Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

dr_Evil

#3626 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

kakaljin wrote: 13/01/2025 14:33
A sta ako je suprotno pa im odgovara da obadvoje budu slobodni ponedeljkom a da rade nedeljom i da imaju veca primanja. Tako da nije sve striktno vec ima i drugih opcija
Zasto bi bio slobodan ponedjeljkom kad mi je dijete u skoli? I ko ce mi to platit vise ako me kaci standardno radna nedjelja? Nedjelja moze biti vise placena samo u slucaju kad je to zvanicni neradni dan :) Hajde ne budali.. meni je nedjelja placena uvije 100% prekovremeni tj. duplo, ali iz razloga jer nije radni dan.
kakaljin

#3627 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Hakiz wrote: 13/01/2025 14:35
kakaljin wrote: 13/01/2025 14:32
Hakiz wrote: 13/01/2025 14:22

Ne izađe zbog toga što nigdje nema obaveza da se radi 8 sati dnevno. Obaveza je 40 sedmično. Pa 6 dana po 6,5 sati dnevno je 39 sati, a 6,5 sati dnevno je jedna smjena u prodavnici koja radi od 9 ujutro do 22 sata naveče ili od 8 do 21 i ima dvije smjene.

Evo ti član zakona

Obrati pažnju na boldirano, naročito stav 4.
Sve ok,

Samo radnici treba da se izbore zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu da im bude adekvatno placen rad vikendom i praznicima i da biraju hoce li tim danima da rade ili ne. Mozda nekome odgovar drugi dan da je slobodan
To OK, samo sam reagovao jer i ranije, nekoliko puta, je pisano da zakon kaže 2 dana slobodna, a ne kaže, kaže 24 sata neprekidno.

Da se prestane pisati nešta šta nije tačno. Pa na osnovu netačne informacije diskutovati.

To je sve.
Ma ja sve zavisi od djelatnosti i kako je posao rasporedjen. Mozda u istoj djelatnosti je rasporedjeno 6 dana da se radi u sedmici a negdje 5 dana ali objekat radi svih 7 dana a ovi se mjenjaju sa razlicitim danima u sedmici da su slobodni. I svi zadovoljni
dr_Evil

#3628 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

zigson wrote: 13/01/2025 14:32
dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:31
zigson wrote: 13/01/2025 14:28
Wow pomak
Ogroman pomak zaista jeste. Ide u pravom smjeru. Okidac za sve pozitivne promijene je bilo masovno iseljavanje, sad je samo potrebno zaustaviti masovan uvoz snage, te sprijeciti spletke feudalaca. Vidim SDP je danas pao na testu
Pa de vrati se kod naske
Visa sila ali ako Tito da promijenit ce i se to, a odgovor jadan i bijedan, bez sustine.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3629 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:36
A sta ako je suprotno pa im odgovara da obadvoje budu slobodni ponedeljkom a da rade nedeljom i da imaju veca primanja. Tako da nije sve striktno vec ima i drugih opcija
Zasto bi bio slobodan ponedjeljkom kad mi je dijete u skoli? I ko ce mi to platit vise ako me kaci standardno radna nedjelja? Nedjelja moze biti vise placena samo u slucaju kad je to zvanicni neradni dan :) Hajde ne budali.. meni je nedjelja placena uvije 100% prekovremeni tj. duplo, ali iz razloga jer nije radni dan.
On nikada nije odgovorio da li nedelje provodi sa svojom porodicom ?
dr_Evil

#3630 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

kakaljin wrote: 13/01/2025 14:37
Ma ja sve zavisi od djelatnosti i kako je posao rasporedjen. Mozda u istoj djelatnosti je rasporedjeno 6 dana da se radi u sedmici a negdje 5 dana ali objekat radi svih 7 dana a ovi se mjenjaju sa razlicitim danima u sedmici da su slobodni. I svi zadovoljni
Zasto bih bio zadovoljan ako supruznik i djeca nisu kuci, a kuci su kad sam ja na poslu? Koja je logika, i gdje je onih famoznih "zaradio vise" u tome :)
dr_Evil

#3631 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

teskeredzic_22 wrote: 13/01/2025 14:38
Ili nije dosao u situaciju da ima familiju, ili je radio ko magare citav zivot(svakako postujem) pa sada prenosi na ono da ako sam ja se mucio moraju svi.

