Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3326 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

maha_xy wrote: 07/01/2025 23:32
Chmoljo wrote: 07/01/2025 23:26
maha_xy wrote: 07/01/2025 23:07Dzaba trubis, Tito pa Vojin. Ne moze akademska zajednica, citav EKonomski fakultet u Sa ubijediit prosjecnog forumasa da ovo nije dobro, pa neces ni ti.
đe su Domazetove firme?

da se poslužimo "vašom" logikom. pa jel? il kako kažu, ko zna radi, ko ne zna podučava :D

da ne pominjemo da Zlaja ima lične motive da jebe Nikšića :D

no, na stranu sve. ja od prvog dana govorim jednu stvar, a to je da se ne može ova odluka posmatrati mimo konteksta.

ne jebem ovo što poslodavci govore, jer znam kakvi likovi sjede u ovim udruženjima ili ekonomsko socijalnim vijećima. krvopije koje jebu i radnike i državu i još svaku nametnutu obavezu posmatraju kao lični napad na sebe.

ono što jeste kontekst, to je da je ovo prvo politička odluka, pa tek onda ekonomska. to je jasno kao dan. donijeli su odluku jer nisu na normalan način mogli progurati sve ostalo.

e sada, hoće li propasti ekonomija federacije?

neće.

no, najave su apokaliptične, klix voli uzburkati, mnogi analitičari su proklizali sa svojim nebulozama i površnim tumačenjima (da, mislim na faruka hadžića), ali kao i svaka odluka koja nije donesena od strane SDA jako mnogo se priča, spinuje i jednostavno sluđuje raja da bi se sve moglo dovesti u pitanje. ali jebiga, slabo javnost zna kako su određene mrske glave koje sada ne mogu grkljane čupati naređivale sada progledalom bivšem direktoru porezne da iscijedi privrednike.

ne vjerujem u altruizam federalne vlade, ali vjerujem da imaju svoju računicu. ukoliko efekti budu izrazito negativni, vjerujem da će se mijenjati odluka ili prilagođavati, jer su očito krenuli na sve ili ništa sa ovom odlukom. i to je bolje nego ne raditi ništa. od nečega ćeš nešto napraviti, od ništa nećeš.

odluka o porodiljskim naknadama je također bila sklepana i iz zakonske regulative je jasno ko dan da je to bilo "štiklanje". efekti? ostali kantoni su isto počeli uvoditi, jer je zbog ovih divnih poslodavaca koji nam sada nakukavaju bilo misaona imenica dobiti porodiljsku naknadu i od njih. doduše, desio se i negativni efekt - sarajevo je zbog tog bezobrazluka izgubilo ponder. slika i prilika politika koje se sad prave pametne.

već je jasna dobit ovakve odluke - plata od 1000 KM nije "društveno opasna" kako nam je objašnjavao trenutni stanovnik vojkovića. ako ovi zajebu, pa odu sa vlasti, od narednih će se tražiti da saniraju negativne posljedice, ali da plata ostaje takva kakva jeste. bujrum neka je dirne sad ko smije.

a i biće je ubuduće lakše povećati.

a kako rekoh, negativne, to će se trebati podvući linija pa onda konkretnije pričati. otprilike nakon 31.12.2025.
Pa nisu kockari, vode FBiH, sta ovdje neces sve procitati.
ako nemaš šta napisati onda i nemoj. bolje je.
maha_xy

#3327 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

Ozimician wrote: 07/01/2025 23:32 @sime_cipol

Naravno, kao sto sam i napomenuo.

Ova odluka najvise i pogoduje tim mega-tajkunima koji mogu da dizu cijene krajnjim potrosacima, a posluju na podrucju oba entiteta.
Zato se upravo navedeni i ne bune na ovu odluku.

