Držaće samo u FBiH...
BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Moderator: anex
- fusion_ba
-
PM72
-
kakaljin
#128 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Svi mi ovjde nagadjamo ali najvise negativno se nagadja sta i kako ce biti.
Pustimo vrjeme da pokaze sta ce biti, pa ako bude negativno po korisnike zna se sta ce korisnik raditi po tom pitanju. A ako bude pozitivno isto se zna sta ce korisnici raditi i buduci korisnici raditi.
-
A_A_AKCIJA
#129 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ma zašto bi ispaštao?
Ako si na Telemachu, većina stvari će ostati ista.
Imaju tehnologije i ljude koje imaju i nastavljaju poslovanje.
Jedino se može desiti napredak BHT usluga, ako budu koristili rješenja Telemacha
Ono što se sigurno neće desiti je da u Telemach uđu ljudi iz BHT i otpuste njihove ljude i menadžment, i sve obore na trenutni BHT standard.
Nema nikakve logike da današnji menadžment BHT koji je i izgurao ovu vrhunsku operaciju napravi tako loš potez.
Firmu kupuješ da nešto dobiješ. Telemach ima bolji internet, ne znam je li Total dio paketa, ako jeste i to je super stvar.
Pošto lično jako dobro znam Kovačevića, siguran sam da on ovo vidi kao šansu poboljšanja BHT na nivo profesionalne zapadne firme. I siguran sam da će preko Telemacha u budućnosti raditi dobre stvari koje nisu mogle u BHT da prođu zbog gomile uhljupa zaposlenih koji ništa ne rade u BHT.
Ovako dobijaju firmu koja je dokazano bolje strukture, na tržišnim osnovama jako dobro radila posao.
Vrlo je moguće, a ovo samo nagađam, da sutra BHT nastavi kao GSM firma, a da kablovsku preuzme Telemach u potpunosti.
- fusion_ba
#130 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Nije ista tehnologija u pitanju. BH Telecom je IPTV, a Telemach kablovska. Morali bi imati i dalje dva odvojena brenda (zapravo tri sa satelitskim Total TV)A_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2025 12:21.
Vrlo je moguće, a ovo samo nagađam, da sutra BHT nastavi kao GSM firma, a da kablovsku preuzme Telemach u potpunosti.
- video
#131 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Moze sve tri pod istim krovomfusion_ba wrote: ↑11/01/2025 12:26Nije ista tehnologija u pitanju. BH Telecom je IPTV, a Telemach kablovska. Morali bi imati i dalje dva odvojena brenda (zapravo tri sa satelitskim Total TV)A_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2025 12:21.
- fusion_ba
#132 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Naravno da može ali kao što rekoh različite su usluge pa samim tim i paketi za svaku od uslugavideo wrote: ↑11/01/2025 12:32Moze sve tri pod istim krovomfusion_ba wrote: ↑11/01/2025 12:26Nije ista tehnologija u pitanju. BH Telecom je IPTV, a Telemach kablovska. Morali bi imati i dalje dva odvojena brenda (zapravo tri sa satelitskim Total TV)A_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2025 12:21.
- kabal1337
#133 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
donosi monopol na bh trzistu
-
lorente
#134 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Korisnici telemacha ne mogu dobiti apsolutno nista.. sve kanale sa bht da dobijemo, nista ne znaci ako se bude poslovalo kao uhljupi u telekomu..ja u pola 10 navece na forumu napisem da net prekida, ujutro u 09i 20 ljudi zovu da pitaju jesam li kuci da dodju..dok prijatelj sa mojom tv ode moli,kumi,otvore nekakav nalog i danima cekas da dodju..i na kraju mu kazu jbg tako je..od 2011 sam korisnik telemacha i najveci problem koji sam imao je da cekam 3-4dana na novi daljinski za d3..jednostavno ljudi su milion svjetlosnih godina sto se tice podrske korisnicima ispred stranackih uhljeba
- Pandakonda
#135 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Kako necu ispastat, kojem operateru da odem ako mi se ne svidi ono sto BHT bude radio ? Kada ni mtel ni eronet ne nude usluge kablovske u mnogim mjestima u federaciji ? Eronet daje samo gdje hrvati zive dok mtel za federaciju ima samo msat satelit. A drugi operateri ne postoje. Zasto BHT nije sam od sebe prije ove akvizicije imao net na nivou telemacha ? Jedino logosoft koji je opet u vlasnistvu vec postojeceg operateraA_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2025 12:21Ma zašto bi ispaštao?
