Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Flion

#3801 Re: Uvoz auta

Post by Flion »

Zaista mi je nejasna matematika kako prodavci uspiju postići ove cijene u BiH i zaraditi na tome. Vjerujem da uzimaju vozilo sa oštećenjem laka/limarije koje saniraju. E sada, moje pitanje je, gdje nalaze takva vozila i u tolikim količinama? Na kojim stranicama gledaju?

Našao sam auto u Švicarskoj (w204 2013g sa 165k km) i planiram sutra da uplatim kaparu handleru, da dogovorim da pripremi izvozne papire, nakon toga bih sjeo na avion za Bazel, pokupio auto i nazad kući.
Ne radim to da bih uštedio nego želim iz znatiželje da vidim čitav proces.
Koliko koštaju CH zoll tablice? Mogu li se na njima dovesti do Bosne?
Da li i pod kojim uslovima mogu dobiti EUR1? Drugar ga je dobio prošle godine u Švici za Volvo XC60 ali je bila teška peripetija - prvo mu je telefonski rečeno da može pa kada je otišao tamo - ne može. Pa ih je molio 2 dana i na kraju su nekako uspjeli da ga pribave. Od čega to zavisi?

Koje korake trebam obaviti?
1. Kupiti vozilo od Handlera i uzeti račun
2. Napraviti izvozne papire na osnovu računa (handler i ja kod špeditera ili kod koga već?) i eventualno pribaviti EUR1 (upitno)
3. Kupiti zoll tablice
4. Na izlazu iz Švicarske izvozne papire ovjeriti na carini
5. Na ulazu u BiH čeka me špediter kome bih predao sve papire i on bi završio ostalo.

Da li to otprilike tako izgleda? Da li sam nešto preskočio?
Dr Arsla

#3802 Re: Uvoz auta

Post by Dr Arsla »

Pa pitaj tog drugara za procedure. On će ti najbolje kazati
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3803 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

snimio je borko milion puta izvoz iz CH

https://youtu.be/5IMiTkBs9nY

jako bitno da kola moraju imati važeći tehnički
inače ćeš imati problem dok vozilo dovučeš do tehničkog itd

kad se sve sabere, teško ćeš biti u plusu na takav način

Prvo uglavnom se kod nas kola na kamionu dovuku
drugo skine se i gore cijenom solidno
malo oštećeno
carinu koju on plati manje ti ćeš u punom iznosu
itd itš
nitro_90
Grijem se na: Dizel
Vozim: Na benzin

#3804 Re: Uvoz auta

Post by nitro_90 »

Planiram krajem ove ili pocetkom iduce godine nabavljati novi auto. Radi se o dva specificna vozila izmedju kojih se dvoumim, kojih ovdje slabo ima, pa bih isao na uvoz iz Njemacke. Islo bi na povlasticu. Kakva je sad situacija s povratom mehrwertsteuera na granici? Na ljeto 2021. sam to odradio bez problema.
Flion

#3805 Re: Uvoz auta

Post by Flion »

Dr Arsla wrote: 09/01/2025 09:13 Pa pitaj tog drugara za procedure. On će ti najbolje kazati
Poznanik radi samo carinjenje u BiH, ne poznaje procedure u CH.
DaysleepeR

#3806 Re: Uvoz auta

Post by DaysleepeR »

Flion wrote: 09/01/2025 00:35 Zaista mi je nejasna matematika kako prodavci uspiju postići ove cijene u BiH i zaraditi na tome. Vjerujem da uzimaju vozilo sa oštećenjem laka/limarije koje saniraju. E sada, moje pitanje je, gdje nalaze takva vozila i u tolikim količinama? Na kojim stranicama gledaju?

Našao sam auto u Švicarskoj (w204 2013g sa 165k km) i planiram sutra da uplatim kaparu handleru, da dogovorim da pripremi izvozne papire, nakon toga bih sjeo na avion za Bazel, pokupio auto i nazad kući.
Ne radim to da bih uštedio nego želim iz znatiželje da vidim čitav proces.
Koliko koštaju CH zoll tablice? Mogu li se na njima dovesti do Bosne?
Da li i pod kojim uslovima mogu dobiti EUR1? Drugar ga je dobio prošle godine u Švici za Volvo XC60 ali je bila teška peripetija - prvo mu je telefonski rečeno da može pa kada je otišao tamo - ne može. Pa ih je molio 2 dana i na kraju su nekako uspjeli da ga pribave. Od čega to zavisi?

