Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑07/01/2025 10:31
Opet te ne kontam. Kako neće smetati jer JJAC postaje besmislen kroz BiH. Zašto bi ga pravili kad neće generisati više taj promet. Tu će onda nama trebati samo neka magistrala tipa ove Neumske.
Taj autoput treba nama i CG prvenstveno.
Isto ko sto Hrvatska prvenstveno pravi autoput radi Dubrovnika.
Mi nikako nismo bili u razmatranju za tranzit radi sengena.
Evo, da narod zna o cemu pricamo.
Last edited by Haris.ba on 07/01/2025 17:28, edited 1 time in total.
Pa bili bi vjerovatno da postoji JJAC, a ne postoji druga južna autocesta. Jer bi u Šengen ulazio na Bijači, jer ne vjerujem da bi neko u Crnoj Gori silazio sa te zamišljene autoceste da bi išao do hrvatske granice magistralama da bi tako izbjegao jedan granični prelaz.
Što se tiče nas i Crne Gore, kvalitetna i brza cesta jeste potrebna, ali autoput je za to overkil zasada.
To je ono što ja ovdje često kažem. JJAC bi trebalo započeti što prije i to izgradnjom dvosmjerne brze magistrale, koju bi po potrebi mogao proširiti na brzu cestu, pa na autoput, kako se pokažu potrebe.
A magistralu bi napravili za možda 100-150 miliona, lupam.
Vjerovatno mnogo više, ali razlika je drastična u odnosu na koštanje autoceste iste dužine.
A pogotovo ako se poredi sa procjenom troška ove Hrvatske ideje.
drug_profi wrote: ↑07/01/2025 10:31
Opet te ne kontam. Kako neće smetati jer JJAC postaje besmislen kroz BiH. Zašto bi ga pravili kad neće generisati više taj promet. Tu će onda nama trebati samo neka magistrala tipa ove Neumske.
Taj autoput treba nama i CG prvenstveno.
Isto ko sto Hrvatska prvenstveno pravi autoput radi Dubrovnika.
Mi nikako nismo bili u razmatranju za tranzit radi sengena.
Evo, da narod zna o cemu pricamo.
neznam odakle dolazi ova slika, ali ovaj dio 10 je van zdrave pameti, to ne može ni u jednom planu sa 0,1% realnosti postojati
RJ57 wrote: ↑08/01/2025 09:26
neznam odakle dolazi ova slika, ali ovaj dio 10 je van zdrave pameti, to ne može ni u jednom planu sa 0,1% realnosti postojati
Rade idejni za tu dionicu i ono su dvije moguce opcije na koju idejni treba dati konacni odabir.
Ali, to je koridor koji su usvojili.
Crna Gora je donijela veoma detaljan plan sta i kako da radi. Do 2029. planiraju imati svu dokumentaciju.
A sto se tice izgradnje, nastavljaju od Podgorice prema Srbiji, i prema Budvi. I to ako uspiju odlicno.
Last edited by Haris.ba on 08/01/2025 09:46, edited 1 time in total.
Rade idejni za tu dionicu i ono su dvije moguce opcije na koju idejni treba dati konacni odabir.
kao ideja super ali ideja odvojena od realnosti... u zaledju tivta moguca ali preko lustice nema teorije... zamisli autocestu preko postojeceg multimilionskog (miljarderskog) resorta
kao ideja super ali ideja odvojena od realnosti... u zaledju tivta moguca ali preko lustice nema teorije... zamisli autocestu preko postojeceg multimilionskog (miljarderskog) resorta
ma nema ni 0,01% šansi da se to ikada napravi, to je jednostavno nemoguće. ako se nešto bude pravilo biće to most na verigama i onda iznad lastve i tivta prema budvi. od aerodroma nadalje se već pravi nešto, pretpostavljam da je u pitanju brza cesta.
njihov problem je da se neki maloumni ekolozi (ne samo crnogorski) bune i seru ko foke, navodno je ta trasa "iz optičkih razloga" neekološka ... veću maloumnost u vezi gradnje stvarno nisam nikad čuo
saimidin wrote: ↑02/01/2025 09:37
Zato ja i kažem da nama nije trebao autoput
Ne lupetaj živ bio.
Magistralne ceste se raspadaju, 120 kilometara voziš po tri sata ali ne trebaju nam autoceste.
Ovo kad neko kaze, znas da je to lik koji je najsretniji u koloni koja ide 50-60.
Al stvarno su mi fascinantni takvi likovi. Neki dan idem iz Tz prema Doboju i na jednom od rijetkih mjesta gdje ograničenje brzine nije 50, pravac je i nema nikog iz suprotnog smjera lik pelja sa 45km/h a za njim 5-6 auta u koloni.