Njima najvise odgovara da cementiraju svoju poziciju na trzistu i otezaju ulazak nove (domace) konkurencije na trziste.
Bingo izlobirao neradnu nedjelju da skrsi konkurenciju, kako Hifa preuzima BP, pa krsi ih kao njihov dobavljac, veliki diktiraju uslove.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3328 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

Auta nikad skuplja, a nikad se bolja nisu vozala.
Stanovi se placaju po 5000+ kvadrat.
Zgrade se prodaju nisu ni zakopane.

Odakle? Od cega?
Chmoljo

#3329 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

sime_cipol wrote: 07/01/2025 23:36 Auta nikad skuplja, a nikad se bolja nisu vozala.

Odakle? Od cega?
od droga.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3330 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

Chmoljo wrote: 07/01/2025 23:37
sime_cipol wrote: 07/01/2025 23:36 Auta nikad skuplja, a nikad se bolja nisu vozala.

Odakle? Od cega?
od droga.
I IT stručnjaci.
Samo posten radnik sa minimalcem od 620 KM ne smije nista reci, nek suti i sucura.
MAha

#3331 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

Samo da podsjetim na moj stav vezano za ovu situaciju. Vlad /parlament mora pod hitno uraditi izmjene zakona o porezu na dohodak i zakon o doprinosima:
- smanjenje stope doprinosa
- uvecanje neoporezivog odbitka na 1.000
- uvesti porez na dividende (20%)
- uvesti progresivno oporezivanje - veca primanja veca stopa
- za ostale pasivne dohotke isto kao za dividendu.

Time bi "izbili adute" poslodavcima za protivljenje i ovoliku hampu (a bez ovoga gore ppslodavci i imaju pravo, uglavnom), sa ovim nemaju razloga da otpustaju radnike, nemaju razliga da povecavaju cijene. Dakle, ne bi imali niti argumente niti razloge da se bune.
S tim, da porez na dividendu MORA BITI uveden, jer bez toga poslodavci kao fizicka lica, i dalje bi neoporezovano elegantno sebi isplacivali ogromne sume novca. Zasto da neko ko zaradi tako npr 1milion km, plati 0 km poreza a neko ko zaradi npr 1.200 plati (radi jednostavnosti) plati 120 km poreza drzavi, zasto?? Na tome cemo vidjeti ko je ovdje licemjer.
A_A_AKCIJA

#3332 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by A_A_AKCIJA »

ajdamo wrote: 07/01/2025 23:15 Skidajte kataloge poznatih trgovačkih lanaca danas pa ih uporedite sa onim koji će izaći za 7-8 mjeseci.

Haos u najavi
Bingo 2022. nekih 80 miliona dobiti

2023 duplo, 170 miliona, na isti promet.

A plata im je odavno preko 1000 KM
maha_xy

#3333 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

Chmoljo wrote: 07/01/2025 23:36
maha_xy wrote: 07/01/2025 23:32
Chmoljo wrote: 07/01/2025 23:26

đe su Domazetove firme?

da se poslužimo "vašom" logikom. pa jel? il kako kažu, ko zna radi, ko ne zna podučava :D

da ne pominjemo da Zlaja ima lične motive da jebe Nikšića :D

no, na stranu sve. ja od prvog dana govorim jednu stvar, a to je da se ne može ova odluka posmatrati mimo konteksta.

ne jebem ovo što poslodavci govore, jer znam kakvi likovi sjede u ovim udruženjima ili ekonomsko socijalnim vijećima. krvopije koje jebu i radnike i državu i još svaku nametnutu obavezu posmatraju kao lični napad na sebe.

ono što jeste kontekst, to je da je ovo prvo politička odluka, pa tek onda ekonomska. to je jasno kao dan. donijeli su odluku jer nisu na normalan način mogli progurati sve ostalo.

e sada, hoće li propasti ekonomija federacije?

neće.

