Demografija
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4101 Re: Demografija
Gdje god su Indijci (obrazovana viša kasta) direktori i menadžeri prema bijelcima, crncima i azijatima se ponašaju kao da su uzvišena rasa.
Uglavnom su veliki rasisiti i šovinisti, a usađeni mentalitet im je inače podanički.
Uglavnom su veliki rasisiti i šovinisti, a usađeni mentalitet im je inače podanički.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4102 Re: Demografija
ja sam jednostavan i priprost čovjek
promatram svijet kako se odnosi prema kršćanima
i na taj način donosim zaključke
oni su sad počeli mržnju intenzivnije iskazivati prema muslimanima
ali isto misle i prema kršćanima kojih je tamo 27 milijuna
promatram svijet kako se odnosi prema kršćanima
i na taj način donosim zaključke
oni su sad počeli mržnju intenzivnije iskazivati prema muslimanima
ali isto misle i prema kršćanima kojih je tamo 27 milijuna
- Domaci izdajnik
#4103 Re: Demografija
Da se tako ponašaju u svojoj avliji pa i nekako, nego takav stav imaju i na zapadu. Prije neku godinu sam imao konflikt sa dvojicom iz Indije u DE, sekunda je falila da im pokažem kako mi u Bosni nemamo predrasude kada su šupci u pitanju 
-
zposao
#4104 Re: Demografija
Domaci izdajnik wrote: ↑03/01/2025 13:41 Da se tako ponašaju u svojoj avliji pa i nekako, nego takav stav imaju i na zapadu. Prije neku godinu sam imao konflikt sa dvojicom iz Indije u DE, sekunda je falila da im pokažem kako mi u Bosni nemamo predrasude kada su šupci u pitanju![]()
- Domaci izdajnik
#4105 Re: Demografija
Pa mi smo multikulti narod jelde
Kada su šupci u pitanju jednako ih napleskamo bez obzira na vjeru, naciju i boju kože 
- dječak sa šibicama
#4106 Re: Demografija
Da, Kenija recimo, nisam ni znao da imaju onoliko indijskih bogatasa u Najrobiju, i sami crnci kazu da se prema njima indijci odnose kao prema zivotinjama.Domaci izdajnik wrote: ↑03/01/2025 13:26 Gdje god su Indijci (obrazovana viša kasta) direktori i menadžeri prema bijelcima, crncima i azijatima se ponašaju kao da su uzvišena rasa.
Svi bi rado radili za bijelce, uglavnom Englezi, oni ih bar tretiraju kao sluge odnosno ljude.
Svijet je pun uzasnih stvari na koje mnogi ili zatvaraju oci, ili i ne znaju na kakvoj planeti zive.
- stubrijez
#4107 Re: Demografija
Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4108 Re: Demografija
stubrijez wrote: ↑03/01/2025 18:51 Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.
- Rockefeller
#4109 Re: Demografija
dobar post azre mi
- Ozimician
#4110 Re: Demografija
Njemacki mediji zadnjih mjeseci afirmativno pisu o Indijcima kao migrantima, tj. "vrijedni studenti koji su mirni, studiraju i rade istovremeno..."stubrijez wrote: ↑03/01/2025 18:51 Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.
Ali eto valjda su sad oni dosli na red, pisali su i o Sirijcima tako nekad, pa Ukrajina frisko... sad evo i ovi...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4111 Re: Demografija
Ziva istina moj bata. Bila jedna kod mene na poslu, ona samo stp ugrije u kuhinji onaj svoj rucak, citav sprat mozes komotno evakuirat jbt...a da ne pricam kakav je baksuzluk kad jedes nestp u kuhinji i ona nabasa i pridruzi ti se pa nit pobjec nit ostat_BataZiv_0809 wrote: ↑03/01/2025 21:19stubrijez wrote: ↑03/01/2025 18:51 Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.![]()
sreca pa je ubrzo otisla na trudnicko
- stubrijez
#4112 Re: Demografija
Ovo ti je potpuno pausalno.So What! wrote: ↑09/12/2024 14:29 Što se tiče rasprave o razlikama u bogatstvu između etničkih grupa naše zemlje, tu su razlike itekako primjetne i apsolutna je istina mišljenje ko je vlada, da su Hrvati najbogatiji, Bošnjaci negdje između, a Srbi ubjedljivo najsiromašniji.
