Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4076 Re: Demografija

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 17/11/2024 14:25
sehohari wrote: 17/11/2024 13:36
_BataZiv_0809 wrote: 17/11/2024 13:35 Ukrajinci u Poljskoj=Sandzaklije u BiH
Sandžaklije su isti narod, Ukrajinci nisu, teoretski je to čak i bolje.

Ali Sandžaklija, iako se mnogim Saralijama čini tako, nema 40 miliona.
I nisu bas, to je politicki nametnuto od jedne opcije(sda), nije zazivjelo ni medju bosancima ni medju sandzaklijama… cak i ako zive u SA izbjegavaju mjesane brakove s bosancima itd, ima integrisanih logicno ali zna se da nije u pitanju isti narod.Imaju svoje obicaje i ponosni su
Zavisi
Mislim, ja znam i Hercegovce/ke koji ne žele da se žene/udaju za Bosančine. To je više odlika konzervativizma nego nečeg drugog.

Ali, dovoljno sam Sandžaklija sam sreo da mogu reći da se ipak svi smatramo istim narodom.

Sarajlijce su poznate po tome da mrze Sandžaklije, i ja bih bio oprezan tu, iako znam dosta parova.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4077 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Ali ti opet kucu kupio kod Sarajlijica, a nisi u Novom Pazaru
PreWiBa

#4078 Re: Demografija

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 17/11/2024 14:34 Ali ti opet kucu kupio kod Sarajlijica, a nisi u Novom Pazaru
Sarajlijca je stanje uma, termin nije vezano za stanovnike tog grada kao takve. Najveće Sarajlijce su ljudi koji su šljegli u njega prije generaciju-dvije.
Znaš na šta mislim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4079 Re: Demografija

Post by Truba »

50% hrvata iz irske se vraća kućama
razloga je tri

problemi s kućama...izgradnja se blokira prema nekom zakonu broj stanova ne raste s brojem doseljenika
ksenofobični bijeli i krscanski desničari mrze doseljavanje krscanskih i bijelih doseljenika :D
ubojstvo mladog hrvata na ulicama u nekoj tuči

eh sad ne vjerujem da svi idu kućama ali da će se neki vratiti kući to stoji
Dr Arsla

#4080 Re: Demografija

Post by Dr Arsla »

A i jesu bili poletili svi u Irsku :D
toska

#4081 Re: Demografija

Post by toska »

addem wrote: 14/10/2024 19:30
sehohari wrote: 13/10/2024 21:56

Ekonomija se nužno ne transferiše u demografiju, to su najčešće odvojene stvari.
Apsolutno si u pravu. Možda se transferiše ali u negativnom smislu nikako pozitivnom. Što je ekonomska situacija bolja demografska je lošija.
Zašto se čovjek ponaša suprotno evoluciji i drugim živim bićima?
Što bolji uslovi života to se manje razmnožava, @Sanjarko
Sanjarko

#4082 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

toska wrote: 08/12/2024 12:52
Ekonomija se nužno ne transferiše u demografiju, to su najčešće odvojene stvari.
Apsolutno si u pravu. Možda se transferiše ali u negativnom smislu nikako pozitivnom. Što je ekonomska situacija bolja demografska je lošija.
Zavisi. Amerika nikad bolje ekonomski ne stoji, i stojat ce sve bolje, a rasti ce joj i raste joj populacija, solidan TFR imaju oko 2 skoro, a ostalo imigracijom nadoknade, sto legalnom, sto ilegalnom.

Inace te Anglo da se tako izrazim drzave, ostale lose stoje i padat ce svima populacija, nekome prije, nekome kasnije.

Evo ja loseg ekonomskog stanja sam ali pravo, ali je se sada malo popravilo i da mogu udomio bi neku udovicu iz neke zabiti Africke gdje se ratuje samu ili s djecom, da imam danas sutra s kim progovorit, kafu popit i sl, nemora nista bit izmedzu nas, znaci dogovoreni brak ili nesto sl, ali i dalje nismo sve rijesili.

Jos imamo dugova za rezije i to prilicno oko 6 000 KM, a i ostalo nam nije bas sjajno.

Mehanizacija igra ulogu u ovome svemu. Vise mehanizacije, manje poslova, manje poslova, manje potomaka itd.

Vjeruj Toska vise me ni ne zanima toliko. Jer nakon 2100 godine ide citava populacija prema dole, padati ce. Musk je upravu sta se tice toga. A najgore gura se da se sve vise ima i sl, ono vece nekretnine, veci televizori i namjestaj i sl.

