Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3401 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 08/01/2025 02:15Ok covjek profesor, odgovoruo kako pise u knjigama. Jebiga te knjige je pisao neko na osnovu nekog iskustva. A teorija kaze da se u takvim situacijama eto poslovni sektor tako ponasa.
svi mi znamo čitati. profa je trebao konkretizovati, a ne reći nešto da se nešto kaže. ukratko, nije rekao ništa u odbranu poslodavaca.
E onda tu na scenu dolazi socijaldemokrata i smrt fasizmu sloboda narodu i ako su ucili i naucili, onda pisu mjeru na koju poslovni sektor nece gledati da podozrenjem. Ali izgleda da nisu ucili ili janjetinu nije dobro razgradila zelucana kiselina pa im naumpalo mi cemo to ovako. Jebo knjigu. Ko je iz knjige ista naucio. Nije ni Seka bas ucila a bila profesorica.
I onda ove nova mjera. Minimalna plata ce biti 1000. To sto u knjigama pise da ako tako podignes cijenu poslovanja podici ce se i cijene pa ce ti standard sa 1000 biti losiji nego sa 620. Ali ko jebe knjige, jer smrt fasizmu sloboda narodu.
Ti sada sve to branis idu na sve ili nista, bacili su kockice i jednom od jacih floskula bolje da se pomusalo nesto nego nista. Pa ne mozes pokusati nesto ako pise u knjigama da ne moze to tako. Ali jebo knjige.
dakle istovremeno te nervira lažni socijaldemokrata Nikšić, dok mu na nos nabijaš uravnilovku. ti ne vidiš nespojivosti nikakve ovdje?

i ko biber po pilavu spominješ "knjige". knjige?! :lol: to ti je argument? piše u knjigama?

pa koji će nam kurac ekonomski fakultet? dajte da napravimo biblioteku od njega i tako neka ljudi završavaju fakultet.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3402 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konektovan »

Truba wrote: 08/01/2025 08:12 ja ne mogu vjerovati da su ljudi protiv minimalca

i to giganti sa po 3000+

ekonomski fašizam
ko ti je kriv sto nisi ucio...isto to se moze primijeniti ta ista logika na svakog covjeka u nevolji
Ja sam za minimalac a da mene ne doticu podkupljenja na svakom cosky, moze li tako? :mrgreen: Nije ni zaxivjelo mnogi vec digli cijene, evo frizer..hladno 5 KM poskupio, a sta je tek sa ostalim djelatnostims
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3403 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konektovan »

aCme wrote: 08/01/2025 08:22 Danas u 13h presica za javnost Nametnuti Nermin, Vojin, Toni Kraljević

Valjda će uspjet objasniti šta su napravili
Nisu oni kapacitet da objasne..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3404 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

k4mi wrote: 08/01/2025 05:03Te ekonomije iako imaju manju minimalnu platu, imaju manje ljudi na minimalcu i zbog toga se bolje zivi.

Mi smo prije ove odluke imali 125 000 radnika na minimalcu. Sada cemo imati 220 000 radnika na minimalcu.

slozit ces se da u svakoj drzavi pa cak i mnogo razvijenijima, zivot na minimalcu je da se jedva prezivi. Mi smo sad preko noci uduplali taj broj.
pa nije više ljudi na minimalcu ZBOG ove odluke, već zato što stanje na terenu nije odgovaralu stanju u evidencijama.

mislim, jel se zezaš? tom logikom hajmo smanjiti minimalac na 300 KM i onda niko neće biti na njemu. tvojom logikom bi svima trebalo biti bolje.
mfa_secure

#3405 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mfa_secure »

Suština je, a može to biti i zaključak, da su protiv ove odluke Vlade o minimlacu samo kriminalci koji kradu državu i platu daju u koverti i robovlasnici sa nekoliko miliona na računu po raznim ostrvima, ljubavnicama, jahtama i apartmanima.

Svi ostali normalni i pošteni radnici i poslodavci pozdravljaju ovu odluku.
xoklix

#3406 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by xoklix »

Chmoljo wrote: 08/01/2025 08:40
k4mi wrote: 08/01/2025 05:03Te ekonomije iako imaju manju minimalnu platu, imaju manje ljudi na minimalcu i zbog toga se bolje zivi.

