Sufizam , šiizam, sihirbazi
-
Al'din
#1 Sufizam , šiizam, sihirbazi
Najveće iskušenje kojim je iskušano ehli-sunnetsko poimanje islama kod bošnjačkog naroda jeste pojava sekte koja se zove šije. Širenje njihovog iskrivljenog vjerovanja koje je suprotno Ku’ranu i sunnetu ogleda se u raznim fazama. Od tih faza jeste ubacivanje raznih šubhi, tj. dilema kad je u pitanju predstavljanje njihovog učenja. U to spada predstavljanje da su oni samo jedan od mezheba u islamu. Na veliku žalost, ovu šubhu prihvatio je veliki broj onih koji javno govore o islamu. Tako svakodnevno imamo izraze “naša brača šije”, “naša braća Iranci”, zatim javno veličanje njihove uleme, kao i javno izjašnjavanje da za njih ima mjesta na našim prostorima. Nažalost, sve to dolazi od onih koji zagovaraju prakticiranje islama u skladu sa hanefijskom pravnom školom i bošnjačkom tradicijom. Šije NISU “naša braća” to je samo jedna obična sekta, a ulema hanefijske pravne škole ih gleda kao brać u što, naravno, ulazi i bh. ulema.
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#2 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
U 5 deka sa Vehabijama.
Nema ljepšeg Islama od onog u Turskoj i ono što su nama Osmanlije donijele, a mi Bošnjaci stotinama godina njegovali. Najbolje bi bilo kad bi i jedni i drugi otišli iz Bosne sa svojim učenjem i ostavili nas na miru.
Nema ljepšeg Islama od onog u Turskoj i ono što su nama Osmanlije donijele, a mi Bošnjaci stotinama godina njegovali. Najbolje bi bilo kad bi i jedni i drugi otišli iz Bosne sa svojim učenjem i ostavili nas na miru.
-
Al'din
#3 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Pa taj iz Turske je u naslovuhilmija frlj wrote: ↑12/01/2025 00:28 U 5 deka sa Vehabijama.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#4 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Jaoo što ne mogu ove teme kada ih vehabije otvore
-
Al'din
#5 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
To su oni sto se vintaju pa kontaju da se pomocu toga priblize Allahu azze we dželle. Pravi Islam nema sta.hilmija frlj wrote: ↑12/01/2025 00:28 U 5 deka sa Vehabijama.
Last edited by Al'din on 14/08/2025 00:45, edited 1 time in total.
- hilmija frlj
#6 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Kad budeš kucao sve račune dođi i drži predavanje.
A do tada,
" Ko vara nije od nas"

A do tada,
" Ko vara nije od nas"
-
Al'din
#7 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Dodji da ti otkucam računhilmija frlj wrote: ↑12/01/2025 01:24 Kad budeš kucao sve račune dođi i drži predavanje.
A do tada,
" Ko vara nije od nas"
![]()
- hilmija frlj
#8 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
U ponedjeljak lijepo da otkucaš svaki račun, uredno poreze da platiš, radnike da prijaviš na punu platu, bez koverte, jer...
" Ko vara, nije od nas "
" Ko vara, nije od nas "
-
Al'din
#9 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Treba imati kesu pa doci i vidjeti da se sve to radi u muslimanskoj kucihilmija frlj wrote: ↑12/01/2025 01:53 U ponedjeljak lijepo da otkucaš svaki račun, uredno poreze da platiš, radnike da prijaviš na punu platu, bez koverte, jer...
" Ko vara, nije od nas "
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kazao: "Ko oponaša neki narod, on je od njih." zato, vrati se islamu hilmija.
-
swanfilter
#10 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
I ovdje da upitam.
Zasto je tema doticnog naslova? Odnosno, kakve veze Sufizam i Siizam imaju sa faking magijom, vjesticama, ciribu caranjima i glupostima??
Sramota.
Ah, ja pomislio tema ima rok trajanja. Kad ono mumin sebi daje za pravo druge muslimane svrstavati, klasificirati i oznacavati kao sektase, nevjernike i kjafire. Sve jasno.
