Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
dale cooper

#2901 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dale cooper »

Pandakonda wrote: 06/01/2025 21:06
dale cooper wrote: 06/01/2025 20:46
Pandakonda wrote: 06/01/2025 20:42

Mimo IT-a direktno iz prve ruke znam da ljudi u nekim revizorskim kucama dobivaju bonuse, onda ko radi za popularna pića tipa Carlsberg, Stock itd. Ako se doticemo trgovine DM je također redovan sa davanjem dodatnog novca, auto kuce popularnih brendova, pa eno i onaj neki gazda Mirho radnicima dao pare, telefon i sat. Tako da vjerujem da ima jos tih mikro primjera za koje ne znamo. Stvar je da situacija nije uopste losa toliko koliko se prica i dosta firmi kada su u mogucnosti na neki nacin to vrate radnicima jer je i njima cilj da ih tu zadrze
Da, ali većina takvih firmi, posebno neko kao što je DM, plaća i izmiruje svoje obaveze kako prema državi tako i prema radnicima.
Istina, ali DM i slicne firme su multinacionalne korporacije koje imaju veći kapital iza sebe i njima ne pada toliko tesko da izmire te stvari. Nije isto traziti uplatu visokih doprinosa, 13u platu, regres, bonus itd. od DM-a i neke manje firme u razvoju koja se recimo bavi printanjem promotivnog materijala. Ovo sam lupio firmu ali razumijes sta sam htio reci. Firme i industrije se razlikuju i nazalost nije svako u mogucnosti da to isplati. Tako da nekoj domacoj firmi bi sigurno za razvoj bilo korisnije da si smanjio drzavne namete od ovoga sto si dao opciju da uplate neoporezivu pomoc. A i za radnike je na duze staze bolje jer to dovodi do povecanja plata dok je ovo samo jednokratna uplata.

U sustini svi zele istu stvar ali se koraci u razvoju neke firme ne mogu preskakati jer je to samo recept za njeno zatvaranje. Ni IT firme nisu sada nesto posebne u odnosu na druge, stvar je samo sto one pare zarađuju po zapadnim cijenama i onda bude lakse isplatiti te bonuse plus dosta je teze pronaci takve radnike pa ce se svim silama truditi da ih zadrze
Da, naravno. Ono što sam htio reći je da nećeš vidjeti ove firme kao DM da galame oko povećanja minimalca. One su od ulaska na tržište
svakako imale plate koje su više i od ovog najnovijeg povećanja minimalca, odnosno više od 1000km. Za koje uredno plaćaju sve doprinose
državi. Jel' neko misli da oni ne gledaju profit i bottom line? Ali dolaze iz država koje su uređene i znaju da se prevare kao što pojedini
poslodavci rade sa ovim kovertama u BiH ne isplate i nisu dobre za biznis na duže staze. Jednom će se ta praksa svakako morati prekinuti
ako nam je cilj da postanemo država koja pretendira na ulazak u EU. Možda nije najsretnije rješenje što se presjeklo na ovaj način vezano
za dizanje minimalne plate, ali od nečega se moralo krenuti i svakako mislim da trebaju i da će uslijediti i druge reforme.
Ozimician

#2902 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

kakabanja213 wrote: 06/01/2025 21:16

Mimo IT-a direktno iz prve ruke znam da ljudi u nekim revizorskim kucama dobivaju bonuse, onda ko radi za popularna pića tipa Carlsberg, Stock itd. Ako se doticemo trgovine DM je također redovan sa davanjem dodatnog novca, auto kuce popularnih brendova, pa eno i onaj neki gazda Mirho radnicima dao pare, telefon i sat. Tako da vjerujem da ima jos tih mikro primjera za koje ne znamo. Stvar je da situacija nije uopste losa toliko koliko se prica i dosta firmi kada su u mogucnosti na neki nacin to vrate radnicima jer je i njima cilj da ih tu zadrze
Da, ali većina takvih firmi, posebno neko kao što je DM, plaća i izmiruje svoje obaveze kako prema državi tako i prema radnicima.
Znaci uzimas za primjer firmu koja u BiH radi sa super extra marzom, kojoj je u BIH skoro u svakom pogledu jeftinije poslovanje ( od kirije za prostor, struje, vode, firme koja joj odrzava sisteme...) a placa radnika 2 ili 3 puta manje nego u Njemackoj.
... i ima cijene proizvoda skuplje nego u Njemackoj (posebno ove iz svoje vlastite robne marke - Balea)