Magistralne ceste se raspadaju, 120 kilometara voziš po tri sata ali ne trebaju nam autoceste.
Ovo kad neko kaze, znas da je to lik koji je najsretniji u koloni koja ide 50-60.
Al stvarno su mi fascinantni takvi likovi. Neki dan idem iz Tz prema Doboju i na jednom od rijetkih mjesta gdje ograničenje brzine nije 50, pravac je i nema nikog iz suprotnog smjera lik pelja sa 45km/h a za njim 5-6 auta u koloni.
garant njemu crkla turbina i ne moze brze, a ostali kontaju garant ima radar ovaj lokalac zna pa niko ne smije preteci
Postavljat ću slike izgradnje dionica kroz BiH, napravljene dronom, sa objašnjenima uz svaku sliku. Započet ću sa dionicom od Zenice do Žepča:
Izgradnja dionice Donja Gračanica - Poprikuše [21 km] [A1] - Decembar 2024.
Spoiler
Show
Dionica Donja Gračanica - Poprikuše, započinje drugom polovinom pod-dionice Donja Gračanica - Vraca (4 km), prva polovina je dio Zeničke obilaznice.
Ova pod-dionica je trebala ići do naselja Vraca, ali sa produživanjem tunela Zenica, pod-dionica je otišla samo jedan kilometar sjeverno od petlje Zenica Sjever, dok je nekih 900 metara tunela Zenica ušlo u sastav ove pod-dionice.
Ovdje je izvođač bio Cengiz Insaat i posao je uglavnom završen, finalizacija radova će se obaviti kada radovi na ostalim pod-dionicama budu završeni.
Tunel Zenica je produžen sa 2475 metara na 3360 metara i tako sada počinje iznad naselja Hece umjesto, naselja Vrace.
Tunel prolazi ispod planine Vepar dok je sjeverni ulaz nije mijenjao lokaciju te je ostao u naselju Ponirak.
Tunel je dio pod-dionice Vraca - Ponirak (2,65 km), a ovdje je izvođač bio Euro-Asfalt.
Obe cijevi su probijene 2021. godine, a većina radova je ovdje završena i čeka finalizaciju ostalih pod-dionica.
Nakon tunela Zenica započinje pod-dionica Ponirak - Vranduk (5,3 km) na kojoj rade Hering i AzVirt.
Ova pod-dionica se suočava sa najozbiljnijim problemima i čekalo se preko godinu dana na pronalazak rješenja za dva kritična sektora.
Rješenja za klizišta iznad naselja Ponirak i Koprivna kod Vranduka će biti vijadukti umjesto otvorene trase kako je originalno bilo predviđeno.
Tako je cijena za ovu pod-dionicu porasla sa 76,5 miliona eura na 101,5 milion eura.
Pronađeno je rješenje i za kritični sektor nakon mostova Vranduk 1 i Vranduk 2.
Klizišta će biti riješena dodatnim vijaduktom i podzidama.
Pod-dionica Ponirak - Vranduk, završava na ulazu u naselje Nemila, a sa tunelom Stara Stanica započinje pod-dionica Vranduk - Nemila (5.6 km).
Tunel Stara Stanica će biti dug 1470 metara i praktično obilazi istoimeno naselje u sastavu Nemile, te je također novi dodatak projektu, koji inicijalno nije predviđen.
Tunel Stara Stanica izlazi kod naselja Stara Nemila, a trenutno se kopa sa obe strane.
Trasa ove pod-dionice će kod naselja Topčić Polje cijelom dužinom ići suprotnom obalom rijeke Bosne u odnosu na magistralnu cestu M17.
Pod-dionica Vranduk - Nemila završava na izlazu iz naselja Topčić Polje, a na nju se nastavlja završna pod-dionica, Nemila - Poprikuše (5.5 km).
To je ujedno i najskuplja pod-dionica, čija je vrijednost porasla sa 208 miliona eura na 303 miliona eura, a na kojoj radove izvodi turski Cengiz Insaat.
Većinu ove dionice, ustvari čini tunel Golubinja koji je dug 3,6 kilometara, obe cijevi su probijene prošle godine, te je trenutno najduži tunel u našoj zemlji.
Tunel započinje u naselju Topčić Polje, a izlazi u naselju Donja Golubinja, te vijaduktom prelazi prema petlji Golubinja, gdje će dionica Donja - Gračanica - Poprikuše i završavati.
Iza petlje je ostavljen vijadukt, na koji će se nastaviti sljedeća dionica Poprikuše - Ozimice (12,8 km) ili Žepčanska obilaznica, za koju je tender u toku.
