Renoviranje stana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
moee

#201 Re: Renoviranje stana

Post by moee »

U aprilu smo renovirali kupatilo u stanu koje ima cca 6m2. Tražio sam više ponuda i uglavnom su majstori nudili isključivo "ključ u ruke" sistem. Ponude su išle od 12-15 k KM :-)

Na kraju sam našao majstora i dogovorio samo "ruke" za 3.300 KM. Ovdje je uključeno rušenje i odvoz šute, kao i materijal za vodu (cijevi samo). Ukupno nas je izašlo oko 9.000 KM, ali su materijali neki osrednji, nije baš zadnja klasa niti neki fancy.
BlackCaviar

#202 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

Da prekinem priču o kupatilima :D

Je li iko ima pod od vinila? Kakva su vam iskustva? Jeste li ih lijepili ili postavljali kao laminat.

Razlog što razmišljam o vinilu je podno grijanje, na koje je idealno postaviti keramiku ili kamen, ali to odbijam radi prelaznih perioda.
Nedoumica

#203 Re: Renoviranje stana

Post by Nedoumica »

Pozdrav,

Dakle kako svatih iz prethodnih postova, cijene estriha se kreću oko 25 km/m2?
Meni treba oko 5cm debljine, bez stiropora, vani na terasi, ima li tu razlike?
dr_Evil

#204 Re: Renoviranje stana

Post by dr_Evil »

BlackCaviar wrote: 12/01/2025 12:10 Da prekinem priču o kupatilima :D

Je li iko ima pod od vinila? Kakva su vam iskustva? Jeste li ih lijepili ili postavljali kao laminat.

Razlog što razmišljam o vinilu je podno grijanje, na koje je idealno postaviti keramiku ili kamen, ali to odbijam radi prelaznih perioda.
Drug ima, lijepio ga je. To jest jedan veliki komad koji se na licu mjesta rezao/prilagodio. Dobra fora, nije mu trebala ispod njega membrana, ustedi se dosta.
Altsa

#205 Re: Renoviranje stana

Post by Altsa »

Sta ti znaci to prelaznih perioda ? Ja imam podno grijanje u kupatilu i preko su plocice podne.
Proposition Joe

#206 Re: Renoviranje stana

Post by Proposition Joe »

Keramičke pločice kao najidealnije rješenje za podno grijanje su nezgodne u prelaznim periodima (proljeće/jesen) kada već nije sezona grijanja ali nije ni dovoljno vruće da su kremičke pločice ugodne. Realno, ugodne mogu biti u julu i augustu, ako i tada.

I ja imam istu dilemu, urađeno podno grijanje i sada ne znam šta da stavljam na pod. Keramika zbog iznad navedenog ali i cijene mi nije baš najbolja opcija iako je najveća efikasnost grijanja.

Alternativa laminat ili ovaj vinil.

Koga god pitaš za vinil ti je isto ko da pitaš majstora za kupovinu nekog japanskog auta. Ma bježi od toga, neprovjereno, nema dijelova, vako nako, uzmi golfa i miran si.
BlackCaviar

#207 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

dr_Evil wrote: 15/01/2025 13:56

Drug ima, lijepio ga je. To jest jedan veliki komad koji se na licu mjesta rezao/prilagodio. Dobra fora, nije mu trebala ispod njega membrana, ustedi se dosta.
Lijepio bih i ja, ali se bojim ako ga sad zalijepim pri nižim temperaturama, da kad za 2 godine uključim podno, ne krene da se "koka" na spojevima. Da ne krene raditi previše.
Altsa wrote: 15/01/2025 13:57

Sta ti znaci to prelaznih perioda ? Ja imam podno grijanje u kupatilu i preko su plocice podne.
Prelazni periodi - periodi kad nema potrebe za paljenjem grijanja u kući a pogotovo ne podnog, već eventualno neke klime da zagrije nabrzinu.

Pločice su kod roditelja u kupatilu i hodniku, ostatak kuće laminat 8mm i podno grijanje. Pločice hladne i u po ljeta, a kamoli u ovim ranije opisanim periodima.
Proposition Joe wrote: 20/01/2025 14:30
Keramičke pločice kao najidealnije rješenje za podno grijanje su nezgodne u prelaznim periodima (proljeće/jesen) kada već nije sezona grijanja ali nije ni dovoljno vruće da su kremičke pločice ugodne. Realno, ugodne mogu biti u julu i augustu, ako i tada.