Kod sebe nekad primjetim tu crtu kad dodju juniori pa nece da uce nego hoce informaciju, da imam nekad taj stav "ako sam se ja mucio da naucim moras i ti"
kakaljin

#3632 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Pa mozda tebi ne odgovara ponedeljak slobodan vec hoces nedelju slobodnu, neko drugi odgovara drugi dan. Niko ne moze po sebi govoriti da i drugima odgovara kao i tebi. Tako da treba biti IZBOR.

Pa o tome govorim vikend placeno 100% vise i ko hoce da radi on radi, ko hoce da ne radi on odmara i svi sretni.
kakaljin

#3633 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Napisao sam da svaki dan provodim sa svojom porodicom, tako da tu spada i nedelja.
dječak sa šibicama

#3634 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Kako ce nedelja biti vise placena, kad je dekretom zabranjen rad nedeljom.

Papagajski, treba omoguciti jednu trecinu nedelja radnih, za svaku prodavnicu, neka izaberu tih 17 nedelja koje ce raditi u godini, i duple dnevnice radnicima.
kakaljin

#3635 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:39
Zasto bih bio zadovoljan ako supruznik i djeca nisu kuci, a kuci su kad sam ja na poslu? Koja je logika, i gdje je onih famoznih "zaradio vise" u tome :)
Pa svako bira sta ce raditi i gdje ce raditi, a ako radi vikendima onda se bori da mu bude to adekvatno placeno i onda ce zaraditi vise.
kakaljin

#3636 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

dječak sa šibicama wrote: 13/01/2025 14:43 Kako ce nedelja biti vise placena, kad je dekretom zabranjen rad nedeljom.

Papagajski, treba omoguciti jednu trecinu nedelja radnih, za svaku prodavnicu, neka izaberu tih 17 nedelja koje ce raditi u godini, i duple dnevnice radnicima.
Pa zabranis rad nedeljom da se radnik ne bi mogao izboriti da mu nedalja bude vise placena, ida ne moras traziti radnike da popunis radna mjesta da ti ne ispsta posao vec najbolje imam manjak radnika hajde da lobiram da niko ne radi nedeljom da se prihodi ne bi kome drugom prelili ako ne mogu ja zaraditi
nivla

#3637 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

dječak sa šibicama wrote: 13/01/2025 14:43 Kako ce nedelja biti vise placena, kad je dekretom zabranjen rad nedeljom.

treba omoguciti privatnicima i radnicima da rade kako hoce, ovo je otvoreno trziste, kapitalizam, samo uspostaviti mehanizam koji ce ispratiti da se rad adekvatno plati i uprati zakonom zagarantovan odmor
nedjelja i nocni rad je predvidjeno da se placa vise zakonom o radu, inace ne bi niko radio nedjeljom
sega je da oni koji rade u trgovini 6 dana i nedjeljom odmaraju, skoro nemaju tehnicke mogucnosti da pored rucka i cega sve sa porodicom odu i u kupovinu nedeljom jer poslije odradjene prve smjene u trgovini radniku je samo da sjedne i da se odmori
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3638 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

kakaljin wrote: 13/01/2025 14:42
Spoiler
Show

Napisao sam da svaki dan provodim sa svojom porodicom, tako da tu spada i nedelja.
Bravo , čestitam i tebi i svim ljudima koji su kod nas u prilici da nedelju provedu slobodno - s porodicom ili bilo kako drugačije od "preslagivanja asortimana" ili "nivelaciji cijena".
dr_Evil

#3639 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

kakaljin wrote: 13/01/2025 14:44
dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:39
Pa svako bira sta ce raditi i gdje ce raditi, a ako radi vikendima onda se bori da mu bude to adekvatno placeno i onda ce zaraditi vise.
I onda je svisac zamotao cokoladu u omot. Svakako drug, evolucijom, ali za nekih 15-20 godina, nas stepen razvoja drustva i kapitalizma ne dozvoljava takve slobodarske mjere. Prvo sapun onda parfem, rekao bi nam fasista iz komsiluka.