A da ne traje bas predugo radi kapitalizma i zakona njegovog, a to je potrosnja, potrosnja i potrosnja.

Ne znam vise, i ne pratim toliko ovo, odustao sam Toska kako vidis i od teme prilicno.

Edit: PS mozda samozivost/hedonizam, sta znam.
saimidin

#4083 Re: Demografija

Post by saimidin »

toska wrote: 08/12/2024 12:52

Društvo ima nepisana pravila koja se vremenom mijenjaju, i sada je pravilo da žene žele više vremena za druge stvari, manje za djecu

Meni se svakako čini da nas ima previše, i broj još uvijek raste, ono ne svugdje, ali mislim da će se vremenom uspostaviti neki balans, ali nije nemoguće da ne odemo u samoistrebljenje

fortaleza

#4084 Re: Demografija

Post by fortaleza »

Na djelu je depopulacija bez obzira što stanovništvo trenutno raste, TFR je u padu u cijelom svijetu, nema države ili područja koje nije zahvaćeno.

Trenutni rast je samo posljedica veće fertilne populacije koja se smanjuje, a u razvijenijim zemljama je zamaskirana doseljavanjem.

Recimo Iran, prosječna dob je 33 godine pa stanovnistvo trenutno raste, ali se prosjek lagano povećava. Ući ćemo u minus i prije nego što mislimo već za par desetljeća, a ne 2100. godine ili tako nešto.

U Iranu je TFR svega 1.7, a stanovništvo raste oko 1% godišnje.
Sanjarko

#4085 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

fortaleza wrote: 08/12/2024 13:55 Na djelu je depopulacija bez obzira što stanovništvo trenutno raste, TFR je u padu u cijelom svijetu, nema države ili područja koje nije zahvaćeno.

Trenutni rast je samo posljedica veće fertilne populacije koja se smanjuje, a u razvijenijim zemljama je zamaskirana doseljavanjem.

Recimo Iran, prosječna dob je 33 godine pa stanovnistvo trenutno raste, ali se prosjek lagano povećava. Ući ćemo u minus i prije nego što mislimo već za par desetljeća, a ne 2100. godine ili tako nešto.

U Iranu je TFR svega 1.7, a stanovništvo raste oko 1% godišnje.
Pa dobro od ne znam koje godine je to UN bilo predvidzanje od 2100 godine da ce opadati populacija citavom svijetu, sto sta je se od tada promjenilo, a ja ne pratim vise ovo toliko.
toska

#4086 Re: Demografija

Post by toska »

Tnx svima, pročitao sam na wiki i ovaj eksperiment sa miševima kao i link o depopulaciji ali nisam ništa pametniji.

Jedna od teza koja se vrti je da smo došli do prenaseljenosti planete i aludira se da je smanjenje populacije prirodni refleks, to bi onda bilo u skladu sa evolucijom.
Problem je što taj argument ne djeluje baš razumno mada ga nema načina sporiti jer ne znamo sve prirodne zakone i šta ona misli.

Drugi argumenti su psihološke i socijalne naravi, ali tanko je to jer se ljudsko društvo u svemu ostalom ponaša više-manje kao i životinjski svijet, zašto bi samo reprodukcija bila izuzetak? Ratujemo kao davna plemena za komad zemlje i resurse, zapišavamo teritorije ali ih nazivamo granicama, svugdje se formira hijerarhija kao u nekom čoporu itd.

Treći argument o masovnom zapošljavanju žena djeluje najjači, ali onda ne možemo više govoriti o blagostanju društva već nuždi u opstanku jer oboje moraju raditi. To su i vlade prihvatile kao uzrok ali svi poticaji kojima bi se trend preokrenuo su upitne koristi.

a kad se zakotrlja:
When a sub-replacement fertility rate remains constant, population decline accelerates over the long term.
fortaleza

#4087 Re: Demografija

Post by fortaleza »

Jugoslavenski analitičari su predvidjeli da će do 2000tih Jugoslavija imati i blizu 30 milijuna stanovnika, jer su uzeli u obzir samo tadašnji trenutni trend 50tih.

I da raspada i rata nije bilo Juga 2000. godine bi gubila stanovništvo.

Pa samo korona od prije 4 godine je usporila rast stanovništva, i podigla smrtnost, zbog ovog ili onog razloga.
So What!