Mislim budimo realni, DM kao drogerija je imao preko 300 mil. KM prometa. Toliko nijedan drugi trgovacki lanac osim Binga nije imao (koji je imao 4x vise), a DM posluje s dosta manje radnika, prodaje daleko manju paletu proizvoda i ima daleko manji broj trgovina sa daleko manjom kvadraturom...
Last edited by Ozimician on 06/01/2025 21:27, edited 2 times in total.
zippoo87

#2903 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

maha_xy wrote: 06/01/2025 20:18
zippoo87 wrote: 06/01/2025 20:07
maha_xy wrote: 06/01/2025 19:53

Ja svake izbore kaznjavam nekog DF, SDP, NS, a ono vazda isto.
Samo jos SDA nisi kaznjavao jel ? :lol:
Za njih ne glasam, oni su mi sve raselili ka Zapadu. Ne znam sta si se zalijepi, cekaj platu dok ti Neka uplati, mozda sad vise dobijes.
Pa ne mogu se 3 kuce imati od budzetske sadake hadalju :D
Joj kako mi se nabacujes da ti se svasta nagovorim a opet necu zbog naroda na forumu,mogu se samo sprdati sa tobom laganini ovako :lol:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2904 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Pitar sa Kariba »

Da nije vlada poletila samo bi se regulisalo....

Image
zippoo87

#2905 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 06/01/2025 20:25
zippoo87 wrote: 06/01/2025 20:10
Pandakonda wrote: 06/01/2025 19:55

Uslov je bio da ako isplate taj iznos onda moraju isplatiti svim radnicima u istom iznosu. Je li ti stvarno mislis da u nekoj firmi svaki radnik zasluzuje da dobije isti iznos bonusa/pomoci ili bilo kakvog bonusa generalno ? Znaci onaj koji radi minimum minimuma treba da dobije isto kao onaj top performer koji kida rezultate ? How yes no

Ako vec pricamo o nekim periodima cekanja da vidimo kakve ce rezultate neka mjera donijeti, zasto nisu za jednu godinu smanjili doprinose pa da vidimo hoce li se povecati plate ? I tako svake godine raditi revidiranje i ukoliko rastu plate onda ne dirati doprinose
Da li ti znas razliku izmedju POMOCI i STIMULACIJE/NAGRADE (za zasluge) ???

Vlada je kroz uredbu htjela POMOCI SVIM RADNICIMA,jer je inflacija ista i neradniku i top performeru . Moze li to tvoj mozgic svariti i napraviti razliku ?
A ti svom top performeru daj stimulaciju /nagradu za njegov ucinak a ne sadaku.
Znaci po tebi inflacija dotice isto nekoga ko zarađuje hiljadu i 3 hiljade maraka i svi trebaju dobiti istu kolicinu pomoci ? Vlada nema sta nekome pomagati jer je vlada ta koja uzima pare koje njoj ne pripadaju. Je li vi ljudi sebe cujete sta pricate ? Znaci uzmes mi pare, i onda glumis dobrocuda kao evo sad cu ti dati da bez dodatnog nameta od para koje sam ti vec uzeo, udjelis radnicima pare :-)

To je ista ona izvrnuta logika vlade da sada ljudima kroz povećanje minimalca podigne troskove poslodavcima ali da onda nekima pomognu kroz subvenciju. Doslovno si sam sebi trosak napravio gdje ces se morati zaduzivati opet. Vidi se da nerko i vojin vrsni ekonomisti vedre i oblace.

Ja ti opet pokusavam objasniti da ti nisi mogao razdvojiti te uplate. Iznos koji dajes jednom moras dati svima, ali upravo radi razlicitog primanja ne postoji logika da svi zasluzuju isti iznos. Drzava je trebala dopustiti poslodavcima da mogu prema svojoj strukturi i platnim listama odrediti kome ide koliko pomoci. A hoces da isplatis nagradu top performerima ? Super, ceka te opet PDV od 17% na iznose preko 600 maraka :-)
dale cooper wrote: 06/01/2025 20:13
zippoo87 wrote: 06/01/2025 20:10
Da li ti znas razliku izmedju POMOCI i STIMULACIJE/NAGRADE (za zasluge) ???

