Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3426 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

k4mi wrote: 08/01/2025 09:01
slazem se, o brojevima je tesko pricati jer stvarno stanje ne odgovara evidencijama.

Ali, neko ko je bio na 1000KM (imao je 161.5% minimlane plate), sada je preko noci postao radnik na minimalcu. Zbog ove odluke. A hoce li moci za 1000KM kupiti isto kao i ranije?

Ili mislis da niko nije bio ispod 1000KM? Ako tako mislis onda je odluka samo da se popuni budzet a radnicima kako bude?

naravno da smanjenje minimalca ne bi donijelo zeljeni efekat, jer cijene koje odu gore se ne vracaju, barem ne u onom procentu kao kod poskupljena. Ista stvar kao sa cijenom goriva.
pa sasvim sigurno da će biti teško procijeniti šta je efekat ove odluke u smislu poskupljenja, a šta inflacije koja će nastaviti divljati bez obzira šta vlada radila. prosto jer su uzroci daleko od nas i mnogo veći i od nas, i od naše ekonomije.

pitanje je i ko će zloupotrijebiti ovo kao što zloupotrebljavaju inflaciju za nabijanje i većih marži nego što je opravdano.

ja od početka govorim da će se tek vidjeti šta će ova odluka donijeti i da ni profesori sa ekonomije ne mogu znati na šta će izaći. mogu pretpostaviti svakako, bolje nego mi na forumu i ne daj Bože da potcjenjujem te ljude, pa ni finog profesora Domazeta. ali kada se geldaju ekonomski parametri mi imamo veliki problem što imamo manjkave ulazne informacije.

tu govorim o sivoj i crnoj ekonomiji. dakle, isplata koverti, prikazivanje nerealnih i bespotrebnih troškova da bi se umanjila dobit i izvukao keš, rad na crno zanimanja koja je i inače teško upratiti dok se isti vode na evidenciji za zapošljavanje...

svi znamo da toga ima i da to postoji i da to nije sporadična već poprilično česta pojava. ali niko ne zna tačan cjelokupni obim toga da bi mogao raditi neke makroekonomske analize koje bi bile preciznije.
kakabanja213

#3427 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2025 09:22
konektovan wrote: 08/01/2025 08:38
Truba wrote: 08/01/2025 08:12 ja ne mogu vjerovati da su ljudi protiv minimalca

i to giganti sa po 3000+

ekonomski fašizam
ko ti je kriv sto nisi ucio...isto to se moze primijeniti ta ista logika na svakog covjeka u nevolji
Ja sam za minimalac a da mene ne doticu podkupljenja na svakom cosky, moze li tako? :mrgreen: Nije ni zaxivjelo mnogi vec digli cijene, evo frizer..hladno 5 KM poskupio, a sta je tek sa ostalim djelatnostims
Poskupio bi svakako.
Nije njemu rad jedini agregat koji mu je poskupio (ako i jeste jer bi trebao dobit subvenciju kao obrtnik), nego mu je sve ostalo vec poskupilo od makaza, preko struje do gelova i lakova za kosu.
Pa eto sad je poskupio zbog makaza, struje i gelova. Kada skonta da ce nekome (drzavi) dati vise para poskupit ce svoju uslugu za taj procenat.
laik1981

#3428 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by laik1981 »

ibizza wrote: 08/01/2025 09:17 Ako je ikome ova drzava valjala, onda su to privatnici.

Puna podrska Vladi! :thumbup:
Blage veze ti nemas. Nisu svi privatnici bingo i hifa, kao ni mnoge druge praonice para.

Sve cemo ovo mi platiti kao potrosaci iz svojih dzepova, a jedino ko ce imati konkretne koristi su budzeti i oni koji iscrpljuju te budzete.

