Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
last mohicans
#3201 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Eno Gačani udarili po Vojinu, čekamo prleta da prokomentariše @Prpa.ba
-
maha_xy
#3202 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa ti se zalis na poslodavce ne ja, meni je OK, osim sto ne da marke za bilo koji sportskij kolektiv, a to bi morao.sime_cipol wrote: ↑07/01/2025 17:45Ja, i?maha_xy wrote: ↑07/01/2025 17:41Nesto ala Smailbegovic, covjek se obogatio na niskim operativnim troskovima, izgradio caratvo, ulozio u masu dodatnih biznisa, pogusio konkurenciju i sada ih gusi kroz neradne nedjelje na njegov zahtjev, gusi svoje dobavljace, i sad vam je Bingo pozeljan poslodavac. Bosnjo vidi trenutno, nema sta, boli njega briga sad za minimalnu platu.
Otvori firmu i budi kao Džambić![]()
- Pandakonda
#3203 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Amir Puric iz Nase Stranke i zastupnih u PDFBiH:
Nema nikakve dileme da je minimalna plata trebala i morala biti povećana. Do 30.12. prošle godine, minimalna plata u FBiH je bila među najnižima u Europi, niže su bili samo minimalci u Moldaviji i Ukrajini. FBiH je sa minimalcem od BAM619 (€317) kaskala i za zemljama regije: Srbijom (€457), Crnom Gorom (€450), Albanijom (€355), Sjevernom Makedonijom (€367), te Kosovom, gdje je minimalna plata od oktobra 2024. podignuta na €319 (na taj važan primjer ću se vratiti kasnije), pa čak i za drugim entitetom u BiH gdje je minimalac €460.
Iz ove komparacije gotovo da se sama nameće činjenica da je minimalac u FBiH bilo opravdano podići. Ali, kako i koliko? To su već pitanja na koja nema tako jednostavnog odgovora. Lično mislim da je način na koji je to uradila Vlada FBiH najgori mogući. Ovo su neki od razloga.
Prvi je proces donošenja tako krupne odluke, on podrazumijeva sve ono što je moglo ili trebalo prethoditi. Kada je dopremijer Mijatović prvi put najavio minimalac od 1000 KM (oktobar 2023.), istovremeno je najavio primjenu “velikog seta fiskalnih zakona” koji podrazumijeva i “najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto”. Od toga se, u međuvremenu, odustalo ili je prolongirano, što nije kvalitetno iskomunicirano ka javnosti. Potom se krenulo u smjeru zbunjujuće izmjene zakona i uredbe koja bi omogućila isplatu radnicima do 200 KM na ime neoporezivog dijela plate, od čega se također odustalo, da bi se u zadnji čas donijela odluka o utvrđivanju najniže plate za 2025. godinu u iznosu od 1000 KM. Ta odluka nije uopće najavljena (svim) partnerima u vlasti, a ni iskomunicirana sa socijalnim partnerima kako to predviđa Konvencija Međunarodne organizacije rada (ILO) o utvrđivanju minimalne plate.
Kada je u pitanju visina iznosa, ovo je vjerovatno jedno od najvećih pojedinačnih uvećanja minimalne plate (preko 60%) u historiji. Primjera radi, prošle godine je u Velikoj Britaniji povećana minimalna satnica (nemaju minimalnu platu) za 9 posto, što je bilo najveći rast minimalca ikad u toj zemlji. Koliko mi je poznato, samo Kosovo je imalo veći pojedinačni rast od FBIH i to odlukom Kurtijeve vlade u oktobru 2024. kada je minimalna plata podignuta gotovo duplo sa €170 na €350 u bruto iznosu (vratit ću se kasnije na primjer Kosova).
