Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#476 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 12/01/2025 12:09
Vjecita_zavrzlama wrote: 12/01/2025 11:30
A ako cemo tako gledati onda su albanci pametniji od nas znatno, jer ne samo da ih i sad ima gdje su bili za vrijeme turaka.sad su se prosirili na kosovo i makedoniju

Ucimo od njih.Znamo kako su ramisljali ”drzava broj jedan a vjera kasnije ”

Neki dan slusam Ramu Isaka, i sta god mislio o njemu rekao je ”meni je drzava broj 1 pa vjera broj 2” i svaka mu cast :mrgreen:
Nisu se oni prosirili na KOsovo i Makedoniju nego im je to babovina. Koga da krivimo jer se nismo ugledali na Albance? Jel B faktor ili H/S faktor?

Evo slozit cu se da je rejs rekao da je bosanski samo konj, sto ide tebi u prilog. Ali hajde da stavimo sve ostalo na kamaru. Kako da se ugledam na ALbance kad dva faktora ne zele da postoji nista bosanskohercegovacko. Taj albanski faktor je beskoristan argument, zavrseno onog dana kad su misionari dosli u BiH da nacionalno poducavaju stanovnistvo.

Da napravimo referedum i da vidimo ko je spreman da se vjera stavit pod tepih i tri nacionalna toponima u ime nove bosanske krovne nacije, zajednista i buducnosti.

Cak i da je od tebe, previse je.
Kako se nisu prosirili a dobili drzavu? I dobili pola drzave! Nije isto zivjeti tu biti gradjanin treceg reda, poznat kao prodavac tuljumbi i biti gazda tu kao sto su sad

Zelis reci da bosnjaci ne zele da odvoje se od vjere i da im nacija je broj 1? Ja sumnjam! To sto vecina srba i hrvata zeli, to nije nase pitanje.mi trebamo svoje graditi, a ima dobar dio ostalih koji misle isto, pusti politicare
dr_Evil

#477 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/01/2025 12:14 Mnogo dobar komentar kao odgovor na pitanje što nemamo više uspjeha u sportu (ili bilo kojoj disciplini uopće).
Spoiler
Show
Image
Mudro zbori
BarbaDue

#478 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by BarbaDue »

stubrijez wrote: 12/01/2025 11:55
BarbaDue wrote: 07/01/2025 16:09 Nismo mi (Bosanci i H.) glupi nego nas vode na pogrešan način. Znam, sad će neko reći pa kako nismo glupi kada smo dozvolili da nas takvi vode!? Pa jes ima smisla, ali opet ima i objektivnih razloga. Previše se ušlo u glib neznanja i korupcije i sada je teško napraviti rez, odnosno nema kritične mase koja bi zemlju okrenula naopačke. Naša djeca su zlatna i pokazuju dobre rezultate samo kada se sa njima radi onako kako treba, u to nema sumnje.
Ne vode oni nas na pogresan nacin kolko smo mi glupi.
Kako si bolan glup, pa valjda znaš šta je dobro ili loše!? Da smo svi pošteni i da radimo jedni za druge (u interesu zajednice, Bosanske recimo...) gdje bi nam kraj bio!? Takođe valjda znaš, ili većina nas zna šta je dobro za tvoj grad, općinu, MZ, ulaz...svi to valjda znamo ali ne da nam ova lukava i gramzivo-podla manjina. Kako i zašto je tako ne znam,

P.S. Priznajem da smo naivni i lakovjerni, a može li se to podvesti pod glup raspravite.
dr_Evil

#479 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/01/2025 12:22
dr_Evil wrote: 12/01/2025 12:09
Vjecita_zavrzlama wrote: 12/01/2025 11:30
A ako cemo tako gledati onda su albanci pametniji od nas znatno, jer ne samo da ih i sad ima gdje su bili za vrijeme turaka.sad su se prosirili na kosovo i makedoniju

Ucimo od njih.Znamo kako su ramisljali ”drzava broj jedan a vjera kasnije ”

Neki dan slusam Ramu Isaka, i sta god mislio o njemu rekao je ”meni je drzava broj 1 pa vjera broj 2” i svaka mu cast :mrgreen:
Nisu se oni prosirili na KOsovo i Makedoniju nego im je to babovina. Koga da krivimo jer se nismo ugledali na Albance? Jel B faktor ili H/S faktor?

