BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1 BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Bobi »

BH Telecom je najavio preuzimanje Telemacha u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, što predstavlja jednu od značajnijih telekomunikacijskih akvizicija u regiji. Ovaj potez može imati dalekosežne posljedice za korisnike i tržište.
Koji su potencijalni utjecaji ove akvizicije na kvalitetu usluga, cijene i tržišnu konkurenciju? Šta možemo očekivati od nove strategije BH Telecoma? Hoće li ovo donijeti naprednije tehnologije i usluge ili će se tržište suočiti s izazovima zbog smanjenja broja konkurentskih igrača?
Pozivamo vas da podijelite svoja razmišljanja i predviđanja. Diskutujmo zajedno o tome šta ova akvizicija znači za korisnike i tržište!

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250110065
nivla

#2 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by nivla »

ova akvizicija znaci tacno to sto joj ime govori
o tome kako ce se ista odraziti na korisnike usluga bhtelecoma kao jedinog operatera mozemo naglabati i misliti da ce biti negativno ali sustinski nemamo pojma sta ce biti, sama odluka da se ide u tu akviziciju je iznenadjenje jer smo ocekivali da ce prije neko kupiti telekom nego sto ce on nekog preuzeti ali to moze znaciti da su mu se odrijesile ruke i da ce mozda doci i do poboljsanja korisnickog iskustva
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#3 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by liaar »

poenta i jeste da mi prodiskutujemo.

Ja iskreno mislim da je ovo užasan korak. Većina Sarajeva ostaje bez alternative, kod mene prvog u ulici Logosoft nema konekciju, bar nisu imali.

Na temi Telemach neko navede, za Telemachovu uslugu sa 300 Mbps se plaća oko 72 KM (tu uključen taj internet, te EON Smart box i EON smart app), dok kod BHTelecoma SAMO internet netFLAT XL (od tog efektivno korisno pola toga, ostalo očima korisnik ne vidi) se plaća 99KM.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by sime_cipol »

Priprema za prodaju BHTelecoma. Dizu mu vrijednost.
DaysleepeR

#5 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by DaysleepeR »

sime_cipol wrote: 10/01/2025 14:29 Priprema za prodaju BHTelecoma. Dizu mu vrijednost.
Nema to nikakve logike.
Ako je loša akvizicija samo će mu pasti vrijednost.
Na kraju krajeva prodaja BH Telecoma nije loša stvar.
Jest za stranke koje izvlače novac, za sve ostale nije uopšte.
MarlboroGold

#6 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by MarlboroGold »

Upravo su ovo potezi koji uglavnom vode ka prodaji firme. Viđeno već x puta.

Državna firma koja sve više propada, a koja je dobila odriješene ruke za još jednu veliku investiciju prije nego što propadne.

Onda će neko sa strane uletiti i uzeti BH Telecom po istoj ili malo većoj vrijednosti, a dobiće s tim i Telemach u paketu.

A to opet znači da će samo političari imati korist od toga u zavisnosti u čijem se mandatu to bude odvijalo. Svaka opozicija će biti protiv ne iz razloga što to ne žele dozvoliti, već što neće biti oni ti koji će o tome odlučivati. Populizam će tu biti u igri samo takav, a iza njega samo ljubomora i ništa drugo.

A nama ništa... mi obični smrtnici od toga nemamo ništa. Usluga će ostati vjerovatno ista.

Predviđam da će doći do prodaje istog u narednih 5 godina.
darius_maximus

#7 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by darius_maximus »

Ne znam da li se igdje u svijetu smanjenje konkurencije i ponude za krajnje korisnike smatra nečim pozitivnim (barem za krajnje korisnike).
Nikad nijedna firma ne radi za korisnike već samo za vlasnike/dioničare i profit.
Jedino što jednu firmu može držati pod kontrolom je druga firma, koje sad na našim prostorima efektivno više nema u ovoj oblasti, tako da sretno nam svima.
DaysleepeR

#8 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by DaysleepeR »

Meni je ovo užas, bio sam godinama osuđen na BH Telecom, prije 6 mjeseci sam prešao na Telemach, konačno prodisao i hajmo sad unazad.

Katastrofa.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by PreWiBa »

Preuveličava se to što je se kupilo

Crna Gora ima 600 hiljada stanovnika, a trižišni udio Telemacha je 8%.
To je znači 50 hiljada ljudi.

U Makedoniji vjerovatno isto nisu toliko aktivni.

Sve zajedno kada se sabere, akvizije van BiH broj korisnika neće povećati ni za 200 hiljada, vjerovatno samo u Sarajevu imaju toliko.

Nije to bilo skupo, ali jeste važno u smislu nekog mogućeg strateškog širenja poslovanja.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by PreWiBa »

Nema smisla prodavati BHT jer oni sada imaju monopol, znači to je bukvalno beskrajna krava muzara za vlast.