Mi smo prije ove odluke imali 125 000 radnika na minimalcu. Sada cemo imati 220 000 radnika na minimalcu.

slozit ces se da u svakoj drzavi pa cak i mnogo razvijenijima, zivot na minimalcu je da se jedva prezivi. Mi smo sad preko noci uduplali taj broj.
pa nije više ljudi na minimalcu ZBOG ove odluke, već zato što stanje na terenu nije odgovaralu stanju u evidencijama.

mislim, jel se zezaš? tom logikom hajmo smanjiti minimalac na 300 KM i onda niko neće biti na njemu. tvojom logikom bi svima trebalo biti bolje.
Koliko ljudi će u realnosti imati veća netto primanja ?
Better Man

#3407 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Better Man »

mfa_secure wrote: 08/01/2025 08:50 Suština je, a može to biti i zaključak, da su protiv ove odluke Vlade o minimlacu samo kriminalci koji kradu državu i platu daju u koverti i robovlasnici sa nekoliko miliona na računu po raznim ostrvima, ljubavnicama, jahtama i apartmanima.

Jedan od tih kriminalaca koji kerade i vara državu je najveći robovlasnik u poslijeratnoj BiH Adnan Smailbegović. U Preventu je zapošljavao nove ljude i na osnovu toga koristio beneficije od države u vidu oslobađanja određenih nameta za jedan period. Nakon što istekne taj period, on lijepo tim novozaposlenim dadne otkaz i pošalje ih na biro. Onda zaposli nove ljude i sve isto uradi i tako je stalno to radio. A o nehumanim uslovima za rad i izrabljivanju radnika da ne govorim.
vjeshalica

#3408 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by vjeshalica »

mfa_secure wrote: 08/01/2025 08:50 Suština je, a može to biti i zaključak, da su protiv ove odluke Vlade o minimlacu samo kriminalci koji kradu državu i platu daju u koverti i robovlasnici sa nekoliko miliona na računu po raznim ostrvima, ljubavnicama, jahtama i apartmanima.

Mislim da se u ovim kompletnim desavanjima veci fokus stavio na brzopletu odluki, nego da se malo vise objasni dio isplate na koverti koji je zaista problem. Bitna se stvar izgubila u cijeloj prici a to da poslodavci prijavljuju na mininalac, a da kuverta radi regularno i da tako zakidaju drzavu. Cak i da se doprinosi olaksaju, nasli bi nacina da prevare drzavu.
k4mi

#3409 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by k4mi »

slazem se, o brojevima je tesko pricati jer stvarno stanje ne odgovara evidencijama.

Ali, neko ko je bio na 1000KM (imao je 161.5% minimlane plate), sada je preko noci postao radnik na minimalcu. Zbog ove odluke. A hoce li moci za 1000KM kupiti isto kao i ranije?

Ili mislis da niko nije bio ispod 1000KM? Ako tako mislis onda je odluka samo da se popuni budzet a radnicima kako bude?

naravno da smanjenje minimalca ne bi donijelo zeljeni efekat, jer cijene koje odu gore se ne vracaju, barem ne u onom procentu kao kod poskupljena. Ista stvar kao sa cijenom goriva.
Thorgerson

#3410 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Thorgerson »

Pa ukratko bi to bilo to.

I ovi pojedini profesori koji se javljaju, malo su u sukobu interesa. U smislu, da svaki od tih profa vecinom ima svoj biznis, ili im supruge djeca imaju biznise.

Tako da i to treba malo uzimati s rezervom.

Ono sto ja kao obican covjek razmisljam, zasto bi iko imao protiv da radnik dobija full platu i da mu se uplacuju doprinosi? A uostalom, i da drzava dobija vise novca.

E sad, dalje je na nama kako cemo pratiti potrosnju tog novca.

Pa sta neko misli, da se zapadne drzave razvijaju od have? Pa klepaju i tamo poreze, pale te po usima na svakom koraku. Al tamo narod prati svaku marku gdje ide.

Dakle, ja sam apsolutno za to i da drzava uzima sto vise. Ali, ne moze to otici samo u dzepove politicara itd.