#4088 Re: Demografija

Post by So What! »

Što se tiče rasprave o razlikama u bogatstvu između etničkih grupa naše zemlje, tu su razlike itekako primjetne i apsolutna je istina mišljenje ko je vlada, da su Hrvati najbogatiji, Bošnjaci negdje između, a Srbi ubjedljivo najsiromašniji.

Iako ja ne smatram da su Hrvati najbogatiji zato što ih Hrvatska gura, već postoji niz faktora koji ih čine takvim i to na prostoru cijele BiH.

Hrvati eventualno nisu nešto pretjerano bogati u Posavini, Tuzlanskoj regiji te ona regija Kraljeve Sutjeske i Vareša, u svim ostalim regijama su doktori organizovanosti, pogotovo u privrednom smislu.

Dakle, jedan od razloga dobre organizovanosti leži u katoličkom odgoju, od kojeg u Evropi je samo superiorniji protestantski odgoj. Jednostavno, sama katolička religija je organizovana i struktuirana i posjeduje nekakvu univerzalnu doktrinu koju slijede u bosanski Hrvati.

Drugi razlog, krajevi koji su generisali veliki broj ustaša su kažnjavani u SFRJ, tako što su ih zaobilazili puteve, željeznica, značajnija industrija i generalno ti krajevi su najčešće bili ostavljeni sami sebi. To je iznjedrilo duh cijelih generacija koje su se borile same za sebe, bez ikakve pomoći i onslanjanja na državu, takav način razmišljanja im je odlično došao prelaskom sa socijalizma na kapitalizam, jer u principu nastavljaš ono što si i do sada radio i ne očekuješ da ti iko išta da. Zapadna Hercegovina je pokazni primjer za ovaj slučaj.

Treći razlog je ono na šta se svi pozivaju, podrška iz Hrvatske, manji obim ratnih zbivanja itd ... Igra ulogu, ali nije presudno.

Ako krenemo sa sjevera, Hrvati iz Posavine (Domaljevca) su vlasnici lanca Yimor-Mega Diskont koji se širi cijelom državom. Zatim južnije, Hrvati iz Usore drže nekoliko ozbiljnih privrednih giganata na svojoj maloj teritoriji, između ostalog Ćosićpromex, Preis, Imaco, Ivex, plus od svoje male općine su napravili privrednu meku tako što su zahvaljujući pogodnostima, privukli privrednike iz Tešnja da se presele u njihove industrijske zone.

Zatim južnije, ako idemo, imamo Žepče, tu je čuveni Zovko, bivši naftni gigant, zatim Armani Trade, Sliško, Marić, Profil Isolation itd ...

Pa onda u Srednjoj Bosni, gotovo svaka opština gdje ima Hrvata ima i nekog jakog hrvatskog privrednika, Vitez, Nova Bila, Novi Travnik, Kreševo, Kiseljak, Jajce, Busovača, Gornji Vakuf, Prozor, znači zaista svagdje bi se mogao pronaći neki ozbiljan privrednik.

O Hercegovini i Zapadnoj Hercegovini da ne govorim. Postoje vrlo ozbiljni ljudi s novcem Hrvatske nacionalnosti i u Sarajevu, samo nisu pretjerano glasni.

Osim toga, sama činjenica kako se brzo organizuju u tim mjestima koje su označili kao svoja kroz povratak.

U Usori su davno uspjeli izgraditi matičnu osnovnu i srednju školu, za koju nemaju dovoljno učenika, ali su uspjeli nagovoriti i Bošnjake da idu tamo. U Žepču su pored državnih škola koje potpuno kontrolišu, su lansirali i KŠC, a KŠC-ove imaju u svim većim gradovima u BiH, uključujući Banja Luku, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Konjic, Sarajevo i Travnik i to su gradovi gdje Hrvata jedva ima, jedino u Žepču se još laktaju.

U gradovima gdje su većina, apsolutna dominacija, križevi i šahovnice gdje god je moguće, obilježavanje teritorija nazivima ulica i javnih ustanova uz činjenicu da je koncept Dvije škole pod jednim krovom, njihov produkt, samo se pripisivao svim narodima zbog mira, a ustvari Hrvati su ti koji su vrlo pametno igrali tu.

Dovoljna je činjenica da su uspjeli izgraditi u potpunosti novu bolnicu u Novoj Biloj, praktično osnovati paralelne sportske kolektive u svakom mjestu gdje ih ima 30% i dati im predznak hrvatski. Zatim sa tako malim udjelom u stanovništvu, biti poprilično dominantan u mnogo sportskih segementa gdje opet demonstriraju snažnu organizovanost i disciplinu, gdje sarajevski klubovi godinama ne mogu srušiti dominaciju Zrinjskog, dok Velež u tom Mostaru izgleda smiješno.

