Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

zigson

#3651 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigson »

:lol: a svasta
Hakiz

#3652 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:17
Hakiz wrote: 13/01/2025 15:13
Ne baš. Nije mi se jednom desilo da nisam planirao nešta kupiti, nedjelja je, padne mi na pamet da kupim. Ne treba mi, samo mi došlo. Ili nedjeljom šetam i impulsivno uđem u prodavnicu i kupim nešta.
Najgore za budzet je svaku vecer ici u prodavnicu, a najbolje ici u sedmicni fasunak. Ja idem svaku vecer, i kupim tako gluposti kao sto kazes. Ali istovremeno, realno, ako mi je nesto zapelo za oko jednom, i drugi ce put, nece se para zadrzat u dzepu, nikom nije :)
Ne znam. Juče mi pala na pamet boca vina. Da je radilo, kupio bih je. Prošle nedjelje mi nije pala na pamet, ne bih je kupio da je radilo.

Nisu to stvari o kojima i inače razmišljam, pa ih se odjednom baš u nedjelju sjetim. Impulsne su to stvari.
dr_Evil

#3653 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 13/01/2025 15:24
Ne znam. Juče mi pala na pamet boca vina. Da je radilo, kupio bih je. Prošle nedjelje mi nije pala na pamet, ne bih je kupio da je radilo.

Nisu to stvari o kojima i inače razmišljam, pa ih se odjednom baš u nedjelju sjetim. Impulsne su to stvari.
I razumijem te u potpunosti. Ali ces se prilagodit s vremenom, pa ces uvijek kao i ja imati vina, rakije, i pive na lageru :D Meni je trebalo dugo da se naviknem kad smo tek odselili, nije mi bilo jasno koji im je fazon te nedjelje. Sad mi je bas jasno, mozda kad budem penzioner opet cu se pitati sto ne mogu kupit kakvih gumenih bombona nedjeljom :D
Cherry-Cherry

#3654 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Više radnih dana, više prometa. Čista logika.
Hakiz

#3655 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:27

I razumijem te u potpunosti. Ali ces se prilagodit s vremenom, pa ces uvijek kao i ja imati vina, rakije, i pive na lageru :D Meni je trebalo dugo da se naviknem kad smo tek odselili, nije mi bilo jasno koji im je fazon te nedjelje. Sad mi je bas jasno, mozda kad budem penzioner opet cu se pitati sto ne mogu kupit kakvih gumenih bombona nedjeljom :D
E, to nećeš. Nego ćeš psovati što ne radi, a tebi nestalo Corega Max Hold :lol:
medvjed23

#3656 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by medvjed23 »

Slomio se juče kad sam izašo sa posla da kupim doručak. Na jednom mjestu pecivo, na drugom sok, i jedno i drugo daleko, i tamo i vamo gužva. Al OK, nije problem prohodati ili kupiti unaprijed ili ponijeti od kuće - ako će radnicima u trgovini biti bolje. A izgleda da neće. Subotom popadaju radeći. Nedjeljom nisu ni za šta. U ponedjeljak - opet gužva.
dr_Evil

#3657 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Cherry-Cherry wrote: 13/01/2025 15:28 Više radnih dana, više prometa. Čista logika.
Minimalac 1000KM, ostane nula na kraju mjeseca, bez obzira radio butik 6 ili 7 dana. Cista logika :)
dr_Evil

#3658 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 13/01/2025 15:29
dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:27

E, to nećeš. Nego ćeš psovati što ne radi, a tebi nestalo Corega Max Hold :lol:
Ima istine :D

A ako zafali plavih, a nema bate na forumu da posalje, e onda sam tek u belaju :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3659 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

sjajna logika

80h sedmično, cijelu godinu = postaneš Amazon i u toku pauza lansiraš rakete na mjesec
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3660 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Cherry-Cherry wrote: 13/01/2025 15:28 Više radnih dana, više prometa. Čista logika.
Dobro I ?

Država na sva zvona trubi o rekordno sakupljenim porezima.