Koje korake trebam obaviti?
1. Kupiti vozilo od Handlera i uzeti račun
2. Napraviti izvozne papire na osnovu računa (handler i ja kod špeditera ili kod koga već?) i eventualno pribaviti EUR1 (upitno)
3. Kupiti zoll tablice
4. Na izlazu iz Švicarske izvozne papire ovjeriti na carini
5. Na ulazu u BiH čeka me špediter kome bih predao sve papire i on bi završio ostalo.

Da li to otprilike tako izgleda? Da li sam nešto preskočio?
Ne možeš u Švici dobiti EUR1 kad CH nije u EU.
Zato ti je problem.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3807 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

Moze, ali peripetijama. I postoji mogućnost da mu ne priznaju papir. Ili da mu svakako naplate carinu dok oni ne provjere papir.
Donose EUR1 i iz NOR, a ni ona nije u EU
artur morgan

#3808 Re: Uvoz auta

Post by artur morgan »

I ja sam cuo da ne priznaju papire. Naplate carinu, pa onda kao provjeravaju papire.
SONY_91

#3809 Re: Uvoz auta

Post by SONY_91 »

DaysleepeR wrote: 10/01/2025 09:23Ne možeš u Švici dobiti EUR1 kad CH nije u EU.
Zato ti je problem.
Nema veze zemlja u kojoj se auto kupuje sa zemljom porijekla auta. Tako da možeš dobiti u Švicarskoj EUR1, ali, zadnji put kada sam provjeravao izdaju EUR1 samo ako je auto kupljeno novo u Švicarskoj.
DaysleepeR

#3810 Re: Uvoz auta

Post by DaysleepeR »

SONY_91 wrote: 10/01/2025 12:43
DaysleepeR wrote: 10/01/2025 09:23Ne možeš u Švici dobiti EUR1 kad CH nije u EU.
Zato ti je problem.
Nema veze zemlja u kojoj se auto kupuje sa zemljom porijekla auta. Tako da možeš dobiti u Švicarskoj EUR1, ali, zadnji put kada sam provjeravao izdaju EUR1 samo ako je auto kupljeno novo u Švicarskoj.
Jest ali ga ne možeš dobiti u Švicarskoj niti tamo ovjeriti.
Moraš ga dobiti iz EU zemlje u kojoj je automobil proizveden i mora biti ovjeren od strane ovlaštenog pravnog lica iz EU.
SONY_91

#3811 Re: Uvoz auta

Post by SONY_91 »

DaysleepeR wrote: 10/01/2025 13:12
Zato ti je problem.
Moraš ga dobiti iz EU zemlje u kojoj je automobil proizveden i mora biti ovjeren od strane ovlaštenog pravnog lica iz EU.
U Švicarskoj ćeš dobiti EUR1 i ovjeriti će ti ga Švicarska carina.
DaysleepeR

#3812 Re: Uvoz auta

Post by DaysleepeR »

SONY_91 wrote: 10/01/2025 13:17

Za proizvode koji su proizvedeni u CH i idu u EU ili u UK.

Imaš i iz BiH EUR1 kad izvoziš robu koja ima BH porijeklo, ali ne možeš ga dobiti za robu koja je proizvedena u DE.

Kako će ti CH dati EUR1 za proizvod koji nije proizveden u CH? Nema šanse.
SONY_91

#3813 Re: Uvoz auta

Post by SONY_91 »

DaysleepeR wrote: 10/01/2025 13:18

Ako si kupio auto EU porijekla u Švicarskoj potvrdu ti može izdati ovlašteni diler tog brenda u toj zemlji i na Švicarskoj carini uredno dobiješ EUR1 ovjeren.
DaysleepeR

#3814 Re: Uvoz auta

Post by DaysleepeR »

SONY_91 wrote: 10/01/2025 13:21
DaysleepeR wrote: 10/01/2025 13:18

Ako si kupio auto EU porijekla u Švicarskoj potvrdu ti može izdati ovlašteni diler tog brenda u toj zemlji i na Švicarskoj carini uredno dobiješ EUR1 ovjeren.
Jasno, ali sigurno čekaš par dana dok dođe autorizacija iz EU.
Radio sam ja EUR1 u hrvatskoj za proizvode iz cijele EU, morali smo imati autorizacije od prozivođača sa jasno upisanim traženim podacima i original ovjerom pečata, potpisa i ovlaštene osobe u slučaju provjere.

