Ne dobijaju,ali kod nasih Rahmana kada dodjes u novu firmu,odmah si niko i nista i treba te "obucavati"_BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2025 17:47Kaze ovako:Haris.ba wrote: ↑08/01/2025 17:45Nadam se da ces iskoristiti pauzu da naucis citati.Tananarive wrote: ↑08/01/2025 16:58
fino naš narod kaže sa budalama se ne raspravlja jer te spuste na svoj nivo i rasture iskustvom, ćao...
Inflacija ce biti i bez ovoga oko plate.xoklix wrote: ↑08/01/2025 17:06 Samo mi reci da li su trenutne plate u Alma Rasu ispod 1000 KM(sa kovertom ili bez,svejedno) ? Ako jesu, ko ih jebe ako ne mogu obezbjediti 1000 KM platu u 2025 godini.
Ako nisu ispod 1000 KM onda ne vidim zašto taj radnik prošle godine nije mogao otići na veću platu jer čisto sumnjam da je iko poslije ovog digao plate osim onih koji su imali ispod 1000 KM.
Bez obzira, to je samo tekstilna industrija. Šta je sa ostalim niskoprofitabilnim industrijama? Šta je sa inflacijom koju već danas osjetimo,a tek ćemo je kako treba osjetiti početkom Februara? Više ni tih 1000 KM neće biti dovoljno, nije ni danas,ali se raja snalazi na razne načine poput primjera kojeg si dao za radnike u Sinkru.
Alma ima niske plate ispod milje, i ne dira ih ova odluka jer su izuzeti.
Poenta je da se sada javlja bilo kakav drugi posao, radnik ce mu otici 100%. Jer, minimalac je 1000, znatno veci od plate u tekstilu. Jeste konkretno Olovo bez nekog velikog izbora. Ali, sada ce mu neko otici vozariti u Sarajevo jer i sa 1000KM minimalcem izadje haman pa duplo bolje nego oko tekstila. Veci je jaz plate koji ce lakse pokrenuti radnika da ga napusti.
Također, obuka novih radnika, koji tek započinju radni angažman, sada zahtijeva isplatu minimalne plate od 1.000 KM, bez obzira na to što njihovi učinci još uvijek nisu na očekivanom nivou. Ovo stvara ogromne dodatne zadatke koje ranije nismo imali", objasnio je.
Zar pripravnici dobijaju punu platu![]()
Ovo ja dozivim svaki put kada apliciram na posao i na razgovoru a javljam se na posao gdje imam ili 7 godina staza za konkretan posao ili 5-6-10 )koji je vezan usko za apliciranje na posao)
Svaki puta mi kazu,ide pocetna plata,moramo mi tebe obuciti za posao a ja taj posao radio 7 godina
Pa to je valjda argument da pristajem na minimalnu ponudu,na rad na crno par mjeseci i na ostale "ponude"
BTW: evo danas se robovlasnici iz Gracanice sakupili u jednoj prostoriji i vijecali sta dalje da rade i kako opet da porobe radnike...jer u Gracanici svaki radnik na racun ima platu ispod 1000 KM,nebitno je li Nk,SSS,VSS ili bilo koji vid obrazovanja
Ostalo je koverta. Ovo ce biti "neizdrziv" udar na njih...pa me zivo zanima sta su "zakljucili"
Cuti ce se u narednim danima