I ja imam istu dilemu, urađeno podno grijanje i sada ne znam šta da stavljam na pod. Keramika zbog iznad navedenog ali i cijene mi nije baš najbolja opcija iako je najveća efikasnost grijanja.

Alternativa laminat ili ovaj vinil.

Koga god pitaš za vinil ti je isto ko da pitaš majstora za kupovinu nekog japanskog auta. Ma bježi od toga, neprovjereno, nema dijelova, vako nako, uzmi golfa i miran si.
Znači u identičnom smo periodu :D

Obišao sam za vikend dosta ovih prodavnica, keramiku definitivno neću, kao što kažeš, prehladne čim se ne grije, a i cijena hajd, kvadrat se da naći po cijeni nekog boljeg laminata, ali tu su još ljepilo, fuge itd, plus nać dobrog keramičara sad da to odradi - vala ne da mi se opet čekat i ganjat ih ko da su hirurzi.

Kod rodjaka sam vidio vinil, poskupo ga platio, kaze prejedostavan za postaviti, ali recimo nije mi se svidjeli sto se savio ispod vecih i tezih stvari. Ormar ga cvrsto drzi na dvije strane, a izmedju nogu ormara se nakupio malo, vjerovatno kako se sirio. Vizuelno nije dobro.

Mislim da ću ipak laminat staviti, 10mm maksimalno.
dr_Evil

#208 Re: Renoviranje stana

Post by dr_Evil »

BlackCaviar wrote: 20/01/2025 16:09

Mislim da ću ipak laminat staviti, 10mm maksimalno.
Da je kuhinja u pitanju rekao bih ti "go for it" odmah. Ali nemoj laminat u kupatilo, bit ce tu vode i husi i hasi.
Altsa

#209 Re: Renoviranje stana

Post by Altsa »

Laminat u kupatilo wtf. U prelaznom periodu stavis prostirku za kupatila i nece ti biti hladno. Laminat u prostoriju koja uvijek ima vlage i nade se vode po podu. :-) Gdje god postoji mogucnost da pod bude mokar, a to su i kupatilo i kuhinja ja preporucujem plocice.Ako ti je zima u prelaznom periodu obuci papuce a ne da razmisljas kolko si pokvasio laminat i hoce li doci do problema.
BlackCaviar

#210 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

Čekajte ljudi, ne vidim nigdje da sam napisao da ću laminat u kupatilo, tu su friško stavljene pločice i to ovih nekakvih modernih formata, iskilavio se dok sam ih iznio :D

Laminat/vinil bih svugdje osim u kupatilo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#211 Re: Renoviranje stana

Post by Bobi »

suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#212 Re: Renoviranje stana

Post by suad-sarajevo »

Koliko se kreće presvlačenje namještaja (trosjed, dvosjed, fotelja)? Lokacija Sarajevo.

Danke.
1Dante1

#213 Re: Renoviranje stana

Post by 1Dante1 »

skoro kao novo
black_noke

#214 Re: Renoviranje stana

Post by black_noke »

Koja je sada cijena kompletnog renkvoranja?
Podovi, gletovanje, struja, voda...?
Edin H.

#215 Re: Renoviranje stana

Post by Edin H. »

Cijena sitnica
black_noke

#216 Re: Renoviranje stana

Post by black_noke »

Estrih?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#217 Re: Renoviranje stana

Post by Bobi »

Vegetastar

#218 Re: Renoviranje stana

Post by Vegetastar »

Trebao bih mijenjati unutrašnju stolariju, ima li neko preporuku?

Mijenjam unutrašnja vrata sa štokovima, furnir ne dolazi u obzir, masiv ili medijapan za kupatilo i wc. Također, razmišljao sam da uradim i 2 tzv murphy door sa akustičnim panelima, ako je neko to radio ili zna nekoga da radi molio bih da podijeli info (nije ovo obavezno to je samo ideja).