Iako ja ne smatram da su Hrvati najbogatiji zato što ih Hrvatska gura, već postoji niz faktora koji ih čine takvim i to na prostoru cijele BiH.
Hrvati eventualno nisu nešto pretjerano bogati u Posavini, Tuzlanskoj regiji te ona regija Kraljeve Sutjeske i Vareša, u svim ostalim regijama su doktori organizovanosti, pogotovo u privrednom smislu.
Dakle, jedan od razloga dobre organizovanosti leži u katoličkom odgoju, od kojeg u Evropi je samo superiorniji protestantski odgoj. Jednostavno, sama katolička religija je organizovana i struktuirana i posjeduje nekakvu univerzalnu doktrinu koju slijede u bosanski Hrvati.
Drugi razlog, krajevi koji su generisali veliki broj ustaša su kažnjavani u SFRJ, tako što su ih zaobilazili puteve, željeznica, značajnija industrija i generalno ti krajevi su najčešće bili ostavljeni sami sebi. To je iznjedrilo duh cijelih generacija koje su se borile same za sebe, bez ikakve pomoći i onslanjanja na državu, takav način razmišljanja im je odlično došao prelaskom sa socijalizma na kapitalizam, jer u principu nastavljaš ono što si i do sada radio i ne očekuješ da ti iko išta da. Zapadna Hercegovina je pokazni primjer za ovaj slučaj.
Treći razlog je ono na šta se svi pozivaju, podrška iz Hrvatske, manji obim ratnih zbivanja itd ... Igra ulogu, ali nije presudno.
Ako krenemo sa sjevera, Hrvati iz Posavine (Domaljevca) su vlasnici lanca Yimor-Mega Diskont koji se širi cijelom državom. Zatim južnije, Hrvati iz Usore drže nekoliko ozbiljnih privrednih giganata na svojoj maloj teritoriji, između ostalog Ćosićpromex, Preis, Imaco, Ivex, plus od svoje male općine su napravili privrednu meku tako što su zahvaljujući pogodnostima, privukli privrednike iz Tešnja da se presele u njihove industrijske zone.
Zatim južnije, ako idemo, imamo Žepče, tu je čuveni Zovko, bivši naftni gigant, zatim Armani Trade, Sliško, Marić, Profil Isolation itd ...
Pa onda u Srednjoj Bosni, gotovo svaka opština gdje ima Hrvata ima i nekog jakog hrvatskog privrednika, Vitez, Nova Bila, Novi Travnik, Kreševo, Kiseljak, Jajce, Busovača, Gornji Vakuf, Prozor, znači zaista svagdje bi se mogao pronaći neki ozbiljan privrednik.
O Hercegovini i Zapadnoj Hercegovini da ne govorim. Postoje vrlo ozbiljni ljudi s novcem Hrvatske nacionalnosti i u Sarajevu, samo nisu pretjerano glasni.
Osim toga, sama činjenica kako se brzo organizuju u tim mjestima koje su označili kao svoja kroz povratak.
U Usori su davno uspjeli izgraditi matičnu osnovnu i srednju školu, za koju nemaju dovoljno učenika, ali su uspjeli nagovoriti i Bošnjake da idu tamo. U Žepču su pored državnih škola koje potpuno kontrolišu, su lansirali i KŠC, a KŠC-ove imaju u svim većim gradovima u BiH, uključujući Banja Luku, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Konjic, Sarajevo i Travnik i to su gradovi gdje Hrvata jedva ima, jedino u Žepču se još laktaju.
U gradovima gdje su većina, apsolutna dominacija, križevi i šahovnice gdje god je moguće, obilježavanje teritorija nazivima ulica i javnih ustanova uz činjenicu da je koncept Dvije škole pod jednim krovom, njihov produkt, samo se pripisivao svim narodima zbog mira, a ustvari Hrvati su ti koji su vrlo pametno igrali tu.