Kada bi me zaista hrvati uvjerili da vole ovu zemlju i žele joj dobro, ja bi im prepustio da upravljaju privrednim i ekonomskim sektorom na jedan duži period, siguran sam.
toska

#4089 Re: Demografija

Post by toska »

So What! wrote: 09/12/2024 14:29 ...
Uglavnom tačno, ali kad bi bilo moguće u detelje došlo bi se možda i do istog zaključka i za Hrvatsku i uticaj BiH Hrvata.

Katolička religija i rad? Nisam bas siguran da ima prednosti nad islamom.
Novi zavjet i Kuran gotovo da i ne spominju vrijednost rada, izuzetak je SZ.
@Truba

.
PreWiBa

#4090 Re: Demografija

Post by PreWiBa »

So What! wrote: 09/12/2024 14:29 Što se tiče rasprave o razlikama u bogatstvu između etničkih grupa naše zemlje, tu su razlike itekako primjetne i apsolutna je istina mišljenje ko je vlada, da su Hrvati najbogatiji, Bošnjaci negdje između, a Srbi ubjedljivo najsiromašniji.

Iako ja ne smatram da su Hrvati najbogatiji zato što ih Hrvatska gura, već postoji niz faktora koji ih čine takvim i to na prostoru cijele BiH.

Hrvati eventualno nisu nešto pretjerano bogati u Posavini, Tuzlanskoj regiji te ona regija Kraljeve Sutjeske i Vareša, u svim ostalim regijama su doktori organizovanosti, pogotovo u privrednom smislu.

Dakle, jedan od razloga dobre organizovanosti leži u katoličkom odgoju, od kojeg u Evropi je samo superiorniji protestantski odgoj. Jednostavno, sama katolička religija je organizovana i struktuirana i posjeduje nekakvu univerzalnu doktrinu koju slijede u bosanski Hrvati.

Drugi razlog, krajevi koji su generisali veliki broj ustaša su kažnjavani u SFRJ, tako što su ih zaobilazili puteve, željeznica, značajnija industrija i generalno ti krajevi su najčešće bili ostavljeni sami sebi. To je iznjedrilo duh cijelih generacija koje su se borile same za sebe, bez ikakve pomoći i onslanjanja na državu, takav način razmišljanja im je odlično došao prelaskom sa socijalizma na kapitalizam, jer u principu nastavljaš ono što si i do sada radio i ne očekuješ da ti iko išta da. Zapadna Hercegovina je pokazni primjer za ovaj slučaj.

Treći razlog je ono na šta se svi pozivaju, podrška iz Hrvatske, manji obim ratnih zbivanja itd ... Igra ulogu, ali nije presudno.

Ako krenemo sa sjevera, Hrvati iz Posavine (Domaljevca) su vlasnici lanca Yimor-Mega Diskont koji se širi cijelom državom. Zatim južnije, Hrvati iz Usore drže nekoliko ozbiljnih privrednih giganata na svojoj maloj teritoriji, između ostalog Ćosićpromex, Preis, Imaco, Ivex, plus od svoje male općine su napravili privrednu meku tako što su zahvaljujući pogodnostima, privukli privrednike iz Tešnja da se presele u njihove industrijske zone.

Zatim južnije, ako idemo, imamo Žepče, tu je čuveni Zovko, bivši naftni gigant, zatim Armani Trade, Sliško, Marić, Profil Isolation itd ...

Pa onda u Srednjoj Bosni, gotovo svaka opština gdje ima Hrvata ima i nekog jakog hrvatskog privrednika, Vitez, Nova Bila, Novi Travnik, Kreševo, Kiseljak, Jajce, Busovača, Gornji Vakuf, Prozor, znači zaista svagdje bi se mogao pronaći neki ozbiljan privrednik.

O Hercegovini i Zapadnoj Hercegovini da ne govorim. Postoje vrlo ozbiljni ljudi s novcem Hrvatske nacionalnosti i u Sarajevu, samo nisu pretjerano glasni.

Osim toga, sama činjenica kako se brzo organizuju u tim mjestima koje su označili kao svoja kroz povratak.

U Usori su davno uspjeli izgraditi matičnu osnovnu i srednju školu, za koju nemaju dovoljno učenika, ali su uspjeli nagovoriti i Bošnjake da idu tamo. U Žepču su pored državnih škola koje potpuno kontrolišu, su lansirali i KŠC, a KŠC-ove imaju u svim većim gradovima u BiH, uključujući Banja Luku, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Konjic, Sarajevo i Travnik i to su gradovi gdje Hrvata jedva ima, jedino u Žepču se još laktaju.