Svi oni koji su ucestvovali u ovome su obicni destruktivni kreteni.
dr_Evil

#3429 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

Pandakonda wrote: 08/01/2025 09:27 Isplacivati ljudima bruto platu, i neka svako sebi uplacuje u koji god penzioni ili zdravstveni fond zeli i koji mu odgovara. Ako budala hoce sve da potrosi pa da bankrotira u penziji, super, njegov izbor. Kad saberem na nivou godine koliko para sam uplatio za zdravstvo komotno bi se na Johns Hopkinsu mogao lijeciti :-) A i svaki put kada sam htio koristiti zdravstvo opet sam zavrsio na privatnom radi ogromnih redova cekanja. Eto vam taman rjesenja i za taj dio penzije sto spominjete da se niko ne mora sekirati za to :D
To je suludo, dati ljudima takvu odgovornosti. Za 10-15 godina bi se povecao broj beskucnika toliko da bi Sarajevo izgledalo kao Rio ili New York.

Posto kod nas(a i u mnogim drugim razvijenim krajevima svijeta) se zivi pod "novi dan nova nafaka", i "daj ti meni danas sutra ko hebe", zavrsili bi uskoro da ljudi nisu u stanju platiti svoje lijecenje, pa moraju prodavati kuce da isplate ceh, i znas kako to vec ide. Druga stvar, zbog socijalnog pritiska opet bi bio primoran da te ljude uvedes u sistem, a tada bi kostalo mnogo vise.

Da li mi zbog prokletog IMT gena nismo stvoreni za socijalizam, pa nam treba uvesti privatnu zdrastvenu zastitu kao u Njemackoj, mozda, ali i tamo je poslodavac odgovoran za uplatu obaveznog, a i dodatnog po ugovoru.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3430 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Truba »

Pandakonda wrote: 08/01/2025 09:27 Isplacivati ljudima bruto platu, i neka svako sebi uplacuje u koji god penzioni ili zdravstveni fond zeli i koji mu odgovara. Ako budala hoce sve da potrosi pa da bankrotira u penziji, super, njegov izbor. Kad saberem na nivou godine koliko para sam uplatio za zdravstvo komotno bi se na Johns Hopkinsu mogao lijeciti :-) A i svaki put kada sam htio koristiti zdravstvo opet sam zavrsio na privatnom radi ogromnih redova cekanja. Eto vam taman rjesenja i za taj dio penzije sto spominjete da se niko ne mora sekirati za to :D
stalno ista šuplja
onda ajmo dozvoliti i ljudima da u apoteci kupe sredstvo da se odmah ubiju

shvaćate li da svi ljudi nisu na intelektualnom nivou da mogu o sebi dobro misliti i raditi
neke će i muka natjerati da ne uplaćuju penziono kako bi skolovali djecu
ne smije se sve prepustiti privatnoj inicijativi
nemaju to ni zemlje koje su 300 godina u kapitalizmu a ne mi koji nismo ni 30
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3431 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konektovan »

Truba wrote: 08/01/2025 08:12 ja ne mogu vjerovati da su ljudi protiv minimalca

i to giganti sa po 3000+

ekonomski fašizam
ko ti je kriv sto nisi ucio...isto to se moze primijeniti ta ista logika na svakog covjeka u nevolji
Ja sam za minimalac a da mene ne doticu podkupljenja na svakom cosky, moze li tako? :mrgreen: Nije ni zaxivjelo mnogi vec digli cijene, evo frizer..hladno 5 KM poskupio, a sta je tek sa ostalim djelatnostims
Poskupio bi svakako.
Nije njemu rad jedini agregat koji mu je poskupio (ako i jeste jer bi trebao dobit subvenciju kao obrtnik), nego mu je sve ostalo vec poskupilo od makaza, preko struje do gelova i lakova za kosu.
Ma ja,..to je sad opravdanje, svakako bi poskupilo i bez odluke vlade. Hebote, pa vi ste fenomeni.
maha_xy

#3432 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

konami666 wrote: 08/01/2025 09:16
Sefket007 wrote: 07/01/2025 23:03
konami666 wrote: 07/01/2025 21:27 Ja ne znam da bi se ijedna normalna osoba bunila protiv povećanja minimalca, znaci 220.000 ljudi prima platu ispod minimalca i sad bi oni da se bune, ne trebaju im pare jel :lol:
Ja ne mogu da razumijem kako ljudi mogu da prežive sa tako niskim primanjima
Pa jel vi ista kontate...

