Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3351 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 08/01/2025 00:21
Ozimician wrote: 08/01/2025 00:11 https://www.klix.ba/biznis/finansije/er ... /250107161

Povećao minimalnu platu
Erdogan pozvao na bojkot zbog visokih cijena: To je rezultat pohlepe i nedostatka svijesti

Ovako to izgleda u praksi dakle. Sad vidimo na koga se ovi nasi ugledaju.
Da se razumijemo, brutto minimalac u Turskoj je i nakon ovog povecanja nizi nego u FBIH, a netto minimalac blago veci!
"Jaz između povećanja cijene rada i povećanja cijena ponekad je zapanjujući. Porast troškova za dvije ili tri jedinice zbog prilagođavanja plata se iskorištava kao izgovor za povećanje cijena od pet ili 10 jedinica", rekao je on te dodao da je to "rezultat pohlepe i nedostatka svijesti".
Dobro jutro Kolumbo.
Ovako zvuce ekonomski analfabeti.
Turska je podigla minimalnu platu za 2025. godinu za 30 posto, za što je Erdogan rekao da bi moglo utjecati na troškove, ali je naglasio da to ne bi trebalo da opravda previsoke cijene.
jel nas fkt poredis sa turskom koja ima inflaciju od 80% hahahahaha
Nedavno gledam jedan video, ne znam jel' istina.
2014 za 55 000 lira si mogao kupiti Golfa
2024 za 55 000 lira mozes kupiti iPhone
:-)
maha_xy

#3352 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

Ozimician wrote: 08/01/2025 00:11 https://www.klix.ba/biznis/finansije/er ... /250107161

Povećao minimalnu platu
Erdogan pozvao na bojkot zbog visokih cijena: To je rezultat pohlepe i nedostatka svijesti

Da se razumijemo, brutto minimalac u Turskoj je i nakon ovog povecanja nizi nego u FBIH, a netto minimalac blago veci!
"Jaz između povećanja cijene rada i povećanja cijena ponekad je zapanjujući. Porast troškova za dvije ili tri jedinice zbog prilagođavanja plata se iskorištava kao izgovor za povećanje cijena od pet ili 10 jedinica", rekao je on te dodao da je to "rezultat pohlepe i nedostatka svijesti".
Dobro jutro Kolumbo.
Turska je podigla minimalnu platu za 2025. godinu za 30 posto, za što je Erdogan rekao da bi moglo utjecati na troškove, ali je naglasio da to ne bi trebalo da opravda previsoke cijene.
Turska fkt nije mjerilo, tamo je situacija bas alarmantna.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3353 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by teskeredzic_22 »

belfy wrote: 07/01/2025 22:35
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 07/01/2025 18:55
belfy wrote: 07/01/2025 18:26

pa zamisli da se ovakvo nesto zapita jedan njemac, a izgradjivali smo se u isto vrijeme, jel tako?

no, ako vec zelis na sire, zeljeznice su nam u prvom najvise napravili austrijanci. a posto si iz Zenice trebao bi znati da su isti napravili tamo i ono po cemu smo najpoznatiji sire (zatvor i zeljezaru), a onda i ono lokalno - papirnu i sve oko nje, pa do cuvenog zenickog Adolfa... a bili kapitalisti... i, gdje smo sada?
Nisam iz Zenice.
Austrijska uzana pruga je davnih dana zamijenjena prugom normalnog kolosijeka - u socijalizmu.

Austrija nije formirala niti jednu - jedinu višu ili visoku školu a Koševo bolnicu su izgradili prvenstveno zbog sebe kao što su Pozorište i Tržnicu izgradili - zbog sebe.

Da li znaš gdje je bila prva remiza GRAS u Sarajevu u doba Austrije a znaš li gdje je danas GRAS sa normalnim kolosijekom ?
Znaš li gdje je Željeznička stanica iz doba Austrije ?
U prahu i pepelu.

Sve ostalo , savremeno , urbano , obrazovano , korisno , prostrano , široko, plansko je napravila samo i samo SOCIJALISTIČKA TITOVA JUGOSLAVIJA , nikome ništa nije PRODALA NEGO PODIJELILA i na kome nije ZARADILA , uključujući organe koji su provodili zakon i red , sud , vojsku i policiju.