Zbog čega ovakav rast minimalne plate u FBiH može biti problematičan? Prema službenim podacima, plate niže od 1000 KM prima oko 240.000 radnika, što je blizu polovine zaposlenih, od čega je vjerovatno 70-80 posto onih koji rade u privatnom sektoru. Dakako, ne znači da su stvarna primanja svih njih ispod 1000 KM, već da su na toliko prijavljeni. Sada će svi biti prijavljeni na najmanje 1000 KM, što je dobro za penzioni fond i kreditnu sposobnost radnika, ali to ne znači i nužno rast primanja radnika s obzirom da će dio poslodavaca vjerovatno pokušati amortizirati rast izdvajanja za uvećanu platu (zajedno sa doprinosima) ukidanjem ili smanjenjem neoporezivog (topli obrok i prijevoz) i iregularnog (u „koverti“) dijela plate. A, oni koji to mogu, ići će i na povećanje krajnje cijene proizvoda i usluga, pa bi radnici, paradoksalno, s nominalno većom platom mogli imati istu ili čak slabiju kupovnu moć nego ranije. Poskupljenja su hipotetički moguća, ali ne znači nužno da će se i desiti. Ohrabruju podaci s Kosova koji pokazuju da od oktobra do sada nije došlo do većeg rasta cijena.
Konačno, trenutak donošenja odluke je vjerovatno i njen najproblematičniji aspekt. Dok je za dizanje minimalne plate na Kosovu bila potrebna prethodna izmjena zakona, pa je procedura u parlamentu i na Ustavnom sudu (pokrenuta apelacija) potrajala više od godine dana, da bi odluka bila donijeta u augustu sa početkom primjene u oktobru 2024. godine, kod nas je to urađeno 30.12. s početkom primjene od 1.1. Dakle, na Kosovu su privrednici ipak imali mnogo više vremena da se pripreme i prilagode. Zbog kratkog vremena pripreme kod nas će najgore proći oni koji imaju već ugovorene poslove za prve mjesece naredne godine po cijenama u koje nije ukalkuliran rast cijene rada. Dupla je šteta ako se još radi o kompanijama koje svoje proizvode izvoze. Najava da će obrtnicima i malim poduzećima biti sufinansirani doprinosi ne znači mnogo, jer čak i da takav sistem bude apsolutno pravedan (a nikad nije), on vjerovatno neće biti u funkciji prije marta. Još uvijek nije ni budžet FBiH upućen u procedure, a gdje je tek raspisivanje javnog poziva, odabir korisnika i isplata sredstava.
Konačno, mnogi su mišljenja da će od ovog povećanja minimalca najveću korist imati javni budžeti zbog povećanja prihoda od doprinosa, te da je i cilj ovog povećanja upravo stabilizacija budžeta. No, treba imati na umu da će dio tih prihoda odmah pojesti povećanje plata u javnom sektoru (i tamo ima zaposlenika koji primaju ispod 1000, plus godišnji rast osnovice), drugi dio socijalna i druga davanja koja su vezana za minimalnu ili prosječnu platu koja će takođe rasti (npr. naknade članova nadzornih i upravnih odbora javnih kompanija i ustanova su vezane za prosječnu platu), treći dio povrat privrednicima kroz subvencije, itd. U konačnici, prihodi bi se mogli „istopiti“ prije negoli išta „stabiliziraju“.
Da zaključim, povećanje minimalca, koje je potrebno i opravdano, urađeno je na najgori mogući način zbog čega bi u najlošijem scenariju - za kojeg se nadam da se neće ostvariti - negativni efekti ovako usvojene odluke mogli prevazići one pozitivne.