Dovoljna je činjenica da su uspjeli izgraditi u potpunosti novu bolnicu u Novoj Biloj, praktično osnovati paralelne sportske kolektive u svakom mjestu gdje ih ima 30% i dati im predznak hrvatski. Zatim sa tako malim udjelom u stanovništvu, biti poprilično dominantan u mnogo sportskih segementa gdje opet demonstriraju snažnu organizovanost i disciplinu, gdje sarajevski klubovi godinama ne mogu srušiti dominaciju Zrinjskog, dok Velež u tom Mostaru izgleda smiješno.
Kada bi me zaista hrvati uvjerili da vole ovu zemlju i žele joj dobro, ja bi im prepustio da upravljaju privrednim i ekonomskim sektorom na jedan duži period, siguran sam.
- stubrijez
#4113 Re: Demografija
To sam isto ja napisao samo detaljno i iz prve ruke...Ozimician wrote: ↑04/01/2025 00:32Njemacki mediji zadnjih mjeseci afirmativno pisu o Indijcima kao migrantima, tj. "vrijedni studenti koji su mirni, studiraju i rade istovremeno..."stubrijez wrote: ↑03/01/2025 18:51 Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.
Ali eto valjda su sad oni dosli na red, pisali su i o Sirijcima tako nekad, pa Ukrajina frisko... sad evo i ovi...
- Truba
#4114 Re: Demografija
Ima zezancija na fejs pinuj tocku na indiji i uvecaj na googlemaps
Usudi se ne pogodit deponiju
Uz kineze najveci zagadjivaci plastikom
Usudi se ne pogodit deponiju
Uz kineze najveci zagadjivaci plastikom
-
Sociolog
#4115 Re: Demografija
Pozdravstubrijez wrote: ↑03/01/2025 18:51 Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.
Puna, prepuna ih je Slovacka, NIKAD se ne zale, sutljivi, ne prave probleme, i obaraju cijene sata
- dječak sa šibicama
#4116 Re: Demografija
Hrvati su famoznu organizovanost uglavnom donijeli sa zapada, Hercegovina, Srednja Bosna i Posavina, tamo je svaka druga treca kuca imala nekoga u Njemackoj, Svedskoj, Svicarskoj, nakon rata mnogi se vratili sa kapitalom i poceli sa tim sitnim biznisom, kafic, kafana, neki obrt, mesnica, oni su prvi poceli sa tim trendom gradnje poslovnih objekata uz glavnu cestu, napadno, grandiozno. FIS pa cijela ta lasvanska dolina, onda stranka malo pogura a kapital dodje iz HR. Hercegovci su uvijek bili sposobni, oni imaju tradiciju jos od kraljevine da nesto svercaju muljaju, skripari takozvani. Nevolja ih tako naucila. Imaju kapital, tradicionalni su pa se porodice drze zajedno, pomazu jedan drugog kao albanci koji su po meni sampioni kolektivizma.
Zasto su Srbi zapadne Bosne bolje razvijeni od istocne Bosne, jer su i oni imali slicne trendove, dosta ih je po Sloveniji, Austriji, Svicarskoj, malo manje obimom iseljavanja nego Hrvati. I Cazinska krajina, sav sistem organizovanosti su donijeli iz Slovenije i sa zapada.
U BiH je inace trend da veliki gradovi kopne stagniraju jer smo unistili industriju, a manje sredine sklone trgovini i varanju profitiraju, Siroki, Tesanj, Gracanica, Visoko, Posusje i tako dalje.
Zasto su Srbi zapadne Bosne bolje razvijeni od istocne Bosne, jer su i oni imali slicne trendove, dosta ih je po Sloveniji, Austriji, Svicarskoj, malo manje obimom iseljavanja nego Hrvati. I Cazinska krajina, sav sistem organizovanosti su donijeli iz Slovenije i sa zapada.
U BiH je inace trend da veliki gradovi kopne stagniraju jer smo unistili industriju, a manje sredine sklone trgovini i varanju profitiraju, Siroki, Tesanj, Gracanica, Visoko, Posusje i tako dalje.