Evo slozit cu se da je rejs rekao da je bosanski samo konj, sto ide tebi u prilog. Ali hajde da stavimo sve ostalo na kamaru. Kako da se ugledam na ALbance kad dva faktora ne zele da postoji nista bosanskohercegovacko. Taj albanski faktor je beskoristan argument, zavrseno onog dana kad su misionari dosli u BiH da nacionalno poducavaju stanovnistvo.

Da napravimo referedum i da vidimo ko je spreman da se vjera stavit pod tepih i tri nacionalna toponima u ime nove bosanske krovne nacije, zajednista i buducnosti.

Cak i da je od tebe, previse je.
Kako se nisu prosirili a dobili drzavu? I dobili pola drzave! Nije isto zivjeti tu biti gradjanin treceg reda, poznat kao prodavac tuljumbi i biti gazda tu kao sto su sad

Zelis reci da bosnjaci ne zele da odvoje se od vjere i da im nacija je broj 1? Ja sumnjam! To sto vecina srba i hrvata zeli, to nije nase pitanje.mi trebamo svoje graditi, a ima dobar dio ostalih koji misle isto, pusti politicare
Prosiriti znaci da su usli u neki teritorij gdje ih historijski nije bilo nikada, ili makar ih nije bilo stotinama godina. Vidjeti pod Srbi u Vojvodini, a i na Kosovu ako ces posteno. Eh sad, izraz koji trazis je kako su se maestralno izborili za svoja prava, naravno kapa i naklon.

Mozemo se mi slikati, odricati se od cega god hoces sve dok nemas kriticnu masu na sve tri strane koja je spremna utopiti (nastali) identitet za zajednicku stvar. Kad imas jednog Komsica Ivu koji na noz docekuje ideju krovne nacije koja ne dira u etnije, sta ocekujes od ostalih. Ja bih rekao da Bosnjacima svakako vjera nije broj 1, uvijek je prva Bosna, osim naravno ako se radi o teskim vjernicima koji su manjina.

Dakle, ne mozemo mi nista jednostrano gradit. Mi smo narod koji je za ideju Bosne suprostavio se i Alijinom fildzanstanu, ili makar pametni ljudi tog vremena su to uradili za nas, za ideju Bosne evo se trideset godina patimo u mjestu jer niko nece da kaze Dodiku otcijepi se i daj nam te 3 milijarde, a ne radimo to jer da komsiji crkne krava.

Sta tacno ocekujes od nas? Sta mi mozemo da uradimo da budemo kao Albanci? Uozbilji se.
stubrijez

#480 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by stubrijez »

BarbaDue wrote: 12/01/2025 12:53
BarbaDue wrote: 07/01/2025 16:09 Nismo mi (Bosanci i H.) glupi nego nas vode na pogrešan način. Znam, sad će neko reći pa kako nismo glupi kada smo dozvolili da nas takvi vode!? Pa jes ima smisla, ali opet ima i objektivnih razloga. Previše se ušlo u glib neznanja i korupcije i sada je teško napraviti rez, odnosno nema kritične mase koja bi zemlju okrenula naopačke. Naša djeca su zlatna i pokazuju dobre rezultate samo kada se sa njima radi onako kako treba, u to nema sumnje.
Kako si bolan glup, pa valjda znaš šta je dobro ili loše!? Da smo svi pošteni i da radimo jedni za druge (u interesu zajednice, Bosanske recimo...) gdje bi nam kraj bio!? Takođe valjda znaš, ili većina nas zna šta je dobro za tvoj grad, općinu, MZ, ulaz...svi to valjda znamo ali ne da nam ova lukava i gramzivo-podla manjina. Kako i zašto je tako ne znam,

P.S. Priznajem da smo naivni i lakovjerni, a može li se to podvesti pod glup raspravite.
Logicno da smo glupi ako pustimo da nas pogresno vodi... ovo sam ti odgovorio banalno, izvrnute tvoje rijeci. Ovo dalje napisano jedni za druge, za zajednicu itd. je bila utopia od samog nastanka samostalne BiH.
Ja sam uvjeren da ta lukava i gramzivo podla nazalost nije manjina vec jako dugo vremena.
toska

#481 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/01/2025 12:14 Mnogo dobar komentar kao odgovor na pitanje što nemamo više uspjeha u sportu (ili bilo kojoj disciplini uopće).

Image
Uvod kometara nije u tonu sa nastavkom.