no, najave su apokaliptične, klix voli uzburkati, mnogi analitičari su proklizali sa svojim nebulozama i površnim tumačenjima (da, mislim na faruka hadžića), ali kao i svaka odluka koja nije donesena od strane SDA jako mnogo se priča, spinuje i jednostavno sluđuje raja da bi se sve moglo dovesti u pitanje. ali jebiga, slabo javnost zna kako su određene mrske glave koje sada ne mogu grkljane čupati naređivale sada progledalom bivšem direktoru porezne da iscijedi privrednike.

ne vjerujem u altruizam federalne vlade, ali vjerujem da imaju svoju računicu. ukoliko efekti budu izrazito negativni, vjerujem da će se mijenjati odluka ili prilagođavati, jer su očito krenuli na sve ili ništa sa ovom odlukom. i to je bolje nego ne raditi ništa. od nečega ćeš nešto napraviti, od ništa nećeš.

odluka o porodiljskim naknadama je također bila sklepana i iz zakonske regulative je jasno ko dan da je to bilo "štiklanje". efekti? ostali kantoni su isto počeli uvoditi, jer je zbog ovih divnih poslodavaca koji nam sada nakukavaju bilo misaona imenica dobiti porodiljsku naknadu i od njih. doduše, desio se i negativni efekt - sarajevo je zbog tog bezobrazluka izgubilo ponder. slika i prilika politika koje se sad prave pametne.

već je jasna dobit ovakve odluke - plata od 1000 KM nije "društveno opasna" kako nam je objašnjavao trenutni stanovnik vojkovića. ako ovi zajebu, pa odu sa vlasti, od narednih će se tražiti da saniraju negativne posljedice, ali da plata ostaje takva kakva jeste. bujrum neka je dirne sad ko smije.

a i biće je ubuduće lakše povećati.

a kako rekoh, negativne, to će se trebati podvući linija pa onda konkretnije pričati. otprilike nakon 31.12.2025.
Pa nisu kockari, vode FBiH, sta ovdje neces sve procitati.
ako nemaš šta napisati onda i nemoj. bolje je.
Neko ko treba da kreira poslovno okruzenje i misli na zastiti svih ucesnika na trzistu, uklljucujuci i fondove donosi odluku na sve ili nista. Prazno sve, pa je Odluka sve ili nista.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3334 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Bobi »

Bobi wrote: 07/01/2025 23:35
Chmoljo wrote: 07/01/2025 23:26 a i biće je ubuduće lakše povećati.
1.1.2026 lagano 5 % :mrgreen: . Pa ta minimalna plata je zadnjih 20 godina zaostajala za inflacijom i to je namjerno radjeno.
Minimalna plata:
2006. godina: Oko 308 KM.
2024. godina: 619 KM.
Ovo predstavlja povećanje od približno 101% tokom 18 godina.
Prosječna neto plata:
2006. godina: Oko 634 KM.
2024. godina: 1.415 KM (podatak za oktobar 2024.).
Ovo je povećanje od oko 123% u istom periodu.
Razlika u cijeni hljeba:
2006. godina:
Prosječna cijena hljeba (standardni bijeli hljeb) iznosila je oko 0,70 KM po vekni.
2024. godina:
Prosječna cijena hljeba u 2024. godini varira, ali je oko 2,50 KM po vekni, zavisno od vrste i kvaliteta.

250 % :mrgreen:
maha_xy

#3335 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

MAha wrote: 07/01/2025 23:38 Samo da podsjetim na moj stav vezano za ovu situaciju. Vlad /parlament mora pod hitno uraditi izmjene zakona o porezu na dohodak i zakon o doprinosima:

Time bi "izbili adute" poslodavcima za protivljenje i ovoliku hampu (a bez ovoga gore ppslodavci i imaju pravo, uglavnom), sa ovim nemaju razloga da otpustaju radnike, nemaju razliga da povecavaju cijene. Dakle, ne bi imali niti argumente niti razloge da se bune.
S tim, da porez na dividendu MORA BITI uveden, jer bez toga poslodavci kao fizicka lica, i dalje bi neoporezovano elegantno sebi isplacivali ogromne sume novca. Zasto da neko ko zaradi tako npr 1milion km, plati 0 km poreza a neko ko zaradi npr 1.200 plati (radi jednostavnosti) plati 120 km poreza drzavi, zasto?? Na tome cemo vidjeti ko je ovdje licemjer.
100% za, uzimaju od radnika 100 KM poreza na dohodaka, a na isplatu dividende nista, bankarstvo preko 500 miliona KM na 30.09.
Ozimician