Džipovi su sve duži i širi i pretvarali bi se u jahte samo da more nije u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Cherry-Cherry

#3661 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:30
Minimalac 1000KM, ostane nula na kraju mjeseca, bez obzira radio butik 6 ili 7 dana. Cista logika :)
Nismo svi na minimalcu.
dr_Evil

#3662 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Velkoski wrote: 13/01/2025 15:32 sjajna logika

80h sedmično, cijelu godinu = postaneš Amazon i u toku pauza lansiraš rakete na mjesec
Nisam znao da smo ovako valjan narod :D volimo raditi 7 dana u sedmici, i jos kad nam kazu da ce nam povecati mininalac necemo, stid nas, ko ce uzeti tolike pare za 7 dana posla, sramota, sta ce mahala reci.

Neko je mahnit ovdje, a posto se vecina foruma slaze da treba raditi 7 dana za 690KM, onda sam ipak ja mahnit.
Cherry-Cherry

#3663 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 15:32
Dobro I ?

Džipovi su sve duži i širi i pretvarali bi se u jahte samo da more nije u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Ja, i?
Samo mi nemoj romantizovati siromaštvo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#3664 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

znamo da niste, zato se i slomiste kukanjem na ljude koji jesu
dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:34 Nisam znao da smo ovako valjan narod :D volimo raditi 7 dana u sedmici, i jos kad nam kazu da ce nam povecati mininalac necemo, stid nas, ko ce uzeti tolike pare za 7 dana posla, sramota, sta ce mahala reci.

Neko je mahnit ovdje, a posto se vecina foruma slaze da treba raditi 7 dana za 690KM, onda sam ipak ja mahnit.
predugo pišem i čitam forum, ovdje su uglavnom endemi, ne sekiraj se :mrgreen:
teskeredzic_22

#3665 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Cherry-Cherry wrote: 13/01/2025 15:35
Dobro I ?

Ja, i?
Ne romantizujem ja ništa.

Ko god na forumu deklarativno podržava zabranu trgovine nedeljom to radi iz slijedećeg razloga :

- ŽAO MU JE RADNIKA U TRGOVINI NEDELJOM JER SU OVIH 30 GODINA SE I RADILI I NARADILI I DRŽAVI I PRIVATNIKU DA BI PREHRANILI SEBE. S obzirom da je država socijalno neostjeljiva i da nije uspjela niti ju je zanimalo da zaštiti PRAVA RADNIKA u cijelom realnom sektoru , ukoliko je Zakonom koji pogoduje velikim tržnim trgovcima indirektno pomogla I RADNICIMA DA NEDELJOM , NE PONEDELJKOM , NE UTORKOM I ČETVRTKOM nego NEDELJOM zagarantovano odmore i taj dan vode životom dostojnim čovjeka , to aposlutno treba pozdraviti :thumbup:

Ko god na forumu deklerativno kritikuje zabranu trgovine nedeljom to radi zato što :

- ŽELI DA TRGUJE I NEDELJOM , uprkos tome što je jednako upoznat sa svim problemima radnika i savršeno ga boli dupe zato ŠTO NEMAJU SLOBODNU NEDELJU , ne ponedeljak , utorak ili četvrtak NEGO NEDELJU , stvari posmatra sebično , asocijalno i onako klasično bosanski od 1992 do danas a sve to pravda nekakvim navikama , profitima , prometima , standardima , porezima i sličnim uz apsurdne pozive DA ONDA SVI NE RADE (kao ako oni nisu da se nedeljom ne može trgovati ali kao jesu da nedeljom ništa ne radi) iz u časne i kirstalno jasne izuzetke , najčešće su to najdeblji budžetsko - birokatski porivi koji i radnim danima kojima su plaćeni ne znaju šta će sa sebe od dosade. (ponavljam najčešće , dužno poštovanje svim časnim izuzecima).

Oba ova gledišta su LEGITIMNA i nisu zabranjena , kristalno su jasna ali jebi ga , nedeljom se NE MOŽE TRGOVATI.