Jedino se može desiti napredak BHT usluga, ako budu koristili rješenja Telemacha
Ono što se sigurno neće desiti je da u Telemach uđu ljudi iz BHT i otpuste njihove ljude i menadžment, i sve obore na trenutni BHT standard.
Nema nikakve logike da današnji menadžment BHT koji je i izgurao ovu vrhunsku operaciju napravi tako loš potez.
Firmu kupuješ da nešto dobiješ. Telemach ima bolji internet, ne znam je li Total dio paketa, ako jeste i to je super stvar.
Pošto lično jako dobro znam Kovačevića, siguran sam da on ovo vidi kao šansu poboljšanja BHT na nivo profesionalne zapadne firme. I siguran sam da će preko Telemacha u budućnosti raditi dobre stvari koje nisu mogle u BHT da prođu zbog gomile uhljupa zaposlenih koji ništa ne rade u BHT.
Ovako dobijaju firmu koja je dokazano bolje strukture, na tržišnim osnovama jako dobro radila posao.
Sta je sa kvalitetom podrske gdje je TM standardnom milijardu godina ispred BHT ? Taj isti menadzment je tu ali se korisnicka podrska nista nije popravila. Nikad drzavna firma nece biti ispred privatne.
A da ne govorim za cijene, ja za nekih cca 65 maraka dobijem 300mpbs u telemachu, dok taj IDENTICAN paket sa jos manjom upload brzinom izađe netFLAT XL 100 maraka. Ko kaze da sada BHT onda nece nama podici cijene ?
Budala je svako ko misli da je monopol dobar pa makar to bila drzavna firma. Sve je to fino krasno nek se sire van bih, ali daj mi konkurencije unutar drzave jer ako ovo prođe BHT ce ti biti ko mtel u RS-u gdje moras samo kod njih biti i oni diktiraju sve. I upravo zbog toga godinama nema napretka u kvaliteti usluge.
- dječak sa šibicama
#136 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ma smijem se konstrukciji recenice, ako neko ima monopol onda ne postoji konkurencija, oksimoron.
Inace nece oni drzati monopol, samo preuzeti CG i MK Telemah, daleko je to od monopola. I to navodno.
- dječak sa šibicama
#137 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Inace, kad neko drzi monopol a to bi BH Telekom imao jer ukidanjem Telemaha, ne postoji vise druga opcija osim pojedinacno. Ja mogu imati samo Tmach ili Telekom, treci izbor nemam, i takvih je valjda 80 ili 90% korisnika.
Dakle, kad neko ima monopol, on moze raditi sta hoce, internet 300 maraka, ne svidja ti se? pusi kurac, nemas gdje drugo.
Takvom necem se moze radovati samo stranacka botina koja ce imati besplatan internet, ili uhljebi u Telekomu.
Ko se nada postenom odnosu Telekoma u situaciji u kojoj mogu raditi sta hoce, taj je ili glup ili naivan. Ali u ovoj drzavi je sve moguce, pa i monopolisti ujedno drzavna citaj stranacka firma. Cim ti vidis da polupismeni narod podrzava Bimgasa kao jedinog monopolistu odnosno voljeli bi to i kmece kad Lidl najavi dolazak, znas da imas posla sa retardiranim idiotima.
Dakle, kad neko ima monopol, on moze raditi sta hoce, internet 300 maraka, ne svidja ti se? pusi kurac, nemas gdje drugo.
Takvom necem se moze radovati samo stranacka botina koja ce imati besplatan internet, ili uhljebi u Telekomu.