Podanički i gubitnički mentalitet ne ide uz glavni cilj tj. preživljavanje.

Za života čest gost medija bio je Muhamed Filipović, ništa od njegove priče ne pamtim (izuzev o porijeklu svako malo), do mene valjda.
Ali...jedne prilike na pitanje o bošnjačkoj politici, lutanju i sl. odgovori: Bošnjaci su se zadnjih 100 i koliko godina, morali provlačiti kroz iglene uši da opstanu na ovom prostoru.
Rečenica koje se sjetim svaki put kod često šizofrene situacije u kojoj se nalaze političari i narod.
Hajd budi pametan.
skrbavi-admin

#482 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by skrbavi-admin »

Sa sustinom napisanog bih se slozio.... ali sa osudom, presudom, predrasudom potrebom ne bih....
Stigmatizaciju osudjujem jer je nazalost puno faktora dovelo do tog stanja. Puno vise globalnih nego porodicnih i pojedinacnih. Ovo ne predstavlja trazenje izgovora ali sigurno predstavlja natpolovicni obujam uzroka.

- Bosnjacima (kao prevashodno imucnim slojem) je agrarnom reformom u vrijeme 1. Jugoslavije oteto sve za cvonjke i preko noci ih se ucinilo sirotinjom (imao sam u kuci to od dide koji je imao sve pa je preko noci zakonima precrtano sve).
- Bosnjacima je oteta imovina dodatno nacionalizacijom nakon 2. svjetskog rata (ono sto nije stiglo da se otme u agrarnoj reformi komunisti su precrtali jos jace)
- Bosnjaci kada pricamo o ovome gore tad i nemaju vise identitet jer im je hladno ukinut
- Vodjstvo ne postoji jelte jer je kamara narodnog vodjstva Bosnjaka ili radila za srpsku stvar ili se prodala dobro ili radila na stetu ili je likvidirana ako ne potpadnu pod gornje opcije ponuda i zahtjeva
- Po krahu Osmanske imperije se (prirodno ili ne) svetilo za sve i svasta (od strane pravoslavaca i katolika) sto ubijanjem sto otimacinom sto raseljavanjem ( milioni su iseljeni u postosmansku Tursku - citava Bursa, Inegol je malte ne bosnjacka).
- SFRJ je u neku ruku amortizovala i hibernirala taj animozitet
- Pred kraj SFRJ se pojavljuju ljudi koji rade za bosansku stvar jer je ocito da je BIH radila a HR i SRB uzivale (samo guglajte Genex), crna industrija nigdje ne postoji u SFRJ i skoro sva je samo u BIH.
- Pred kraj SFRJ se likvidiraju i ponovo stigmatiziraju bosnjaci i ljudi koji rade za bosansku stvar Branko Mikulic, Pozderci, prije toga likvidacija Dzeme Bijedica
- Kulminaciju tog "animoziteta" bosnjaci dozivljavaju vrhunac onom "legendarnom" izjavom cetnickog kretena Ratka Mladica koji sve naziva "pobunom protiv Dahija" sto u biti rasvjetljava citav taj mentalni sklop i nevjerovatno neprijateljsko i toksicno okruzenje u kojem Bosnjaci zive

Image

Bosnjaci nakon svega (iako kako vec rekoh, se slazem sa skoro citavom konstalacijom teksta) mogu biti sretni nazalost stvarno sretni, samo s tim sto su zivi jer im je pripreman nestanak. Presuda za genocid postoji samo u Srebrenici ali nazalost nepriznat iako ocito provodjen u Kozarcu, Prijedoru, Vlasenici, Bratuncu, citavom Podrinju.....

I za kraj da vam postavim sliku jednog djeteta koje je ubijeno na pravdi boga sa rijecima "sto si igro kosarke igro si" - bio je bolji od Dejana Bodiroge - a ovakvi talenti su zavrsavali sa kosticama u 3-4-5 rupa dok Bosnjo srcano navija za onog glavonju koji je patio od NATO bombardovanja i ima traume :lol:

Image

Eh da.... njegov katil hoda ziv i slobodan..... Ugodan dan.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#483 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

broj dva wrote: 12/01/2025 11:33
sehohari wrote: 11/01/2025 19:25 Ne vidim šta si mi pisao, na bloku si.
Reko ti je da sereš ali na fin način
Da me interesira šta piše forumski Dževad Galijašević, ne bi ga stavio na blok.
Samo sam ga obavijestio o tome iz kurtuoazije.