#3336 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

A_A_AKCIJA wrote: 07/01/2025 23:39
ajdamo wrote: 07/01/2025 23:15 Skidajte kataloge poznatih trgovačkih lanaca danas pa ih uporedite sa onim koji će izaći za 7-8 mjeseci.

Haos u najavi
Bingo 2022. nekih 80 miliona dobiti

2023 duplo, 170 miliona, na isti promet.

A plata im je odavno preko 1000 KM
Nisu ti dobre informacije:

https://www.companywall.ba/firma/bingo- ... RdDuPA2DJM

Odavno ako racunas zadnje 2-3 god. kao odavno.
Firma je imala cak i blokade racuna 2008. i 2009. god.
kakabanja213

#3337 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

Haris.ba wrote: 07/01/2025 23:13
Bobi wrote: 07/01/2025 23:09 Sve ekonomski stručnjaci na Ekonomskom fakultetu a država ekonomski u klincu :D.
Ekonomski strucnjaci koji mnogi imaju odredjene pipe po raznim privatnim firmama kao konsultanti, a neki i po drzavnim.

Ja bih uveo pravilo da svakog strucnjaka koji je voljan postati ononsto zovemo analiticar da objavi porezne prihode. Od koga i kada.
Jesu li te pipe po raznim privatnim firmama rezervisane samo za profesore na ekonomskom fakultetu. Imaju li profesori sa pravnog fakulteta pipe negdje. Ili su oni prepuni integriteta. Koliko sam shvatio ti si pravnik (advokat) i ucili su te ti profesori. Ili si mozda zavrsio Yale, Princeton, Harvard. Ja sam npr. pokusao ovo sta i kako rade objasniti jednom bratovom prijatelju koji je zavrsio UPenn ekonomsku skolu (ne zna ni sta je SdA ni sta SDP) i mogu ti reci da je zblanutost blaga rijec kako je reagovao na to sta i kako je nasa vrla vlada uradila.
Licno, mislim da se nesto trebalo uraditi ali ovako kako je uradjeno nema veze sa ekonomijom niti sa zdravom pamecu.
Chmoljo

#3338 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

maha_xy wrote: 07/01/2025 23:40Neko ko treba da kreira poslovno okruzenje i misli na zastiti svih ucesnika na trzistu, uklljucujuci i fondove donosi odluku na sve ili nista. Prazno sve, pa je Odluka sve ili nista.
mrzim kad moram crtati, a pogotovo kada mislim da se namjerno pravi blesav i naivan, nego eto, čisto da se nešto napiše.

sve ili ništa ne znači bogata privreda ili totalni raspad.

do totalnog raspada naprosto neće doći, ali kako rekoh kreira se takva atmosfera kao da hoće. sve ili ništa politički, jer je kako sam napisao odluka politička.

da je ekonomija tako jednostavna stvar, svi bismo bili bogatuni i ekonomski stručnjaci, i ne bi bilo zemalja u tranziciji, društava u razvoju i zemalja trećeg svijeta. postoji jebena nobelova nagrada za ljude koji uoče određene zakonitosti, pojave i kretanja u ekonomiji. kao što se @Bobi fino narugao: puna ekonomija stručnjaka, a muku mučimo sa ekonomijom.

i pošto će trebati nacrtati: nije se narugao profesorima, nego onima koji uzimaju zdravo za gotovo sve što se kaže.

pa upravo je jedan od tih istih profesora kvalitetno nasađen u privatnom biznisu, i to od strane notornog kovertaša, a čiji se isprdci sada javljaju i kritikuju ovu odluku federalne vlade.