Konkretno u Sarajevu tesko mozes naci ikoga da ima platu nižu od 1000... Imaju prijavljenu minimalnu i onda dobiju jos u koverti.

Zasto jento tako pitanje je visokih nameta i slabe kontrole i visoke korupcije.

Svim tim radnicima koji dobiju kovertu ovo povecanje NE ZNACI nista dobro jer oni nece dobiti nista vise dake ko god ima KOVERTU NECE SADA IMATI VISE PARA, ali ce firma plcati vece izdatke prema drzavi, dakle imat ce vece troskove koje ce rjesavati na vise nacina, od otpustanja do dizanja cijena.

Dakle to ce dovesti do poskupljenja, a tamo gdje ima vise radnika vlasnici ce praviti restruktuoranje i otpustiti neki broj radnika.

Sve u svemu onaj radnik kojeg Niksic i Vojin ko fol brane je samo 'pijun' da vlada sebi napuni budzet i poveca plate itd...

Sve je to jasno, a ovaj Vojin evo u bahatom nastupu forsiranja ove nesteucne odluke skula sa svojim 'jatacima' svakodnevno se blamira i polahko dolazi do izrazaja nevjerovatna zavist pema poslodavcima i jis veca ljubav prema uhljebljenima i budzetskom novcu.
Ti izgleda ne kontas kako funkcionise penzioni sistem i zašto je loše to sto se radi sa kovertama.
Ti ne razumijes, funkcionise na medjugeneracijskoj solidarnosti, objasni zasto je doktoru penzija u iznosu 1.000 KM, sve mu uredno uplacivano 35 godina.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3433 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 08/01/2025 09:15
Mislis vecina nas zna slova. Izmjedju poznavanja slova, citanja, razumjevanja procitanog i primjene tog u konktetne svhe je bar 20-30 godina druzenja sa uciteljiima, nastavnicima, profesorima i prakticarima koji iskustvom u odredjenim podrucjima (uspjesnim) mogu napraviti neku vezu izmedju napisanog u knjigama i konkretnih stvari u konktetnoj situaciji. Ovaj profesor je konkretno odgivorio na pitanje koje mu je postavio novinar, odnosno sta se najcesce desava u situacijama kada se donese neka mjera (u konkretnom slucaju). Jer to nije matematika gdje je 2+2 uvijek i u svakom slucaju 4. Dozvoli da ipak vjerujem nekom profesoru ekonomije (u ovom slucaju) nego nekom forumasu.
"ovaj" profesor je rekao da je mlijeko bijelo. ništa on tu nije rekao zašto su poslodavci odbijali davati pomoć svojim zaposlenim koja nije oporezovana, a sada tvrde da nije problem povećanje minimalca već doprinosa koji ih prate.

ja imam odgovor, i vrlo je jednostavan, ali jebiga ne uklapa se u narativ da su poslodavci u pravu i da će ekonomija žestoko zaribati.
laik1981

#3434 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by laik1981 »

E cuj trebao bi dobiti subvenciju. Pa i to je pogresno. Pravis od obrtnika socijalne slucajeve koji ce ovisiti o Idioti Vojinu i njemu slicnima. Ma ljepota. I ona se pitamo zasto su domace firme nekonkurentne na trzistu i zasto nema proizvodje:-)

Ovo je u rangu hvaljenja Novalica za rekordni budzet, a isti taj budzet napunjen inflacijom od 30%.
Last edited by laik1981 on 08/01/2025 09:44, edited 1 time in total.
Pandakonda

#3435 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Pandakonda »

laik1981 wrote: 08/01/2025 09:39 E cuj trebao bi dobiti subvenciju. Pa i to je pogresno. Pravis od obrtnika docijalne slucajeve koji ce ovisiti o Idioti Vojinu i njemu slicnima. Ma ljepota. I ona se pitamo zasto su domace firme nekonkurentne na trzistu :-)
I ne samo to, postavlja se pitanje zasto bi prosjecna osoba pristala na to da svojim poreskim novcem subvencionira tuđi biznis i to radi troska kojeg je sama vlada napravila ?