Moramo se pomiriti da mi smo pri kraju nagomilavanja kapitala, gdje se kradja legalizuje, gdje se robovlasnistvo potiskuje, ali imamo jos stepenica do tog drustva baziranog na povjerenju o kojem ti pricas.

Nama treba kandzija koja ce kontrolisati feudalce. Bilo kakav izgovor oni ce pronaci rupu. Mjera zabrane nedjeljom je u potpunosti odgovarajuca, i drzati se iste dok ne sazrijemo. A idemo u pravom smjeru, nema vise naci cu radnika ispod svakog kamena, borba.
Hakiz

#3640 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Hakiz wrote: 13/01/2025 14:35
kakaljin wrote: 13/01/2025 14:32

Sve ok,

Samo radnici treba da se izbore zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu da im bude adekvatno placen rad vikendom i praznicima i da biraju hoce li tim danima da rade ili ne. Mozda nekome odgovar drugi dan da je slobodan
To OK, samo sam reagovao jer i ranije, nekoliko puta, je pisano da zakon kaže 2 dana slobodna, a ne kaže, kaže 24 sata neprekidno.

Da se prestane pisati nešta šta nije tačno. Pa na osnovu netačne informacije diskutovati.

To je sve.
To i ja stalno govorim. Rad objekta (kancelarije) i rad radnika nije isto. neka zaposli divoljno rafnika da mu svaki radnik radi 3 dana u sedmici a objekat radi 7, bilo bi svima super.

Ljudi stalno spominju radnike, a zakon o nersdnoj bedjeljj ih nigdje ne spominje. Taj zakon je donesen o okviru zakona o trgovini i spiminje samo rad objekata, trgovina. Ne smije govoriti o radnicina zbog tiga pto nije nadležan, rad radnika reguliše zakon o radu, ne zakičon o trgovini.

Kada se ovo smiri i gazdi zbog bilk čega zatreba da mu radnik radi u nedjelju, nema zakonske prepreke. Recimo, zovnem te da nedjeljom pakuješ robu koju su ljudi kupili internetom. Trgovina jevzatvorena, zakon o nedjelji ispoštovan, a ti radiš. Dam ti slobodan četvrtak prije te nedjelje, pa sam ispoštovao i zakon o radu.

A mogu te zvati na osnovu stava 8 zakona o unutrašnjoj trgovini, vidi boldirano
Član 18

(Radno vrijeme)

(1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje.
(2) Prodajni objekti zatvoreni su nedjeljom.
(3) Prodajni objekti zatvoreni su u dane praznika.
(4) Vlada FBiH može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.
(5) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na:
- cvjećare, - pekare, - suvenirnice, - objekte tradicionalnih i starih obrta.
(6) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline:
- željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, - benzinskih pumpi, - bolnica, - hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, - groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.
(7) Odredbe stava (1) i (3) ovog člana ne primjenjuju se za dragstore i radno vrijeme istih je od 00.00 do 24.00 sata svaki dan.
(8) Odredbe stava (1) do (3) ovog člana ne primjenjuju sena otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama na malo, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima izvan tržnica na malo, prigodnu prodaju organizovanu u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, prodaju putem elektronskih prodavnica, prodaju putem automata, prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.
(9) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se u vrijeme proglašenja elementarne nepogode i vanrednog stanja i u tom slučaju radno vrijeme prodajnih, magacinskih i kancelarijskih objekata određuje Federalna uprava civilne zaštite.
(10) Izuzetno, na prijedlog gradskog/općinskog vijeća Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može donijeti odluku kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji grada/općine mogu biti izuzeti od odredbi st. (1), (2) i (3) ovog člana.
(11) Prijedlog iz stava (10) ovog člana dostavlja se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva trgovine.

