Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
toska

#21776 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

mali_balon wrote: 07/01/2025 19:12
Puse bas hladan zrak, sto je vani hladnije hladnije puse unutra.
Čim ventilator radi to bi bilo očekivano, veći minus traži više topline za defrost.
temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
Izgleda da ti klima radi na maximumu čim toliko ledi na -4, posljedično i hladi u defrostu, šta misliš je li to tačno?
isx wrote: 07/01/2025 20:30
Klima u defrostu ne smije da puše unutra baš iz razloga što je izmjenjivač unutra hladan i ohladit će prostoriju.
Ako se izmjenjivač unutrašnje ohladio daljnji defrost je nemoguć, zato pali ventilator da prikupi sobnu temperaturu i ugrije izmjenjivač.

Najbolje bi bilo da se javi još neko sa klimom sličnoj tvojoj ili Vivah ispod AERI modela i napiše iskustva.
Mada za sve klime ispod nordic modela izgleda da treba imati hibridno, dodatno grijanje na dužim minusima, nije to više od 20-30 dana godišnje, valjda..
El. radijator, konvektor, kalorifel...jbg, da ne rade stalno punom snagom
isx

#21777 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

toska wrote: 07/01/2025 21:02
Ako se izmjenjivač unutrašnje ohladio daljnji defrost je nemoguć, zato pali ventilator da prikupi sobnu temperaturu i ugrije izmjenjivač.
Kod defrosta ventilator unutra ne smije da puše. Unutrašnji izmjenjivač je tada hladan kao led.

Šta se sve ovdje neće pročitati.
toska

#21778 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

isx wrote: 07/01/2025 22:00
Kod defrosta ventilator unutra ne smije da puše. Unutrašnji izmjenjivač je tada hladan kao led.

I sta će se desiti kad unutarnja nema vise topline i postane ledena?

Zaustavio bi se defrost, klima pokušala tako na silu raditi ili u sretnijem slučaju, ugasila.
mali_balon

#21779 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

I sta je rijesenje ....majstor dodje pogleda kaze sve ok tako treba.....inverter star 1g
mali_balon

#21780 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

mali_balon wrote: 07/01/2025 19:12
Puse bas hladan zrak, sto je vani hladnije hladnije puse unutra.
Čim ventilator radi to bi bilo očekivano, veći minus traži više topline za defrost.
temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
Izgleda da ti klima radi na maximumu čim toliko ledi na -4, posljedično i hladi u defrostu, šta misliš je li to tačno?
isx wrote: 07/01/2025 20:30
Klima u defrostu ne smije da puše unutra baš iz razloga što je izmjenjivač unutra hladan i ohladit će prostoriju.

Najbolje bi bilo da se javi još neko sa klimom sličnoj tvojoj ili Vivah ispod AERI modela i napiše iskustva.
Mada za sve klime ispod nordic modela izgleda da treba imati hibridno, dodatno grijanje na dužim minusima, nije to više od 20-30 dana godišnje, valjda..
El. radijator, konvektor, kalorifel...jbg, da ne rade stalno punom snagom
E jbga ond, ja namjerno izbacio konvektore....grijalice p...materine i ubacio inverter.....
Vidi ne radi ona non stop na max.....nor kad rashladi radi max dok ne ugrije na 23 npr, i onda ide u neki idle mode ono puse toplo ali slabije cim temp malo spadne opet pocne da jace puse...i tako sve dok ne dodje do rashladjivanja....haj da kazem da to rashladjivanje dodje nakon nekih 40min, nisam bas tacam ali tu je negdje
Ja sve kontam mozda je treba podestiti nekako da li na daljinskom ili na ventilima ili negdje drugo....jbga nisam strucnjak zato i ovdje pitam
Majstor dodje pogleda (jer je pod garancijom) kaze sve je ok sve radi kako treba
rovac13

#21781 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Jel neko stavio video da pokaze da mu ventilator puse u defrostu ?