Kakvi su ovo diletanti majko mila. Fadile od gline ćemo te pravit
Adnan Delić: Da sam imao priliku uradio bih detaljne analize prije donošenja odluke o minimalcu

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ad ... /250108029
refffko

#3436 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by refffko »

Citava nasa proizvodnja i industrija se zasniva na jeftinoj radnoj snazi. Niko od gazdi nije ulagao u nove tehnologije i u ljude, gledalo se samo da se sto veci profit napravi. Jednostavno, nisu se prilagodjavali.
I to se prije svega odnosi na ovaj Bosnjacki dio.
Evo, u Hercegovini niko ne kuka radi ovoga, jer ih se ne dotice. Rade na drugim principima i radnici im ne rade za minimalac. Tesko ces tamo naci nekoga da ima platu ispod 2000KM. Placanje na ruke, ne postoji.
A kod nas, sve "patriote", a plate se na ruke isplacuju. Je li to taj patriotizam?

Ko se ne moze prilagoditi, lose radi i neka se zatvori. I onako imamo deficit u radnoj snazi, neka rade u firmama koje znaju posao i koje posteno placaju radnike.
Tvrtko II Kotromanić

#3437 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Tvrtko II Kotromanić »

jebo vas Fadil
Truba

#3438 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Truba »

nikakvo nama istraživanje ne treba da bi se zaključilo kako je 1000 danas ništa
i da je nevjerojatno kako neki ljudi rade za manje
ali eto događa se da radimo za manje i imamo koverte (naknade, ugovore o djelu, za kave i tome slicno u padze, olx, ovo ono i nagura se 1500)

osobno bih uveo da je plaća svake godine veća za 50 a kasnije po 20 ili 10 da prati inflaciju
i to je to :D
Last edited by Truba on 08/01/2025 09:48, edited 1 time in total.
dr_Evil

#3439 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

Nego da srocimo kakvo pismo Vojinu da jakne to jos par stoja. Vidim pogodili su zicu ovaj put vrhunski. SDFA botija ne moze sebi doci jer je ispunjeno obecanje iz kampanje, tajkuni ne mogu sebi doci jer sad ce da vozaju X3 umjesto X5.

Prosjecan gradjanin BiH ne moze sebi doci jer ce zaradjivati vise, a jos nece raditi nedjeljom, pa hajd ti sad ispijaj kahve 3 sata a da ne kukas, a treba jos zenu i djecu gledat nedjeljom!

Za pola godine ce se sve uravnotezit, i niko se nece ni sjecati ovoga. Plate i cijene ce pratiti ovaj rast.

Ne razumijem opsesiju prema feudalcima.
mfa_secure

#3440 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mfa_secure »

...
Last edited by mfa_secure on 08/01/2025 09:56, edited 1 time in total.
reboot

#3441 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by reboot »

Kupovati u RS-u? Ne!
Varati državu? Da!!
dr_Evil

#3442 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

refffko wrote: 08/01/2025 09:45 Citava nasa proizvodnja i industrija se zasniva na jeftinoj radnoj snazi. Niko od gazdi nije ulagao u nove tehnologije i u ljude, gledalo se samo da se sto veci profit napravi. Jednostavno, nisu se prilagodjavali.
Evo, u Hercegovini niko ne kuka radi ovoga, jer ih se ne dotice. Rade na drugim principima i radnici im ne rade za minimalac. Tesko ces tamo naci nekoga da ima platu ispod 2000KM. Placanje na ruke, ne postoji.
A kod nas, sve "patriote", a plate se na ruke isplacuju. Je li to taj patriotizam?

Ko se ne moze prilagoditi, lose radi i neka se zatvori. I onako imamo deficit u radnoj snazi, neka rade u firmama koje znaju posao i koje posteno placaju radnike.
Bravo!
maha_xy

#3443 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

refffko wrote: 08/01/2025 09:45 Citava nasa proizvodnja i industrija se zasniva na jeftinoj radnoj snazi. Niko od gazdi nije ulagao u nove tehnologije i u ljude, gledalo se samo da se sto veci profit napravi. Jednostavno, nisu se prilagodjavali.