- stubrijez
#4117 Re: Demografija
Skonto sam ja sve njihove puteve, sve sam napisao ukratko... najopasniji bas zato sto su neprimjetni u smislu arogancije i nametanja. Oni ce dotuc Njemacku (govorim sta vidim svojim ocima a i drugdje je vjerovatno slicno) i nek ce, nije malo milijarda i po pa ima da progutaju sve. Njima je dolazak u EU kao dobitak par miliona na bingu. Sto se tice satnice, radili bi oni i za 6-7 EUR to garantujem. Mi smo za njih (zemsovi - Balkan) ne Amerika vec Utopia. Vecina ih kod kuce nije znala za ves masinu ni WC a auto pa to je ko da sad zemo odleti na mjesec i vrati se. Escajg ne koriste i ne znaju drzat, sve to uce kada dodju ovdje polako. Premija! On kad vidi biciklo i 1500 Eura na banci suza mu krene... Samo mogu bit sto godina ne zna se obuc i osisat ko covjek, hodaju u cipelama po dvatri broja vece brade kose ko Sandokan, one im zene bezveze. Handaramandara svaki jezik koji govore isto zvuci. Boje se lopte...Sociolog wrote: ↑04/01/2025 11:31Pozdravstubrijez wrote: ↑03/01/2025 18:51 Indijci su mi bas bezveze, bio sam kroz posao u nekoliko navrata pa i sada s njima u kontaktu. Treba im u startu dati do znanja sta su i odakle dolaze i nema problema. Ja mislim da ce indijci zabiti zadnje cavle u sanduk Europe. Nenormalan priliv... skonto sam im fazon, upolove neki kurcev fakultet u Indiji i onda se prepisu na najjeftiniji fakultet u najjeftinijoj drzavi u EU (recimo Rumunija, Bugarska, Slovacka lupam). Onda master u Njemackoj, rade neki minijob ustvari ne rade nista nako rekreativno njima ne traba puno, najveca stavka stan nisu potrosacki orijentirani kao mi zapadnjaci. Za to vrijeme se uvezu sa ostalim brudama i u roku tri godine od dolaska vec ovde ima zenu i dvoje, troje djece dovede i mater i oca, ostala familija na putu. Oni gdje ti dodju u zgradu bolje ti je spremaj stvari, od curryja smrdis ko da si s njima u stanu. Mirni su nisu glupi kao arapi, ne padaju u oci a iz dana u dan ih je sve vise... To kako je UK izasla iz EU ja mislim posebno se svaljuju u Njemacku.
Puna, prepuna ih je Slovacka, NIKAD se ne zale, sutljivi, ne prave probleme, i obaraju cijene sata
Malo sam se ispuco, halalite... nego drago mi zbog svaba, zelim im svakom po jednog makar crnca u kuci, takvi su crvi postali.
PS. N kontam one sto dolaze sad zadnjih godina u BiH, ja mislim da su dobili pogresan intel pa kontaju da smo EU. ooops! Zato brzo dignu sidro, sreca pa ih nema dole zasad toliko.
- stubrijez
#4118 Re: Demografija
Nego gledam nesto... uzgred. Nema forumasa vikendom, sve sa radnog mjesta napadate znaci? O trosku firme ili drzave, eeeeeee sve ne valja u Bosni?
- Truba
#4119 Re: Demografija
Facebook nas cuje
Iskoci mi naslov s portala
Indijac umro kad su ga izbacili iz hitne jer je pokusao sprijeciti da mu vozac zlostavlja suprugu
4.9.2024
Iskoci mi naslov s portala
Indijac umro kad su ga izbacili iz hitne jer je pokusao sprijeciti da mu vozac zlostavlja suprugu
4.9.2024
- banjaluka078
- Moderator
#4120 Re: Demografija
U Banjaluci je sve više Indijaca na medicinskom fakultetu, studiraju na engleskom.
Nekoliko ih se hranilo u fast foodu/pekari kod mone prijateljice, jer su tražili hranu bez svinjetine, ona ih je puno hvalila kao pristojne i fine, ovo što neko gore piše, nenametljive.