Kolega, i ovdje cu ti ponoviti. Mene dido i majka, kao i dido efendija ucili kako je grijeh o drugom govoriti, da li je vjernik ili nevjernik. Musliman il ne. Jer zna se ko o tome sudi.
Sramota.
Zasto je tema doticnog naslova? Odnosno, kakve veze Sufizam i Siizam imaju sa faking magijom, vjesticama, ciribu caranjima i glupostima??
Sramota.
Ah, ja pomislio tema ima rok trajanja. Kad ono mumin sebi daje za pravo druge muslimane svrstavati, klasificirati i oznacavati kao sektase, nevjernike i kjafire. Sve jasno.
Kolega, i ovdje cu ti ponoviti. Mene dido i majka, kao i dido efendija ucili kako je grijeh o drugom govoriti, da li je vjernik ili nevjernik. Musliman il ne. Jer zna se ko o tome sudi.
Sramota.
-
Al'din
#11 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Pa i ovdje cu ti isto odgovoriti. Uz duzno postovanje tvom dedi i nani, jer su sigurno bili dobri ljudi i radili onako kako su ih drugi naucili, vjerovatno su ti prenijeli nesto pogresnog znanja. Mozda namaz zanijetis sa "nevejtun en..." sto Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije radio a naredio je da se nista novo u vjeru ne ubacuje i tacka, sto su sufije i sije naravno uradili, a o sihirbazima da ne govorimo.swanfilter wrote: ↑15/01/2025 21:23 I ovdje da upitam.
Sramota.
Sramota.
Necemo se gadjati nekim provokacijama i ruznim nazivima. Svako sebe neka svrstava gdje hoce.
To sto nazivas magijom nije bas magija nego npr imas u Kaćunima one sa zelenim kapicama sto se ljuljaju, e kod njih mozes za malo.para napraviti zapise za brak, novac, da se komsije posvadjaju, majka da djete zamrzi itd. Iz prve ruke, a sigurno to i znas vec.
-
swanfilter
#12 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Imas pravo na misljenje. Dragi bog nam je svima to podario.Al'din wrote: ↑15/01/2025 22:27Pa i ovdje cu ti isto odgovoriti. Uz duzno postovanje tvom dedi i nani, jer su sigurno bili dobri ljudi i radili onako kako su ih drugi naucili, vjerovatno su ti prenijeli nesto pogresnog znanja. Mozda namaz zanijetis sa "nevejtun en..." sto Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije radio a naredio je da se nista novo u vjeru ne ubacuje i tacka, sto su sufije i sije naravno uradili, a o sihirbazima da ne govorimo.swanfilter wrote: ↑15/01/2025 21:23 I ovdje da upitam.
Sramota.
Sramota.
Necemo se gadjati nekim provokacijama i ruznim nazivima. Svako sebe neka svrstava gdje hoce.
To sto nazivas magijom nije bas magija nego npr imas u Kaćunima one sa zelenim kapicama sto se ljuljaju, e kod njih mozes za malo.para napraviti zapise za brak, novac, da se komsije posvadjaju, majka da djete zamrzi itd. Iz prve ruke, a sigurno to i znas vec.
Kazes, neka sam sebe svrstava gdje hoce, a ti ovdje muslimane sam od sebe svrstavas kako ti mislis da je ispravno. Bukvalno, njihov din je po tvom uvjerenju skrenuo sa puta. I poredis ih sa sihirbazima. Mada doticni, kakvih god uvjerenja bili, nemaju ama bas nikakve veze sa istim.
Ja cu prvi reci da su Ajvatovica i sva ta prica kod bosanskih muslimana vrijeđanje zdrave pameti. A tek boga.
Al, ti kao vjernik prvi bi morao znati da ti je zabranjeno i da je grijeh za drugog brata muslimana govoriti kako je u zabludi.