Mislim da je glavni problem veliki broj provjera koje naša carina radi i da neće ljudi da se peglaju sa nama uopšte pa zato ne izdaju EUR1.
Samo kod nas ima da se provjerava uredno ovjeren EUR1 obrazac, van pameti.
SONY_91

#3815 Re: Uvoz auta

Post by SONY_91 »

DaysleepeR wrote: 10/01/2025 13:23Jasno, ali sigurno čekaš par dana dok dođe autorizacija iz EU.
Radio sam ja EUR1 u hrvatskoj za proizvode iz cijele EU, morali smo imati autorizacije od prozivođača sa jasno upisanim traženim podacima i original ovjerom pečata, potpisa i ovlaštene osobe u slučaju provjere.

Mislim da je glavni problem veliki broj provjera koje naša carina radi i da neće ljudi da se peglaju sa nama uopšte pa zato ne izdaju EUR1.
Pa vidiš da je moguće, ali, drugi je problem što je inače u Švicarskoj teško dobiti EUR1. Zadnji put kada sam tražio EUR1 dobio sam ga ali samo zato jer je auto kupljeno novo u Švicarskoj. Inače da su ga uvezli kao rabljeno ne bi mi diler izašao u susret.
DaysleepeR

#3816 Re: Uvoz auta

Post by DaysleepeR »

SONY_91 wrote: 10/01/2025 13:25
DaysleepeR wrote: 10/01/2025 13:23Jasno, ali sigurno čekaš par dana dok dođe autorizacija iz EU.

Pa vidiš da je moguće, ali, drugi je problem što je inače u Švicarskoj teško dobiti EUR1. Zadnji put kada sam tražio EUR1 dobio sam ga ali samo zato jer je auto kupljeno novo u Švicarskoj. Inače da su ga uvezli kao rabljeno ne bi mi diler izašao u susret.
Kako da se izrazim da me shvatiš na šta sam mislio... Ti si fizički u Švici i dobio si EUR1 u Švici, ali taj EUR1 nije švicarski za EU auto, već je dobijen na osnovu EU autorizacije, dakle EU porijeklo dokazuješ sa njim, ne CH porijeklo.
Zato sam rekao da ne može Švica dati EUR1 jer ne znam da CH ima ijedan svoj autentični brend.
SONY_91

#3817 Re: Uvoz auta

Post by SONY_91 »

Ma nema čekanja prevelikog, otišao kod dilera po najavi (zvao danas sutra termin), dobio potvrdu, sa njom na carinu i EUR1 gotov odmah. Veća je procedura kod nas kada se šalje na provjeru o čemu si ti pričao i zbog toga su odustale malte sve zemlje da izdaju EUR1.
edva

#3818 Re: Uvoz auta

Post by edva »

EUR 1 nema veze sa EU nego sa Evropom. EUR 1 je vezan za preferencijalno porijeklo robe. To znači da je roba koja se izvozi proizvedena 50%+ u Evropi, i tada se ista oslobađa carine. U taj postotak se uračunava materijal i rad, odnosno usluga. MI u firmi svaki dan izdajemo EUR1 a nismo jel EU.

Prethodnih godina velika većina vozila dolazila je iz Njemačke. Kako su prestali izdavati EUR 1, uvoz se počeo diferencirati pa su dolazila auta iz Francuske, Norveške i Švicarske. Trenutno se najviše vozila uvozi iz Švicarske i ja vjerujem da se tamo dobija EUR 1. Ovi naši dileri bacaju šuplju da iz Švice uvoze jer su kvalitnija auta. Ako neko prođe proceduru iz Švice sa EUR 1, nek nam ovdje napiše šta i kako, Bog mu pomogo.

Ja sam direktno pitao Audi u Frankfurtu i dobio sljedeći odgovor.

Seit dem 01.04.2015 werden keine Lieferantenerklärungen mehr vom Hersteller Audi AG ausgestellt, somit kann keine EUR1 für Drittländer mehr beantragt werden.
kravamuzara

#3819 Re: Uvoz auta

Post by kravamuzara »

Kad treba odrediti vrijednost auta vecu nego deklarisanu onda zna nasa birokratija sve u bobu, a ovamo za EUR1 ganjaj ko budala.