Vlada je kroz uredbu htjela POMOCI SVIM RADNICIMA,jer je inflacija ista i neradniku i top performeru . Moze li to tvoj mozgic svariti i napraviti razliku ?
A ti svom top performeru daj stimulaciju /nagradu za njegov ucinak a ne sadaku.
A i inače su redovno isplaćivali stimulanse top performerima. :mrgreen:
U svakoj kompetitivnoj i profitablnoj industriji ljudi su dobivali bonuse, stimulanse i prije ovog. Cak je i Bingo svima dao po hiljadu maraka. Izvoli zaposli se u privlacnoj industriji gdje ces imati sve.
zippoo87 wrote: 06/01/2025 20:15 Ubise se od stimulansa,pomoci,povecanja plate po ucinku.
A najjace mi je ovo kada kazu da imaju neradnike u firmi...a privatna firma...ono neko ti brani da otpustis 3 neradnika i zaposlis 3 radnika ? :lol:
Ajde ove na budzetu sto ne mozes otpustiti ali izgleda evo da ni neradnika u privatluku ne mozes otpustiti,dzaba sto ne obavlja radne zadatke koje treba :lol:
Ovdje je bila rijec o ljudima koji rade minimum minimuma, znaci nisu za otkaza ali nisu ni za nekog povecanja uslova jer se ne izdvajaju ni po čemu od ostalih radnika. Svaka firma ima jedan broj takvih ljudi i logicno da oni nece dobiti isti stimulans kao neko ko se vise trudi
Vidi,sve sto ti ovo pises ja vec znam i ne radi se o tome.
Nego gazde evo i zadnjih par dana od kako je ova odluka donesena,samo trube kako nisu problem pare,problem su pare koje su oporezive ?
Je li tako ? Problem su im dopsinosi jel ?

Vlada to cuje i napravi uredbu,evo svim poslodavcima ce iznos od 2000-3000 KM biti neoporeziv za godinu dana (ili 6 mjeseci,da ne googlam),povecajte ljudima plate u firmi i to su "nazvali" pomoc poslodavaca radnicima.
Dakle sve sto radniku isplatis do 3000 KM,nece drzava uzeti marke na to...to je u principu povecanje od 250 KM mjesecno.

I sta urade poslodavci ??
Kurko,ne daju radnicima ni marke...ovi neki isplacivali da dodju u novine a od radnika trazili da im vrate novac. Drugi nisu isplatili nikako. Saka poslodavaca je isplatila to a to su upravo ovi sto i sada sute na ovo povecanje minimalne plate. Ima tu i velikih i malih i srednjih i svakakvih ali niko od njih ne kuka.

I evo ,kada je vlada vidjela da su poslodavci govna,da nisu iskoristili priliku,dakle da lazu da su im problem doprinosi,nego jednostavno ne zele se odreci ni jedne jedine marke KOJE IMRADNICI ZARADE i podijeliti dio sa radnicima...presjekli ljudi i odredili minimalnu platu.

I sta tebi sada tu nije jasno ?
dale cooper

#2906 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dale cooper »

kakabanja213 wrote: 06/01/2025 21:16

Znaci uzimas za primjer firmu koja u BiH radi sa super extra marzom, kojoj je u BIH skoro u svakom pogledu jeftinije poslovanje ( od kirije za prostor, struje, vode, firme koja joj odrzava sisteme...) a placa radnika 2 ili 3 puta manje nego u Njemackoj.
Kolega iznad ih je spomenuo.

Dobro, kako je to drugačije od američkih firmi koje idu poslovati, ne znam...u Kinu recimo? Globalizacija druškane. Dokle god ljudi poštuju pravila i zakone poslovanja koju je pred njih postavila država u kojoj su došli da posluju ne bi trebalo da bilo ko ima problem sa time.
Porazno je što su ljudi u startu imali i imaju veće plate od našeg najvećeg trgovinskog lanca koji ih isto tako bez problema može isplatiti svojim
radnicima, i što su i bez donošenja zakona o neradnoj nedjelji taj dan već imali donesen kao neradan. Niko ih nije ni na jedno natjerao i ubjeđivao,
ljudi sve sami odradili, i plate i neradan dan. A mogli su objektivno raditi kao i Bingo što se toga tiče i imali bi još veće profite.
dale cooper

#2907 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dale cooper »

Pitar sa Kariba wrote: 06/01/2025 21:30 Da nije vlada poletila samo bi se regulisalo....

