INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#21951 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

ReymondReddington wrote: 08/01/2025 00:26

Svi ce oni dizati cijene i ko treba i ko ne treba.
Bez kupaca je ta roba bezvrijedna.
zippoo87

#21952 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Gradjani/kupci fakat imaju moc u rukama,samo ako se udruze. Najsvjeziji primjer pekare Manja u Sa,nakon sto je ono govno vrijedjalo,bukvalno za 2 mjeseca su ugasene u Sarajevu.
Ali gradjani ne mogu prestati kupovati svu robu i usluge a ovi ce to hinjski dizati,kao i do sada...svaki mjesec po 3-5%.

Eno tamo na drugoj temi vec pisu masa hrane poskupila,ovi u cevaparama vec digli cijene 1-2 KM po porciji,neko napisa i klasov hljeb neki najgori sa 1 KM na 1,5 KM.
Ja to i ne kupujem pa nemam pojma,mislim na klasov hljeb ...samo tamo to vec pripisuju povecanju minimalca.

Ovdje drzava ako na jednoj strani uradi nesto dobro a na drugoj ako ne zaustavi pohlepu prodavaca,samo ce pogorsati stanje.
Ja da sam vlastodrzac i da sam ovu odluku donosio...imao bi presicu od 5 sati i sve bi objasnio sta da se ne radi...odmah bi naveo da ce inspekcije krenuti u kontrolu marzi i imati ce upute na maksimalne kazne da pisu. Pa neka se prave budale i neka odmah dizu cijene.

Bukvalno,koji je razlog da je 31.12.2024. grah bio bubam 6 KM a danas je 7 KM ? Sta je od ulaza potrebnih za grah poskupilo toliko da cijena skoci ?
I ovako se moze iskontrolisati za svaki moguci proizvod.
1Dante1

#21953 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Prvi je korak tražiti račun u pekari.. Ali jbga ko ce, uvali će mu...
nepass1

#21954 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Ne moras kupiti kolu, pivu, cokoladu itd ali moras meso, ulje, brasno, makarone, rizu, nekad neku vocku itd
Bojkotovati i na vodi zivjeti?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21955 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

zippoo87 wrote: 08/01/2025 00:40 Gradjani/kupci fakat imaju moc u rukama,samo ako se udruze. Najsvjeziji primjer pekare Manja u Sa,nakon sto je ono govno vrijedjalo,bukvalno za 2 mjeseca su ugasene u Sarajevu.
Ali gradjani ne mogu prestati kupovati svu robu i usluge a ovi ce to hinjski dizati,kao i do sada...svaki mjesec po 3-5%.

Eno tamo na drugoj temi vec pisu masa hrane poskupila,ovi u cevaparama vec digli cijene 1-2 KM po porciji,neko napisa i klasov hljeb neki najgori sa 1 KM na 1,5 KM.
Ja to i ne kupujem pa nemam pojma,mislim na klasov hljeb ...samo tamo to vec pripisuju povecanju minimalca.

Ovdje drzava ako na jednoj strani uradi nesto dobro a na drugoj ako ne zaustavi pohlepu prodavaca,samo ce pogorsati stanje.
Ja da sam vlastodrzac i da sam ovu odluku donosio...imao bi presicu od 5 sati i sve bi objasnio sta da se ne radi...odmah bi naveo da ce inspekcije krenuti u kontrolu marzi i imati ce upute na maksimalne kazne da pisu. Pa neka se prave budale i neka odmah dizu cijene.

Bukvalno,koji je razlog da je 31.12.2024. grah bio bubam 6 KM a danas je 7 KM ? Sta je od ulaza potrebnih za grah poskupilo toliko da cijena skoci ?
I ovako se moze iskontrolisati za svaki moguci proizvod.
Pa u tome i jeste najveci problem. Dok se vi pojedini bubate u prsa ovdje i slavite minimalac,..na drugoj strani realnost udara u glavu, i nigdje drzava, nece nista uraditi da zaustavi novi val poskupljenja i novu inflaciju, u stvari, kod nas nikad nije ni prestala, jer to je drzava.
Naslovnica

#21956 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

citroen xm wrote: 07/01/2025 17:05 Pa ne znam šta nije jasno? Pošto se danas svaka bijeda naziva poslodavcem i privrednikom, ta ista moralna bijeda ne može da proguta razliku poreza i doprinosa koju će sada morati uplatiti umjesto da ih ostavi sebi u džepu kao što je bilo dok je bio minimalac 600, a koverta radniku 400. Pošto ne može da preboli tu razliku, pokušat će da je poništi povećanjem cijena proizvoda.