U gradovima gdje su većina, apsolutna dominacija, križevi i šahovnice gdje god je moguće, obilježavanje teritorija nazivima ulica i javnih ustanova uz činjenicu da je koncept Dvije škole pod jednim krovom, njihov produkt, samo se pripisivao svim narodima zbog mira, a ustvari Hrvati su ti koji su vrlo pametno igrali tu.

Dovoljna je činjenica da su uspjeli izgraditi u potpunosti novu bolnicu u Novoj Biloj, praktično osnovati paralelne sportske kolektive u svakom mjestu gdje ih ima 30% i dati im predznak hrvatski. Zatim sa tako malim udjelom u stanovništvu, biti poprilično dominantan u mnogo sportskih segementa gdje opet demonstriraju snažnu organizovanost i disciplinu, gdje sarajevski klubovi godinama ne mogu srušiti dominaciju Zrinjskog, dok Velež u tom Mostaru izgleda smiješno.

Kada bi me zaista hrvati uvjerili da vole ovu zemlju i žele joj dobro, ja bi im prepustio da upravljaju privrednim i ekonomskim sektorom na jedan duži period, siguran sam.
Ne spominje se podrška Hrvatske zbog toga što je iz Zagreba pumpana lova, već što im je indirektno pomoglo to što su uvijek imali 10x bolju mogućnost privređivanja sa zapadnom evropom.

I prije rata su najviše išli u Njemačku, a onda im je kasnije to iskustvo bilo dobro u BiH. Uz to, odmah nakon kraja rata su mogli doći u Njemačku, Francusku, Austriju bez ikakve vize. Znaš li ti koja je to prednost za privredne odnose?

Primjera radi, imam iskustvo iz trgovine automobilima. Stari mi je pričao da je sve do kraja 2000-ih, 90% poziva sa našeg područja za kupovinu automobila su bili Hrvati.
Njima to nije bilo ništa, spakuju kofere, pokupaju auta po Njemačkoj, onda prodaju Bošnjacima, pa i Srbima sa paprenoj dobiti. Dok Bošnjo dobije vizu da obiđe rodbinu, ovi naprave kuću od tura koje su napravili.
To je razlog zašto dok prođeš Rakovicu i uđeš u Han Ploču auto-saloni, auto-otpadi svi se redaju jedan za drugim.
Taj period je prošao, zato ih i jeste dobar broj propao jer je došla konkurencija sa ukidanjem viza. Onaj potez prema Vitezu oko Lašve je 2000-ih bio kao Las Vegas Strip, dobar dio toga je propao. Danas tih odnosa više nema, kada neko zovne iz Bosne, rijetko kada baš bude auto za Žepče npr, dok u Kiseljaku sada otpad sa najboljim autima drži Bošnjo.
Ali ja samo znam kako je tu, zato pitam i kako je to neko stanje općenito.

Nema tu katolička crkva ništa s tim. Mislim, ima, ali indirektno - preko veza. Jednostavno, Hrvati unutar BiH su imali najveće veze sa bogatim područjima evrope. Da je do crkve, ne bi najveći katolici - južno Amerikanci - bili poznati kao divlji zapad pored kojih su i islamske države Švicarska.

Naravno da Velež u Mostaru izgleda smiješno. U Mostaru govorimo između ostalog i tome da je jedna strana dobila gotovo sve od bogatih kvartova i institucija - univerzitet, bolnicu, stadion - dok je druga strana ostala sa malo starog grada i ledina oko njega (simplificiran). Baš oni doli su napravili sve iz početka, iako su apsolutna periferija unutar svog naroda.
saimidin

#4091 Re: Demografija

Post by saimidin »

swanfilter

#4092 Re: Demografija

Post by swanfilter »

saimidin wrote: 16/12/2024 19:23 Kome nije mrsko čitati :run:

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=609746
Meni je fascinantno kako se taj njihov sistem i dan danas odrzava bez pogovora. Ipak, dzaba im. Moze ih biti 5 milijardi, olos teski od zivota za 95% populacije ...
Sanjarko

#4093 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

swanfilter wrote: 17/12/2024 16:35

Meni je fascinantno kako se taj njihov sistem i dan danas odrzava bez pogovora. Ipak, dzaba im. Moze ih biti 5 milijardi, olos teski od zivota za 95% populacije ...
I njima ce da pada populacija, TFR im je oko 2,20. Sad zbog cega cijelom svijetu ce da opada TFR ne bi znao da kazem. Neko ce reci industrijalizacija i sl, neko ovo, neko ono, ne znam jbga.