A tebi preporučujem da pripaziš na rječnik.
Last edited by PreWiBa on 12/01/2025 14:03, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#484 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

skrbavi-admin wrote: 12/01/2025 13:21 Sa sustinom napisanog bih se slozio.... ali sa osudom, presudom, predrasudom potrebom ne bih....
Stigmatizaciju osudjujem jer je nazalost puno faktora dovelo do tog stanja. Puno vise globalnih nego porodicnih i pojedinacnih. Ovo ne predstavlja trazenje izgovora ali sigurno predstavlja natpolovicni obujam uzroka.

- Bosnjacima (kao prevashodno imucnim slojem) je agrarnom reformom u vrijeme 1. Jugoslavije oteto sve za cvonjke i preko noci ih se ucinilo sirotinjom (imao sam u kuci to od dide koji je imao sve pa je preko noci zakonima precrtano sve).
- Bosnjacima je oteta imovina dodatno nacionalizacijom nakon 2. svjetskog rata (ono sto nije stiglo da se otme u agrarnoj reformi komunisti su precrtali jos jace)
- Bosnjaci kada pricamo o ovome gore tad i nemaju vise identitet jer im je hladno ukinut
- Vodjstvo ne postoji jelte jer je kamara narodnog vodjstva Bosnjaka ili radila za srpsku stvar ili se prodala dobro ili radila na stetu ili je likvidirana ako ne potpadnu pod gornje opcije ponuda i zahtjeva
- Po krahu Osmanske imperije se (prirodno ili ne) svetilo za sve i svasta (od strane pravoslavaca i katolika) sto ubijanjem sto otimacinom sto raseljavanjem ( milioni su iseljeni u postosmansku Tursku - citava Bursa, Inegol je malte ne bosnjacka).
- SFRJ je u neku ruku amortizovala i hibernirala taj animozitet
- Pred kraj SFRJ se pojavljuju ljudi koji rade za bosansku stvar jer je ocito da je BIH radila a HR i SRB uzivale (samo guglajte Genex), crna industrija nigdje ne postoji u SFRJ i skoro sva je samo u BIH.
- Pred kraj SFRJ se likvidiraju i ponovo stigmatiziraju bosnjaci i ljudi koji rade za bosansku stvar Branko Mikulic, Pozderci, prije toga likvidacija Dzeme Bijedica
- Kulminaciju tog "animoziteta" bosnjaci dozivljavaju vrhunac onom "legendarnom" izjavom cetnickog kretena Ratka Mladica koji sve naziva "pobunom protiv Dahija" sto u biti rasvjetljava citav taj mentalni sklop i nevjerovatno neprijateljsko i toksicno okruzenje u kojem Bosnjaci zive

Image

Bosnjaci nakon svega (iako kako vec rekoh, se slazem sa skoro citavom konstalacijom teksta) mogu biti sretni nazalost stvarno sretni, samo s tim sto su zivi jer im je pripreman nestanak. Presuda za genocid postoji samo u Srebrenici ali nazalost nepriznat iako ocito provodjen u Kozarcu, Prijedoru, Vlasenici, Bratuncu, citavom Podrinju.....

I za kraj da vam postavim sliku jednog djeteta koje je ubijeno na pravdi boga sa rijecima "sto si igro kosarke igro si" - bio je bolji od Dejana Bodiroge - a ovakvi talenti su zavrsavali sa kosticama u 3-4-5 rupa dok Bosnjo srcano navija za onog glavonju koji je patio od NATO bombardovanja i ima traume :lol:

Image

Eh da.... njegov katil hoda ziv i slobodan..... Ugodan dan.
Slazem se ali zasto smo tako zavrsili je mozda i nasa krivica, neuk narod koji nikada nije ni gradio neki svoj identitet mimo vjere,,, do jucer
dr_Evil

#485 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/01/2025 13:37
Slazem se ali zasto smo tako zavrsili je mozda i nasa krivica, neuk narod koji nikada nije ni gradio neki svoj identitet mimo vjere,,, do jucer
Dobra fora :D

Ali je mozes ipak samo gurati negdje u kafanici. Jedini period zamjerke se moze dati za vrijeme Austrougarske, to su begovi odradili katastrofalno, kao i sve ostalo sta rade.
Vjecita_zavrzlama