Bravo , neka tako ostane što duže , svi zaslužujemo odmor nedeljom i što nas je više to je bolje :thumbup:
Last edited by teskeredzic_22 on 13/01/2025 15:45, edited 4 times in total.
drug_profi

#3666 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ljudi, mi pričamo o tome da država zabranjuje ljudima da RADE.
Dakle na stranu radnička prava. Nisu svi u radnom odnosu, neki su i vlasnici biznisa od kojih će država tražiti jednaka davanja, ali će im strogo zabraniti da rade jedan dan u sedmici.
Hakiz

#3667 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 15:44

Dobro I ?

Ja, i?

Ko god na forumu deklarativno podržava zabranu trgovine nedeljom to radi iz slijedećeg razloga :

- ŽAO MU JE RADNIKA U TRGOVINI NEDELJOM JER SU OVIH 30 GODINA SE I RADILI I NARADILI I DRŽAVI I PRIVATNIKU DA BI PREHRANILI SEBE. S obzirom da je država socijalno neostjeljiva i da nije uspjela niti ju je zanimalo da zaštiti PRAVA RADNIKA u cijelom realnom sektoru , ukoliko je Zakonom koji pogoduje velikim tržnim trgovcima indirektno pomogla I RADNICIMA DA NEDELJOM , NE PONEDELJKOM , NE UTORKOM I ČETVRTKOM nego NEDELJOM zagarantovano odmore i taj dan vode životom dostojnim čovjeka , to aposlutno treba pozdraviti :thumbup:

Ko god na forumu deklerativno kritikuje zabranu trgovine nedeljom to radi zato što :

- ŽELI DA TRGUJE I NEDELJOM , uprkos tome što je jednako upoznat sa svim problemima radnika i savršeno ga boli dupe zato ŠTO NEMAJU SLOBODNU NEDELJU , ne ponedeljak , utorak ili četvrtak NEGO NEDELJU , stvari posmatra sebično , asocijalno i onako klasično bosanski od 1992 do danas a sve to pravda nekakvim navikama , profitima , prometima , standardima , porezima i sličnimu uz apsurdne pozive DA ONDA SVI NE RADE (kao ako oni nisu da se nedeljom ne može trgovati ali kao jesu da nedeljom ništa ne radi) iz u časne i kirstalno jasne izuzetke , najčešće su to najdebli budžetsko - birokatski porivi koji i radnim danima kojima su plaćeni ne znaju šta će sa sebe. (ponavljam najčešće , dužno poštovanje svim časnim izuzecima).

Oba ova gledišta su LEGITIMNA i nisu zabranjena , kristalno su jasna ali jebi ga , nedeljom se NE MOŽE TRGOVATI.

Bravo , neka tako ostane što duže , svi zaslužujemo odmor nedeljom i što nas je više to je bolje :thumbup:
I tu je kraj racionalne rasprave. Hipotetički, dam radniku slobodne srijedu i četvrtak, ti ćeš reći, jok, ne može, mora nedjelja. Makar bila samo ona, ne dva dana ali mora nedjelja.
dr_Evil

#3668 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 15:44

Dobro I ?

Ja, i?

- ŽELI DA TRGUJE I NEDELJOM , uprkos tome što je jednako upoznat sa svim problemima radnika i savršeno ga boli dupe zato ŠTO NEMAJU SLOBODNU NEDELJU , ne ponedeljak , utorak ili četvrtak NEGO NEDELJU , stvari posmatra sebično , asocijalno i onako klasično bosanski od 1992 do danas a sve to pravda nekakvim navikama , profitima , prometima , standardima , porezima i sličnim uz apsurdne pozive DA ONDA SVI NE RADE (kao ako oni nisu da se nedeljom ne može trgovati ali kao jesu da nedeljom ništa ne radi) iz u časne i kirstalno jasne izuzetke , najčešće su to najdeblji budžetsko - birokatski porivi koji i radnim danima kojima su plaćeni ne znaju šta će sa sebe od dosade. (ponavljam najčešće , dužno poštovanje svim časnim izuzecima).

