INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
achqes

#21976 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by achqes »

Naslovnica wrote: 07/01/2025 11:29
elk wrote: 07/01/2025 11:19 Sto se masovno juce i danas lijepe nove cjene u konzumu/merkatoru :roll:
Ovo cijena sto znam iz glave, sve su digli.
Ne znam koji je konkretno problem Mercatora/Konzuma, ali mi se čini da su u opasnom padu što se tiče Sarajeva.
Cijene su, uglavnom, u nivou sa konkurencijom, čini mi se da nije do toga.
Pretpostavljam da je u pitanju marketing, strateško otvaranje Bingo marketa, konkurencija u Istočnom Sarajevu (Konzum u TOM-u izgleda jadno i otužno, kao da ništa nije uloženo tamo ima 10 godina), raja se masovno žali na "reprezentativni" Mercator Ložionička, da je ofalio u svakom aspektu i da je neprepoznatljiv u odnosu na "stare dane slave".
Da li se promijenila i nekakva preferencija kupaca, zasićenje jednom te istom robom itd?
problem je marketing, odnosno nedostatak njega. oni imaju sve resurse da preokrenu trenutašnji imidž i da postanu kao konzum u hrvatskoj imajući iste kampanje prilagodjeno za naše tržište samo ne žele zbog mercatora. prije povratka mercatora konzum je išao ka naprijed, dva inovativna super konzuma (ložionička i borik) na odnosu u hrvatskoj gdje je samo radnička, ujednačene kampanje kao UŠTEDITE! i PikaKartica CIJENA! koja se i dan danas koristi u hrvatskoj ali ovdje jedino može biti vidjena na starim formatima cijena u Konzumovim prodavnicama, kod nas je maskirana kao “TOP 10 PROIZVODA UZ PIKU”. uspjeli su predstaviti novu pika aplikaciju kad i svi, donose proizvode njihovih robnih marki, ali opet to nije to dok ne urade jedan deep clean, refresh. PLUS! konzum internet prodavnica je ugašena, kao i u Idei CG zbog istog razloga - unaprijedjenje maloprodaje.
achqes

#21977 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by achqes »

katalog im je u nekom limbu gdje ne ide ni na konzumovu ni mercatorovu stranu, osim ovih prazničnih koji su bili inspirirani od hrvatskog konzuma. konzumov font je korišten svugdje, na obe facebook stranice, obavijestima itd…
made_in_sarajevo

#21978 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Fakat bi volio znati poskupljenje hrane haman svakodnevno. Hljeb, brasno, zuti sir, konzerve, cokolade... Na osnovu cega vise, sta je svake sedmice razlog da eto moraju dici cijenu. Sve ratova znamo, traju godinama, ni jedan prolaz nije blokiran, ne zavisimo od rusije pa sta je vise u picku materinu
ElRe

#21979 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Šou od cijena u Konzumu. Zato je Wisa prazna kao u doba policijskog sata.
black

#21980 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by black »

made_in_sarajevo wrote: 08/01/2025 18:33 Fakat bi volio znati poskupljenje hrane haman svakodnevno. Hljeb, brasno, zuti sir, konzerve, cokolade... Na osnovu cega vise, sta je svake sedmice razlog da eto moraju dici cijenu. Sve ratova znamo, traju godinama, ni jedan prolaz nije blokiran, ne zavisimo od rusije pa sta je vise u picku materinu
pohlepa
ReymondReddington

#21981 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ReymondReddington »

made_in_sarajevo wrote: 08/01/2025 18:33 Fakat bi volio znati poskupljenje hrane haman svakodnevno. Hljeb, brasno, zuti sir, konzerve, cokolade... Na osnovu cega vise, sta je svake sedmice razlog da eto moraju dici cijenu. Sve ratova znamo, traju godinama, ni jedan prolaz nije blokiran, ne zavisimo od rusije pa sta je vise u picku materinu
Razlog je jednostavan vlada.

Vladi odgovara sto skuplje da bude.
SmokingMan

#21982 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by SmokingMan »

Sa povećanjem cijena veliki lanci će opet biti na dobitku, kapital se opet vraća na svoje mjesto, i ovo povećanje minimalca će do godine postati beznačajno, naravno, ak ose ne obuzdaju cijene. Potrošač nije ničim zaštićen, već je izložen ekstremnoj radijaciji poskupljenja.
vjeshalica

#21983 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

ElRe wrote: 08/01/2025 18:36 Šou od cijena u Konzumu. Zato je Wisa prazna kao u doba policijskog sata.
Konzum/Mercator je prejebo sve svercere iz rata i njihove marze.
Isaiah4110