A pošto u ovoj državi niko od državnih službi ne radi svoj posao, inspekcija neće izaći na teren da ne daj Bože malo iskotroliše marže, ceh će platiti građani koji moraju kupovati.
Meni je ovo vrlo ružno što pišeš.
Vjerovatno postoji negdje statistika koliko zaista ima malih "biznisa" gdje ljudi vrte nešto, pokušavaju, čupaju se, svaka marka je bitna.
Ne kažem da ih ima puno, ali ih zaista ima i nema potrebe sve stavljati u isti koš.
Ne može svako vrtiti milione i biti gigant, nije svako počeo od naslijeđa niti je imao istu šansu.
Stvarn one razumijem ovakvo omalovažavanje malih biznisa koji krpe kraj sa krajem i pokušavaju da plivaju.
talijan97

#21957 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by talijan97 »

1Dante1 wrote: 08/01/2025 00:44 Prvi je korak tražiti račun u pekari.. Ali jbga ko ce, uvali će mu...
Pekari su najveci prestupnici po tom pitanju, izgleda u drzavi pekari imaju veci lobi nego AIPAC u Americi.
citroen xm

#21958 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Naslovnica wrote: 08/01/2025 08:46 Meni je ovo vrlo ružno što pišeš.
Vjerovatno postoji negdje statistika koliko zaista ima malih "biznisa" gdje ljudi vrte nešto, pokušavaju, čupaju se, svaka marka je bitna.
Ne kažem da ih ima puno, ali ih zaista ima i nema potrebe sve stavljati u isti koš.
Ne može svako vrtiti milione i biti gigant, nije svako počeo od naslijeđa niti je imao istu šansu.
Stvarn one razumijem ovakvo omalovažavanje malih biznisa koji krpe kraj sa krajem i pokušavaju da plivaju.
A ja smijem ruku u vatru staviti da će puno manje kukati mali biznisi, nego velike "gazde". Nije realno da danas svi koji kukaju zapošljavaju radnike koji rade za 700 KM. Danas je veliki postotak plata bar 1000 KM. Ali ovo je dokaz da se do sada koverta nije iskorjenija. A ako nisi u stanju da izdvojiš 250 KM doprinosa više, onda ne znam kakav biznis vodiš.

Poslušaj ove što sada kukaju, da vidiš kakve nebuloze iznose. Neki iz Maglaja kaže hladno: Moji radnici imaju platu koja je iznad tog novog minimalca, ali će ga svakako novi minimalac ugroziti. :-)

I ne znam zaista šta je ružno. Ako se neko sa razlogom uvrijedio, ja se izvinjavam. Ali voziti danas novo luksuzno auto, a kukati kako nećeš moći opstati sa minimalcem od 1000 je ništa drugo nego moralnonsiromaštvo i nedostatak bilo kakve empatije.
Ironmen

#21959 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

luxferre wrote: 07/01/2025 15:59 Molio bih nekog stručnijeg da nam objasni uticaj donošenja odluke o minimalnoj plati na inflaciju...
kako sam razumio očekivati je ove godine veću inflaciju ili se mozda varam poznavbajući naš zavod za statistiku?
Primjer 1, robovlasnicka firma sa 500 uposlenih koja proizvodi pileci narezak drzi 500 radnika na minimalcu od 720 km i na to uplacuje bruto platu oko 1300 km sada kada je minimalac 1000 mora uplatiti 1730 km bruto plate,razlika je 400 km vise da poslodavac mora uplatiti na 500 radnika x 12 mjeseci to je skoro 2,5 miliona km vise uplate za jadnog robovlasnika. Narezak su prodavali po cijeni od 1,45 km sada da bi robovlasnik nastavio sa odrzavanjem voznog parka od nekoliko miliona eura kao i nastavio kupovati luksuzne apartmane po Turskoj mora podici cijenu nareska na 1,85 km recimo da bi sve to nivelisao.