Ta priča je samo imala smisla dok je bilo moguće konkurencije, pa je ta uloga bila u opasnosti. Ovom kupovinom dugoročno je se sprječila privatizacija.
Ozimician

#11 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ozimician »

Dobar potez ukoliko ga ne prodaju uskoro (za BH Telecom i Vladu FBIH).

Za korisnike je jako los potez, posebno jer se usluga u FBIH prakticno ogranicava samo na dva trzisna igraca i to oba u vlasnistvu FBIH - BH Telecom i HT Eronet.

Ukoliko je ovo samo neki paravan koji sprema BH Telecom za prodaju nekom vecem internacionalnom igracu, onda je potez los za svakoga (u FBIH) zapravo.
Ozimician

#12 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 10/01/2025 14:57 Nema smisla prodavati BHT jer oni sada imaju monopol, znači to je bukvalno beskrajna krava muzara za vlast.

Ta priča je samo imala smisla dok je bilo moguće konkurencije, pa je ta uloga bila u opasnosti. Ovom kupovinom dugoročno je se sprječila privatizacija.
Nemoj biti siguran u to, jer se i privatizuju samo firme koje posluju dobro, ostale niko nece.

Eto imas primjer aerodroma, koji dobro posluje, siri poslovanje i opet neki zele da ga uvale u koncesiju.
MarlboroGold

#13 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by MarlboroGold »

sehohari wrote: 10/01/2025 14:57 Nema smisla prodavati BHT jer oni sada imaju monopol, znači to je bukvalno beskrajna krava muzara za vlast.

Upravo suprotno. Vrata za privatizaciju su odškrinuta nikad više u historiji te kompanije sa ovim potezom.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#14 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Slo Burner »

Sama situacija da nasa firma uzima novac iz inostranstva i donosi ga u Bosnu je fantasticna. Nadam se da ce signal Telemacha ostati onakav kakav jest, nema razloga da se mjenja je li
So What!

#15 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by So What! »

Izlazak domaće kompanije na tržište susjednih zemalja niko ne vidi kao nešto pozitivno?

U RS-u gotovo potpuni monopol je uspostavio m:tel akvizirajući gotovo svakog kablovskog operatera u tom entitetu, a zatim su akvizirali Logosoft u Sarajevu.

M:tel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbije koji je u većinskom vlasništvu Vlade Srbije.

Ja sam naravno protivnik monopolizacije, ali lijepo je vidjeti da napokon i mi možemo napraviti iskorak i nakon što su godinama naše kompanije bile akvizirane od strane susjednih i regionalnih kompanija, ovo je korak naprijed.
nivla

#16 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by nivla »

pa moguci ishod dugorocno bi trebao da bude infrastruktura pripada federaciji/drzavi, a najam infrastrukture privatnim provajderima, onda svi provajderi placaju drzavi pristup infrastrukturi i slobodno formiraju cijene za korisnike
mfa_secure

#17 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by mfa_secure »

Šta mislite kako će Konkurencijsko vijeće gledati na ovo sve?

Ja mislim da će prodaja u BIH tu zapeti, bar od strane BH Telecoma i da će se prihvatiti druga ponuda koja stigne, a tu može biti svako i svašta. Od tajkuna, do ozbiljnih kompanija tipa ASA, Bingo i sl.

Konkurencijsko vijeće je ozbiljna prepreka. Neki porede situaciju kada je Mtel kupovao po RS-u, ali to je neuporedivo. Mtel je prvo kupovao male i lokalne operatere sa zanemarivim tržišnim udjelom. Drugo, bez obzira na monopol u entitetu, na nivou BIH (što KV i gleda) imali su još Telekom i Telemach i koncentracija je bila 3. Nije monopol, nije duopol. Sve ok.

Sad dominantni operater kupuje dominantnog i tu se drastično mijenja tržište, jer na nivou BIH više nema konkurencije i imamo duopol. U entitetima je svakako monopol odavno.

Sve u svemu, možda se i spasimo od još većeg monopola na kraju.
Ozimician

#18 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ozimician »

So What! wrote: 10/01/2025 15:06 Izlazak domaće kompanije na tržište susjednih zemalja niko ne vidi kao nešto pozitivno?

Ja sam naravno protivnik monopolizacije, ali lijepo je vidjeti da napokon i mi možemo napraviti iskorak i nakon što su godinama naše kompanije bile akvizirane od strane susjednih i regionalnih kompanija, ovo je korak naprijed.
Ovo jeste jako pozitivno osim u slucaju da je priprema za prodaju nekom trecem jos vecem (monopolskom) igracu.

Tj. ako se ne igraju neke vece igre iza kulisa, sama info o ovoj odluci je preko noci, inace ovakve stvari budu objavljivane mjesecima unaprijed, godinama, cak i na Zapadu, pa natezanje oko preuzimanja... konkurencijska vijeca...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Truba »

ako je dobro za nas dioničare dobro je i za vas :D
mfa_secure

#20 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by mfa_secure »

Ozimician wrote: 10/01/2025 15:09
So What! wrote: 10/01/2025 15:06 Izlazak domaće kompanije na tržište susjednih zemalja niko ne vidi kao nešto pozitivno?