Sarajevo je lokacija

hvala
Danguba

#219 Re: Renoviranje stana

Post by Danguba »

Bobi wrote: 17/02/2026 11:17
Bas prakticno. :thumbup:

Dobra su ova stakla ugradjena u ove profile ali kada vidim(na hotelima) stakla oslonjena samo u donjoj zoni, takvoj ogradi ne prilazim blizu.
Ajs_Nigrutin

#220 Re: Renoviranje stana

Post by Ajs_Nigrutin »

Vegetastar wrote: 17/02/2026 16:40 Trebao bih mijenjati unutrašnju stolariju, ima li neko preporuku?

Mijenjam unutrašnja vrata sa štokovima, furnir ne dolazi u obzir, masiv ili medijapan za kupatilo i wc. Također, razmišljao sam da uradim i 2 tzv murphy door sa akustičnim panelima, ako je neko to radio ili zna nekoga da radi molio bih da podijeli info (nije ovo obavezno to je samo ideja).

Sarajevo je lokacija

hvala
Prograd Holz, Žepče
Filter

#221 Re: Renoviranje stana

Post by Filter »

Bobi wrote: 17/02/2026 11:17
kako ih vrati dole, oklembesi se pa kad popusti? jos kad se hamelja navuce po slicevima i staklu sa vanske strane... zabava
al je sminka, to je fakat
dek

#222 Re: Renoviranje stana

Post by dek »

Da li je ko radio spuštanje plafona u stanu?
Šra mislite o tome?
Koliko se to često danas radi u stanovima?

Mlađi sam pa se tek upoznajem sa materijom što bi se reklo.

Stan mi je potpuno renoviran i opremljen (još neuseljen), kada se to radilo, majstor predložio zbog navodno neravnog plafona u sobama i ostalih navodnih benefita (zvučna izolacija definitivno nije jer se svaki korak iznad čuje), član porodice koji mi je to sve koordinirao jer ja nisam bio u prilici rekao može (vjerovatno bih i ja) i sad imam to što imam.

Stan je velik ali zbog ovoga mi sad izgleda minijaturno, zatvorilo mi prostor. Pokušavam se naviknuti ali najradije bih prodao, ili opet sve iznova razvalio pa ponovo. Al opet ko će sve nanovo :-)
BlackCaviar

#223 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

Radi se to često iz različitih razloga (zagrijavanje, zvučna izolacije itd), pogotovo ljudi to rade u onim starijim zgradama gdje su stropovi visine po 3+ metra.

Je li stavljao vunu? Prijatelju su u garsonjeri sa visokim stropom spuštali i u ponudi naveli stavljanje vune, a na kraju majstori nisu ništa stavili.
dek

#224 Re: Renoviranje stana

Post by dek »

Iskreno, nemam pojma, to je poodavno bilo, ja sam bio mlađi i nije me to interesovalo i nisam bio uključen, otac sve koordinirao.

Stavljene su rigips ploče, da li i vuna ne znam.

Toplinska izolacija mi nije toliko bitna, zvučna jeste ali kako sam čuo (ako je tačno) da bi išta imalo efekta mora onaj iznad tebe uraditi izolaciju inače je bacanje para ako samo ti radiš.

Ali to sve na stranu, najviše mi je sporan taj vizualni dio, jednostavno prostorije učini dosta manjim pa mi stan u kojem trenutno boravim izgleda kao Pentagon u odnosu na ovaj gdje sobu izgledaju kao podrumčići.

Zato i pitam, pošto je starija zgrada i ako je to neki standard da se radi, onda moi je lakše prihvatiti.
BlackCaviar

#225 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

Vjerovatno je samo spušten strop i to je to. Istina da zvučno izolovanje najveći efekat ima na strani odakle buka dolazi, ali teško da kod nas iko stavlja recimo kamenu vunu ispod estriha kad renovira (što bi mogao uraditi tvoj komšija da on renovira kako bi se tebi malo manje čuli koraci recimo).

Da su taj međuprostor između starog plafona i rigips ploča fino popunili staklenom vunom, teško da bi odozgo išta čuo od normalnih zvukova.

Što se tiče standarda, danas se gleda na svemu uštediti, pa iz toga dolazi i to da su u novogradnji stropovi cca 2,5m visine, da ljudi u starijim zgradama zbog uštede na grijanju spuste strop pri renoviranju, nekome to ne igra nikakvu vizuelnu ulogu, meni također igra i ja sam sebi u kući pravio visoki strop prilikom gradnje.

Probuši rupu u plafonu (rigipsu) šarafcigerom i vidi ima li išta u međuprostoru.
Post Reply