Ko se nada postenom odnosu Telekoma u situaciji u kojoj mogu raditi sta hoce, taj je ili glup ili naivan. Ali u ovoj drzavi je sve moguce, pa i monopolisti ujedno drzavna citaj stranacka firma. Cim ti vidis da polupismeni narod podrzava Bimgasa kao jedinog monopolistu odnosno voljeli bi to i kmece kad Lidl najavi dolazak, znas da imas posla sa retardiranim idiotima.
-
kakaljin
#138 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Sve sto pišeš je čisto nagađanje, kao i cijelo pisanje sviju od kada je izašla informacija o kupovini telemacha.Pandakonda wrote: ↑11/01/2025 12:56Kako necu ispastat, kojem operateru da odem ako mi se ne svidi ono sto BHT bude radio ? Kada ni mtel ni eronet ne nude usluge kablovske u mnogim mjestima u federaciji ? Eronet daje samo gdje hrvati zive dok mtel za federaciju ima samo msat satelit. A drugi operateri ne postoje. Zasto BHT nije sam od sebe prije ove akvizicije imao net na nivou telemacha ? Jedino logosoft koji je opet u vlasnistvu vec postojeceg operateraA_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2025 12:21Ma zašto bi ispaštao?
Sta je sa kvalitetom podrske gdje je TM standardnom milijardu godina ispred BHT ? Taj isti menadzment je tu ali se korisnicka podrska nista nije popravila. Nikad drzavna firma nece biti ispred privatne.
A da ne govorim za cijene, ja za nekih cca 65 maraka dobijem 300mpbs u telemachu, dok taj IDENTICAN paket sa jos manjom upload brzinom izađe netFLAT XL 100 maraka. Ko kaze da sada BHT onda nece nama podici cijene ?
Budala je svako ko misli da je monopol dobar pa makar to bila drzavna firma. Sve je to fino krasno nek se sire van bih, ali daj mi konkurencije unutar drzave jer ako ovo prođe BHT ce ti biti ko mtel u RS-u gdje moras samo kod njih biti i oni diktiraju sve. I upravo zbog toga godinama nema napretka u kvaliteti usluge.
I do sada su svi držali monopol na mjestima gdje su imali infrastrukturu. Rijetke lokacije su bile gdje su imale više operatera.
Ko zna možda nakon ove kupovine bude tako da svi budu dostupni na cijeloj teritoriji BiH da svako koristi infrastrukturu drugog gdje nema svoju.
-
sencobih
#139 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Telemah kao firma sa dosadašnjim kvalitetom usluge prestaje postojati, i tome nije kriv niko nego tako funkcionisu velike grupacije .Ako i ostane sam bice u rangu ASK ilidza kao što je bila, nema više grupacije ni SBB-a iza leđa. Ako konkurencijsko vijeće kaže ne može telekom bh onda sigurno ne može ni telekom srbije. Dodaj tome radnike, kredite koje ima, silne troškove održavanja, nema ih nigdje. Nek budu sretni ako ih kupi telekom BiH, to ce ostaviti u životu i radnike i korisnike.
-
tuitamo
#140 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Na agendu približavanja EU će doći i korištenje infrastrukture jednog servisa za uslugu drugog servisa.
Još uvijek sam skeptičan da je bht sposoban za ovakvu akviziciju ali bih volio da me razuvjere.
Još uvijek sam skeptičan da je bht sposoban za ovakvu akviziciju ali bih volio da me razuvjere.
- Quaresma
#141 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
a sta bi dobili prodajom bh telecoma ?DaysleepeR wrote: ↑10/01/2025 14:35Nema to nikakve logike.
Ako je loša akvizicija samo će mu pasti vrijednost.
Na kraju krajeva prodaja BH Telecoma nije loša stvar.
Jest za stranke koje izvlače novac, za sve ostale nije uopšte.