Jel ono imamo svi mi i bas u ovom trenutku na svakom ramenu dva bozija pisara, a koji zapisuju i ovo o cemu sada. Kao sto su zapisali sve za nasih zivota do ovog trenutka. A da bi jednog dana onaj gore sve to izvagao i donio sud.
Znaci, nije na nama da provodimo samovolju i sudimo ko je ispravan i bogu drag. Inace se mijesas u njegova posla.
-
Al'din
#13 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Nisi u pravu. To je sufijska prica. Tako i oni, srce dusa ljubav itd a 90% Kur'ana govori o dzihadu, nevjernicima i sl. Po tvom poimanju vjere treba pustiti kako ide neka ide i ne skretati.paznju na pogreano tumacenje kako to sije i sufije rade. Na dunjaluku covjek se ocjenjuje po njegovoj vanjstini tj ponasanju i svim ostalim stvarima koje radi i koje ga cine ili ne cine vjernikom, a Allah subhanehu we te'ala ce da sudi kada dodje taj trenutak.swanfilter wrote: ↑15/01/2025 22:54Imas pravo na misljenje. Dragi bog nam je svima to podario.Al'din wrote: ↑15/01/2025 22:27Pa i ovdje cu ti isto odgovoriti. Uz duzno postovanje tvom dedi i nani, jer su sigurno bili dobri ljudi i radili onako kako su ih drugi naucili, vjerovatno su ti prenijeli nesto pogresnog znanja. Mozda namaz zanijetis sa "nevejtun en..." sto Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije radio a naredio je da se nista novo u vjeru ne ubacuje i tacka, sto su sufije i sije naravno uradili, a o sihirbazima da ne govorimo.swanfilter wrote: ↑15/01/2025 21:23 I ovdje da upitam.
Sramota.
Sramota.
Kazes, neka sam sebe svrstava gdje hoce, a ti ovdje muslimane sam od sebe svrstavas kako ti mislis da je ispravno. Bukvalno, njihov din je po tvom uvjerenju skrenuo sa puta. I poredis ih sa sihirbazima. Mada doticni, kakvih god uvjerenja bili, nemaju ama bas nikakve veze sa istim.
Ja cu prvi reci da su Ajvatovica i sva ta prica kod bosanskih muslimana vrijeđanje zdrave pameti. A tek boga.
Al, ti kao vjernik prvi bi morao znati da ti je zabranjeno i da je grijeh za drugog brata muslimana govoriti kako je u zabludi.
Jel ono imamo svi mi i bas u ovom trenutku na svakom ramenu dva bozija pisara, a koji zapisuju i ovo o cemu sada. Kao sto su zapisali sve za nasih zivota do ovog trenutka. A da bi jednog dana onaj gore sve to izvagao i donio sud.
Znaci, nije na nama da provodimo samovolju i sudimo ko je ispravan i bogu drag. Inace se mijesas u njegova posla.
U pravu si, grijeh je za drugog muslimana govoriti da je u zabludi, a ako taj "musliman" vjeruje da ga vintanje tijela priblizava Allahu subhanehu we te'ala i da tavafi oko Kabe sa "ja Ali, ja Husein, ja Fatima" a ne ja Allah...sta ima dalje da se prica
-
ragib
#14 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Solidna reportaza na ftv oko ovih podjlela, ako koga
https://youtu.be/cdF7w437ueg?si=nn-aXgYN8yN5z62M
https://m.youtube.com/watch?v=tEiXQr69j ... 5pdGkgZnR2
https://youtu.be/cdF7w437ueg?si=nn-aXgYN8yN5z62M
https://m.youtube.com/watch?v=tEiXQr69j ... 5pdGkgZnR2
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Šejh Edin Urjan Kukavica.. 
- Rothmans
#16 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Nije tu nicije maslo za Ramazana. Sije i sufije su sihirbazi, al zato onaj vehabijski klen kaze ne smijemo kritikovati Muaviju(jer je ashab), a o Jezidu koji je poklao i porobio poslanikovu porodicu ' nije nase da komentarisemo' il tako nesto. Govorim po sjecanju iz njegovog videa.
