pa sasvim sigurno da će biti teško procijeniti šta je efekat ove odluke u smislu poskupljenja, a šta inflacije koja će nastaviti divljati bez obzira šta vlada radila. prosto jer su uzroci daleko od nas i mnogo veći i od nas, i od naše ekonomije.k4mi wrote: ↑08/01/2025 09:01
slazem se, o brojevima je tesko pricati jer stvarno stanje ne odgovara evidencijama.
Ali, neko ko je bio na 1000KM (imao je 161.5% minimlane plate), sada je preko noci postao radnik na minimalcu. Zbog ove odluke. A hoce li moci za 1000KM kupiti isto kao i ranije?
Ili mislis da niko nije bio ispod 1000KM? Ako tako mislis onda je odluka samo da se popuni budzet a radnicima kako bude?
naravno da smanjenje minimalca ne bi donijelo zeljeni efekat, jer cijene koje odu gore se ne vracaju, barem ne u onom procentu kao kod poskupljena. Ista stvar kao sa cijenom goriva.
pitanje je i ko će zloupotrijebiti ovo kao što zloupotrebljavaju inflaciju za nabijanje i većih marži nego što je opravdano.
ja od početka govorim da će se tek vidjeti šta će ova odluka donijeti i da ni profesori sa ekonomije ne mogu znati na šta će izaći. mogu pretpostaviti svakako, bolje nego mi na forumu i ne daj Bože da potcjenjujem te ljude, pa ni finog profesora Domazeta. ali kada se geldaju ekonomski parametri mi imamo veliki problem što imamo manjkave ulazne informacije.
tu govorim o sivoj i crnoj ekonomiji. dakle, isplata koverti, prikazivanje nerealnih i bespotrebnih troškova da bi se umanjila dobit i izvukao keš, rad na crno zanimanja koja je i inače teško upratiti dok se isti vode na evidenciji za zapošljavanje...
svi znamo da toga ima i da to postoji i da to nije sporadična već poprilično česta pojava. ali niko ne zna tačan cjelokupni obim toga da bi mogao raditi neke makroekonomske analize koje bi bile preciznije.