Ali poslodavci i protivnici ove mjere, o tome ne pricaju. Njih zanima samo njihova guzica.
Haris.ba

#3411 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Haris.ba »

Znam da je bilo temi, i da se malo drugacije racuna u entitetu RS, ali je li sada to razlika minimalna plata sa FBiH u 20KM sa ovim povecanjem (bruto, ili ukupni troskovi cak)?
Tananarive

#3412 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Tananarive »

Trappist wrote: 07/01/2025 22:10 "U predavanjima po kojima je poznat širom BiH profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kasim Tatić često kaže da se kompletna ekonomija može svesti na dva slova, K i T - na koristi i troškove. I u vezi s odlukom Vlade FBiH o povećanju minimalne plaće na 1.000 KM potrebno je imati u vidu ko snosi troškove, a ko dobiva korist.: Odluka Vlade FBiH urađena "ofrljativnom" metodom"

Ponavljam, ima li iko osim sdp drugova da je rekao za ovu odluku da je dobra?
ima, 220 000 na minimalcu a sa druge strane sda i robovlasnike smrdljive
Thorgerson

#3413 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Thorgerson »

vjeshalica wrote: 08/01/2025 09:00

Mislim da se u ovim kompletnim desavanjima veci fokus stavio na brzopletu odluki, nego da se malo vise objasni dio isplate na koverti koji je zaista problem. Bitna se stvar izgubila u cijeloj prici a to da poslodavci prijavljuju na mininalac, a da kuverta radi regularno i da tako zakidaju drzavu. Cak i da se doprinosi olaksaju, nasli bi nacina da prevare drzavu.
Upravo tako. Pa imao sam poznanika kojem je regres bio uracunat u platu.

Halo ba?

Drzava ti znaci omoguci da isplatis odredjenu visinu regresa bez oporezivanja i sta ti radis? Koristis to na nacin da isplatis tako radniku plati, umjesto koverte. I ubijes dvije muhe, isplatio si regres + rijesio si se koverte barem jedan mjesec.

I upravo takva stoka, takvi "privrednici" se najvise bune.
Mea_parvitas

#3414 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Mea_parvitas »

Jbo majku dje mi zivimo, ko da pricaju o piljari i uvodjenju Kent keksa na police iste, a ne o stvari koja predstavlja osnovni stub ekonomije drzave... :-) :-) Dzaba opet je narod telad i glasa za iste, bez obzira zavrsili DIf i ne imali pojma o zivotu...
Adnan Delić: Da sam imao priliku uradio bih detaljne analize prije donošenja odluke o minimalcu
Tananarive

#3415 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Tananarive »

emigrazione wrote: 07/01/2025 22:16 Bice suza i kuknjave za par mjeseci, ali nece biti nazad...Fikret Abdic je Kralj Tvrtko licno za ove izdajnike...zapita li se iko kako je moguce da faking Vojin Mijatovic iz Banja Luke dodje na ovako vaznu funkciju, jebote kako je to uopste moguce?! Svi relevantni strucnjaci govore sirotinji da po obicaju ide novo glabanje, da ce zivjeti losije, da ce sad imati manja primanja, a vece troskove zivota, ali on vjeruje megatrendu Vojinu iz Banja Luke...biznismeni ce zastititi svoj biznis ima milion nacina, nauceni da se bore, svaki je sto puta pao i ustao, ali ko ce tebe da zaštiti crni kukavče, Vojin i Nermin?!
nemoj nas ni ti braniti hljeba ti iz šveCke, nego u sdfa bazu po sendFiĆ
Tananarive

#3416 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Tananarive »

maha_xy wrote: 07/01/2025 22:45
sime_cipol wrote: 07/01/2025 22:42
Chmoljo wrote: 07/01/2025 19:55

Stimulisao bi zgodne komsinice :D
Ovakvi su i dijelili brašno u ratu, a onda su postali gazde za 1 KM i nesto certifikata.
Vojin bi bio strazar u logoru.
auuuuu, jest dogorilo do niokata, alaj se pjeni, volim što su vas naguzili, ima čireve minimum da podobijate robovlasničko smeće
vjeshalica

#3417 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by vjeshalica »

k4mi wrote: 08/01/2025 09:01

slazem se, o brojevima je tesko pricati jer stvarno stanje ne odgovara evidencijama.

Ali, neko ko je bio na 1000KM (imao je 161.5% minimlane plate), sada je preko noci postao radnik na minimalcu. Zbog ove odluke. A hoce li moci za 1000KM kupiti isto kao i ranije?

