem sistemu npr. softvera za prepoznavanje koji su haos skupi, umjesto da ponovo puste poludnevne u dva termina (jutarnji i popodnevni) i prestanu stvarati problem koji su sami napravili i tamo gdje ga nema.
-
Sid the sloth
#912 Re: OC Bjelasnica i Igman
Bosnjo ce sve uraditi, i pametovati i potkradati i pravdati prije nego biti posten.
Valjda ako koristis neciju infrastrukturu, trud, sredstva trebao bi automatski (kao normalno ljudsko bice) da postujes i njih i njihova pravila. Zasto prodavati dnevnu kartu i ljudima smanjiti zaradu a onda se poslije zaliti kako ne valja ovo, kako nisu uredili ono, itd?
Valjda ako koristis neciju infrastrukturu, trud, sredstva trebao bi automatski (kao normalno ljudsko bice) da postujes i njih i njihova pravila. Zasto prodavati dnevnu kartu i ljudima smanjiti zaradu a onda se poslije zaliti kako ne valja ovo, kako nisu uredili ono, itd?
-
vanjki
#913 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ma karte su jeftine i nema potreba za varanjem.Ali opet nas narod razmislja o tome.Pa nocno mozes skijati za 30 KM uz mastercard popust.Gdje to ima?Sid the sloth wrote: ↑16/01/2025 21:06 Bosnjo ce sve uraditi, i pametovati i potkradati i pravdati prije nego biti posten.
- Ateista
#914 Re: OC Bjelasnica i Igman
Slazem se da je bezveze sto su ukinuli jutarnje poludnevne, bez ikakve potrebe, a sa njima bi sigurno smanjili i te preprodaje.ZonFon wrote: ↑16/01/2025 20:50 Puno posla i glumljenja policije a da ne pricam o nekom sofisticiranijem sistemu npr. softvera za prepoznavanje koji su haos skupi, umjesto da ponovo puste poludnevne u dva termina (jutarnji i popodnevni) i prestanu stvarati problem koji su sami napravili i tamo gdje ga nema.
Ovo za karte da je zabranjeno sam nekako pretpostavljao, iako licno ne vidim da bi to trebao biti neki problem, nesto mi je bilo ocekivano da imaju to u pravilima, samo sto se vjerovatno ne bave tim, dok sezonske kontrolisu povremeno.
-
BadBoy
#915 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ko poštuje pravaila kod nas je levat i društvo će ga ismijavatiSid the sloth wrote: ↑16/01/2025 21:06 Bosnjo ce sve uraditi, i pametovati i potkradati i pravdati prije nego biti posten.
- ZonFon
#916 Re: OC Bjelasnica i Igman
Platu dobijaju iz budzeta koji im ja punim, a infrastrukturu naslijedili od bivse drzave. Sreca njihova pa ne zive od svog truda i rada, umrli bi za 2 mjeseca od gladi.Sid the sloth wrote: ↑16/01/2025 21:06 Bosnjo ce sve uraditi, i pametovati i potkradati i pravdati prije nego biti posten.
Ponasaju se ko da smo svi mi stvoreni i postojimo zbog njih. Tek zadnjih godina vidim određeni trud i pokusaj da nesto naprave pozitivno samo trebaju malo vise poduzetnistva i da uvide greske koje im kupci/korisnici usluga sugerisu.
-
gold'n'brown
#917 Re: OC Bjelasnica i Igman
Sezonska karta na Bjelasnici je ove godine ja mislim najpovoljnija na svijetu. Nju koriste uglavnom domaca raja koja placaju ovdje i porez. Sa nocnim skijanjem u pretprodaji je bila 540 KM, a uz to je moguce registrovati dijete do 2017 godista za 30 km. Ovo je doduse sa proslogodisnjom sezonskom, ali korektno je od ZOI-a ove sezone da se na neki nacin revansiraju raji koja je imala prosle godine sezonsku, a nije je mogla iskoristiti u punom kapacitetu. Ja sam kartu ove godine vec iskoristio taman da se sutra sezona zavrsi.ZonFon wrote: ↑17/01/2025 12:05Platu dobijaju iz budzeta koji im ja punim, a infrastrukturu naslijedili od bivse drzave. Sreca njihova pa ne zive od svog truda i rada, umrli bi za 2 mjeseca od gladi.Sid the sloth wrote: ↑16/01/2025 21:06 Bosnjo ce sve uraditi, i pametovati i potkradati i pravdati prije nego biti posten.
Ponasaju se ko da smo svi mi stvoreni i postojimo zbog njih. Tek zadnjih godina vidim određeni trud i pokusaj da nesto naprave pozitivno samo trebaju malo vise poduzetnistva i da uvide greske koje im kupci/korisnici usluga sugerisu.