Plus na to ce mu rasti cijena recimo ambalaze, distribucije proizvoda, skladistenje jer svi ovi robovlasnici imaju jedne te iste probleme.

Medjutim sa temom smo otisli bas predaleko a danas je presica Vlade FBIH u 13h pa mislim da ce ovu uredbu malo dotjerati i da ce spustiti ovaj bruto od 1730 na mozda 1500 km ssto bi mozda zadvoljilo sve strane.

U biti po meni ce najvise da nagrde radnici koji su radili do sada za platu od 1000-1500 km jer ce inflacija da ih pojede u 2025 godini.
Last edited by Ironmen on 08/01/2025 10:09, edited 2 times in total.
Trappist

#21960 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

citroen xm wrote: 08/01/2025 09:53
A ja smijem ruku u vatru staviti da će puno manje kukati mali biznisi, nego velike "gazde". Nije realno da danas svi koji kukaju zapošljavaju radnike koji rade za 700 KM. Danas je veliki postotak plata bar 1000 KM. Ali ovo je dokaz da se do sada koverta nije iskorjenija. A ako nisi u stanju da izdvojiš 250 KM doprinosa više, onda ne znam kakav biznis vodiš.

Poslušaj ove što sada kukaju, da vidiš kakve nebuloze iznose. Neki iz Maglaja kaže hladno: Moji radnici imaju platu koja je iznad tog novog minimalca, ali će ga svakako novi minimalac ugroziti. :-)

I ne znam zaista šta je ružno. Ako se neko sa razlogom uvrijedio, ja se izvinjavam. Ali voziti danas novo luksuzno auto, a kukati kako nećeš moći opstati sa minimalcem od 1000 je ništa drugo nego moralnonsiromaštvo i nedostatak bilo kakve empatije.
imas li ti svoj biznis?
Ironmen

#21961 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

1Dante1 wrote: 08/01/2025 00:44 Prvi je korak tražiti račun u pekari.. Ali jbga ko ce, uvali će mu...
Zar nije lakse podici kaznu za neizdavanje racuna tipa 2000 km za prvi put za drugi put 5000 km za treci put 20 000 a 4 put zatvaranje objekta i zatvorksa kazna za prevaru drzave od trajanja 2 godine, takodjer iskoristi javne servise i snimiti promotivne spotove za izdavanje racuna otvoriti besplatne telefonske linije za prijavu objekata koji ne izdaju racun kao i elektronskim putem, pokrenuti akciju suzbijanja sive ekonomije na sve moguce nacine, ubaciti u udzbenike osnovnih skola temu siva ekonomija i njihovo suzbijanje itd ima milion nacina. Da se siva ekonomija pocela suzbijati recimo 2015 godine danas bi stvari dosta drugacije izgledale.
Naslovnica

#21962 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

citroen xm wrote: 08/01/2025 09:53

Za velike biznise se slažem.
Ja sam se prvenstveno osvrnuo na male biznise, one koji nastoje da krpe od mjeseca do mjeseca, da plate sve namete državi i da nekako ostanu likvidni.
citroen xm

#21963 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

A veliki najviše kukaju. O tome pričam.
Trappist wrote: 08/01/2025 10:05
imas li ti svoj biznis?
Imao, više ne. I dobro znam koliko se zarađivalo. Sada vodim biznis za drugoga i dobro znam koliko zarađuje.

Nije realno da neko danas vodi biznis i ne može da se skrpi za 1800 KM bruta. To ne možeš nazvati biznis, to je hobi. Kako dobit iskaže na kraju godine? Ili vjeruješ da čovjek preuzme svu odgovornost i rizik vođenja privatnog biznisa i uloži sredstva da bi izvukao samo platu i to minimalac?
Rizvan

#21964 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rizvan »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /250108023

Obican klik bait portal. Sramota da stavljaju ove populisticke naslove bez imalo kritickog osvrta.