-
made_in_sarajevo
#142 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ali fakat sad kukate kvalitet, bolji telemach, a ovi dosli da se prodaju. Ko kaze da ce ostati taj kvalitet u narednom periodu. Naravno ko kaze i da nece, ali cim su pusteni niz vodu pitanje je koliko ce i dalje pruzati kvalitet
- xPaco1337
#143 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ja se samo nadam nekoj povezanosti sa mobilnom mrežom i internetom da dolazi sve u jednom paketu. U smislu da Telemach dobije mobilnu mrežu i da se uvede kupovanje mobitela preko ugovora i sl.
Tu kaskamo za ostalima baš baš
Tu kaskamo za ostalima baš baš
-
mahalik
#144 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Kao sto je prosla koncentracija Elta kabel i Mtel u RS i ovo će jer se gleda cjelokupno tržište na kojem posluju Telemach i BHTelecom a to je nivo BiH.
Na tom nivou imaš konkurenciju u vidu Mtel i povezani, HT Eronet i manjih operatera.
Tako da tu nema dileme.
Na tom nivou imaš konkurenciju u vidu Mtel i povezani, HT Eronet i manjih operatera.
Tako da tu nema dileme.
-
zippoo87
#145 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Pandakonda wrote: ↑11/01/2025 12:56Kako necu ispastat, kojem operateru da odem ako mi se ne svidi ono sto BHT bude radio ? Kada ni mtel ni eronet ne nude usluge kablovske u mnogim mjestima u federaciji ? Eronet daje samo gdje hrvati zive dok mtel za federaciju ima samo msat satelit. A drugi operateri ne postoje. Zasto BHT nije sam od sebe prije ove akvizicije imao net na nivou telemacha ? Jedino logosoft koji je opet u vlasnistvu vec postojeceg operateraA_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2025 12:21Ma zašto bi ispaštao?
Evo da se i sa tobom slozim u necemu.
Btw. Procitajte post na prethodnoj strani,covjek je fino napisao. Apo postu mislim da je iz Srbije i da je upucen u desavanja oko kupovine.
Za imidz i za drzavni firmu je ovo dobar potez,moze biti dobar i da od TM nauce neke interne stvari,tipa korisnicku uslugu da iz TM prekopiraju na nivou cijelog BHTa.
Problem nastaje kada se recimo promijeni politika koja upravlja BHTom i onda neko moze komotno da zapusti tu firmu i korisnick ispastaju a nemaju kome drugom preci.
Nisam za monopol nikada!
Last edited by zippoo87 on 11/01/2025 16:01, edited 1 time in total.
-
dzenanalic22
#146 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
HT Eronet ne računaju u to jer ima istog vlasnika kao i BH Telecom. A ne računaju se ni mali operateri sa zanemarivim brojem korisnika.
Gleda se po vlasničkoj strukturi, znaci Telekom Srbije i Vlada Federacije BiH = duopol.
- tramvajtrojka
#147 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
eh sta bi sada bhtelecom u budućnosti trebao raditi malo da vise stisne za damu Mts, da ih krene uslovljavati u vezi arena sporta i ostalih sportskih prava pa da se to iznevelise sa pametnim menadžmentom sva cuda su mogucadzenanalic22 wrote: ↑11/01/2025 16:00HT Eronet ne računaju u to jer ima istog vlasnika kao i BH Telecom. A ne računaju se ni mali operateri sa zanemarivim brojem korisnika.
Gleda se po vlasničkoj strukturi, znaci Telekom Srbije i Vlada Federacije BiH = duopol.
-
Malisa11
#148 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Izbrisan mi je prethodni komentar. Uposlenici imaju traceve, nemaju sve informacije, ustvarni ni priblizno. Nisam ulazio u to zasto nemaju, no da je ova stvar finalizirana, jeste.mfa_secure wrote: ↑10/01/2025 15:21 Zapelo na vijeću, a pojedini uposlenici brzopleti i uzeli "muštuluk"
Znam da je kredit ali ne znam iznose.
-
Drugclanbiblioteke
#149 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ako je kredit onda ce rata biti fakturisana svim korisnicima 
- mfa_secure