Ovo jeste jako pozitivno osim u slucaju da je priprema za prodaju nekom trecem jos vecem (monopolskom) igracu.

Tj. ako se ne igraju neke vece igre iza kulisa, sama info o ovoj odluci je preko noci, inace ovakve stvari budu objavljivane mjesecima unaprijed, godinama, cak i na Zapadu, pa natezanje oko preuzimanja... konkurencijska vijeca...
Zbog ovog menu smrdi nešto i to dobro.
Pandakonda

#21 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Pandakonda »

Misljenja sam da se BH Telekom nece privatizovati dokle god se Eronet u paketu zajedno ne proda nekome. Obzirom na te etnicke mantre kod nas jednostavno ne vidim da ce se jedan prodat a jedan ostat u vlasnistvu FBiH. U ovom slucaju bi Eronet ostao kao Covicev bankomat.

Ali ovo zaista lici na skoro svaki proces prije privatizacije da se digne vrijednost neke firme. Mislim da ovdje niko nema nista protiv toga sto je to domaca firma, nego BHT jednostavno ima uzasnu uslugu i ne znam ko se moze radovati ovome. Razlog zasto BHT uopste i ima korisnika je jer ostali imaju nemogucu misiju protiv drzave da grade infrastrukuru i da budu konkurentni, plus mnogi ljudi to gledaju opet etnicki. Eto ja sam bosnjak moram imat telekom kao sto srbi imaju mtel a hrvati eronet. Ljudi po automatizmu onda uzimaju operatere pa makar i bila losa usluga ali je "nas"

Također BHT nema para za ovo, a i da je kredit mora negdje biti zapis kod vlade FBIH
Last edited by Pandakonda on 10/01/2025 15:14, edited 1 time in total.
Ozimician

#22 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ozimician »

Hocu reci, nemoguce da u drzavi kakva je BIH, u gradu kakvo je Sarajevo, sa mahalom samo takvom, ovako golema stvar se uspjela u potpuno u tajnosti odraditi.

Nemoguce je cak i u mnogo vecim i naprednijim drzavama i gradovima.
Ateista

#23 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ateista »

Pozitivno je sto domaca kompanija kupuje strane, ali nije dobro za korisnike zbig monopola. Iako nisam nikad koristio telemach, svaka konkurencija je dobro dosla, logosoft ne mozemo uzimati kao ozbiljnu konkurenciju jer pokrivaju samo mali dio i nikad se nisu prosirili, tako da vecini ostaje samo bh telekom opcija.
Ozimician

#24 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ozimician »

Pandakonda wrote: 10/01/2025 15:13 Misljenja sam da se BH Telekom nece privatizovati dokle god se Eronet u paketu zajedno ne proda nekome. Obzirom na te etnicke mantre kod nas jednostavno ne vidim da ce se jedan prodat a jedan ostat u vlasnistvu FBiH. U ovom slucaju bi Eronet ostao kao Covicev bankomat.

Ali ovo zaista lici na skoro svaki proces prije privatizacije da se digne vrijednost neke firme. Mislim da ovdje niko nema nista protiv toga sto je to domaca firma, nego BHT jednostavno ima uzasnu uslugu i ne znam ko se moze radovati ovome. Razlog zasto BHT uopste i ima korisnika je jer ostali imaju nemogucu misiju protiv drzave da grade infrastrukuru i da budu konkurentni, plus mnogi ljudi to gledaju opet etnicki. Eto ja sam bosnjak moram imat telekom kao sto srbi imaju mtel a hrvati eronet. Ljudi po automatizmu onda uzimaju operatere pa makar i bila losa usluga ali je "nas"

Također BHT nema para za ovo, a i da je kredit mora negdje biti zapis kod vlade FBIH
Upravo zbog ovog mislim da i stoji prica.

Isto kao sto niko ne spominje Aerodrom Mostar za koncesiju, ali na Sarajevo svi navalili.
Porodice Foht

#25 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Porodice Foht »

Pandakonda wrote: 10/01/2025 15:13 Misljenja sam da se BH Telekom nece privatizovati dokle god se Eronet u paketu zajedno ne proda nekome. Obzirom na te etnicke mantre kod nas jednostavno ne vidim da ce se jedan prodat a jedan ostat u vlasnistvu FBiH. U ovom slucaju bi Eronet ostao kao Covicev bankomat.

Svi znamo da BHT nema para za ovo, ili bi ih tesko namakao, pa otuda i nevjerica i cudjenje. A vala i cim generalni na sva pitanja odgovara s "no comment" jasno je da tu jos nista nije rijeseno. Dabogda.
Post Reply