Prebacivanje radnika iz jednog sistema u drugi nije bas tako jednostavno. Da mi je vidjeti radnike koji ce pristati da im se staz cijepka tek tako. Pa nije ovo 2005.
talijan97

#21965 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by talijan97 »

Rizvan wrote: 08/01/2025 11:19 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /250108023

Obican klik bait portal. Sramota da stavljaju ove populisticke naslove bez imalo kritickog osvrta.

Prebacivanje radnika iz jednog sistema u drugi nije bas tako jednostavno. Da mi je vidjeti radnike koji ce pristati da im se staz cijepka tek tako. Pa nije ovo 2005.
Biznis moguli se koriste najbesmislenijim propagandama kako bi digli paniku.
jasko_ba

#21966 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by jasko_ba »

talijan97 wrote: 08/01/2025 11:23
Rizvan wrote: 08/01/2025 11:19 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /250108023

Biznis moguli se koriste najbesmislenijim propagandama kako bi digli paniku.
Klix je definitivno postao najgori portal. :roll:
1Dante1

#21967 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Ironmen wrote: 08/01/2025 10:05
Zar nije lakse podici kaznu za neizdavanje racuna tipa 2000 km za prvi put za drugi put 5000 km za treci put 20 000 a 4 put zatvaranje objekta i zatvorksa kazna za prevaru drzave od trajanja 2 godine, takodjer iskoristi javne servise i snimiti promotivne spotove za izdavanje racuna otvoriti besplatne telefonske linije za prijavu objekata koji ne izdaju racun kao i elektronskim putem, pokrenuti akciju suzbijanja sive ekonomije na sve moguce nacine, ubaciti u udzbenike osnovnih skola temu siva ekonomija i njihovo suzbijanje itd ima milion nacina. Da se siva ekonomija pocela suzbijati recimo 2015 godine danas bi stvari dosta drugacije izgledale.
Jeste. Hajde testiraj, prijavi desetak pekara svojim imenom i prezimenom i javi nam rezultat.
Tananarive

#21968 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Tananarive »

da se i ovdje pročita, jedna od robovlasničkih floskula morat će podići cijene proizvoda, a dobit su utrostručili preko leđa radnika, dok radnik ni cvonjka od toga nije dobio...

https://www.cazin.net/vijesti/kako-je-p ... 619-maraka
made_in_sarajevo

#21969 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

kako sam cuo, MTEL je uzeo klix i bosnjacku televiziju hayat. Izdajjaaaaaaaaaaa. Sad jel fakat, jel dio, jel laz ne znam, ali eto tako se suska u politickim krugovima.

Nedzmin burgedzinica jutros gledam na Zapp aplikaciji dostava 6KM, a zadnjih dana 12KM pisala dostava do nas. I haj da narucimo pitu da se zgotivimo ono gospodski, kad pita dignuta otprilike za 1KM. Sad jel u radnji tako, ali preko zappa je ta cijena.
Ironmen

#21970 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Ovih dana doći će do znatnog rasta cijene hljeba i peciva u Federaciji BiH, saznaje Biznisinfo.ba.
Najveći proizvođači već su krenuli u dizanje cijene za oko 20 posto. Jedan od najvećih proizvođača, Klas, korigirat će svoje cijene.

Klasov polubijeli hljeb od 400 grama trebao bi poskupjeti sa 1,7 KM na najmanje 2 KM.

U javnosti su se pojavile informacije da je ovaj hljeb već 2 KM. No, obišli smo prodavnice Bingo i Konzum u Sarajevu i uvjerili se da je cijena i dalje 1,7 KM.

Ipak, u prodavnicama Bazar koje pripadaju AS Holdingu, koji je vlasnik i Klasa, cijene ovog hljeba su već korigirane sa 1,75 na 2,15 KM.