Ja ih samo vidim u prolazu i stalno kontam da mora da im je hladno, jer su svi u jaknama koje su više vjetrovke nego zimske jakne.
Nekoliko ih se hranilo u fast foodu/pekari kod mone prijateljice, jer su tražili hranu bez svinjetine, ona ih je puno hvalila kao pristojne i fine, ovo što neko gore piše, nenametljive.
Ja ih samo vidim u prolazu i stalno kontam da mora da im je hladno, jer su svi u jaknama koje su više vjetrovke nego zimske jakne.
- Ozimician
- stubrijez
- stubrijez
#4123 Re: Demografija
Vidim zemo, ma znao sam ja to oduvijek neg ovo je bas upadljivo pa da apostrofiram... a ti cekaj da udjes u svabiju
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#4124 Re: Demografija
Postoje li neki statistički podatci za prosječni životni živjek po kantonima u FBiH/regijama u RS-u?
Ja sam mogao samo nešto naći na nivou entiteta, i posebno KS, ali oni imaju svakako svoj statistički zavod čini mi se.
Interesuje me taj podatak, i kako se npr. životni vijek razlikuje po kantonima koji imaju koliko-toliko dobar pristup brzoj zdravstvenoj zaštiti (KS, TK) u hitnim slučajevima, od onih regija gdje to nije baš tako (SBK ili udaljenija područja istočne Hercegovine).
Primjera radi, u slučaju akutnog infarkta, potrebno je što brže pružanje pomoći i da se uradi PCI (u biti, stentanje, da malo objasnim laički). Međutim, tu vjerujem da u raznim dijelovima dolazi do problema: U SBK jedino bolnice u Travniku i Novoj Bili vrše tu invervenciju. No, naročito iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Jajca ti treba podosta do tih mjesta.
Slična stvar i u I. Hercegovini. Znam da postoji bolnica u Trebinju, ali ne znam da li rade to. Ali opet, svakom slučaju, nekome kod Gacka treba dosta do Foče ili TB.
Ja sam mogao samo nešto naći na nivou entiteta, i posebno KS, ali oni imaju svakako svoj statistički zavod čini mi se.
Interesuje me taj podatak, i kako se npr. životni vijek razlikuje po kantonima koji imaju koliko-toliko dobar pristup brzoj zdravstvenoj zaštiti (KS, TK) u hitnim slučajevima, od onih regija gdje to nije baš tako (SBK ili udaljenija područja istočne Hercegovine).
Primjera radi, u slučaju akutnog infarkta, potrebno je što brže pružanje pomoći i da se uradi PCI (u biti, stentanje, da malo objasnim laički). Međutim, tu vjerujem da u raznim dijelovima dolazi do problema: U SBK jedino bolnice u Travniku i Novoj Bili vrše tu invervenciju. No, naročito iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Jajca ti treba podosta do tih mjesta.
Slična stvar i u I. Hercegovini. Znam da postoji bolnica u Trebinju, ali ne znam da li rade to. Ali opet, svakom slučaju, nekome kod Gacka treba dosta do Foče ili TB.
- k3ngur
#4125 Re: Demografija
Za Indijce ovdje u Melburnu mogu reci zadnjih 10 godina navala sa svih strana, u mojoj mahali bila jedna kuca, pa onda druga pa treca, sad pola mahale Indijci, naselje isto, a tako je i u drugim naseljima. Od 2011, gledao sam demografiju stanovnistva za moje naselje i susjedna 5 naselja imigranata iz Indije, 2011 10.000 a 2021 50.700, rast od 5 posto na 17 posto stv. Na pocetku bili kamiondzije, radili u skladistima, prodavnicama, zadnjih 4 ili 5 godina preuzeli skoro sve benzinske pumpe, agenti za prodaju imovine, u skoli gdje radim 1/4 nastavnika iz Indije, cerka dodje kuci zahebava na indijskom, ali nedao Bog da ti budu glavni, arogantni i lijeni, sve zna a nezna kako koristiti microsoft office file.