A Tibra....ah da u Tibri ima neki outlet za hranu , tamo možeš kupiti dosta toga pojeftino pred sami istek roka pa možda i preživiš..
to sto je zamijenjena upravo znaci da je i prva napravljena, jel tako? nadalje se topis u nebulozama... :kakoste:
Proširena , povećana i zamijenjen svaki šaraf :lol:

Ljubi Kadra :thumbup:
Ozimician

#3354 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

Povećao minimalnu platu

Dobro jutro Kolumbo.
Da, imali bi i mi da imamo opciju da stampamo svoje pare. Currency board nas vadi.

Ali jasno je odakle dolaze inspiracije za ove nase vlastodrsce, koji vjetrovi pusu i kakva vlast im je uzor u donosenju odluka. :thumbup:
kakabanja213

#3355 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

maha_xy wrote: 08/01/2025 00:18
Chmoljo wrote: 08/01/2025 00:08
maha_xy wrote: 07/01/2025 23:58Nemoj me zezati, kakva muda, sakrili se nakon odluke i dijele fb statuse sa netacnim informacijama, frajer objavio tabelu za samostalne djelatnosti od ovog iz FEB-a, a odnosi se samo na vlasnike samostalnih djelatnosti. Frajer ne razumije osnovne pojmove a ne kakve ce reperkusije imati ne ekonomiju. Idioti na kvadrat i ti sad pricas o nekakvim mudima i potezima, ekonomija ne prati ovo bruto povecanje, koje je vece od Ceske, Madjarske i jos nekolicina drzava za koje smo mi kita obicna na trzistu, i po produktivnosti i po proizodima. Ne treba to reci ni Domezet, ni Domljan, ni Zlaja ni Cavalic, pa ni ovaj sto se uhljebio u BHT od ovih sto su odluku donijeli.
Pa da su htjeli lelemudati o odluci ne bi je donijeli preko koljena. Opet je bolje nego da nisu.

Vojinov ispad je glup, a sto se tice ceske i madjarske, nisam znao da je problem u 300-400 maraka. Onda smo mi i dobri. Elhamdulilahi.
Nije bolje a vidjet ces za par mjeseci vec zasto. Ne mogu se donositi odluke od 1.5 mlrd KM direktno i jos nekoliko stotina miliona indirektno, pa da vidis sta ce biti. To nije ni kocka, to je stupidizam, a imali su priliku povecenjem minimalca na 700 KM, uz obavezu uplate 3.600 KM godisnje radnicima, uz uslov da se ne smiju smanjiti plate od npr. 30.11. rijese gro toga, radnicima plate, sebi vece doprinose, a poslodavci se ne bi bunili za 70 KM dodatnog troska, rijesile bi se vecim dijelom i famozne koverte jer je to ekvivalent cijeni rada sad od oko 1.300 KM.
Kockarskim jezikom ovo je kada igras na crvenu, sa 10 spilova u kojima se nalazi samo jedna crvena karta.
U ruletu bar mozes gadjati sektor pa nekako povecati sanse. Ali izgleda da je Vojin sanjao broj pa na njega isao all in.
zippoo87

#3356 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

A_A_AKCIJA wrote: 07/01/2025 23:39
ajdamo wrote: 07/01/2025 23:15 Skidajte kataloge poznatih trgovačkih lanaca danas pa ih uporedite sa onim koji će izaći za 7-8 mjeseci.

Haos u najavi
Bingo 2022. nekih 80 miliona dobiti

2023 duplo, 170 miliona, na isti promet.

A plata im je odavno preko 1000 KM
Ne treba braniti Bingo sto se cijena tice...tu nas svi trzni centri uzimaju sada lopatom...sto govori i duplanje dobiti iz godine u godinu.
Vidjeli da mogu uzimati astronomske marze i maksimalno nas siromase. Sve ove trenutne nabijene cijene nisu odraz inflacije,nego su mix inflacije 30% i marze (pohlepe) 70%
maha_xy

#3357 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

kakabanja213 wrote: 08/01/2025 00:27
Chmoljo wrote: 08/01/2025 00:08

Pa da su htjeli lelemudati o odluci ne bi je donijeli preko koljena. Opet je bolje nego da nisu.