#21984 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isaiah4110 »

black wrote: 08/01/2025 18:37
pohlepa
Bas, cista pohlepa i to godinama unazad.
Evo jedna pekara povisi cijene i ostale ce uraditi isto preko noci, bez razloga, a da imam pekaru namjerno bih ostavio iste cijene pa i da manje zaradjujem, bitno je da se para okrece...sad svi imaju izvrstan izgovor poput korone, goriva, ukrajine itd...a naravno politicarima dobro, vise prihoda i od doprinosa i od pdva i svega ostalog, ne konrolisu i ne kaznjavaju naravno i svima super, a sad poslodavci tj robovlasnici poceli kukati i plakati svaki dan u NG...ako ce domaci dizati cijene brasna i ulja, onda kupci bi trebali imati izbor da kupuju brasno i ulje iz Hrv ili Srb ukoliko je jeftinije...ali pohlepni marketi ce povisiti cijene i uvozne robe koju ce nabavljati po istoj cijeni...bas nam treba i lidl i kaufland...maslac iz Njemacke se vrtio 4-6 KM dok su megle, zenicki, dukat itd...7-8 KM...transport, distribucija, skladistenje, nemoguce da nasi pohlepnici imaju vise troskova da proizvedu maslac...i nedavno se pojavi mila i mig maslac 5-6 KM...najgori su kupci koji guraju te neke pohlepne kompanije, bilo da su iz BiH ili ne...recimo dorinu ne bih uzeo kad bi bila nestasica cokolade na svijetu i da sam totalni ovisnik...bojkot odredjenih proizvoda bi urodio plodom, ali nema sanse kad u drzavi ima onih koji previse zaradjuju i njima je svejdno...najgore prolaze penzioneri i nezaposleni naravno i oni koji primaju neku vrstu pomoci...a i obicni radnici ce opet manje-vise biti na starom radi novih poskupljenja...tako da politicari nista nisu postigli osim sto su mnoge ugrozili i sto ce sebi napuniti dzepove...i naravno dobro je za radnike jer ce penzija biti veca ukoliko uopste docekaju tu penziju...
talijan97

#21985 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by talijan97 »

ElRe wrote: 08/01/2025 18:36 Šou od cijena u Konzumu. Zato je Wisa prazna kao u doba policijskog sata.
Ali su zato bili popusti u Tom Tailor 😅 .

Fake kozna jaknica za 50 i sako vrhunski za cener.
made_in_sarajevo

#21986 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

sad iz kralja dobrih cijena. 30KM bukvalno 1 rucak bez mesa. 1kg pomfrita tika, flasa ulj, nesto mrkve, dva kinder jajeta, sok 0,5l, plasticni tanjiri i alu folija. Tanjiri i folija bingovi,a cijenom kao da su konzumovi u bingu. Znaci da napravimo saku pomfrita i zasladimo mrkvom 30KM.

U djuricu pored ovoga i gluposti nauzimamo i platimo do 40KM.

Hajde lild jebem vam, pa ne pravite svemirski centar, otvaraj to
Ironmen

#21987 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

vjeshalica wrote: 08/01/2025 18:54
Zasto i dalje kupujete u Konzumu niste mi jasni, u konzum udjem samo kad ima nesto na akciji svaki proizvod skuplji za 20% plus imaju minimalno BiH proizvoda i forsiraju sve HR, mozda vam je na ruku tu kupovati ali treba razmisliti dva puta.
vjeshalica

#21988 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Ironmen wrote: 08/01/2025 19:51
vjeshalica wrote: 08/01/2025 18:54
Zasto i dalje kupujete u Konzumu niste mi jasni, u konzum udjem samo kad ima nesto na akciji svaki proizvod skuplji za 20% plus imaju minimalno BiH proizvoda i forsiraju sve HR, mozda vam je na ruku tu kupovati ali treba razmisliti dva puta.
Pa udjem i ja kad je na akciji, limun 1,65 necu placat vise ili narandze. Mislis da svako ulazi jer sve kupuje? Samo konstatujem da je skupo
Rockefeller

#21991 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rockefeller »

treba manje jest
Mirzareli

#21993 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Mirzareli »

Inflacija i nova poskupljenja izderat ce nam guzove..............
Tananarive

#21994 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Tananarive »

Mirzareli wrote: 08/01/2025 21:12 Inflacija i nova poskupljenja izderat ce nam guzove..............
neće nego će se prestati kupovati razne gluposti i kupovat će se samo što stvarno treba
zippoo87