#486 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

dr_Evil wrote: 12/01/2025 13:46

Ali je mozes ipak samo gurati negdje u kafanici. Jedini period zamjerke se moze dati za vrijeme Austrougarske, to su begovi odradili katastrofalno, kao i sve ostalo sta rade.
Pa svaki narod ima svoju elitu koja je vodila ,nije obicni seljak.Begovi su mislili na sebe, zasto li je narod toliko ogorcen bio na njih je dobro pitanje? Vidim i danas njihovi potomci nisu nesto bog zna bolji

Treba bas istraziti kome su oni valjali osim sebi? Za vrijeme turaka uzivali tako sto su sluzili okupatora a svom narodu nista bog zna nisu dali, znam jer je Bosna ostala zaostali dio osmanskog carstva.Nakon pada pola bjezi radi svoje guzice u tursku a pola opet nastsvlja da nas na krivi put izvodi.Tacno u neku ruku i jeste karma sto au preko noci ostali bez icega.Ja ne dolazim iz begovske porodice i vecina bosnjaka isto ne.Postoji izraz kod nas ” pravedan ko begov obraz”
dječak sa šibicama

#487 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dječak sa šibicama »

Mi smo glupi da shvatimo vode li nas na pogresan nacin iako nismo glupi ili nas vode na pogresan nacin jer smo glupi.
PreWiBa

#488 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

Mislim da veliku ulogu igra kompleks inferiornosti.
On igra glavnu ulogu u sportu, jer kako ćeš pobijediti ili boriti se za nešto ako u startu misliš da manje vrijediš od drugih (ili ti je to usađeno pa indirektno tako razmišljaš, tipa a šta ću ja tu, nije to za mene i slično).
To je po meni i jedan od glavnih razloga zašto imamo toliko izdajnika u politici, ekonomiji, ma bilo gdje, što i u Srebrenici možeš naći nekoga da ga kupiš za šaku maraka.
To je razlog što i dan-danas imamo ljude koji bi se radije ponižavali pred potomcima nekog ratnog zločinca (bukvalno, kosa mi je se dizala na glavi kada sam na Redditu čitao čestitke Bošnjaka za 9. januar) nego prihvatili sopstveni etnički identitet, što roditelji djecu ne uče o onome što je se dešavalo 90-ih ili prije toga oni nisu učeni o događanjima u drugom svjetskom ratu.

To je rezultat toga što su Bošnjaci, nakon odlaska Osmanlija, idućih 120 godina proveli pod (drugim) stranim imperijama gdje su ili posmatrani kao neprijateljski element ili pak nisu baš bili u "prvima među jednakima".
Danas imamo tako situaciju da se neki čude što Hrvati ili Srbi imaju neke historijske predrasude prema Bošnjacima, a oni sami su na ovaj ili onaj način internalizirali veliki broj njihovih stavova. U takvoj situaciji, gdje je tebi usađeno da sve što tebe čini u smislu identiteta jeste manje vrijedno, naravno da neće biti rezultata za bilo šta.
HelaS

#489 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by HelaS »

sehohari wrote: 12/01/2025 14:02 Mislim da veliku ulogu igra kompleks inferiornosti.
On igra glavnu ulogu u sportu, jer kako ćeš pobijediti ili boriti se za nešto ako u startu misliš da manje vrijediš od drugih (ili ti je to usađeno pa indirektno tako razmišljaš, tipa a šta ću ja tu, nije to za mene i slično).
To je po meni i jedan od glavnih razloga zašto imamo toliko izdajnika u politici, ekonomiji, ma bilo gdje, što i u Srebrenici možeš naći nekoga da ga kupiš za šaku maraka.
To je razlog što i dan-danas imamo ljude koji bi se radije ponižavali pred potomcima nekog ratnog zločinca (bukvalno, kosa mi se diže na glavi kada sam na Redditu čitao čestitke Bošnjaka za 9. januar) nego prihvatili sopstveni etnički identitet, što roditelji djecu ne uče o onome što je se dešavalo 90-ih ili prije toga oni nisu učeni o događanjima u drugom svjetskom ratu.

