Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ajatolah_

#69852 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Pa dobro, ima čovjek pravo da naplati ako mu se duguje.
ZoomZoomKiwi

#69853 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Jebem ga odrekli su se kamata sporazumno bukvalno svi povjerenici osim njega.

Drugo znamo vrlo dobro kako je ta troslovna firma uz pomoć troslovne bratije dobijala i još dobija poslove, pa i sa tim Čelikom kada je dug nastao, i sad još bezobrazno neće da se odreknu kamata, kao da mu fali para.

Kad zinu na dunjaluk.
:bih:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#69854 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ajatolah_ wrote: 10/01/2025 21:21 Pa dobro, ima čovjek pravo da naplati ako mu se duguje.
Kamata je haram, kontas ?
Ja_Ja

#69855 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Ajatolah_ wrote: 10/01/2025 21:21 Pa dobro, ima čovjek pravo da naplati ako mu se duguje.
100% si upravu. Ima pravo da naplati. Nisu ni oni na presici rekli da nema, samo se podcrtalo to da su se svi povjerioci van Zenice odrekli kamata a da su se neke Zenicke firme i sitni povjerioci morali mjesecima ubjedjivati dok drugi poput vrlog hadzije i odbornika u dzematu nije htio ni da cuje da se odrekne kamate. Svi opet na stranu ali ovjde se radi malo i o sprdnji, jer se zna da je covjek veoma imucan, te ko i sta je i na osnovu toga koje i sta je ili ko i sta pokusava biti (hadzija, clan dzematskog odbora, graditelj dzamija, itd.) se MORAO odreci kamate samo na osnovu "svojih vjerskih" uvjerenja, jer mu je kamata strogo zabranjena. Znaci mimo Celika, mimo svega, njemu je kao nekom ko se predstavlja kao vjernik strogo zabranjeno kamatarenje. Sto opet govori o kakvim se likovima (naravno samo djelu njih) radi koji su po tim dzematskim odborima i blizu IZ.
Rothmans

#69856 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

O kome je rijec ,ja nista nisam skonto iz clanka ?
Ja_Ja

#69857 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Evo klub se ponovo oglasio: https://www.klix.ba/sport/nogomet/celik ... /250110183

Čelik uputio izvinjenje Islamskoj zajednici i imenovao čovjeka koji "kamatari" klub

Čelikova konferencija za medije izazvala je danas brojne reakcije javnosti zbog izjave koja se odnosila na članstvo pojedinih osoba u organima Islamske zajednice te njihov navodni utjecaj na zenički klub.

"Mene je, lično, sramota da član džematskog odbora Čaršijske džamije u Zenici 'kamatari' klub. Ustručavao sam se svih ovih godina, žao mi je što to moram na takav način reći, ali, nažalost, to je činjenica", rekao je direktor kluba Emir Čerim, koji je dodao kako je profesionalni zaposlenik, ali da zbog svega radi za mizernu plaću.

Večeras se Čelik oglasio saopštenjem za javnost.

"Želimo pojasniti da se navedena izjava odnosila isključivo na kompaniju ITC d.o.o. Zenica i njenog direktora Suvada Isakovića koji je (bivši) član Sabora Islamske zajednice. ITC je jedina firma koja je od našeg kluba potraživala i kamate, uprkos tome što je glavnica duga već isplaćena. Izražavamo izvinjenje Medžlisu Islamske zajednice ukoliko su se osjetili uvrijeđeni ovom izjavom. Naša namjera nije bila omalovažavanje niti kritika rada ove institucije. Međutim, želimo skrenuti pažnju na nesklad između propagiranja poštenja i vjerskih vrijednosti te insistiranja na naplati iznosa od oko 63.000 KM kamata od kluba koji je simbol grada", istakli su.

U Čeliku smatraju da je takav zahtjev neprimjeren.

"Želimo istaknuti da smo tokom procesa vraćanja dugovanja naišli na veliko razumijevanje i podršku mnogih fizičkih i pravnih lica iz drugih gradova, koja su se odrekla ne samo kamata već i dijelova glavnog duga. Upravo zbog toga, posebno nas pogađa da firma koja je realizovala mnoge vrijedne projekte u našem gradu insistira na punoj naplati i kamata. Zahvaljujemo svim partnerima koji su pokazali solidarnost i razumijevanje", poručili su iz zeničkog kluba.
Oi

#69858 Re: Zeničani

Post by Oi »