Mislim da ako hocemo neki napredak, skijaliste mora biti profitabilno. Koliko god mi bile mrske guzve, radi napretka skijalista mi je drago vidjeti da ima raje. Imam i ja mnogo zamjerki i sigurno bi moglo biti mnogo bolje, ali mislim da je tu krivica vise na drugim nivoima vlasti koje koce razvoj Bjelasnice. Ne kazem da nije bilo promasaja i od menadzmenta. Po meni je najveca fula bila uloziti velike pare u Kotlove, a i to je vise uradjeno pod pritiskom raje da se skija s vrha. Mislim da svako ko poznaje Bjelasnicu zna da se snijeg jako tesko zadrzi na onoj goleti gore. Po meni je prece bilo rijesiti vjestacko osnjezenje, da se makar na glavnoj stazi osigura snijeg. U svakom slucaju, u zadnjih par godina je vidljiv napredak, a prije toga se godinama urusavalo. Rome has not been built in one day.
-
BadBoy
#918 Re: OC Bjelasnica i Igman
S tim što je ove sezone njihov angažman značajno manji... Ne znam šta je u pitanju, ali mi je sve nekako na daleko manjem nivou nego prošle sezone koja je realno vremenski bila preloša.
-
kobe_meh
#919 Re: OC Bjelasnica i Igman
Samo mi nije jasno sto su se iz ZOI-a hvalili sa 100+ topova na Bjelasnici, a svima je poznat nedostatak vode (akumulacija) na Bjelasnici. Jedino logicno objasnjenje nabavke tolikih topova je da se neko "ugradi" u procesu javne nabavke. Po meni je priroritet bio punjenje vodom postojecih akumulacija i izgradnja novih akumulacija.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#920 Re: OC Bjelasnica i Igman
zar nisu zakrpili onaj bazen sto im je curio?? u septembru su nesto radili kad sam se motao gore.
-
gold'n'brown
#921 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ni meni nije jasno, topovi uglavnom ne rade. Prosle sedmice su mogli na stazi 1 prasiti i u toku dana jer su niske temperarture bile, medjutim nisu. Ocito je problem sa vodom, i to je trebao biti prvi prioritet da se rijesi. Ne mogu da vjerujem da ona dva jezera nisu dovoljna za ovo topova sto imaju.
-
kobe_meh
#922 Re: OC Bjelasnica i Igman
Vidio sam jucerasnju fotografiju gornje akumulacije koja je skoro u potpunosti prazna....gold'n'brown wrote: ↑19/01/2025 16:08 Ni meni nije jasno, topovi uglavnom ne rade. Prosle sedmice su mogli na stazi 1 prasiti i u toku dana jer su niske temperarture bile, medjutim nisu. Ocito je problem sa vodom, i to je trebao biti prvi prioritet da se rijesi. Ne mogu da vjerujem da ona dva jezera nisu dovoljna za ovo topova sto imaju.
-
gold'n'brown
#923 Re: OC Bjelasnica i Igman
Prosle sedmice su za vrijeme skijanja topovi radili samo na gornjoj kolijevci. Ocigledno je da mogu osnikeziti samo kolijevku, 5 donju i 5a. Ostalo sve zavisi od prirodnog snijega kojeg nema. Slijedece sedmice su visoke temperature i pitanje je hoce li se uspjeti odrzari snijeg.kobe_meh wrote: ↑19/01/2025 16:53Vidio sam jucerasnju fotografiju gornje akumulacije koja je skoro u potpunosti prazna....gold'n'brown wrote: ↑19/01/2025 16:08 Ni meni nije jasno, topovi uglavnom ne rade. Prosle sedmice su mogli na stazi 1 prasiti i u toku dana jer su niske temperarture bile, medjutim nisu. Ocito je problem sa vodom, i to je trebao biti prvi prioritet da se rijesi. Ne mogu da vjerujem da ona dva jezera nisu dovoljna za ovo topova sto imaju.
- insaneinthebrain
#924 Re: OC Bjelasnica i Igman
ima li vode, kad ne mogu da napune akumulacije
- tramvajtrojka
#925 Re: OC Bjelasnica i Igman
gold'n'brown wrote: ↑19/01/2025 16:08 Ni meni nije jasno, topovi uglavnom ne rade. Prosle sedmice su mogli na stazi 1 prasiti i u toku dana jer su niske temperarture bile, medjutim nisu. Ocito je problem sa vodom, i to je trebao biti prvi prioritet da se rijesi. Ne mogu da vjerujem da ona dva jezera nisu dovoljna za ovo topova sto imaju.

Pogledaj koliko jedan top trosi vode u minuti pa pomnozi sa brojem topova koji oni imaju i kolicinom vode i dobijes krajnji rezultat, plus jebadu sa opstinom Trnovo u vezi novih vodovoda i ostalih cudesa i dobijes ovo