To je rezultat toga što su Bošnjaci, nakon odlaska Osmanlija, idućih 120 godina proveli pod (drugim) stranim imperijama gdje su ili posmatrani kao neprijateljski element ili pak nisu baš bili u "prvima među jednakima".
Danas imamo tako situaciju da se neki čude što Hrvati ili Srbi imaju neke historijske predrasude prema Bošnjacima, a oni sami su na ovaj ili onaj način internalizirali veliki broj njihovih stavova. U takvoj situaciji, gdje je tebi usađeno da sve što tebe čini u smislu identiteta jeste manje vrijedno, naravno da neće biti rezultata za bilo šta.
Pročitaj definiciju šovinizma, shvati šta je šovinizam i uporedi ga sa svojim stajalištem.
dr_Evil

#490 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/01/2025 13:51

Pa svaki narod ima svoju elitu koja je vodila ,nije obicni seljak.Begovi su mislili na sebe, zasto li je narod toliko ogorcen bio na njih je dobro pitanje? Vidim i danas njihovi potomci nisu nesto bog zna bolji

Treba bas istraziti kome su oni valjali osim sebi? Za vrijeme turaka uzivali tako sto su sluzili okupatora a svom narodu nista bog zna nisu dali, znam jer je Bosna ostala zaostali dio osmanskog carstva.Nakon pada pola bjezi radi svoje guzice u tursku a pola opet nastsvlja da nas na krivi put izvodi.Tacno u neku ruku i jeste karma sto au preko noci ostali bez icega.Ja ne dolazim iz begovske porodice i vecina bosnjaka isto ne.Postoji izraz kod nas ” pravedan ko begov obraz”
NIje sporno, ali ne mozes reci da nikad nije gradjen neki svoj identitet. Gradjen je i izgradjen kroz generacije, i podvlacim jednako kao i kod svih susjednih zemalja osim Albanije(jedina normalna nacija na balkanu), dakle baziran je na vjeri, recept koji je nama nametnut i nije moglo drugacije u datim uslovima. Formalizacija istog nije uspjela onda kad se to moglo izvesti, a to se moglo samo za vrijeme mrske Austrije, i unisteno je od begovata.

Kod nas je voz kasnio jer smo zivjeli u multi-kulti carstvu, gdje smo bili prije svega gradjani carstva, nije to unikat za nas, ni drzave okruzenja nisu bile u nesto boljem stanju. Nacionalni ustanak je ugusen u krvi do koljena, da te podsjetim kako je prosao Ilirski pokret u 'rvatskoj? Poslije Austrije onog trena kad je postalo moguce, 70 i koje odmah je uspostavljeno.

Nema Hrvata pravoslavca, niti Srbina katolika, ali niko im nece nista reci za to. Ali eto, mi ko fol nismo gradili identitet.

Hajde, necu vise o tome nije tema. Osjecam se suludo sto moram kroz ovo prolazit milion puta. Lako meni Makedoncu objasnit ovu problematiku, sta je isto kroz noz prolazio ako je rekao da je Makedonac.
BarbaDue

#491 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by BarbaDue »

stubrijez wrote: 12/01/2025 12:59
BarbaDue wrote: 12/01/2025 12:53

Logicno da smo glupi ako pustimo da nas pogresno vodi... ovo sam ti odgovorio banalno, izvrnute tvoje rijeci. Ovo dalje napisano jedni za druge, za zajednicu itd. je bila utopia od samog nastanka samostalne BiH.
Ja sam uvjeren da ta lukava i gramzivo podla nazalost nije manjina vec jako dugo vremena.
Utopija ili ne ja samo na takav način razmišljam i meni tu neme alternative.
Ne postoji ništa bitnije od ispravnog društva, zdravih odnosa u društvu i jake države.
Za sebe lično, vjerujem i vi, bi radije rekli da nismo glupi već da smo kao pojedinci nemoćni.
dr_Evil

#492 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 12/01/2025 14:02
To je razlog što i dan-danas imamo ljude koji bi se radije ponižavali pred potomcima nekog ratnog zločinca (bukvalno, kosa mi je se dizala na glavi kada sam na Redditu čitao čestitke Bošnjaka za 9. januar) nego prihvatili sopstveni etnički identitet, što roditelji djecu ne uče o onome što je se dešavalo 90-ih ili prije toga oni nisu učeni o događanjima u drugom svjetskom ratu.
slikanje uz jelkice i jelcice, svinjska rebra, znas vec kako ide :)
PreWiBa

#493 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 12/01/2025 14:14
sehohari wrote: 12/01/2025 14:02
slikanje uz jelkice i jelcice, svinjska rebra, znas vec kako ide :)
Slika koja govori hiljadu riječi.
Image
toska