Sve ok. Zakonski ima pravo, al' mojne se "selamat" okolo...
clio_dci120

#69859 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Razumijem u kojem su kontekstu dali izjavu, ali kamata u ovo slucaju vjerovatno nije haram.
Haram je ako je bila pozajmica kakva, sto sumnjam da jeste, a nike haram ako je isporucena roba ili neka usluga ili radova, a nije placeno. U serijatskom pravu se oduvijek promjenjivala kazna u trgovini.
A da je hrpa vjeroskog propagiranja, a u realnom zivotu ne pridrzavanja postulata vjere ni 1 posto, to se slazem sa Celikovcima.
Ajatolah_

#69860 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Ja_Ja wrote: 10/01/2025 21:53
100% si upravu. Ima pravo da naplati. Nisu ni oni na presici rekli da nema, samo se podcrtalo to da su se svi povjerioci van Zenice odrekli kamata a da su se neke Zenicke firme i sitni povjerioci morali mjesecima ubjedjivati dok drugi poput vrlog hadzije i odbornika u dzematu nije htio ni da cuje da se odrekne kamate. Svi opet na stranu ali ovjde se radi malo i o sprdnji, jer se zna da je covjek veoma imucan, te ko i sta je i na osnovu toga koje i sta je ili ko i sta pokusava biti (hadzija, clan dzematskog odbora, graditelj dzamija, itd.) se MORAO odreci kamate samo na osnovu "svojih vjerskih" uvjerenja, jer mu je kamata strogo zabranjena. Znaci mimo Celika, mimo svega, njemu je kao nekom ko se predstavlja kao vjernik strogo zabranjeno kamatarenje. Sto opet govori o kakvim se likovima (naravno samo djelu njih) radi koji su po tim dzematskim odborima i blizu IZ.
Besmisleno mi je da se neko u tom kontekstu proziva na zvaničnoj press konferenciji kluba. Šta se Čerima tiče koje je vjere koji povjerilac i je li mu naplata duga u skladu s tim.
N.N.

#69861 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Pa nije besmisleno. Isakovic je u strukturama IZ. Znamo sta vjera kaze o kamati.
Isplaceno mu je sve. Covjek sudski trazi i kamatu. Neka i naplati danas sutra. Ali neka se i javno kaze ko je trazi.
Sutra ce podici ruku da mjesecna clanarina u IZ ide na 10 KM, a prekosutra ce sudski traziti naplatu kamate.
Neka se napusi qurca.

Haj' da su Gavru prozivali, onda bih i rekao :D

Meni je najvise krivo sto najvise zatezu likovi koju su svakako i te poslove dobijali na osnovu onoga "nas je". Taj jebeni ITC je tek uvodio plastenike i navodjnjavanje paprika, prodavao plugove od traktora, a uredno je dobijao poslove oko i na stadionu (od tasasnjih gradskih struktura).
Ali haj' eto...kobajagi zasluzio je :run:
kuglanje_ze

#69862 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

clio_dci120 wrote: 10/01/2025 23:13 Razumijem u kojem su kontekstu dali izjavu, ali kamata u ovo slucaju vjerovatno nije haram.
Haram je ako je bila pozajmica kakva, sto sumnjam da jeste, a nike haram ako je isporucena roba ili neka usluga ili radova, a nije placeno. U serijatskom pravu se oduvijek promjenjivala kazna u trgovini.
A da je hrpa vjeroskog propagiranja, a u realnom zivotu ne pridrzavanja postulata vjere ni 1 posto, to se slazem sa Celikovcima.
Evo ja ću ti reći. Bila je pozajmica.
Husejin Smajlovic tražio od Suvada Isakovića da pozajmi klubu pare, 80.000 KM, da se dovede igrač (nisam siguran da li je u pitanju onaj Kolumbijac ili je Purić) i obećao mu da će mu vratiti iz gradskog budžeta na neki način.
Umro Smajlovic nije bilo vraćeno i ovaj tužio klub. Pokušalo se s njim dogovoriti na razne načine unazad 5 godina, od dijela sredstava pa do besplatne reklame na stadionu. Čak mu je i sin veliki navijač Čelika, ide momak na sve utakmice, on ga molio i neće. Hoće sve u fening s kamatama.
Lik kojeg je SDA stvorila, nema posla u gradu koji nije dobio, radio renoviranje stadiona, radio Arenu... I tako. Na sramotu mu. Mene bi stid bilo kroz grad proći.
scarr

#69863 Re: Zeničani

Post by scarr »

Smrdo smrdljivi.
A IZ je davno ispricana prica. Leglo kriminalaca, mesetara, prevaranata koji se kunu u Allaha
kamberovica polje