Sve ispoštovano, ti nedjelju radiš.
zigson

#3641 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigson »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:38
zigson wrote: 13/01/2025 14:32
dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:31

Ogroman pomak zaista jeste. Ide u pravom smjeru. Okidac za sve pozitivne promijene je bilo masovno iseljavanje, sad je samo potrebno zaustaviti masovan uvoz snage, te sprijeciti spletke feudalaca. Vidim SDP je danas pao na testu
Pa de vrati se kod naske
Visa sila ali ako Tito da promijenit ce i se to, a odgovor jadan i bijedan, bez sustine.
Pa svi tvoji odgovori su jadni i bijedni tako da mi se ne da raspravljati s tobom, pa ovako i odgovaram, kao i uvijek vodu navlacis na svoj mlin bez da sagledas cjelokupnu situaciju i prosipas patetiku o porodicama na okupu nedjeljom, a sto ce biti gore svima pa i tim porodicama to nikome nista. Al najbolje ti iz daljine razumijes desavanja, bolje cak i od nas koji to zivimo svaki dan :thumbup: ajde baj
dr_Evil

#3642 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

zigson wrote: 13/01/2025 14:52
Pa svi tvoji odgovori su jadni i bijedni tako da mi se ne da raspravljati s tobom, pa ovako i odgovaram, kao i uvijek vodu navlacis na svoj mlin bez da sagledas cjelokupnu situaciju i prosipas patetiku o porodicama na okupu nedjeljom, a sto ce biti gore svima pa i tim porodicama to nikome nista. Al najbolje ti iz daljine razumijes desavanja, bolje cak i od nas koji to zivimo svaki dan :thumbup: ajde baj
Nece biti apsolutno nista jer ce se trziste prilagodit kao i svugdje, isti se novac okrene samo u 6 umjesto 7 dana. Uzivaj tigre, iz koje god zemlje da pises. Niko ko radi nedjeljom ne pise na ovu temu jer nemaju kad od posla.
zigson

#3643 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigson »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 14:55
zigson wrote: 13/01/2025 14:52
Nece biti apsolutno nista jer ce se trziste prilagodit kao i svugdje, isti se novac okrene samo u 6 umjesto 7 dana. Uzivaj tigre, iz koje god zemlje da pises. Niko ko radi nedjeljom ne pise na ovu temu jer nemaju kad od posla.
Pisem iz Bosne, Sarajeva gdje i zivim, a radim svaki dan. Ova tvoja zadnja recenica je laz i samo tvoja pretpostavka nista vise. Kao sto rekoh misli da znas bolje od nas koji zivimo i radimo ovdje.
Takodjer nije tacno da se moze isti novac okrenuti u 6 umjesto 7 dana, laicki gledano samo kapacitetima tih objekata gdje se taj novac okrece, i onda dalje ekonomskim analizama. Ali nebitno kazem ne da mi se s tobom
Ozimician

#3644 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Ma ovi veliki igraci nece nista izgubiti i veliki lanci supermarketa, jer posluju u oba entiteta.

Nagrabusit ce ovi malo porodicni granapi, posebno po mahalama i selima, butici, ugostitelji u shopping centrima i shopping zonama.

Svi ovi i slicni zakoni se i pisu da zastite krupni kapital. Da je zakon izuzeo male samostalne trgovine, do 5 radnika, mogao bih povjerovati da je dobronamjerno donesen.
Last edited by Ozimician on 13/01/2025 15:04, edited 1 time in total.
dr_Evil

#3645 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

zigson wrote: 13/01/2025 14:58
Pisem iz Bosne, Sarajeva gdje i zivim, a radim svaki dan. Ova tvoja zadnja recenica je laz i samo tvoja pretpostavka nista vise. Kao sto rekoh misli da znas bolje od nas koji zivimo i radimo ovdje.
Takodjer nije tacno da se moze isti novac okrenuti u 6 umjesto 7 dana, laicki gledano samo kapacitetima tih objekata gdje se taj novac okrece, i onda dalje ekonomskim analizama. Ali nebitno kazem ne da mi se s tobom
Koliko mi znamo mozes pisati i iz Australije, internet je globalno selo, a vpn na svakom koraku - iskreno me i ne zanima ni iz dzepa ni u dzep odakle pises, kakve fajde. NIsam bas tako davno otisao, a svakako sam godinama radio, pod raznim uslovima, u svom slucaju sam siguran da je tako, a za tebe mogu samo nagadjati da je tako ;).