Ili tek onako da se nesto pise :)
skupljac_zeljeza

#21782 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

mali_balon wrote: 08/01/2025 05:28
Majstor dodje pogleda (jer je pod garancijom) kaze sve je ok sve radi kako treba
I meni je rekao da će biti samo do prvog džemreta. Pitam ja kad će to, a on kaže 19. februara. Kažem mu ja pa to je kada budu visibabe i ljubičice uveliko i onda mu kažem da skine to i da meće drugu. Nekada snijeg padne i na behar i na voće.

Istina stvarno. Imao sam Mideu 12-ku koju je ubacio u prostor 50 m2 i kao grijat će jer plastična stolarija, stiropor, na tavanu vuna itd. Nema snage, samo počnu stepeni padati iako nije imala tako česte i duge defroste. Čak me fascinirala kako se brzo vraćala u akciju. Istina isto da soba nije bila ledara nego ne možeš ležati bez dekice i gledati tv ili sjediti bez dukserice. Testiraj je još u ovom narednom hladnom talasu koji dolazi od petka i ako ostane isto, nešto ti je činjeti ako ti je namjera da ti klima bude primarno grijanje.
laik1981

#21783 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

rovac13 wrote: 08/01/2025 08:08

Kod mene zna puhati hladno al mozda 30 sekundi prije nego sto pocne puhati vruc zrak. To se iskljucivo desava kada je na polju minus i magla. Kada nema magle i na -10 grije bas fino. Ovoj mojoj nesretnici magla bas ne odgovara, a magla u Sa je prisutna bar pola zime.

Pocinjem razmisljati da uzmem neku bolju za dnevni, a ovu da prebacim negdje drugo. Ja sam opet zadovoljan kako grije, a pogotovo potrosnjom jer je bas mizerna, ali ovo sto vanjska ledi na maglama me bas pocinje grickati.

I ne znam koliko je normalno da ugrije na 25-26 stepeni ako je namjestena na 23. Bar na daljinskom pokazuje tu sobnu temp. Nekad moram smanjiti na 21 jer bas bude prevruce u dnevnom.
Haris033

#21784 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Magla, pretpostavljam, pravi problem svim klimama.
Bolje je naći pravo mjesto za vanjsku jedinicu.
Kod mojih je vanjska jedinica dobro zaklonjena od vanjskih uticaja, tako da magla nije uticala na rad iste u prethodnom periodu..
toska

#21785 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

rovac13 wrote: 08/01/2025 08:08

Google, prva stranica: Do your air conditioners blow cold air during defrost?

zvanični sajt Midea
https://www.midea.bg/en/blog/why-does-t ... -in-winter
Тhе mоѕt соmmоn rеаѕоn fоr thе аіr соndіtіоnеr tо blоw соld аіr іn thе wіntеr іѕ thе dеfrоѕt mоdе асtіvаtеd. Аlѕо knоwn аѕ "dеfrоѕt", trіggеrіng thіѕ mоdе dоеѕ nоt mеаn thеrе іѕ аnу mаlfunсtіоn, аnd іt рrоtесtѕ уоur аррlіаnсе frоm dаmаgе.

Klima zbog koje je krenula diskusija je Hisense, nepoznat model.
Pretraga za težinu unutrašnje 12ke na prvoj stranici daje:

Hisense Easy Smart air conditioning 12000 Btu Indoor unit weight: 7.1 kg
Hisense Hi-Comfort Air Conditioner 12000btu Weight: 7.10kg
Hisense Wings 12000BTU 3.5KW Weight: 7.7kg
...
Nasuprot unutrašnjih, vanjeske imaju normalnu težinu.

Evo sad najpopularniji Gree:
GREE klima uređaj GWH12QC LOMO Regular 12 Unutrašnja jedinica: 10,50 kg

Ako se pretpostavi da je kod svih ovih unutrašnjih približno ista težina plastike, ventilatora, elektronike, u čemu je onda razlika?
Pa valjda u izmjenjivaču koji je svakako najteži dio unutrašnje.
Manji izmjenjivać, možda i duplo, akumulira manje topline za predstojeći defrost i javlja se potreba za ventilatorom.
rovac13

#21786 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ja jos ne vidjeh video na kom klima puse za vrijeme defrosta.