Vojinov ispad je glup, a sto se tice ceske i madjarske, nisam znao da je problem u 300-400 maraka. Onda smo mi i dobri. Elhamdulilahi.
Nije bolje a vidjet ces za par mjeseci vec zasto. Ne mogu se donositi odluke od 1.5 mlrd KM direktno i jos nekoliko stotina miliona indirektno, pa da vidis sta ce biti. To nije ni kocka, to je stupidizam, a imali su priliku povecenjem minimalca na 700 KM, uz obavezu uplate 3.600 KM godisnje radnicima, uz uslov da se ne smiju smanjiti plate od npr. 30.11. rijese gro toga, radnicima plate, sebi vece doprinose, a poslodavci se ne bi bunili za 70 KM dodatnog troska, rijesile bi se vecim dijelom i famozne koverte jer je to ekvivalent cijeni rada sad od oko 1.300 KM.
Kockarskim jezikom ovo je kada igras na crvenu, sa 10 spilova u kojima se nalazi samo jedna crvena karta.
U ruletu bar mozes gadjati sektor pa nekako povecati sanse. Ali izgleda da je Vojin sanjao broj pa na njega isao all in.
Jbg kad se napijes onda ti i muda porastu, samo mozak ispari
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3358 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

maha_xy wrote: 08/01/2025 00:18Nije bolje a vidjet ces za par mjeseci vec zasto. Ne mogu se donositi odluke od 1.5 mlrd KM direktno i jos nekoliko stotina miliona indirektno, pa da vidis sta ce biti. To nije ni kocka, to je stupidizam, a imali su priliku povecenjem minimalca na 700 KM, uz obavezu uplate 3.600 KM godisnje radnicima, uz uslov da se ne smiju smanjiti plate od npr. 30.11. rijese gro toga, radnicima plate, sebi vece doprinose, a poslodavci se ne bi bunili za 70 KM dodatnog troska, rijesile bi se vecim dijelom i famozne koverte jer je to ekvivalent cijeni rada sad od oko 1.300 KM.
ma boli me dupe što se poslodavci bune. ne boli me dupe da propadnu, svakako, ali me boli dupe šta imaju da kažu. isti su oni imali dovoljno vremena da prilagođavaju svoje troškove, odnosno plaće, ali su pribjegavali radije metodama koje oštećuju državu.

također nisam čuo jasan argument zašto nije isplaćivana pomoć, koja je bila neoporezovana. ako mi još neko kaže tu mantru o "selekciji radnika" izvadiću sebi oči. iskreno se nadam da Domazet nije ispalio nešto takvo.

a ako ćemo pravo, odluka jeste OBJAVLJENA navrat nanos, ali se o ovome priča već dugo, gotovo od osnivanja ove vlade. tako da jeste objavljena, ali nije baš donesena preko noći.

a svakako ćemo vidjeti, a par mjeseci nisu pokazatelj ničega i jako je neozbiljno o tome pričati za taj period.
Ozimician

#3359 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

Chmoljo wrote: 08/01/2025 00:40
maha_xy wrote: 08/01/2025 00:18Nije bolje a vidjet ces za par mjeseci vec zasto. Ne mogu se donositi odluke od 1.5 mlrd KM direktno i jos nekoliko stotina miliona indirektno, pa da vidis sta ce biti. To nije ni kocka, to je stupidizam, a imali su priliku povecenjem minimalca na 700 KM, uz obavezu uplate 3.600 KM godisnje radnicima, uz uslov da se ne smiju smanjiti plate od npr. 30.11. rijese gro toga, radnicima plate, sebi vece doprinose, a poslodavci se ne bi bunili za 70 KM dodatnog troska, rijesile bi se vecim dijelom i famozne koverte jer je to ekvivalent cijeni rada sad od oko 1.300 KM.
ma boli me dupe što se poslodavci bune. ne boli me dupe da propadnu, svakako, ali me boli dupe šta imaju da kažu. isti su oni imali dovoljno vremena da prilagođavaju svoje troškove, odnosno plaće, ali su pribjegavali radije metodama koje oštećuju državu.

također nisam čuo jasan argument zašto nije isplaćivana pomoć, koja je bila neoporezovana. ako mi još neko kaže tu mantru o "selekciji radnika" izvadiću sebi oči. iskreno se nadam da Domazet nije ispalio nešto takvo.

a ako ćemo pravo, odluka jeste OBJAVLJENA navrat nanos, ali se o ovome priča već dugo, gotovo od osnivanja ove vlade. tako da jeste objavljena, ali nije baš donesena preko noći.

a svakako ćemo vidjeti, a par mjeseci nisu pokazatelj ničega i jako je neozbiljno o tome pričati za taj period.
Pa objasnjeno je valjda. Objasnjenje je vise nego logicno.
Naravno da je do selekcije medju radnicima. Jesil ti ikad vodio ijedan kolektiv? Bilo kakav?