Image
Ovom njihovom dinamikom ne bi do polovine sljedeće dekade najmanje. :mrgreen:
maha_xy

#2908 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

zippoo87 wrote: 06/01/2025 21:26
zippoo87 wrote: 06/01/2025 20:07

Samo jos SDA nisi kaznjavao jel ? :lol:
Za njih ne glasam, oni su mi sve raselili ka Zapadu. Ne znam sta si se zalijepi, cekaj platu dok ti Neka uplati, mozda sad vise dobijes.
Joj kako mi se nabacujes da ti se svasta nagovorim a opet necu zbog naroda na forumu,mogu se samo sprdati sa tobom laganini ovako :lol:
Jasta Neka, kazes da si radio negdje, imas ti 3 supe.
Better Man

#2909 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Better Man »

Minimalna plata je morala se povećati. Naravno treba smanjiti stopu doprinosa. Najveći protivnik ovog povećanja je predsjednik udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović. Za one koji ne znaju, riječ je o najvećem robovlasniku u poslijeratnoj BiH. Lik je brutalno izrabljivao radnike Preventa na način da su isti radili i subotom i nedjeljom, pa i za praznike. Godišnji odmor je bio pojam i kad ga dobiju to je bilo čudo. Poznat je slučaj kad su jedne godine radnici Preventa kolabirali na poslu, jer su radili u nehumanim uslovima. To je bilo u sred vrelog ljeta u Goduši kod Visokog, gdje su se topili od vreline u limenoj hali bez normalnog zraka i kisika. Da smo normalna država, taj lik bi bio u zatvoru na robiji.
zippoo87

#2910 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

maha_xy wrote: 06/01/2025 21:43

Ja iskreno jako zalim firmu u kojoj ti obracunavas platu i u kojoj si ti neka "civija" (ovo si napisao ovdje na forumu) a ti o meni i Neki mozes samo nagadjati :D
Trappist

#2911 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Trappist »

Pitar sa Kariba wrote: 06/01/2025 21:30 Da nije vlada poletila samo bi se regulisalo....

Image
Znaci 2026. Ide dvica minimalac :mrgreen:
maha_xy

#2912 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

zippoo87 wrote: 06/01/2025 22:00
Ja iskreno jako zalim firmu u kojoj ti obracunavas platu i u kojoj si ti neka "civija" (ovo si napisao ovdje na forumu) a ti o meni i Neki mozes samo nagadjati :D
Sta imam obracunavati ja im u koverti dajem, tebi i Neki u inat :-D
zippoo87

#2913 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

Better Man wrote: 06/01/2025 21:56 Minimalna plata je morala se povećati. Naravno treba smanjiti stopu doprinosa. Najveći protivnik ovog povećanja je predsjednik udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović. Za one koji ne znaju, riječ je o najvećem robovlasniku u poslijeratnoj BiH. Lik je brutalno izrabljivao radnike Preventa na način da su isti radili i subotom i nedjeljom, pa i za praznike. Godišnji odmor je bio pojam i kad ga dobiju to je bilo čudo. Poznat je slučaj kad su jedne godine radnici Preventa kolabirali na poslu, jer su radili u nehumanim uslovima. To je bilo u sred vrelog ljeta u Goduši kod Visokog, gdje su se topili od vreline u limenoj hali bez normalnog zraka i kisika. Da smo normalna država, taj lik bi bio u zatvoru na robiji.
Slazem se.
I gledaj paradoksa...svi poslodavci koji su u tom udruzenju,izaberu bas njega za predsjednika. Mislis da je to slucajnost ?
Nije.

Oni znaju kakvo je to govno od covjeka prvenstveno a onda i od poslodavca ali svjesnu biraju najgoreg medju sobom (mozda i nije najgori) da ih predstavlja,jer razmisljaju on ce se ovakav kakav jeste bosti sa rogatim i braniti njihove interese do krvi.
Zato oni biraju takvog. Kod mene u Gracanici je ista situacija bila jedno vrijeme i bio jedan privrednik,u to vrijeme najbolji poslodavac,davao velike plate,nije otpustao radnike ali i radnici su njemu vracali,firma rasla svake godine i sirila se i dobro poslovala. I naravno ovi robovlasnici dogovarali maksimalne plate kojece svi davati u Gr a to je kod ovog bilo pola plate i ovaj rekao da on nece obarati plate radnicima ,moze ih samo povecavati. Svi osuli paljbu na njega,mjesecima ga pokusavali obrlatiti...covjek se iskljucio iz tog udruzenja,napali ga sto nece da upolovi plate. Prije 2-3 godine je taj gazda i umro,naslijedio sin firmu ali nema vise takvih uslova kakvi su bili dok je bio stari gazda. Pola radnika otislo,firma sada nije ni sjena od stare firme.
Email83