Dok se taj video ne desi,ovo cemo ignorisat.
toska

#21787 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Krenulo je ovako:
toska wrote: 07/01/2025 15:19
mali_balon wrote: 06/01/2025 09:41 Eh strucnjaci sa pitam, mozda je vec bilo, da ne skrolam......dakle inverter je u pitanju..temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
Cuo sam za postojanje takvih problema s tim da ne puše hladan već kako kažu "hladnjikav" zrak.
Ako se ventilator baš nikada ne pali tokom defrosta kako će ga obična klima odraditi kod većih minusa i male/lagane unutrašnje?
Ne zanima me video, čisto teoretski odgovor.
hava123

#21788 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by hava123 »

radostan dan wrote: 05/01/2025 17:14 Nema pravila...
Moja Gree radi bolje na minusima nego na +5, +8. Prošle zime par dana u januaru -16, bez ikakvih problema
Potrošnja smiješna
Zamjerke - bučna UJ, spor ili neprecizan senzor temperature, oko 2 stepena.

Sve u svemu, ok.

Vjerovatno ima do položaja i na kojoj je spratnosti SJ, položaja UJ, itd.
Jel možeš reći kolika ti je dužina namotaja freonska cijev na vanjskoj jedinici?
drug_profi

#21789 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

R32 plin se zagrijava prilikom kompresije, a hladi prilikom ekspanzije.
Dovoljno je da prođe kroz izmjenjivač, ekspandira i na taj način apsorbuje dio toplote sa njega. Nije potrebno da puše.
toska

#21790 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

drug_profi wrote: 08/01/2025 13:04 R32 plin se zagrijava prilikom kompresije, a hladi prilikom ekspanzije.
Dovoljno je da prođe kroz izmjenjivač, ekspandira i na taj način apsorbuje dio toplote sa njega. Nije potrebno da puše.
Tačno, da bi to postigao kompresor mora raditi na što većoj snazi i to se redovno koristi tokom defrosta.
Problem je što to nije dovoljno i mora se aktivirati i unutrašnji izmjenjivač.
Na kraju, pisali smo već o naprednijim modelima sa el. grijačima kompresora, vanjskog i unutrašnje izmjenjivača.
Nije valjda da se 3 el. grijača ubacuju tek tako i to u modelima sa ogromnim kompresorom.
Ermin ZM

#21791 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

mali_balon wrote: 06/01/2025 09:41 Eh strucnjaci sa pitam, mozda je vec bilo, da ne skrolam......dakle inverter je u pitanju..temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
Da ti nije u automodu umjesto u modu grijanja?

@toska kolanje freona kroz unutrasnju je sasvim dovoljno da apsorbira toplotu. Ventilator ne smije u defrostu da radi. Ventilator se tek aktivira kad se defrost zavrsi, proces okrene i ponovo pocne topli gas da ide kroz unutrasnju.
Defrost je najbanalnije mod hladjena bez ventilatora.
toska

#21792 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Ermin ZM wrote: 08/01/2025 14:59
@toska kolanje freona kroz unutrasnju je sasvim dovoljno da apsorbira toplotu.
drug_profi wrote: 08/01/2025 13:04
Da dok unutrašnja ima dovoljno kapaciteta da izdrži ti 5-10tak minuta defrosta.
A šta kad je izmjenjivač unutrašnje mali, brzo ode u minus i na njemu se počne formirati led koji ga čini mrtvim?
Ermin ZM

#21793 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Jesil ikad zavirio u klimu dok radi defrost, ili priblizio ruku?
toska

#21794 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Ermin ZM wrote: 08/01/2025 16:32 Jesil ikad zavirio u klimu dok radi defrost, ili priblizio ruku?
Već sam dvaput napisao da sam čuo od drugih za slučaj hlađenja prilikom defrosta, a ne da imam iskustvo.
Nažalost, to i sama teorija rade slabijih invertera podržava.