Ako jednako nagradis onog ko ti je jucer krenuo raditi i pitanje je koliko ce ostati i onog ko je tu 20 god. i vrijedno privredjuje - sta mislis sta je vjerovatnije da ce se desiti? Da li ce ovaj sto je jucer krenuo da radi poceti raditi kao ovaj sto je tu 20 god. ili ce ovaj koji je tu dugo krenuti da iskazuje nezadovoljstvo i da zabusava?

Imas s jedne strane NK radnika koji je vise na bolovanjima nego u firmi i vrsnog majstora koji ti nosi posao?
Mozemo mi sad ganjati neku "socijalnu jednakost" i govoriti kako je to "pomoc" a ne "bonus", ali realno napravit ces u firmi problem gdje ga ranije nisi imao sto ce ti uticati na produktivnost.

Imas u psihologiji ekonomije more takvih primjera i studija. Ili sto bi nas narod rekao "nije meni problem sto ja nemam, nego otkud tebi?" :D
To vidimo i na forumu.
Chmoljo

#3360 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 08/01/2025 00:50 Pa objasnjeno je valjda. Objasnjenje je vise nego logicno.
Naravno da je do selekcije medju radnicima. Jesil ti ikad vodio ijedan kolektiv? Bilo kakav?

Ako jednako nagradis onog ko ti je jucer krenuo raditi i pitanje je koliko ce ostati i onog ko je tu 20 god. i vrijedno privredjuje - sta mislis sta je vjerovatnije da ce se desiti? Da li ce ovaj sto je jucer krenuo da radi poceti raditi kao ovaj sto je tu 20 god. ili ce ovaj koji je tu dugo krenuti da iskazuje nezadovoljstvo i da zabusava?

Imas s jedne strane NK radnika koji je vise na bolovanjima nego u firmi i vrsnog majstora koji ti nosi posao?
Mozemo mi sad ganjati neku "socijalnu jednakost" i govoriti kako je to "pomoc" a ne "bonus", ali realno napravit ces u firmi problem gdje ga ranije nisi imao sto ce ti uticati na produktivnost.
sve je to super, ali ti opet pričaš o stimulaciji, a ne o pomoći.

da ponovimo opet:

svaki radnik će dobiti minimalac, dobar, loš, vrijedan, lijen, koj je tek došao, koji je tu od osnivanja firme. svi su za, al eto, problem je jer eto doprinosi.

svaki radnik je trebao dobiti pomoći dobar, loš, vrijedan, lijen, koj je tek došao, koji je tu od osnivanja firme. nema doprinosa. svi su za, al eto, problem je, jer ipak treba selekcija.

kakav problem? zato što je neko neuk pa ne zna razliku između pomoći i stimulacije? ili što su poslodavci zamislili da im država treba stimulisati radnike koji ih bogate?
GandalfSivi

#3361 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by GandalfSivi »

Ja odustanem cim vidim da neko platu opisuje kao “nagradu”…
GandalfSivi

#3362 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by GandalfSivi »

Nego, ozbiljno pitanje. Da li je ikada udruzenje poslodavaca predlozilo konkretan prijedlog povecanja minimalca, tipa, shvatamo da se ne moze zivjeti od 620 KM ali evo mi smo spremni podici platu na toliko i toliko, ali da nas vlada oslobodi dadzbina na tu razliku? Znaci, postoji li zvanicni dokument?
Chmoljo

#3363 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

GandalfSivi wrote: 08/01/2025 01:02 Nego, ozbiljno pitanje. Da li je ikada udruzenje poslodavaca predlozilo konkretan prijedlog povecanja minimalca, tipa, shvatamo da se ne moze zivjeti od 620 KM ali evo mi smo spremni podici platu na toliko i toliko, ali da nas vlada oslobodi dadzbina na tu razliku? Znaci, postoji li zvanicni dokument?
:lol:
Ozimician

