Trappist wrote: ↑09/01/2025 18:30
Pandakonda wrote: ↑09/01/2025 18:26
Hakiz wrote: ↑09/01/2025 18:17
Govorimo o različitim stvarima.
Ti kažeš šta bi bilo lijepo.
Ja kažem da u ovoj realnosti ako ne može, neka ne pokreće.
Čak i kada (ako) država popravi uslove, opet će biti onih koji neće moći pokrenuti ili održati svoj biznis, a željeli bi.
Nađi državu u kojoj je najlakše biti biznismen, ni u njoj nisu svi građani vlasnici svog biznisa, a neki od onih koji jesu, bankrotiraju pa više ne budu.
Ako ne može, neka ga ne pokreće.
O kojoj realnosti pricamo ? U onoj gdje je vlada sama od sebe napravila ovakav nered pa hoce preko tuđih leđa da namiri ?
Opet kazem, jedno je kada ti ne mozes pokrenunuti biznis iz objektivnih razloga, drugo je kad te drzava krene handriti i postavi ogroman prag za otvaranje na stanovnistvo koje je vec svakako manje razvijeno. Evo covjek ti je gore dao primjer, zasto drzava prve 2-3 godine za nove firme ne zamrzne svoj harac dok se vidi da li taj biznis se moze podici ili ne ? U Estoniji recimo mozes cak online otvoriti kod njih biznis bez posebnog peglanja dok te ovdje doceka em milion papira i dokumentacije i sad plus ovo.
Prateci tvoju logiku opstat ce samo biznisi koji trenutno postoje dok ce propasti bilo kakvi pokusaji otvaranja novih od strane obicnih ljudi radni ogromnih troskova za pokretanje. Nove biznise ce samo moci otvarati vec postojeci tajkuni jer oni jedini imaju para. Nismo bezveze drzava sa najmanje firmi po glavi stanovnika u evropi
Dzaba razumno pises, jednostavno narativ je "drzava je heroj, firme su zle i poslodavci su robovlasnici" i to ti je to, nema ni tamo ni vamo. A kad za koju godinu bude vise penzionera nego zaposlenih ljudi, bit ce kukanjava kako to sta cemo sad.
Ali, u čemu je, onda, problem?
Ako se sjećam, rasprava je krenula o tome da čovjek hoće da pokrene obrt, izračunao je da će mu trebati 5.000 svaki mjesec, žali se da neće to moći, ja rekoh, ako ne može, neka ne pokreće.
Šta sam to tako zlo napisao?
Ne sviđaju vam se pravila? Raspon djelovanja je od glasanja ba izborima do revolucije. Ili pristajanje na ta pravila.
Nije ih Hakiz ni nametnuo, niti ih provodi.