nije sve crno bijelo. potreban je kontekst.

cijenim muda. napokon su ih pokazali. a svakako se nadam da će nam svima izdobriti, čak i ovim sendvičarima. makar da im salate više ubace zbog holesterola. skače i od loše hrane, ali i od stresa.
MAha

#3339 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

maha_xy wrote: 07/01/2025 23:42
MAha wrote: 07/01/2025 23:38 Samo da podsjetim na moj stav vezano za ovu situaciju. Vlad /parlament mora pod hitno uraditi izmjene zakona o porezu na dohodak i zakon o doprinosima:

100% za, uzimaju od radnika 100 KM poreza na dohodaka, a na isplatu dividende nista, bankarstvo preko 500 miliona KM.
Provucem kroz usi, usute se odmah. Da im je i jare i pare, e ne. Vlasnike kapitala oporezovat za njihov dohodak. Uvesti ptogresivnu stopu, jaro ako ti je plata 5-6 milja, pa treba da imas visu stopu od ovog sa 1.000 Km. Zar to nije pravedno i logicno sve? Da se razumijemo, porezna politika jr prije svega klasno-drustvena politika, ekonomskoteoretski se moze drvit svasta. Sdp i generalno trojka bi trebala biti socijalno osjetljiva, tako se i deklarise. Dakle, hajte sada, pokazite to. Ako ne mozeyw progurat u parlamentu, javno uptijet prstom ko onemogucava. Pa da svi znamo
Al bez truhlih kompromisa, de eto podrzacrmo al odvadi, nemoj oporezivay divid (il nesto simbolicno samo da se pika), nrmoj progresivnu il de nesto simbolicno samo da se pika. Pa na kraju da bude samo smanjenje doprinosa, i opet u djepove vlanika kapitala. Dakle sve il nista.
maha_xy

#3340 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

Chmoljo wrote: 07/01/2025 23:50
maha_xy wrote: 07/01/2025 23:40Neko ko treba da kreira poslovno okruzenje i misli na zastiti svih ucesnika na trzistu, uklljucujuci i fondove donosi odluku na sve ili nista. Prazno sve, pa je Odluka sve ili nista.
mrzim kad moram crtati, a pogotovo kada mislim da se namjerno pravi blesav i naivan, nego eto, čisto da se nešto napiše.

sve ili ništa ne znači bogata privreda ili totalni raspad.

do totalnog raspada naprosto neće doći, ali kako rekoh kreira se takva atmosfera kao da hoće. sve ili ništa politički, jer je kako sam napisao odluka politička.

da je ekonomija tako jednostavna stvar, svi bismo bili bogatuni i ekonomski stručnjaci, i ne bi bilo zemalja u tranziciji, društava u razvoju i zemalja trećeg svijeta. postoji jebena nobelova nagrada za ljude koji uoče određene zakonitosti, pojave i kretanja u ekonomiji. kao što se @Bobi fino narugao: puna ekonomija stručnjaka, a muku mučimo sa ekonomijom.

i pošto će trebati nacrtati: nije se narugao profesorima, nego onima koji uzimaju zdravo za gotovo sve što se kaže.

pa upravo je jedan od tih istih profesora kvalitetno nasađen u privatnom biznisu, i to od strane notornog kovertaša, a čiji se isprdci sada javljaju i kritikuju ovu odluku federalne vlade.

nije sve crno bijelo. potreban je kontekst.