#21995 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Mirzareli wrote: 08/01/2025 21:12 Inflacija i nova poskupljenja izderat ce nam guzove..............
Prijatelju,nema vise realne inflacije,to je stalo...ovo sada sto imamo je profiterstvo i pohlepa i mora se stati u kraj. Marze se moraju poceti kontrolisati,na osnovne zivotne namirnice. Zakon o kontroli cijena je prosao nacrt valjda i sada ide u parlamentarnu proceduru.
Evo pogledaj slike iz Konzuma...sve su digli u ovoj godini za po 1-2 KM,preko noci :D
Pa evo gledam kafu...bila 10.95,evo po ovim slikama je digli 30 feninga...ova Grand aroma.
Milka mala 4,5 KM :lol: :lol:
Velika 300 grama 13 KM :D
Meni je Konzum od kuce nekih 120m,idem jako cesto ali kupim samo ono sto je na akciji...nekada udjem i ne kupim nista,ako nisam pratio katalog prije nego sam krenuo. Pa nisam lud placati milku u Konzumu 4,5 KM,evo 50m od kuce ima mali granap,piljara...milka je ispod 2 KM
Pivo Pan pola litra povratna ambalaza je 1 KM,to kupujem redobno. Limenka PAN je 1.2 KM a i to mi je skupo,ne dam im toliko...bude na akciji stalno po 1 KM,pa kupim vise komada.
Milion stvari se moze kupiti jeftinije...samo neke osobe jednostavno nisu naucene da kupuju ,mozda ne znaju a mozda nemaju potrebu,pare na kartici neko drugi obezbijedi,pa te boli K koliko sta kosta :D

Ovi sto su vec poskupili hljeb ili najavljuju...BOJKOT svih tih pekara...uvijek ima neko ko nece poskupiti,podrzite takve radnje/pekare.
Last edited by zippoo87 on 08/01/2025 21:34, edited 1 time in total.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#21996 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ajdamo »

zippoo87 wrote: 08/01/2025 21:33
Prijatelju,nema vise realne inflacije,to je stalo...ovo sada sto imamo je profiterstvo i mora se stati u kraj.
Evo pogledaj slike iz Konzuma...sve su digli u ovoj godini za po 1-2 KM,preko noci :D
Pa evo gledam kafu...bila 10.95,evo po ovim slikama je digli 30 feninga...ova Grand aroma.
Milka mala 4,5 KM :lol: :lol:
Velika 300 grama 13 KM :D
Meni je Konzum od kuce nekih 120m,idem jako cesto ali kupim samo ono sto je na akciji...nekada udjem i ne kupim nista,ako nisam pratio katalog prije nego sam krenuo. Pa nisam lud placati milku u Konzumu 4,5 KM,evo 50m od kuce ima mali granap,piljara...milka je ispod 2 KM
Pivo Pan pola litra povratna ambalaza je 1 KM,to kupujem redobno. Limenka PAN je 1.2 KM a i to mi je skupo,ne dam im toliko...bude na akciji stalno po 1 KM,pa kupim vise komada.
Milion stvari se moze kupiti jeftinije...samo neke osobe jednostavno nisu naucene da kupuju ,mozda ne znaju a mozda nemaju potrebu,pare na kartici neko drugi obezbijedi,pa te boli K koliko sta kosta :D

Ovi sto su vec poskupili hljeb ili najavljuju...BOJKOT svih tih pekara...uvijek ima neko ko nece poskupiti,podrzite takve radnje/pekare.
Jučer gledam u konzumu ledena dorina 100g skoro 3 KM :?
zippoo87

#21997 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ljudi samo BOJKOT te nenormalno skupe robe. Sva ta roba je kvarljiva i ima rok trajanja. Kada dodje rok na 15 dana do isteka...biti ce Milka 4,45 od 300 grama,kao i do sada :D
Pa i do sada su ih drzali na 8 KM,pa kada rok prigusti,ide malo iznad nabavne .
Ali njihova logika je jasna...bubnemo nenormalnu cijenu,koliko god prodamo u ekstra smo profitu,onda ako ne prodamo sve,stavimo na minimalnu marzu pred istek roka i opet cemo rasprodati sve,jer ce se kupovati po par komada. Ne moze trgovina biti u minusu nikada...sve dok prodaju po bilo kojoj cijeni a uvijek je cijena iznad nabavne. To znaju svi koji se bave trgovinom.
Nego bojkot,ne biti ovca za sisanje.
Kiki_Musampa

#21998 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Kiki_Musampa »

https://www.lidl.hr/l/hr/letak/vrijedi- ... /50?lf=HHZ

Jos malo pa ce se isplatiti u Hr po podmiru. Ja mislim da je po osobi dozvoljeno 200 KM unijeti u BiH. Jos ako ima povrat PDVa,kao kod nas...
dječak sa šibicama

#21999 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Konzum je skoro sve cijene digao od pola marke na gore, od nove godine.

Samo bojkot. Materi neka prodaju cokoladu za 13 km.

Na kraju ce je na snizenje staviti.
korisnicki

#22000 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

Kiki_Musampa wrote: 08/01/2025 21:45 https://www.lidl.hr/l/hr/letak/vrijedi- ... /50?lf=HHZ

Jos malo pa ce se isplatiti u Hr po podmiru. Ja mislim da je po osobi dozvoljeno 200 KM unijeti u BiH. Jos ako ima povrat PDVa,kao kod nas...
Imaš povrat pdv-a na potrošenih preko 100 eura. Ja često idem tamo u podmiru. Isplati se kupovati konzumove i lidl marke, meso, krompir, neke vrste voća i povrća, bundevino ulje....
Post Reply