Mislim da je nemoguće prijaviti nekog sa VSS na minimalac, osim ako radnik na razgovoru za posao "prešuti" informaciju o visini šklolske spreme.Casas wrote: ↑11/01/2025 22:34Ma mnogi zloupotrebljavaju bas taj minimalac a bespotrebno nego samo zbog ekstra profita. Razumijem odredjene biznise gdje su ljudi stvarno na minimalcu NK radnici, al ne razumijem firme gdje je covjek sa VSS prijavljen na minimalac a ima jos 1000 KM na kovertu...SpoilerShowajdamo wrote: ↑11/01/2025 22:20Pa valjda su ljudi na minimalcu najugroženiji sad je prioritet da se njih pogura.Casas wrote: ↑11/01/2025 22:16
To bi bila cudna odluka, sta cemo sa onima koji recimo vec daju platu 1300 KM da li ce se onda i njima oprostiti 300 KM pa da doprinose uplacuju samo za 1000 KM?
Ako je odluka samo za minimalnu platu onda nije posteno, cak štaviše diskriminirajuće je prema drugima koji daju vece plate i samim tim placaju i vece doprinose.
Sve u svemu mislim da bi ovo bila pogresna odluka, jedino rjesenje je subvencija za pogodjene male privrednike i reforma fiskalnih zakona do kraja godine.
Ono šta se može uraditi je da se ponudi poslodavcima da neoporezivo povećaju plate i radnicima koji trenutno imaju 1000 KM. za dodatnih 200-300 KM.
I sutra drzava izlazi u susret ovom sto zloupotrebljava drzavu, penzioni i zdravstveni fond, a ovoj firmi sto sve uplacuje na racun ne daje nista, to mi nikako ne bi bilo pravedno...
Il svima oprostit za odredjeni iznos uplatu doprinosa ili nikom nista.
Znam da su ranije kod poslodavaca bili nepoželjni radnici koji imaju veći stepen obrazovanja jer ih po zakonu moraju platiti više.