-
belfy
#3204 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
izgleda da si se ti nagledao dosta tuznih sudbina. jesi kada nekome od njih pomogao. ono barem savjetom da tuze i ostvare svoja prava?Truba wrote: ↑07/01/2025 08:30 Besim Ajanović
Elvis Delibašić i mene je haman rasplakao Resul Mehmedović koliko brine o poslodavcima. Ti znaš mog brata Sudu, 17 godina radio kod tajkuna prvo SDA, pa Stranke za BiH, SDP-a i danas DF-a. Sedamnaest godina mu nije podigao platu niti za 1 KM, radio za 400KM a izdržava 5 članova porodice. Nikada mu nije ponudio ugovor na neodređeno već mu je 17 godina produžavao ugovor na 6 mjeseci. Uplatio mu je 11 godina staža jer ga je svake zime otpuštao kao i ostale radnike, a na proljeće dizao novac za njih od Službe za zapošljavanje. Kada je moj brat dobio rak debelog crijeva 2018.godine i sve mu odstranjeno.(koristi stome vrečice) ugovor mu je isticao 30.juna, dakle, par mjeseci nakon operacije. Nije mu produžio ugovor, dao mu je otkaz, ko kera ga izbacio iz firme a ja ovdje čitam kako.se.Resul polomi braneći takve lopova poput Esveda i njemu sličnih. Lopova koji ima brojne nekretnine po Donjev Vakufu, Bugojnu, Sarajevu a ne bi me iznenadilo da ih ima i po Istanbulu a sve sa znoja jadnih radnika. Svo to vrijeme brat je radio državne praznike, bajrame, godišnjeg nije imao itd. i dosita mi je degutwntno.čitati da neko Resulovih referenci brani ovakve poslodavce kojih je u ovoj zemlji najmanje 70%
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#3205 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kod nas podijeljeni ugovori na milju!
Boga mi se ljudi obradovali!
-
isx
#3206 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ništa od gašenja firme? Pih.Pitar sa Kariba wrote: ↑07/01/2025 17:58 Kod nas podijeljeni ugovori na milju!
-
Vjecita_zavrzlama
#3207 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kod nas je narod toliko istraumatiziran pod sda, da sad kad vlast nesto i pokusava uradit dobro, ne vjeruju i traze nesto tu.Pitar sa Kariba wrote: ↑07/01/2025 17:58 Kod nas podijeljeni ugovori na milju!
-
belfy
#3208 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
_BataZiv_0809 wrote: ↑07/01/2025 10:23Bas sinoc o tome razmisljam.DaysleepeR wrote: ↑07/01/2025 10:18 Za mene je ovo sve izuzetno pozitivno.
Mjesec dana top teme u državi su neradna nedjelja, zabrana pušenja i minimalna plata, a nije izdaja države, Dodik, otcjepljenje, SDA, HDZ, i sl.
Konačno ličimo na normalnu državu.
-
isx
#3209 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Još samo fali pobuna rahmana za prvi maj umjesto janjeta, ali je datum daleko.belfy wrote: ↑07/01/2025 18:05_BataZiv_0809 wrote: ↑07/01/2025 10:23Bas sinoc o tome razmisljam.DaysleepeR wrote: ↑07/01/2025 10:18 Za mene je ovo sve izuzetno pozitivno.
Mjesec dana top teme u državi su neradna nedjelja, zabrana pušenja i minimalna plata, a nije izdaja države, Dodik, otcjepljenje, SDA, HDZ, i sl.