A sta to u Hercegovini proizvode, uzeli distribuciju za sve zivo sto pojedes u marketima, bas njih briga za minimalac. Violeta ne proizvodi samo papir, znaci nemoj cak ni njih spominjati.
DaysleepeR

#3444 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

I jeste neviđena sramota da samo kod bošnjaka ima ova praksa varanja države kroz koverte i minimalce...
A sve patriote.
laik1981

#3445 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by laik1981 »

Botovi imaju percepciju da kada vlada nesto placa ili subvencionira da to daju iz svojih licnih dzepova. Sve to krajnji potrosac plati. Sve to plate gradjani ove drzave.

Svaki novo opterecenje bilo kome dovodi do lancane rakcije koja nikoga nece preskociti. Jedini koji su na dobitku su budzeti.
Truba

#3446 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Truba »

reboot wrote: 08/01/2025 09:49 Kupovati u RS-u? Ne!
Varati državu? Da!!
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3447 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 08/01/2025 09:35

Poskupio bi svakako.
Ma ja,..to je sad opravdanje, svakako bi poskupilo i bez odluke vlade. Hebote, pa vi ste fenomeni.
Ko smo mi?
dr_Evil

#3448 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 08/01/2025 09:39 E cuj trebao bi dobiti subvenciju. Pa i to je pogresno. Pravis od obrtnika socijalne slucajeve koji ce ovisiti o Idioti Vojinu i njemu slicnima. Ma ljepota. I ona se pitamo zasto su domace firme nekonkurentne na trzistu i zasto nema proizvodje:-)

Ovo je u rangu hvaljenja Novalica za rekordni budzet, a isti taj budzet napunjen inflacijom od 30%.
Vecina drzava svijeta isplacuje subvencije privatnicima i obicnim ljudima. Norveska kad se prikopcala na burzu da prodaje struju postavila je svima subvenciju na struju da drzava placa 90% iznosa od preko 30-ak feninga po kWh(a ne kad kWh bude i po 2KM, you do the math). Sjetimo se korone, i nekih drugih kriza. Njemacka i ruski gas?

Sasvim je logicna subvencija za prelazni period sto se tice poreza prema drzavi zbog ove nove mjere.

Domace firme su nekonkurente jer nisu ulagale u znanje nego su trazile jeftinu radnu snagu. Istovremeno drzavni aparat je unistio obrazovanje. Ja, i?
Ozimician

#3449 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

Megatajkuni i profiteri se ne bune, Bingo ni HIFA ni AS niti ovi iz Hercegovine nisu rekli "a" protiv ove odluke kao ni protiv "neradne nedjelje".
Ove odluke njima najvise i pogoduju.
maha_xy

#3450 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

dr_Evil wrote: 08/01/2025 09:48 Nego da srocimo kakvo pismo Vojinu da jakne to jos par stoja. Vidim pogodili su zicu ovaj put vrhunski. SDFA botija ne moze sebi doci jer je ispunjeno obecanje iz kampanje, tajkuni ne mogu sebi doci jer sad ce da vozaju X3 umjesto X5.

Prosjecan gradjanin BiH ne moze sebi doci jer ce zaradjivati vise, a jos nece raditi nedjeljom, pa hajd ti sad ispijaj kahve 3 sata a da ne kukas, a treba jos zenu i djecu gledat nedjeljom!

Za pola godine ce se sve uravnotezit, i niko se nece ni sjecati ovoga. Plate i cijene ce pratiti ovaj rast.

Ne razumijem opsesiju prema feudalcima.
99% u privatnom sektoru nece dobiti ni marke vise nego sto sad dobijaju, kako i na koji nacin nebitno. Ta vam je Neka uspio kao maglu prodati i svi se upecali. Sta mislis da vlasnici sad rade, kalkulisu trosak zaposlenih, oni sto mogu povecati ce cijene oni sto ne, sta mislis da ce uradiiti
Post Reply