#69864 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Ma koga više boli kurac za osjećaje i čast takvih ljudi.
Nek su iznijeli o kome se radi, a IZ je po starom dobrom običaju, uvijek najglasnija kad treba štititi "poštene" tajkune i političare.
kuglanje_ze

#69865 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

scarr wrote: 11/01/2025 09:03 Smrdo smrdljivi.
A IZ je davno ispricana prica. Leglo kriminalaca, mesetara, prevaranata koji se kunu u Allaha
Kucamo na vrata zaboravljenih asova, uglednika u IZ. Tako se prisjetimo još jedne legende nogometa u Zenici - Muhamed Begagić. U narodu poznat kao čovjek sa 500 funkcija.
-Chesterfield-

#69866 Re: Zeničani

Post by -Chesterfield- »

https://ibb.co/qsPYvds

Valja li šta kupusnjača.
Ja_Ja

#69867 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

clio_dci120 wrote: 10/01/2025 23:13 Razumijem u kojem su kontekstu dali izjavu, ali kamata u ovo slucaju vjerovatno nije haram.
Ne postoji koncept u islamu po kome je bilo kakav oblik kamate dozvoljen. Veoma eksplicitno zabranjena rabota.
kuglanje_ze

#69868 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Ja_Ja wrote: 11/01/2025 12:06
Ne postoji koncept u islamu po kome je bilo kakav oblik kamate dozvoljen. Veoma eksplicitno zabranjena rabota.
“Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio, zato što su govorili: ‘Kamata je isto što i trgovina.’ A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu.” (El-Bekara, 275)

“O vjernici bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, rata od Allaha i Poslanika Njegova!” (El-Bekara, 278-279)
gentoo

#69869 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Vi stvarno mislite da se ti biznismeni bave vjerom (i strankom zelene boje kad smo vec tu) zato sto vole Boga i istinski vjeruju ?
gentoo

#69870 Re: Zeničani

Post by gentoo »

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#69871 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

koop

#69872 Re: Zeničani

Post by koop »

_BataZiv_0809 wrote: 11/01/2025 13:50
Steta
Koji su neimari u pitanju, bolje sto je propalo.
Ja_Ja

#69873 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

gentoo wrote: 11/01/2025 13:08 Vi stvarno mislite da se ti biznismeni bave vjerom (i strankom zelene boje kad smo vec tu) zato sto vole Boga i istinski vjeruju ?
Nije niko toliko panglu da to misli. Biznismeni se bave vjerom jer je dobra za biznis. Vjera (IZ) se bavi “uglednim” ljudima jer su dobri za neke aspekte IZ (donirat će dati će, izgradit će) i tako jedni drugima čuvaju ledja. Meni je šega samo reakcija kada se javno ovako kaže nešto što svi znaju i vide. Ono svi u šoku što hadžija, vakif, sabornik lihvari jedno udruženje gradjana. Islam je previše ekplicitan po ovom pitanju da se njegova odluka da uzima kamatu može opravdati po bilo kom osnovu. Još ako se doda tome činjenica da je sama posudba bila dio dogovora izmedju tadašnjeg gradonačelnika i ovog crva, gdje je crv mnogostruko više naplatio kroz tendera onda već ulazimo u neku novu sferu. I ljudi dodju na forum i vaze kako za stanje u Čeliku nije odgovoran grad.
Ja_Ja

#69874 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

koop wrote: 11/01/2025 14:21
Steta
Ovo je svakako bila predizborna šuplja. Uslovi koji su dogovorenu su tako konstruisani da prikažu Fudu kao nekog ekonomsko menadžerskog maga iako nisu imali nikakve logike za investitore. Bio bi to čisti gubitak love da neko ulaže, plača veliki najam i na to još je limitiran koju cijenu parkinga može da odredi.
nauticamid

#69875 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

koop wrote: 11/01/2025 14:21
Steta
Isto sam rekao cim su dobili posao. Samo bi debili raskopali i ostavili nezavrseno. Istu stvar ocekujem i sa stadionom jer je to jako rizican posao jer se misli raditi u dijelovima gdje nisu osigurana sredstva i kad imas dvije budale na dvije strane. Pukne im tikva u jednom danu 5 puta, a zamisli da ti kopaju u centru 10 godina.

Kriticno je ovo i na carini. Ovu su sve preveliki zalogaji za seoske menadzere.
Da li dubina kopanja ovog kompleksa na carini moze ugroziti temelje okolnih zgrada?
Post Reply