Konačno ličimo na normalnu državu.![]()
- nivla
#3210 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
pogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
svugdje u svijetu potpisujes bruto, pa si odmah pismenijj i znas koliko vrijedis
ovaj prijedlog da samo minimalac od hiljadu bude lupam 380km dio na koji se ne placaju doprinosi je diskriminatoran prema masi radnika i privatnika koji posteno prijave i plate pune doprinose, bolji efekat bi bio da svima koji rade od bruta kao osnovice za obracun place bude odbijen taj iznos od 380km
-
belfy
-
belfy
#3212 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
svugdje u svijetu i ne bas. gdje si ti sve "u svijetu" radio?nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09pogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
svugdje u svijetu potpisujes bruto, pa si odmah pismenijj i znas koliko vrijedis
ovaj prijedlog da samo minimalac od hiljadu bude lupam 380km dio na koji se ne placaju doprinosi je diskriminatoran prema masi radnika i privatnika koji posteno prijave i plate pune doprinose, bolji efekat bi bio da svima koji rade od bruta kao osnovice za obracun place bude odbijen taj iznos od 380km
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3213 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Socijalizam je izgradio sve domove zdravlja , bolnice , škole i univerzitete , Tito da budemo pošteniji , ni turski , austrijski ili srpski kraljevi prije njega ni Sebija i Bakir poslije.nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09SpoilerShowpogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
-
belfy
#3214 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
isto su izgradili i oni u kapitalizmu na drugoj strani. ko je izgradio i odrzao iste bolje?teskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:12Socijalizam je izgradio sve domove zdravlja , bolnice , škole i univerzitete , Tito da budemo pošteniji , ni turski , austrijski ili srpski kraljevi prije njega ni Sebija i Bakir poslije.nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09SpoilerShowpogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
- nivla
#3215 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
svugdje u normalnom svijetu, dogovaras bruto i racunas neto, eto i u usranoj njemackoj je takobelfy wrote: ↑07/01/2025 18:12svugdje u svijetu i ne bas. gdje si ti sve "u svijetu" radio?nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09pogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
radio, kako ja tako i masa poznanika, plate jesu bolje, ali nisu doprinosi nista nizi niti ima igdje da je porez na dobit 10% kao kod nas
imao vise prilika koje sam odbio, jer mi je bolje ovdje, sto mi je bolje ovdje je licno moja stvar
-
Hakiz
#3216 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Tačno.kakabanja213 wrote: ↑07/01/2025 16:21Ti odmah na americki real kapitalizam. Onda nema svrhe uvoditi nista minimalno. Ako nisi zadovoljan onim sto imas bilo da je 100 iili 100.000 necega das otkaz ides na biro ili u mezar, ako ti je volja, ili jedes jednom u 5 dana ili radis 24 sata. Kapitalizam je jako zajebana stvar.Hakiz wrote: ↑07/01/2025 16:10Taj npr. inžinjer uvijek može dati otkaz ako misli da mu je plata mala za odgovornost koju ima.corei3 wrote: ↑07/01/2025 15:29 Još kad bi država uređena bila, a ne ovako pokrade i boga i oca, meni je to krivo, a nek svako ima min. 2000KM, ali nemože onda i onaj sa 8 razreda imati 1000KM tipa čistačice i npr. inžinjer 1500 čija je odgovornost nemjerljivo veća, ili početnik će imati 1000(nek ima kažem i 2000) i neko sa 20 godina iskustva 1500-2000.
Ovo vodi onom filmu koji govori o tome šta bi se desilo u Kaliforniji kada bi svi imigranti iz Latinske Amerike odjednom prestali raditi, nestali. Što legalni, što ilegalni.
Problem sa loše plaćenim poslovima, poslovima koje obavljaju ljudi sa malim obrazovanjem, je u tome što tek onda kada ne budu rađeni vidi se koliko su važni. Dok je sve uredu, potcjenjuje se ljude koji ih rade. Kada se ne rade, onda nastane belaj.
- semsasuljakovic
#3217 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovo postala sprdnja.

- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3218 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovdje , konkretno OVDJE ŠTA SU IZGRADILI SVI PRIJE I POSLIJE njega osim Tibri i tržnih centara ?belfy wrote: ↑07/01/2025 18:18isto su izgradili i oni u kapitalizmu na drugoj strani. ko je izgradio i odrzao iste bolje?SpoilerShowteskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:12Socijalizam je izgradio sve domove zdravlja , bolnice , škole i univerzitete , Tito da budemo pošteniji , ni turski , austrijski ili srpski kraljevi prije njega ni Sebija i Bakir poslije.nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09SpoilerShowpogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
Hvala.