Prodavačica s kojom smo razgovarali kazala nam je da su nove cijene stigle prekjučer, te da ostali lanci marketa vjerovatno još nisu izvršili korekcije.

Iz Klasa još nismo dobili odgovor koliko će rasti cijene hljeba i da li je to posljedica odluke Vlade FBiH o rastu neto minimalca na hiljadu KM.

Kako saznajemo, korekcije cijena napravit će i ostale kompanije koje se bave ovom proizvodnom djelatnošću.
Ironmen

#21971 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

1Dante1 wrote: 08/01/2025 12:00
Jeste. Hajde testiraj, prijavi desetak pekara svojim imenom i prezimenom i javi nam rezultat.

Davno prijavio svoju firmu koja mi je isplatila 1000 km pomoci pa im morao vratiti nista se nije desilo, znaci banana drzava.
dječak sa šibicama

#21972 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

made_in_sarajevo wrote: 08/01/2025 12:16 kako sam cuo, MTEL je uzeo klix i bosnjacku televiziju hayat. Izdajjaaaaaaaaaaa. Sad jel fakat, jel dio, jel laz ne znam, ali eto tako se suska u politickim krugovima.

Nedzmin burgedzinica jutros gledam na Zapp aplikaciji dostava 6KM, a zadnjih dana 12KM pisala dostava do nas. I haj da narucimo pitu da se zgotivimo ono gospodski, kad pita dignuta otprilike za 1KM. Sad jel u radnji tako, ali preko zappa je ta cijena.
Cime dostavlja, helikopterom?

cuj 12 maraka dostava
ElRe

#21973 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Cijene bi vjerovatno bile veće i bez dizanja minimalne plate, ovako je samo malio više i brže. Naravno sada ide sve u krug, od hrane, pića, komunalija, tk usluga, prevoza, majstorluka...

C/P scenario iz CG ili Turske kada povećaju osnovicu. Eno u Istanbulu, min plata od 01.01. povećana za 30% na cca 600 USD, cijene odmah skočile za min 20% u marketima.

U CG obični hljeb je sada 1.30 eura,500g kafe 8-9 eura, u mesarama teleće meso sa kostima 10-12 eura, teleći but 18 eura...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21974 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ironmen wrote: 08/01/2025 12:29
Ovih dana doći će do znatnog rasta cijene hljeba i peciva u Federaciji BiH, saznaje Biznisinfo.ba.
Najveći proizvođači već su krenuli u dizanje cijene za oko 20 posto. Jedan od najvećih proizvođača, Klas, korigirat će svoje cijene.

Klasov polubijeli hljeb od 400 grama trebao bi poskupjeti sa 1,7 KM na najmanje 2 KM.

U javnosti su se pojavile informacije da je ovaj hljeb već 2 KM. No, obišli smo prodavnice Bingo i Konzum u Sarajevu i uvjerili se da je cijena i dalje 1,7 KM.

Ipak, u prodavnicama Bazar koje pripadaju AS Holdingu, koji je vlasnik i Klasa, cijene ovog hljeba su već korigirane sa 1,75 na 2,15 KM.

Prodavačica s kojom smo razgovarali kazala nam je da su nove cijene stigle prekjučer, te da ostali lanci marketa vjerovatno još nisu izvršili korekcije.

Iz Klasa još nismo dobili odgovor koliko će rasti cijene hljeba i da li je to posljedica odluke Vlade FBiH o rastu neto minimalca na hiljadu KM.

Kako saznajemo, korekcije cijena napravit će i ostale kompanije koje se bave ovom proizvodnom djelatnošću.
testo je ionako nezdravo

smanjuj
1Dante1

#21975 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Ironmen wrote: 08/01/2025 12:33
1Dante1 wrote: 08/01/2025 12:00

Davno prijavio svoju firmu koja mi je isplatila 1000 km pomoci pa im morao vratiti nista se nije desilo, znaci banana drzava.
Ne vjerujem ti. Dovoljno je bilo da firmi uplatiš na račun, molili bi te da vrate. Ako si dao u kesu nemaš dokaza da jesi.
Post Reply