Ili mislis da niko nije bio ispod 1000KM? Ako tako mislis onda je odluka samo da se popuni budzet a radnicima kako bude?

naravno da smanjenje minimalca ne bi donijelo zeljeni efekat, jer cijene koje odu gore se ne vracaju, barem ne u onom procentu kao kod poskupljena. Ista stvar kao sa cijenom goriva.
I sa kuvertom se ne moze zivjeti jer kad odes u penziju vidjeces koliko si ostecen. Drugo i sa sadasnjom parom nacrno, se ne moze pristojno zivjeti od svercersko-ratnih marzi iz 92,93 godine.....osim ako ne daju u kuvertu 3000KM razlike....svaki dan vec 2 godine neosnovano kolju sa cijenama niko da se pocese
jasko_ba

#3418 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by jasko_ba »

Monti Pajton je mala maca za ove, gledaj strucnjaka u pm. 80 posto ucesnika/publike iz SDA/DF/NES stranke. Gdje god su mogli zajebati drzavu, isti su ucinili. Sad se naslo nesto zaliti, za lijeka vam trebalo.
https://www.zenicablog.com/video-veliki ... hov-nerad/
Veliki skup privrednika u Zenici "Vlada je uništila budžete i žele da se plati njihov nerad"
U Hotelu Zenica velika konferencijska sala danas je bila poprište, prema riječima privrednika najvećeg okupljanja privrednika na jednom mjestu ikada, a razlog je bio okrugli sto na temu “Neradna nedjelja: Utjecaj na poslovanje i zajednicu” i “Minimalna plata: Realnost i implikacije za poslodavce i radnike”.
Image
Thorgerson

#3419 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Thorgerson »

xoklix wrote: 08/01/2025 08:55

Koliko ljudi će u realnosti imati veća netto primanja ?
Nije bolan fazon u neto plati.

Znam da je bitni koliko dobijes sad. Al druze, valja zivjeti i poslije rada, ako bude zivota, a bice ga. Valja izgurati jos 20 godina. S cim? Kako?

I upravo to izrabljivaci i koriste. Tu pricu. Evo ti sad bolan 1500 bolje ti je, hajde ba doprinosi, ko to sljivi. Jer zna da ga i tih 1500 manje kosta nego da mu da 1000.

I onda imas situaciju da mlada raja, koja samo trazi da radi, prihvata sve zivo. I sam sam takav bio i prvih 5 godina sam bio na minimalcu. To je kradja. To je cista kradja od mene kao radnika i od drzave. Jer to bukvalno ne das meni moju penziju, nego je uzimas sebi. Ne dajes drzavi, uzimas sebi. To je kradja i utaja poreza. Halo. O cemu pricamo?!?! Vani se ide na dugogodisnje robije za ovo. A takvi ljudi su kod nas biznismeni i predstavljaju se kao neki privrednici.
kakabanja213

#3420 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 08/01/2025 08:38
kakabanja213 wrote: 08/01/2025 02:15Ok covjek profesor, odgovoruo kako pise u knjigama. Jebiga te knjige je pisao neko na osnovu nekog iskustva. A teorija kaze da se u takvim situacijama eto poslovni sektor tako ponasa.
svi mi znamo čitati. profa je trebao konkretizovati, a ne reći nešto da se nešto kaže. ukratko, nije rekao ništa u odbranu poslodavaca.
E onda tu na scenu dolazi socijaldemokrata i smrt fasizmu sloboda narodu i ako su ucili i naucili, onda pisu mjeru na koju poslovni sektor nece gledati da podozrenjem. Ali izgleda da nisu ucili ili janjetinu nije dobro razgradila zelucana kiselina pa im naumpalo mi cemo to ovako. Jebo knjigu. Ko je iz knjige ista naucio. Nije ni Seka bas ucila a bila profesorica.
I onda ove nova mjera. Minimalna plata ce biti 1000. To sto u knjigama pise da ako tako podignes cijenu poslovanja podici ce se i cijene pa ce ti standard sa 1000 biti losiji nego sa 620. Ali ko jebe knjige, jer smrt fasizmu sloboda narodu.
Ti sada sve to branis idu na sve ili nista, bacili su kockice i jednom od jacih floskula bolje da se pomusalo nesto nego nista. Pa ne mozes pokusati nesto ako pise u knjigama da ne moze to tako. Ali jebo knjige.
dakle istovremeno te nervira lažni socijaldemokrata Nikšić, dok mu na nos nabijaš uravnilovku. ti ne vidiš nespojivosti nikakve ovdje?

i ko biber po pilavu spominješ "knjige". knjige?! :lol: to ti je argument? piše u knjigama?

pa koji će nam kurac ekonomski fakultet? dajte da napravimo biblioteku od njega i tako neka ljudi završavaju fakultet.
Mislis vecina nas zna slova. Izmjedju poznavanja slova, citanja, razumjevanja procitanog i primjene tog u konktetne svhe je bar 20-30 godina druzenja sa uciteljiima, nastavnicima, profesorima i prakticarima koji iskustvom u odredjenim podrucjima (uspjesnim) mogu napraviti neku vezu izmedju napisanog u knjigama i konkretnih stvari u konktetnoj situaciji. Ovaj profesor je konkretno odgivorio na pitanje koje mu je postavio novinar, odnosno sta se najcesce desava u situacijama kada se donese neka mjera (u konkretnom slucaju). Jer to nije matematika gdje je 2+2 uvijek i u svakom slucaju 4. Dozvoli da ipak vjerujem nekom profesoru ekonomije (u ovom slucaju) nego nekom forumasu.
konami666