Trenutno su radovi na ovoj-podionici u finalnoj fazi, a očekuje se da bi radovi na svim pod-dionicama trebali biti završeni krajem ljeta 2026. godine.
Vidio sam da su po 100mil dizane cijene.. mislim to nije malo fulio neko u proracunu.. Iskreno nije moj fah, ni posao, ni domena, ali nekako mi je to bas puno da se toliko pogrijesi...
za pretpostaviti je da će pokušati to otvoriti malo prije izbora '26, a hoće li zavisi od puno toga ... iz iskustva prije da neće nego da hoće. bilo bi lijepo.
Qler wrote: ↑09/01/2025 12:33
Vidio sam da su po 100mil dizane cijene.. mislim to nije malo fulio neko u proracunu.. Iskreno nije moj fah, ni posao, ni domena, ali nekako mi je to bas puno da se toliko pogrijesi...
Ima tu i objektivnih okolnosti. Inflacija u odnosu na vrijeme zatvaranja tendera, zatim izmjene projekta radi geologije, itd.
Qler wrote: ↑09/01/2025 12:33
Podizao ih je najviše turski Cengiz, za kojeg mi nije jasno, šta mu je tu 100 miliona eura skuplje ispalo, dok su bušili ovaj tunel Golubinja.
Za isti Cengiz Insaat sam uvjeren da je ozbiljno podmazao domaće medije, da konstantno ih predstavljaju kao spasioce kod Jablanice koji su došli da besplatno riješe problem pruge, dok na dionici od 5,5 kilometara naplaćuju dodatnih 100 miliona eura.
Što se tiče ovog što su Hering i AzVirt podigli, ja mislim da oni proklinju dan kada su dobili taj tender, jer apsolutno su ostali bezidejni i ja sam iskreno iznenađen da su uspjeli izvući samo 25 dodatnih miliona.
@So what
Da li je po tebi realno da u 2026 sa autoputa izlazimo na ovoj petlji onda prelazimo oko zepca magistralnim putem i opet ulqzimo na autoput u Ozimicama ili gdje vec tacno?
on će ti sigurno reći da je realno. većina misli da jeste moguće ali i da nije pretjerano realno
ono što je realno je da nema previše veze hoće li to biti godinu prije ili godinu poslije, samo da se ponovo nešto ne zakomplikuje i zbog toga dodatno ne oduži
Postujem njegovo misljenje i vidim da fakat dosta zna. Zato i pitam. I na licno mislim da je to reaalno jer se sve gradi bez nekih zastoja. To ne bi bilo lose 2026 jer ovo oko Zepcaa sad nema sanse ni teoretski da bude tada
nezznalicaa wrote: ↑09/01/2025 15:36
@So what
Da li je po tebi realno da u 2026 sa autoputa izlazimo na ovoj petlji onda prelazimo oko zepca magistralnim putem i opet ulqzimo na autoput u Ozimicama ili gdje vec tacno?
Od Ozimica do Karuša mi je realnije 2026. godine i mislim da će političari imati dovoljan adut s tim pred izbore, da kažu, evo napravili smo nešto.
Do Golubinje, u suštini moguće, ali se slažem sa ostatkom raje ovdje da teško da je realno.
Iskreno, toliko zajebancije je bilo oko te dionice, da sam iskreno sretan da se radovi uopšte izvode sada cijelom dužinom u nadi da jedno jutro ne pročitam vijest, ponovo zaustavljeni radovi kod Vranduka ili Nemile.
Dionica Ozimice - Medakovo počinje u naselju Ozimica, oko šest kilometara sjeverno od Žepča. Ovdje je prikazan ostavljeni spoj za dionicu Poprikuše - Ozimice (12,8 km), koja prethodi ovoj dionici.
Pravi početak dionice je u naselju Goliješnica zajedno sa petljom Ozimice, koja će biti direktno povezana na magistralnu cestu M17.
U sklopu petlje, u izgradnji je i most preko Goliješke rijeke.
Trasa od petlje Ozimice do petlje Medakovo, započinje kroz Šehersku dolinu, između nekoliko naselja, koja nisu previše gusto naseljena.
Autoput je trenutno u izgradnji cijelom dužinom i za sada nije bilo problema, te ovo je inače najveći ikada potpisan ugovor za izgradnju u BiH, vrijedan je 428,8 miliona eura, a izvođač je turski Cengiz Insaat.
Pogled prema gradilištu pored naselja Galovac, gdje je u izgradnji i dvostrano odmaralište, u smjeru planine Crni Vrh i Tešnja.