cijenim muda. napokon su ih pokazali. a svakako se nadam da će nam svima izdobriti, čak i ovim sendvičarima. makar da im salate više ubace zbog holesterola. skače i od loše hrane, ali i od stresa.
Nemoj me zezati, kakva muda, sakrili se nakon odluke i dijele fb statuse sa netacnim informacijama, frajer objavio tabelu za samostalne djelatnosti od ovog iz FEB-a, a odnosi se samo na vlasnike samostalnih djelatnosti. Frajer ne razumije osnovne pojmove a ne kakve ce reperkusije imati ne ekonomiju. Idioti na kvadrat i ti sad pricas o nekakvim mudima i potezima, ekonomija ne prati ovo bruto povecanje, koje je vece od Ceske, Madjarske i jos nekolicina drzava za koje smo mi kita obicna na trzistu, i po produktivnosti i po proizodima. Ne treba to reci ni Domezet, ni Domljan, ni Zlaja ni Cavalic, pa ni ovaj sto se uhljebio u BHT od ovih sto su odluku donijeli.
Chmoljo

#3341 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

maha_xy wrote: 07/01/2025 23:58Nemoj me zezati, kakva muda, sakrili se nakon odluke i dijele fb statuse sa netacnim informacijama, frajer objavio tabelu za samostalne djelatnosti od ovog iz FEB-a, a odnosi se samo na vlasnike samostalnih djelatnosti. Frajer ne razumije osnovne pojmove a ne kakve ce reperkusije imati ne ekonomiju. Idioti na kvadrat i ti sad pricas o nekakvim mudima i potezima, ekonomija ne prati ovo bruto povecanje, koje je vece od Ceske, Madjarske i jos nekolicina drzava za koje smo mi kita obicna na trzistu, i po produktivnosti i po proizodima. Ne treba to reci ni Domezet, ni Domljan, ni Zlaja ni Cavalic, pa ni ovaj sto se uhljebio u BHT od ovih sto su odluku donijeli.
Pa da su htjeli lelemudati o odluci ne bi je donijeli preko koljena. Opet je bolje nego da nisu.

Vojinov ispad je glup, a sto se tice ceske i madjarske, nisam znao da je problem u 300-400 maraka. Onda smo mi i dobri. Elhamdulilahi.
Ozimician

#3342 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/biznis/finansije/er ... /250107161

Povećao minimalnu platu
Erdogan pozvao na bojkot zbog visokih cijena: To je rezultat pohlepe i nedostatka svijesti

Ovako to izgleda u praksi dakle. Sad vidimo na koga se ovi nasi ugledaju.
Da se razumijemo, brutto minimalac u Turskoj je i nakon ovog povecanja nizi nego u FBIH, a netto minimalac blago veci!
"Jaz između povećanja cijene rada i povećanja cijena ponekad je zapanjujući. Porast troškova za dvije ili tri jedinice zbog prilagođavanja plata se iskorištava kao izgovor za povećanje cijena od pet ili 10 jedinica", rekao je on te dodao da je to "rezultat pohlepe i nedostatka svijesti".
Dobro jutro Kolumbo.
Ovako zvuce ekonomski analfabeti.
Turska je podigla minimalnu platu za 2025. godinu za 30 posto, za što je Erdogan rekao da bi moglo utjecati na troškove, ali je naglasio da to ne bi trebalo da opravda previsoke cijene.
Last edited by Ozimician on 08/01/2025 00:14, edited 1 time in total.
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#3343 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by hilmija frlj »

Jedno pitanje,
Jel ovo 1000 KM osnovica, pa plus staž, plus topli, plus karta... Ili?
kakabanja213

#3344 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

sime_cipol wrote: 07/01/2025 23:18

Haos u najavi
Pa sta se desilo u koroni i poslije nje?
Do poskupljenja svakako dolazi. Bila odluka Vlade ili ne.
U koroni su, sa kojom se ni mnogo razvijenije i odgovornije drzave nisu znale nositi vladajuce strukture da bi se zadrzale ili pokusale zadrzati na vlasti, narodiu podijelile pare koje nisu napravljene. Zato sada citav svijet trpi posljedice tih odluka na sve ili nista.
maha_xy