Najmanji bi im bio problem kataloski vidjeti porijeklo auta, da se ne ganjaju nikakve potvrde, ali zasto bi...
stubrijez

#3820 Re: Uvoz auta

Post by stubrijez »

nitro_90 wrote: 09/01/2025 18:21 Planiram krajem ove ili pocetkom iduce godine nabavljati novi auto. Radi se o dva specificna vozila izmedju kojih se dvoumim, kojih ovdje slabo ima, pa bih isao na uvoz iz Njemacke. Islo bi na povlasticu. Kakva je sad situacija s povratom mehrwertsteuera na granici? Na ljeto 2021. sam to odradio bez problema.
Kako povlasticu ako nije tajna. Kakve sve imaju povlastice mozda imam pravo a ne znam?
nitro_90
Grijem se na: Dizel
Vozim: Na benzin

#3821 Re: Uvoz auta

Post by nitro_90 »

stubrijez wrote: 10/01/2025 19:06
nitro_90 wrote: 09/01/2025 18:21 Planiram krajem ove ili pocetkom iduce godine nabavljati novi auto. Radi se o dva specificna vozila izmedju kojih se dvoumim, kojih ovdje slabo ima, pa bih isao na uvoz iz Njemacke. Islo bi na povlasticu. Kakva je sad situacija s povratom mehrwertsteuera na granici? Na ljeto 2021. sam to odradio bez problema.
Kako povlasticu ako nije tajna. Kakve sve imaju povlastice mozda imam pravo a ne znam?
Na invalidnost.
inflames

#3822 Re: Uvoz auta

Post by inflames »

Rođak mi ima auto kuću u EU i kaže mi da je moguće kupiti auto vani bez poreza i onda ga uvesti u BiH. Navodno od njega su ljudi kupovali auta i radili to (tj. on ih je uvezivao sa pravnim licima koja tako prodaju auta na taj način), meni je to malo nejasno i kosi se sa svim što sam pročitao na netu. Kakva su iskustva sa tim?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3823 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

inflames wrote: 22/01/2025 18:59 Rođak mi ima auto kuću u EU i kaže mi da je moguće kupiti auto vani bez poreza i onda ga uvesti u BiH. Navodno od njega su ljudi kupovali auta i radili to (tj. on ih je uvezivao sa pravnim licima koja tako prodaju auta na taj način), meni je to malo nejasno i kosi se sa svim što sam pročitao na netu. Kakva su iskustva sa tim?
Moze pravno lice
Fizicko ne

Kao.i sa svakom drugom robom
Seawolf

#3824 Re: Uvoz auta

Post by Seawolf »

mk ultra wrote: 22/01/2025 21:13
inflames wrote: 22/01/2025 18:59 Rođak mi ima auto kuću u EU i kaže mi da je moguće kupiti auto vani bez poreza i onda ga uvesti u BiH. Navodno od njega su ljudi kupovali auta i radili to (tj. on ih je uvezivao sa pravnim licima koja tako prodaju auta na taj način), meni je to malo nejasno i kosi se sa svim što sam pročitao na netu. Kakva su iskustva sa tim?
Moze pravno lice
Fizicko ne

Kao.i sa svakom drugom robom
Naravno da može i fizičko lice iz BiH kupiti auto u Njemačkoj, bez PDV-a, od pravnog lica / auto kuće u Njemačkoj. Ja sam (kao fizičko lice) na taj način kupio čamac u Njemačkoj (od firme).

Uslov je da na taj auto nije nikad plaćen nepovratni njemački PDV i da fizičko lice iz BiH koje kupuje taj auto nema adresu u EU.

Također je, naravno, obavezno da se taj auto što prije izveze iz EU i da firmi koja je auto prodala što prije bude dostavljen dokaz da je auto uvezen u BiH.

Ukoliko postoji povjerenje od strane firme prodavača u kupca (fizičko lice) da će auto biti sigurno uvezeno u BiH, prodavač će fakturisati auto bez PDV-a i neće uzimati nikakve dodatne novce.

Ukoliko ne postoji puno povjerenje od strane firme prodavača u kupca (fizičko lice) da će auto biti sigurno uvezeno u BiH, prodavač će fakturisati auto bez PDV-a, a iznos u vrijednosti PDV-a će uzeti kao polog za slučaj da auto ne bude izvezen iz EU. Za taj polog će, naravno, izdati odgovarajuću potvrdu i vratit će taj novac kupcu, kada dobije dokaz da je auto uvezen u BiH.
bude

#3825 Re: Uvoz auta

Post by bude »

Povrat dobijes na racun kada prodavcu dostavis dokaz da je vozilo napustilo teritorij EU ili na osnovu one njihove priznanice preuzmes novac u sjedistu prodavca. Moras paziti da faktura ne bude preko cca 14.500 EUR niti da kataloska vrijednost prelazi 30.000 KM jer je to gornja granica vrijednosti vozila koje se uvozi na povlasticu. Nazalost, ovo stoji zadnjih 20-ak kao limit i tada kad je uvedeno je bilo manje-vise ok, sad sa ovim cijenama je odron.
Post Reply