#3364 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

Chmoljo wrote: 08/01/2025 00:54
Ozimician wrote: 08/01/2025 00:50 Pa objasnjeno je valjda. Objasnjenje je vise nego logicno.

da ponovimo opet:

svaki radnik će dobiti minimalac, dobar, loš, vrijedan, lijen, koj je tek došao, koji je tu od osnivanja firme. svi su za, al eto, problem je jer eto doprinosi.

svaki radnik je trebao dobiti pomoći dobar, loš, vrijedan, lijen, koj je tek došao, koji je tu od osnivanja firme. nema doprinosa. svi su za, al eto, problem je, jer ipak treba selekcija.

kakav problem? zato što je neko neuk pa ne zna razliku između pomoći i stimulacije? ili što su poslodavci zamislili da im država treba stimulisati radnike koji ih bogate?
Zato te i pitam da li si ikad vodio neki kolektiv jer mi nije jasno ovoliko nepoznavanje "ljudske prirode" - da tako nazovem.

Lijepo sam napisao da ti to mozes nazvati kako hoces, ali da radnik to percipira kao - pare koje je dobio mimo plate.

Mozda bi u jako uniformnom kolektvu i ima smisla, ali prva stvar koju ce radnik pomisliti kad mu das 200KM "pomoci" kako je nazivas - nece reci HVALA, nego ce reci - kako to 200 meni, 200 i onom sto je jucer dosao, ja ga moram uciti poslu, ne zna nos obrisati...

Dakle htio si ispasti dzometan i isplatiti svima pomoc i sad imas problem gdje ga nisi imao.
Prva pomisao - gora sam ja budala sto vam pomazem.
Last edited by Ozimician on 08/01/2025 01:08, edited 1 time in total.
reboot

#3365 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by reboot »

Ima li negdje da se mogu kladiti koliko će članaka danas Klix objaviti vezano za ovo povećanje? A koliko od toga će biti riječi poslodavaca?

Ne daj Bože gore stvari manje članaka bi bilo, al neka. :bih:
maha_xy

#3366 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

GandalfSivi wrote: 08/01/2025 01:02 Nego, ozbiljno pitanje. Da li je ikada udruzenje poslodavaca predlozilo konkretan prijedlog povecanja minimalca, tipa, shvatamo da se ne moze zivjeti od 620 KM ali evo mi smo spremni podici platu na toliko i toliko, ali da nas vlada oslobodi dadzbina na tu razliku? Znaci, postoji li zvanicni dokument?
Naravno, to ce ti i Sindikalci potvrditi, i Vojin nacelno isao u tom smjeru, a onda odjednom im zakajlao do balcaka. A i oni su u naletu bili nakon Odluke, valjda ne razumiju tematiku, sad se ne oglasavaju. A imaju predsjednika nekih milion, prije je bar onaj Bajramovic bio jedan.
Last edited by maha_xy on 08/01/2025 01:14, edited 1 time in total.
reboot

#3367 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by reboot »

Ozimician wrote: 08/01/2025 01:07
Chmoljo wrote: 08/01/2025 00:54

da ponovimo opet:

Zato te i pitam da li si ikad vodio neki kolektiv jer mi nije jasno ovoliko nepoznavanje "ljudske prirode" - da tako nazovem.

Lijepo sam napisao da ti to mozes nazvati kako hoces, ali da radnik to percipira kao - pare koje je dobio mimo plate.

Mozda bi u jako uniformnom kolektvu i ima smisla, ali prva stvar koju ce radnik pomisliti kad mu das 200KM "pomoci" kako je nazivas - nece reci HVALA, nego ce reci - kako to 200 meni, 200 i onom sto je jucer dosao, ja ga moram uciti poslu, ne zna nos obrisati...
To možda ovi sa mentalitetom kao kod poslodavaca. Novi kolega došao, dobio pomoć, ni pomislio nisam zašto on, da li je zaslužio, bilo mo drago zbog mene prvo. Isto tako dobio nedugo nakon što sam došao. Legne tu i stimulacija, po zasluzi.
Ozimician

#3368 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

reboot wrote: 08/01/2025 01:10 To možda ovi sa mentalitetom kao kod poslodavaca. Novi kolega došao, dobio pomoć, ni pomislio nisam zašto on, da li je zaslužio, bilo mo drago zbog mene prvo. Isto tako dobio nedugo nakon što sam došao. Legne tu i stimulacija, po zasluzi.
Pazi, narod je taj ko je izrodio i ove politicare i ove poslodavce.
Nisu svi isti naravno, ali dovoljno je samo jednog da imas takvog da ti napravi problem.