Postavio sam ja davno GiF tog pada globalnog TFR stope ovdje davno.
Sociolog

#4094 Re: Demografija

Post by Sociolog »

So What! wrote: 09/12/2024 14:29 Što se tiče rasprave o razlikama u bogatstvu između etničkih grupa naše zemlje, tu su razlike itekako primjetne i apsolutna je istina mišljenje ko je vlada, da su Hrvati najbogatiji, Bošnjaci negdje između, a Srbi ubjedljivo najsiromašniji.

Korektan poprilicno post, :thumbup:
+ Hrvati iz Srednje Bosne su veliki radnici i fair u poslu kad se s njima dogovoris.
PreWiBa

#4095 Re: Demografija

Post by PreWiBa »

More li mi neko objasniti ćemu ta mržnja prema Indijcima u zadnje vrijeme?
Ok, kakvi su takvi su, ali primjetio sam nagli skok animoziteta prema njima od jednom.

Ja imam samo problem s tim što ozbiljno maltretiraju muslimanske (a i hrišćanske) manjine, regiju Kašmir hoće da asimiliraju nasrljavanjem hindusa i tkd., ali nemam sada baš neki razlog da ih mrzim kao takve.
Sanjarko

#4096 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Hindusi su sad veoma obrazovani ali ovi iz visih slojeva da ne kazem kasti od doktora do direktora ih ima bruka po svijetu, ali su prilicno veliki nacionalisti, sad ne znam da li su svi toliki nacionalisti ili samo odredzeni iz nekih kasti.

Pa maltene fasista im je premijer.
Truba

#4097 Re: Demografija

Post by Truba »

Koda je gemini pisao poruku
Ksc konjic propao
swanfilter

#4098 Re: Demografija

Post by swanfilter »

sehohari wrote: 17/12/2024 23:41

Ok, kakvi su takvi su, ali primjetio sam nagli skok animoziteta prema njima od jednom.

Ja imam samo problem s tim što ozbiljno maltretiraju muslimanske (a i hrišćanske) manjine, regiju Kašmir hoće da asimiliraju nasrljavanjem hindusa i tkd., ali nemam sada baš neki razlog da ih mrzim kao takve.
Ja samo o cinjenicama, pa i da grijesim.

A, cinjenica ja da tamo zivi 200 mil Dalita il Necasnih, Nedodirljivih. Pripadnici 5., naknadno uspostavljene kaste, kojim je bolje da i ne postoje, nego da zive u tim okolnostima.

Malo iznad njih su Šudre, pokoreni narod. Kao i Daliti, gubavci obicni za one iznad.

I onda dolazimo do statusa zena i njihovu vrijednost u njihovom drustvu. Cijelom svijetu puna usta prava zena u muslimanskim zemljama, dok u Indiji nalaze deponije zenskih fetusa, silovanja su svakodnevnica. Al to nikoga ne zanima.

Navescu svijez primjer iz prve ruke. Jer je tesko naci pravu osobu za cuvanje dvoje male djece, vec nekoliko mjeseci sefu i sefici djecu cuva cura koja je skoro dosla iz Indije. A dosla je, jer ima decka pripadnika nizeg staleza, i ne daj boze da bi sa njim bilo sta mogla imati u Indiji. Zato su dosli u Slo. Roditelji, jedni i drugi nista ne znaju.

Njeni bi se nje odrekli. Dok bi njegovi zivjeli u strahu od osvete.

Nisam imao priliku preupitati kojim Kastama pripadaju.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4099 Re: Demografija

Post by Domaci izdajnik »

sehohari wrote: 17/12/2024 23:41

Najveći mogući rasisti na svijetu su Indijci. Za njih su neonacisti i KKK djeca cvijeća...

Da ne govorim o tome na šta liče one najniže kaste što se kod nas naseljavaju :run:
Truba

#4100 Re: Demografija

Post by Truba »

indijci radikali ne vole monoteiste u svojoj zemlji ni bijelce, a većina ih je izabrala na demokratskim izborima

njihov šešelj je od 2014 na vlasti
progon kršćana im je u statusu partije na vlasti BJP:
indija hindusima

onda dodju vamo nama na zapad prosipat šuplju new age i tome slično
djeca cvijeća
Post Reply