I haj ti budi pametan...
I haj ti budi pametan...
-
ragib
#17 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Kad si cuo od selefija/ vehabija da citiraju hadis koji prenosi hz.Fatima?Rothmans wrote: ↑20/01/2025 16:48 Nije tu nicije maslo za Ramazana. Sije i sufije su sihirbazi, al zato onaj vehabijski klen kaze ne smijemo kritikovati Muaviju(jer je ashab), a o Jezidu koji je poklao i porobio poslanikovu porodicu ' nije nase da komentarisemo' il tako nesto. Govorim po sjecanju iz njegovog videa.
I haj ti budi pametan...
Kategoriju ehliBejta je postavio sam Muhamed as, medjutim kad oni tumace vjeru nikad ne kazu stav ehliBejta. Preslusao sam 1000 predavanja selefiska I nikad nisam cuo stav ehliBejta. Oni su ugurali ehliBejt u ashabe. A Muhamed as ostavio nam je Kur an I casnu porodicu njegovu u emanet. Sama cinjenica da se donosi salavat na Muhameda as I na njegovu porodicu kao I na Ibrahima as I na njegovu porodicu govori o vrijednostima Pejgamberove porodice koja je bila pod ogrtacem. I kao slag na tortu dolazi imam Mehdi iz njegove porodice. Al dobro nema potrebe raspravljati svak sebi bira I svak vjeruje kako misli to je tako I najbolje. Meni je stav naseg akademija Rusmira Mahmutcehajica najblizi.
-
narcisaa
#18 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Al'din wrote: ↑16/01/2025 01:01Nisi u pravu. To je sufijska prica. Tako i oni, srce dusa ljubav itd a 90% Kur'ana govori o dzihadu, nevjernicima i sl. Po tvom poimanju vjere treba pustiti kako ide neka ide i ne skretati.paznju na pogreano tumacenje kako to sije i sufije rade. Na dunjaluku covjek se ocjenjuje po njegovoj vanjstini tj ponasanju i svim ostalim stvarima koje radi i koje ga cine ili ne cine vjernikom, a Allah subhanehu we te'ala ce da sudi kada dodje taj trenutak.swanfilter wrote: ↑15/01/2025 22:54Imas pravo na misljenje. Dragi bog nam je svima to podario.Al'din wrote: ↑15/01/2025 22:27
Pa i ovdje cu ti isto odgovoriti. Uz duzno postovanje tvom dedi i nani, jer su sigurno bili dobri ljudi i radili onako kako su ih drugi naucili, vjerovatno su ti prenijeli nesto pogresnog znanja. Mozda namaz zanijetis sa "nevejtun en..." sto Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije radio a naredio je da se nista novo u vjeru ne ubacuje i tacka, sto su sufije i sije naravno uradili, a o sihirbazima da ne govorimo.
U pravu si, grijeh je za drugog muslimana govoriti da je u zabludi, a ako taj "musliman" vjeruje da ga vintanje tijela priblizava Allahu subhanehu we te'ala i da tavafi oko Kabe sa "ja Ali, ja Husein, ja Fatima" a ne ja Allah...sta ima dalje da se prica![]()
Da, zato sto "90% Kurana" govori o dzihadu (nemoj slucajno da te ajete tumacis u kontekstu njihovih objava i cinjenica zbog kojih su objavljeni, primijeni ih bukvalno i nasumicno u danasnjem trenutku) pobiste clanove porodice Poslanika Muhameda s.a.w. kojeg slijedite zarad vlasti, moci i bogatstva
Ko ih ono pobi od ovih sto ih ti nabroja: sufije, siije, sihirbazi ili pak jevreji, krscani, mnogobosci
Jbt. jos imas smjelosti otvoriti ovakvu temu?!
-
Dilibus
#19 Re: Sufizam , šiizam, sihirbazi
Najbolje trebe su dolazike kod njega u tekiju. Jos sa onim kapuljacama, kinky