#494 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/01/2025 13:51 ...
Postoji izraz kod nas ” pravedan ko begov obraz”
Kako znati da li je mantra o lošim begovima i agama stvarna ili nametnuta?
sehohari wrote: 12/01/2025 14:02 Mislim da veliku ulogu igra kompleks inferiornosti.
...
U takvoj situaciji, gdje je tebi usađeno da sve što tebe čini u smislu identiteta jeste manje vrijedno, naravno da neće biti rezultata za bilo šta.
Premlad si, ja pamtim i 80te dobro, usporediti tadašnji kompleks inferiornosti u odnosu na danas je promašaj, sve što danas piše anti-bošnjačka propaganda tada se učilo još u osnovnoj školi.
Ali to nije sprječavalo puno bolje sportske rezultate.
dr_Evil

#495 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

toska wrote: 12/01/2025 14:21
Premlad si, ja pamtim i 80te dobro, usporediti tadašnji kompleks inferiornosti u odnosu na danas je promašaj, sve što danas piše anti-bošnjačka propaganda tada se učilo još u osnovnoj školi.
Ni ti ni on niste daleko od istine. Iznosio sam tu temu nedavno, da je narod prije bio puno kurcovitiji, genaracija rodjena 50 i 60 (da ne ulazimo sad u partizane). Za tu kurcovitost se u neku ruku moze uzeti i onaj drzavni aparat koji je pravio rezultate pa izmedju ostalog i u sportu, da ne pricamo o ostalim granama. Na sta da bude ponosan klinjo rodjen 98-e? Pa iako je mozda postojala ta anti-bosnjacka kampanja, drzava je proizvodila uspjehe koji su se ipak prenosili.
Vjecita_zavrzlama

#496 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

...
U takvoj situaciji, gdje je tebi usađeno da sve što tebe čini u smislu identiteta jeste manje vrijedno, naravno da neće biti rezultata za bilo šta.
Postoji narodno sjecanje kod bosnjaka nevezano za ostale narode.Bilo je izuzetaka pa i zmaj od Bosne je bio beg.Tad i samo tad smo imali priliku da neki bosanski identitet gradimo jer je Husein beg Gradascevic okupljao muskarce svih vjera protiv sultana, medjutim to se ugusilo i nikada vise

Radi toga turke ne mogu
PreWiBa

#497 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

...
Danas se boriš za taj identitet, tu repku i tkd, a tada si igrao u sklopu jugoslovenskih ekipa.

Mislim, naravno da je prvenstveno do sistema, saveza i tkd, samo objašnjavam onaj dio gdje i "mentalni sklop" igra ulogu jer ste se dotakli najviše toga.
toska

#498 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

dr_Evil wrote: 12/01/2025 14:25
Pa iako je mozda postojala ta anti-bosnjacka kampanja...
Ima i do tadašnjih Muslimana, ali ne znam šta je starije kokoš ili jaje.
Svi oni koji nisu bili "europejci i intelektualci", a to znači sav narod nije se miješao u društveno-politički-umjetnički svijet. To je bilo za Vlahe :D, kao i da sami živimo ovdje onako usput, nemam moć za bolje izražavanje.
dr_Evil

#499 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

toska wrote: 12/01/2025 14:46
dr_Evil wrote: 12/01/2025 14:25
Pa iako je mozda postojala ta anti-bosnjacka kampanja...
Ima i do tadašnjih Muslimana, ali ne znam šta je starije kokoš ili jaje.
Svi oni koji nisu bili "europejci i intelektualci", a to znači sav narod nije se miješao u društveno-politički-umjetnički svijet. To je bilo za Vlahe :D, kao i da sami živimo ovdje onako usput, nemam moć za bolje izražavanje.
Ma da, svakako to stoji, cudnih je odluka bilo i iz nekih dobrih i losih razloga.
iClass

#500 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by iClass »

Sad mu baš čitam postove na ovoj temi, uglavnom svaki odgovor mu se svodi da je vjera kriva. Čudno mi da osoba koja je za 8 mjeseci došla do 1.7k postova i to uglavnom vezanih za vjeru, ali ono podmuklo ne da je antiteistički stavovi nego podmuklo kao ovo da je vjera kriva što su Bošnjaci glupi itd. sa druge strane piše da je bio na džumi u petak :lol:
Post Reply