Nije dzaba ti na avataru u sred mraka sija zvijezda... :D :thumbup:
teskeredzic_22

#3669 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 13/01/2025 15:49

I tu je kraj racionalne rasprave. Hipotetički, dam radniku slobodne srijedu i četvrtak, ti ćeš reći, jok, ne može, mora nedjelja. Makar bila samo ona, ne dva dana ali mora nedjelja.
Hipotetski i praktično ovdje niko nikada radnom čovjeku nije dao ništa osim Maršala Tita koji mu je dao sve , prevenstveno vlastitu radničku državu i društvo a potom sve obrazovno-kulturno-materijalne benefite i život .

Za sve prije njega su se radnici sami izborili krvavim prvomajskim prostestima i borbama sa "elitom".

Njihovi unuci , praunuci i čukununuci eventualno čitaju ovu moju i tvoju raspravu na kafi u Metropolisu , i gledaju kako studenti u Beogradu blokiraju najveći grad na Balkanu uprkos tiraniji.
Last edited by teskeredzic_22 on 13/01/2025 15:54, edited 1 time in total.
Hakiz

#3670 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 15:52

Hipotetski i praktično ovdje niko nikada radnom čovjeku niko ništa nije dao osim Maršala Tita.

Za sve prije njega su se izborili krvavim prvomajskim prostestima i borbama sa "elitom".

Njihovi unuci , praunuci i čukununuci eventualno čitaju ovu moju i tvoju raspravu na kafi u Metropolisu , i gledaju kako studenti u Beogradu blokiraju najveći grad na Balkanu uprkos tiraniji.
E, to je tačno.

Boldirano naročito.

Doduše, nismo na kafi u Metropolisu :wink:
dr_Evil

#3671 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Vazna je standardizacija, i zao mi je da se tebi(hipoteticki) potrefi da ti zena na dezuri u miliciji, zdravstvu ili slicno, ali to su takve struke gdje za vrijeme skolovanja znas kakve te smjene cekaju, i znas da nije svaki vikend radni. Oni imaju neke druge beneficije, koje ne mogu vratiti vrijeme sa familijom nazalost. Ako kaci da se radi Bajram, sta ces... neces sljedeci sigurno, i nije posteno.

I ne mora nedjelja, moze srijeda, ali da bude isti princip. Nedjelja je jedino iz razloga jer smo ekonomski naslonjeni na Europu. Ali vazan je jak stav, da taj jedan dan mora biti, jer sve ostalo je podlezno sitnim prevarama. Oni ce uzeti sve sta mogu, a liniju su pomjerili nazad u srednji vijek poslije titovog socijalizma!
drug_profi

#3672 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Pa ni u trgovinama ne rade svi svaku nedelju. Zakači te nekad i slobodno baš nedeljom.
Ateista

#3673 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ateista »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:57
Vazna je standardizacija, i zao mi je da se tebi(hipoteticki) potrefi da ti zena na dezuri u miliciji, zdravstvu ili slicno, ali to su takve struke gdje za vrijeme skolovanja znas kakve te smjene cekaju, i znas da nije svaki vikend radni. Oni imaju neke druge beneficije, koje ne mogu vratiti vrijeme sa familijom nazalost. Ako kaci da se radi Bajram, sta ces... neces sljedeci sigurno, i nije posteno.

I ne mora nedjelja, moze srijeda, ali da bude isti princip. Nedjelja je jedino iz razloga jer smo ekonomski naslonjeni na Europu. Ali vazan je jak stav, da taj jedan dan mora biti, jer sve ostalo je podlezno sitnim prevarama. Oni ce uzeti sve sta mogu, a liniju su pomjerili nazad u srednji vijek poslije titovog socijalizma!
Ne jedan, treba se boriti za dva dana slobodna, svakom. Sfo kazes ne mora uvijek subota i nedljelja ali dva dana moraju biti standard,od jednog dana vikenda se nema nista.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#3674 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

prošlo 4, otišli kućama ovi što im se šopinguje nedjeljom

tugy
Malisa11

#3675 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

:D :D :D nije bas tako. Meni se ne shoppinguje, no licemjerno je da to bude jedan fiksirani dan, eto jer bi to trebalo svima da odgovara. Ne odgovara.
Locked