A ko god je mijenjao firme, zna kakav je stav "starih radnika" spram "novih" (negdje vise, negdje manje, negdje otvorenije, negdje skrivenije). I to nije izolovano samo na BiH, nazalost.
kakabanja213

#3369 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

maha_xy wrote: 08/01/2025 00:35
I sa alkoholom i bez njega socijademokrata i smrt fasizmu sloboda narodu, mozga nemaju. Ova odluka o povecanju plate radniku na nacin da poslodavcu poskupe poslovanje ne moze imati nikakvog efekta na standard gradjana. Takodjer mislim da ekonomija nece propasti jer i poslodavci imaju digitrone. A za odrzavnje na zivotu firme samo ce pomnoziti trenutnu cijenu proizvoda sa postotkom povecanja troskova i eto nove cijene. Ovo ce vrlo lako prebroditi firme koje se bave uvozom, trgovinom u zemlji, pa i razne usluge. Jebiga ako si hljeb placao dvije marke kada si imao 620 sada ce sa 1000 placati tri i ko te jebe. Nema tu puno mudrolije. E puno veci priblem su firme koje su bazirane na izvoz (zato onaj Smailbegovic kuka). Hansa gemeralno boli kurac pila li ivericu Mujo, Jao, Hristo, Nkvankvo sve dok mu se cijenom uklapa u to da on moze jedno 700% zaraditi na tome. Ako ce kod Muje zaraditi 699% ode on kod Hriste bez imalo milosti. Kod nas to nazivaju pohlepom, Rahmanima, ne zna cime sve ali je to u principu osnova kapitalizma i to ih uce u vrticu a ne na fakultetu. Znaci u nekom narednom periodu polako cemo sebi rezati jednu od najvaznijih grana, izvoz, a imacemo vece plate i trosit cemo ih na proizvode koji kostaju onoliko i vise od onoga koliko su nam plate vece.
Chmoljo

#3370 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 08/01/2025 01:07 Zato te i pitam da li si ikad vodio neki kolektiv jer mi nije jasno ovoliko nepoznavanje "ljudske prirode" - da tako nazovem.

pitanje ti je suvišno. no, jesam, a ti uporno promašuješ poentu.

ne nazivam ga ja, to je tako nazvala vlada. ne možeš se igrati riječi kada donosiš akte sa pravno snagom, pa reći, nazovi kako hoćeš.

to je pomoć. predviđeno zbog inflacije, zbog činjenice da se od 600 maraka ne može živjeti. da se neko napravio pametan i dodijelio tu pomoć određenim radnicima, sve i da nije bilo člana uredbe u kojem stoji da mora biti isplaćeno svima, bilo bi dovoljno sudskih epiloga koji bi navedeno uveo u praksu. odmha u startu bi bio sporan način selekcije tih radnika, a sasvim sigurno da ni na koji način ne bi smjelo biti produktivnost u poslu, već imovinsko stanje. a kako će to, bogati, utvrđivati poslodavac?

kada vlada donese odluku o nagrađivanju radnika koji najviše doprinose firmi, onda se može vršiti selekcija radnika. no, logika nalaže da bi sam gazda trebao nagraditi čovjeka koji mu vrati pet svojih bruto plata. logika, ali ne i pohlepa.

zato velim, ako je Domazet takvo nešto ispalio, a nadam se da nije, to je čista glupost.
Chmoljo

#3371 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 08/01/2025 01:07 Dakle htio si ispasti dzometan i isplatiti svima pomoc i sad imas problem gdje ga nisi imao.
a da mu se jednostavno da otkaz i podijeli ostalima?

ne znam, lupam... lijepo je vidjeti kako poslodavci drže one koji nos ne znaju obrisati. čisti džometluk.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3372 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