#3421 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konami666 »

Sefket007 wrote: 07/01/2025 23:03
konami666 wrote: 07/01/2025 21:27 Ja ne znam da bi se ijedna normalna osoba bunila protiv povećanja minimalca, znaci 220.000 ljudi prima platu ispod minimalca i sad bi oni da se bune, ne trebaju im pare jel :lol:
Ja ne mogu da razumijem kako ljudi mogu da prežive sa tako niskim primanjima
Pa jel vi ista kontate...

Konkretno u Sarajevu tesko mozes naci ikoga da ima platu nižu od 1000... Imaju prijavljenu minimalnu i onda dobiju jos u koverti.

Zasto jento tako pitanje je visokih nameta i slabe kontrole i visoke korupcije.

Svim tim radnicima koji dobiju kovertu ovo povecanje NE ZNACI nista dobro jer oni nece dobiti nista vise dake ko god ima KOVERTU NECE SADA IMATI VISE PARA, ali ce firma plcati vece izdatke prema drzavi, dakle imat ce vece troskove koje ce rjesavati na vise nacina, od otpustanja do dizanja cijena.

Dakle to ce dovesti do poskupljenja, a tamo gdje ima vise radnika vlasnici ce praviti restruktuoranje i otpustiti neki broj radnika.

Sve u svemu onaj radnik kojeg Niksic i Vojin ko fol brane je samo 'pijun' da vlada sebi napuni budzet i poveca plate itd...

Sve je to jasno, a ovaj Vojin evo u bahatom nastupu forsiranja ove nesteucne odluke skula sa svojim 'jatacima' svakodnevno se blamira i polahko dolazi do izrazaja nevjerovatna zavist pema poslodavcima i jis veca ljubav prema uhljebljenima i budzetskom novcu.
Ti izgleda ne kontas kako funkcionise penzioni sistem i zašto je loše to sto se radi sa kovertama.
ibizza

#3422 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by ibizza »

Ako je ikome ova drzava valjala, onda su to privatnici.

Puna podrska Vladi! :thumbup:
dr_Evil

#3423 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dr_Evil »

Ljudi loze vas samo, nije ovo nikakva drasticna mjera. Nece biti zlatnih kasika ako se vrati minimalac na 700, niti ce doci do kraha trzista ako ostane 1000. Plate kod nas svakako nisu realne. Ne moze 700KM biti minimalna plata u zemlji gdje ne mozes naci zidara ispod 120KM, a argata ispod 100KM, i to na crno!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3424 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 08/01/2025 08:38
Truba wrote: 08/01/2025 08:12 ja ne mogu vjerovati da su ljudi protiv minimalca

i to giganti sa po 3000+

ekonomski fašizam
ko ti je kriv sto nisi ucio...isto to se moze primijeniti ta ista logika na svakog covjeka u nevolji
Ja sam za minimalac a da mene ne doticu podkupljenja na svakom cosky, moze li tako? :mrgreen: Nije ni zaxivjelo mnogi vec digli cijene, evo frizer..hladno 5 KM poskupio, a sta je tek sa ostalim djelatnostims
Poskupio bi svakako.
Nije njemu rad jedini agregat koji mu je poskupio (ako i jeste jer bi trebao dobit subvenciju kao obrtnik), nego mu je sve ostalo vec poskupilo od makaza, preko struje do gelova i lakova za kosu.
Pandakonda

#3425 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Pandakonda »

Isplacivati ljudima bruto platu, i neka svako sebi uplacuje u koji god penzioni ili zdravstveni fond zeli i koji mu odgovara. Ako budala hoce sve da potrosi pa da bankrotira u penziji, super, njegov izbor. Kad saberem na nivou godine koliko para sam uplatio za zdravstvo komotno bi se na Johns Hopkinsu mogao lijeciti :-) A i svaki put kada sam htio koristiti zdravstvo opet sam zavrsio na privatnom radi ogromnih redova cekanja. Eto vam taman rjesenja i za taj dio penzije sto spominjete da se niko ne mora sekirati za to :D
Post Reply