Naravno da se isti novac moze okrenuti i okrenuti ce se, jer su jednake potrebe za jesti, piti i obuci se, bez obzira da li prodavnica radi 6 ili 7 dana. I sve su otvorene do 9-10 sati pa mozes se namiriti i u subotu navecer, kao i u 8 ujutru. Mnoge vece ekonomije se ne bi odrekle tog profita sedmog dana da je istina sta govoris. Rijetki su dani kad su kapaciteti objekata iskoristeni, budimo realni, kad si usao u neki trzni a da nisi mogao proci osim ako je dan pred praznik.

Takvu logiku mozemo prevesti samo na preduzeca masovne prozivodnje, a koja mi svakako imamo na prste jedne ruke zahvaljujuci privatizaciji.
dr_Evil

#3646 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 13/01/2025 15:01 Ma ovi veliki igraci nece nista izgubiti i veliki lanci supermarketa, jer posluju u oba entiteta.

Nagrabusit ce ovi malo porodicni granapi, posebno po mahalama i selima, butici, ugostitelji u shopping centrima i shopping zonama.

Svi ovi i slicni zakoni se i pisu da zastite krupni kapital. Da je zakon izuzeo male samostalne trgovine, do 5 radnika, mogao bih povjerovati da je dobronamjerno donesen.
Bravo :) to je istina. U Skanda do 100 kvadrata moze raditi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3647 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

poslodavci se slomiše zadnjih 10 dana da dokažu da im je svaka marka viška "teret" i da se gase, a ovdje ljudi pišu o borbi za više plaćenu nedjelju i noćne

Narnia, dijetam i dedemi.
Hakiz

#3648 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 13/01/2025 15:01 Ma ovi veliki igraci nece nista izgubiti i veliki lanci supermarketa, jer posluju u oba entiteta.

Upravo to.
Hakiz

#3649 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 13/01/2025 15:04
zigson wrote: 13/01/2025 14:58
Koliko mi znamo mozes pisati i iz Australije, internet je globalno selo, a vpn na svakom koraku - iskreno me i ne zanima ni iz dzepa ni u dzep odakle pises, kakve fajde. NIsam bas tako davno otisao, a svakako sam godinama radio, pod raznim uslovima, u svom slucaju sam siguran da je tako, a za tebe mogu samo nagadjati da je tako ;).

Naravno da se isti novac moze okrenuti i okrenuti ce se, jer su jednake potrebe za jesti, piti i obuci se, bez obzira da li prodavnica radi 6 ili 7 dana. I sve su otvorene do 9-10 sati pa mozes se namiriti i u subotu navecer, kao i u 8 ujutru. Mnoge vece ekonomije se ne bi odrekle tog profita sedmog dana da je istina sta govoris. Rijetki su dani kad su kapaciteti objekata iskoristeni, budimo realni, kad si usao u neki trzni a da nisi mogao proci osim ako je dan pred praznik.

Takvu logiku mozemo prevesti samo na preduzeca masovne prozivodnje, a koja mi svakako imamo na prste jedne ruke zahvaljujuci privatizaciji.
Ne baš. Nije mi se jednom desilo da nisam planirao nešta kupiti, nedjelja je, padne mi na pamet da kupim. Ne treba mi, samo mi došlo. Ili nedjeljom šetam i impulsivno uđem u prodavnicu i kupim nešta.
dr_Evil

#3650 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 13/01/2025 15:13
Ne baš. Nije mi se jednom desilo da nisam planirao nešta kupiti, nedjelja je, padne mi na pamet da kupim. Ne treba mi, samo mi došlo. Ili nedjeljom šetam i impulsivno uđem u prodavnicu i kupim nešta.
Najgore za budzet je svaku vecer ici u prodavnicu, a najbolje ici u sedmicni fasunak. Ja idem svaku vecer, i kupim tako gluposti kao sto kazes. Ali istovremeno, realno, ako mi je nesto zapelo za oko jednom, i drugi ce put, nece se para zadrzat u dzepu, nikom nije :)
Locked