- Sanjarko
#3219 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovi ako uspiju da održe zaostatke socijalizma treba im kapu skinuti, a vidimo ni to ni jedni ne mogu, vlast/opozicija, bili lijevi ili desni, još šta su tokom rata i nakon rata u privatizacijama opljačkali da ne govorim.teskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:12Socijalizam je izgradio sve domove zdravlja , bolnice , škole i univerzitete , Tito da budemo pošteniji , ni turski , austrijski ili srpski kraljevi prije njega ni Sebija i Bakir poslije.nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09SpoilerShowpogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
-
belfy
#3220 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
uopste me ne interesuje sta je ta tvoja licna stvar, nego samo nisi u pravu da se samo brutto dogovara. opcija koje nisu oporezovane mimo toga je mnogo, kao i kod nas topli i prevoz.nivla wrote: ↑07/01/2025 18:18svugdje u normalnom svijetu, dogovaras bruto i racunas neto, eto i u usranoj njemackoj je takobelfy wrote: ↑07/01/2025 18:12svugdje u svijetu i ne bas. gdje si ti sve "u svijetu" radio?nivla wrote: ↑07/01/2025 18:09
pogresno sam se odrazio, problemi i nastaju sto radnik misli da je samo ono sto je leglo na racun ili dobio na ruke zaradio, a nema pojma koliko je jos zaradio a uplaceno mu je za doprinose i raznorazne naknade
radio, kako ja tako i masa poznanika, plate jesu bolje, ali nisu doprinosi nista nizi niti ima igdje da je porez na dobit 10% kao kod nas
imao vise prilika koje sam odbio, jer mi je bolje ovdje, sto mi je bolje ovdje je licno moja stvar
-
Trappist
#3221 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ekonomski mag sam protiv svih, usamljeni borac za radnicka prava
- vjeshalica
#3222 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa i danas je Tito najveci poslodavac. Al onaj Tito&Dino.teskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:20Ovdje , konkretno OVDJE ŠTA SU IZGRADILI SVI PRIJE I POSLIJE njega osim Tibri i tržnih centara ?belfy wrote: ↑07/01/2025 18:18isto su izgradili i oni u kapitalizmu na drugoj strani. ko je izgradio i odrzao iste bolje?SpoilerShowteskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:12
Socijalizam je izgradio sve domove zdravlja , bolnice , škole i univerzitete , Tito da budemo pošteniji , ni turski , austrijski ili srpski kraljevi prije njega ni Sebija i Bakir poslije.
Hvala.
-
maha_xy
#3223 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ko nama odredjuje sudbinu i poslovno okruzenje, ovaj je gotov.
Bolje mu je da sam ide, sta frajer objavljuje
On sam sebi nije jasan
Last edited by maha_xy on 07/01/2025 18:27, edited 1 time in total.
-
dobar,ti?
#3224 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovaj lik je retardiran
-
belfy
#3225 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
pa zamisli da se ovakvo nesto zapita jedan njemac, a izgradjivali smo se u isto vrijeme, jel tako?teskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:20Ovdje , konkretno OVDJE ŠTA SU IZGRADILI SVI PRIJE I POSLIJE njega osim Tibri i tržnih centara ?belfy wrote: ↑07/01/2025 18:18isto su izgradili i oni u kapitalizmu na drugoj strani. ko je izgradio i odrzao iste bolje?SpoilerShowteskeredzic_22 wrote: ↑07/01/2025 18:12
Socijalizam je izgradio sve domove zdravlja , bolnice , škole i univerzitete , Tito da budemo pošteniji , ni turski , austrijski ili srpski kraljevi prije njega ni Sebija i Bakir poslije.
Hvala.
no, ako vec zelis na sire, zeljeznice su nam u prvom najvise napravili austrijanci. a posto si iz Zenice trebao bi znati da su isti napravili tamo i ono po cemu smo najpoznatiji sire (zatvor i zeljezaru), a onda i ono lokalno - papirnu i sve oko nje, pa do cuvenog zenickog Adolfa... a bili kapitalisti... i, gdje smo sada?
Last edited by belfy on 07/01/2025 18:27, edited 1 time in total.