Ozimician wrote: 08/01/2025 01:07

Dakle htio si ispasti dzometan i isplatiti svima pomoc i sad imas problem gdje ga nisi imao.
Radnik bi trebao da gleda svoja posla. A ne moj novčanik.
Kad on bude imao firmu, neka sa njom radi sta hoce.
U mom ja odlučujem, koliko i kome cu dati pomoc, ako želim. Ako mu se ne svidja pomoc ne mora primiti, neka je da kolegama, a moze potražiti i novi posao.
Nisu gazde bogom dane, nisu ni radnici bogom dani.
Ali, bojim se da gazde nisu ni zeljele dati taj novac.
Last edited by sime_cipol on 08/01/2025 01:23, edited 1 time in total.
Ozimician

#3373 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

Chmoljo wrote: 08/01/2025 01:17
Ozimician wrote: 08/01/2025 01:07 Dakle htio si ispasti dzometan i isplatiti svima pomoc i sad imas problem gdje ga nisi imao.

ne znam, lupam... lijepo je vidjeti kako poslodavci drže one koji nos ne znaju obrisati. čisti džometluk.
To je obicno misljenje starijeg kolege, koji se boji za svoju poziciju i osjeca se ugrozen od novog.
Poslodavcu su zapravo potrebna obojica.
Last edited by Ozimician on 08/01/2025 01:32, edited 1 time in total.
Ozimician

#3374 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

kakabanja213 wrote: 08/01/2025 01:14
maha_xy wrote: 08/01/2025 00:35
I sa alkoholom i bez njega socijademokrata i smrt fasizmu sloboda narodu, mozga nemaju. Ova odluka o povecanju plate radniku na nacin da poslodavcu poskupe poslovanje ne moze imati nikakvog efekta na standard gradjana. Takodjer mislim da ekonomija nece propasti jer i poslodavci imaju digitrone. A za odrzavnje na zivotu firme samo ce pomnoziti trenutnu cijenu proizvoda sa postotkom povecanja troskova i eto nove cijene. Ovo ce vrlo lako prebroditi firme koje se bave uvozom, trgovinom u zemlji, pa i razne usluge. Jebiga ako si hljeb placao dvije marke kada si imao 620 sada ce sa 1000 placati tri i ko te jebe. Nema tu puno mudrolije. E puno veci priblem su firme koje su bazirane na izvoz (zato onaj Smailbegovic kuka). Hansa gemeralno boli kurac pila li ivericu Mujo, Jao, Hristo, Nkvankvo sve dok mu se cijenom uklapa u to da on moze jedno 700% zaraditi na tome. Ako ce kod Muje zaraditi 699% ode on kod Hriste bez imalo milosti. Kod nas to nazivaju pohlepom, Rahmanima, ne zna cime sve ali je to u principu osnova kapitalizma i to ih uce u vrticu a ne na fakultetu. Znaci u nekom narednom periodu polako cemo sebi rezati jednu od najvaznijih grana, izvoz, a imacemo vece plate i trosit cemo ih na proizvode koji kostaju onoliko i vise od onoga koliko su nam plate vece.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo tako i onda se ovdje neki pitaju zasto na odluku ne kukaju Bingo, DM, Violeta, Hifa, AS...
Uvoznicima i onim koji plasiraju proizvode vecinski na trziste BiH - ova odluka samo moze ici u korist.

Onda ce isti ti na istom forumu kukati kako se kod nas "samo otvaraju shopping centri" - niko ne otvara fabriku.
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#3375 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by hilmija frlj »

Ozimician wrote: 08/01/2025 01:22
Chmoljo wrote: 08/01/2025 01:17

To je obicno misljenje starijeg kolege, koji se boji za svoju poziciju i osjeca se ugrozen od novog.
Poslodavcu su zapravo potrebna obojica.

Ali kazem nisi bio u kolektivu i ne razumijes ocito.
Jel pošteno da radni kolega koji ima fakultet (svaka čast trebalo je učiti) ima 30% veću platu za potpuno isti posao kao njegov kolega koji ima SSS a taj posao radi zbog iskustva? Takvi ugovori, ovaj sa SSS zakucan do jednog stepena i ne moze preko, a ovom sa VSS može iako apsolutno i potpuno isti posao rade.
Post Reply