Moje iskustvo je sa Midea A.E.Pro i Mitsu HR, nikada nisu puhale hladno za defrost, ali oni rade u hibrid grijanju i nikada opterećene.
Prihvatam kritiku za manjak prakse, ali ne i za teoriju dok neko ne dokaže suprotno.
Ermin ZM

#21795 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Skines servisne manuale bilo kojeg proizvodjaca i imas opisan proces defrosta. Kod sve i jednog je prestanak rada ventilatora unutrasnje jedinice naveden.
Unutrasnji izmjenjivac bude ekstremno hladan i ne dolazi u obzir da ikako puse.

Na Mideu i njene derivate su se znali zaliti da u monitoringu zna prejako puhati.
U defrostu nikad nijedna klima ne smije puhati, naravno ako je ispravna
isx

#21796 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

rovac13 wrote: 08/01/2025 12:43 Ja jos ne vidjeh video na kom klima puse za vrijeme defrosta.

Najjači komentar je onaj iznad koji kaže da se za vrijeme defrosta puhanje u sobi mora upaliti da ugrije unutrašnji izmjenivač jer se ohladio. :lol:

Lik očito ne zna princip rada R32 klima uređaja, a tu dijeli savjete.
dekara

#21797 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dekara »

rovac13 wrote: 08/01/2025 12:43 Ja jos ne vidjeh video na kom klima puse za vrijeme defrosta.

Midea klima koju imam u radnji za vrijeme defrosta podigne krilca i blago puse mlako do hladno.Kad odradi defrost spusta krilca i pocinje grijati jace.Klime Daikin u kuci ne ponasaju se tako.
isx

#21798 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

Meni Daikin u životu nikad nije puhnuo unutra na defrostu. :mrgreen:
radostan dan

#21799 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by radostan dan »

hava123 wrote: 08/01/2025 13:00
radostan dan wrote: 05/01/2025 17:14 Nema pravila...
Moja Gree radi bolje na minusima nego na +5, +8. Prošle zime par dana u januaru -16, bez ikakvih problema
Potrošnja smiješna
Zamjerke - bučna UJ, spor ili neprecizan senzor temperature, oko 2 stepena.

Sve u svemu, ok.

Vjerovatno ima do položaja i na kojoj je spratnosti SJ, položaja UJ, itd.
Jel možeš reći kolika ti je dužina namotaja freonska cijev na vanjskoj jedinici?
Ne razumijem se baš u tehniku i šta si me pitao...ako misliš na dužinu cijevi od spoljne do unutrašnje jedinice - čini mi se da su rekli 6 metara, možda i koji centimetar više. Nikad nisam provjeravao, tačno ćeš me natjerati da uzmem metar.

Ne gasi se, od ponoći do 10 sati je na 22 stepena, od 10 do ponoći na 24 stepena. Za 30 dana decembra potrošila 235 kw, novembra 214, oktobra 70 kw

Primarno se koristi za 47 kvadrata, a ostalo po potrebi.

12-ka, po preporuci prodavca koji je i instalirao, nakon pregleda stana. Ja sam mislio 18-ku, on kaže 12-ka dovoljna i to je to, ako sam kome šta pomogao upisom.
toska

#21800 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Ermin ZM wrote: 08/01/2025 16:55 Skines servisne manuale bilo kojeg proizvodjaca i imas opisan proces defrosta. Kod sve i jednog je prestanak rada ventilatora unutrasnje jedinice naveden.
Unutrasnji izmjenjivac bude ekstremno hladan i ne dolazi u obzir da ikako puse.

Na Mideu i njene derivate su se znali zaliti da u monitoringu zna prejako puhati.
U defrostu nikad nijedna klima ne smije puhati, naravno ako je ispravna
Možda postaje klime koje nisu baš predviđene za grijanje?
Ne znamo ni tačan model.
dekara wrote: 08/01/2025 18:53
Midea klima koju imam u radnji za vrijeme defrosta podigne krilca i blago puse mlako do hladno.Kad odradi defrost spusta krilca i pocinje grijati jace.Klime Daikin u kuci ne ponasaju se tako.
Upravo tako su i meni opisali: ne puše hladan već "hladnjikav" zrak.
Post Reply