#3345 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

Chmoljo wrote: 08/01/2025 00:08
maha_xy wrote: 07/01/2025 23:58Nemoj me zezati, kakva muda, sakrili se nakon odluke i dijele fb statuse sa netacnim informacijama, frajer objavio tabelu za samostalne djelatnosti od ovog iz FEB-a, a odnosi se samo na vlasnike samostalnih djelatnosti. Frajer ne razumije osnovne pojmove a ne kakve ce reperkusije imati ne ekonomiju. Idioti na kvadrat i ti sad pricas o nekakvim mudima i potezima, ekonomija ne prati ovo bruto povecanje, koje je vece od Ceske, Madjarske i jos nekolicina drzava za koje smo mi kita obicna na trzistu, i po produktivnosti i po proizodima. Ne treba to reci ni Domezet, ni Domljan, ni Zlaja ni Cavalic, pa ni ovaj sto se uhljebio u BHT od ovih sto su odluku donijeli.
Pa da su htjeli lelemudati o odluci ne bi je donijeli preko koljena. Opet je bolje nego da nisu.

Vojinov ispad je glup, a sto se tice ceske i madjarske, nisam znao da je problem u 300-400 maraka. Onda smo mi i dobri. Elhamdulilahi.
Nije bolje a vidjet ces za par mjeseci vec zasto. Ne mogu se donositi odluke od 1.5 mlrd KM direktno i jos nekoliko stotina miliona indirektno, pa da vidis sta ce biti. To nije ni kocka, to je stupidizam, a imali su priliku povecenjem minimalca na 700 KM, uz obavezu uplate 3.600 KM godisnje radnicima, uz uslov da se ne smiju smanjiti plate od npr. 30.11. rijese gro toga, radnicima plate, sebi vece doprinose, a poslodavci se ne bi bunili za 70 KM dodatnog troska, rijesile bi se vecim dijelom i famozne koverte jer je to ekvivalent cijeni rada sad od oko 1.300 KM.
Last edited by maha_xy on 08/01/2025 00:19, edited 1 time in total.
MAha

#3346 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

hilmija frlj wrote: 08/01/2025 00:13 Jedno pitanje,
Da, 1.000 minimalna osnovna plata. Na to se "kalemi".
kakabanja213

#3347 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

...
Last edited by kakabanja213 on 08/01/2025 00:20, edited 1 time in total.
MAha

#3348 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

MAha wrote: 08/01/2025 00:18
Da, 1.000 minimalna osnovna plata.
Na to se "kalemi", ako se kalemi:Topli, ako poslodavac ima obavezu i koliku(kolektivni, ugovor, pravilnik), karta isto.
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#3349 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by hilmija frlj »

MAha wrote: 08/01/2025 00:18
Da, 1.000 minimalna osnovna plata. Na to se "kalemi".
Hvala :thumbup:
tramvajtrojka

#3350 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

Ozimician wrote: 08/01/2025 00:11 https://www.klix.ba/biznis/finansije/er ... /250107161

Povećao minimalnu platu
Erdogan pozvao na bojkot zbog visokih cijena: To je rezultat pohlepe i nedostatka svijesti

Ovako to izgleda u praksi dakle. Sad vidimo na koga se ovi nasi ugledaju.
Da se razumijemo, brutto minimalac u Turskoj je i nakon ovog povecanja nizi nego u FBIH, a netto minimalac blago veci!
"Jaz između povećanja cijene rada i povećanja cijena ponekad je zapanjujući. Porast troškova za dvije ili tri jedinice zbog prilagođavanja plata se iskorištava kao izgovor za povećanje cijena od pet ili 10 jedinica", rekao je on te dodao da je to "rezultat pohlepe i nedostatka svijesti".
Dobro jutro Kolumbo.
Ovako zvuce ekonomski analfabeti.
Turska je podigla minimalnu platu za 2025. godinu za 30 posto, za što je Erdogan rekao da bi moglo utjecati na troškove, ali je naglasio da to ne bi trebalo da opravda previsoke cijene.
jel nas fkt poredis sa turskom koja ima inflaciju od 80% hahahahaha
Post Reply