#2914 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Email83 »

Haris.ba wrote: 06/01/2025 17:58
belfy wrote: 06/01/2025 15:52
Haris.ba wrote: 06/01/2025 14:23

Ja sam za to. Ja uvijek kazem drzava treba da kazni kada uhvati.
genijalno. pogotovo od pravnika... koji ne zeli da prijavi da drzava uhvati. svaka cast. ti si pravnik koji zaista popravlja sistem... :oops:
Ja ta vrsta pravnika nisam. Ti to mislis da iz neke etike pravnik treba?
Ja sam polagao izmedju ostalog etiku kod Saltage. Taka mi diploma. Nisam ja kriv sto sam tako naucen.

Kako nabavljaju repromaterijal? Uzimaju višak u Sinkru, znam jednog što je dobio otkaz zbog toga. Radnik iz Kiseljaka, slobodno pitaj poznanika za njega.
Zašto ih ne prijaviš ako rade na crno? Danas već drugi put priznaješ da imaš poznanika koji rade na crno ili upošljavaju na crno.

Za repromaterijal ne znam. Faljda fructas i stali koji vec imaju.
Inspekcija ne radi poslije 16h. A, oni rade poslije radnog vremena. Jesi ikad ista prijavljivao? Nije to kako ti mislis. Sistem je truho.
Ja kad bi prijavljivao sve sto primaju dio plate u koverti, trebao bi mi pisar i dan posla, sa jednom pauzom od pola sata, u stvari idite redom ne znam nikoga ko ne prima.
zippoo87

#2915 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

maha_xy wrote: 06/01/2025 22:04
Znam ali minimalac se ipak mora obracunati :D
Nego de mi reci,kako vi razlikujete "dobrog radnika od loseg",ako i dobar i los radnik rade za minimalac ?
:lol:
Napises cestitku dobrom a ukor losem jel ?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2916 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

maha_xy wrote: 06/01/2025 20:31
Tananarive wrote: 06/01/2025 20:22
zippoo87 wrote: 06/01/2025 20:15 Ubise se od stimulansa,pomoci,povecanja plate po ucinku.
A najjace mi je ovo kada kazu da imaju neradnike u firmi...a privatna firma...ono neko ti brani da otpustis 3 neradnika i zaposlis 3 radnika ? :lol:
Ajde ove na budzetu sto ne mozes otpustiti ali izgleda evo da ni neradnika u privatluku ne mozes otpustiti,dzaba sto ne obavlja radne zadatke koje treba :lol:
nemoj da se zaboravi dupla satnica za prekovremeno ili terenski rad, 13ta plata i božićnice ili slični praznični stimulansi, i vidi sad muke diže se minimalac na 1000, sad neće više moći uplaćivati te silne bonuse..... šmrc

poslodavci koju su pošteni, rijetki su, plaćali su svoje radnike i preko iznosa ovog novog minimalca na račun i plaćali su doprinose, ovdje kmeče samo smećari koji su radnicima plaćali na račun 619 a ostalo u kovertu, sada kada im je došlo nanaplatu još minimalno 381 km povećanja minimalca, dižu dreku, i ne zovite ih gazdama, to su obična lojava g0wna od ljudi....
Pokreni biznis placaj sve i zaradi milione, haj majstore
Ugasi firmu i u Bingo u skladište za 1000 kad je tako dobro :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2917 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by teskeredzic_22 »

sime_cipol wrote: 06/01/2025 22:17

nemoj da se zaboravi dupla satnica za prekovremeno ili terenski rad, 13ta plata i božićnice ili slični praznični stimulansi, i vidi sad muke diže se minimalac na 1000, sad neće više moći uplaćivati te silne bonuse..... šmrc

poslodavci koju su pošteni, rijetki su, plaćali su svoje radnike i preko iznosa ovog novog minimalca na račun i plaćali su doprinose, ovdje kmeče samo smećari koji su radnicima plaćali na račun 619 a ostalo u kovertu, sada kada im je došlo nanaplatu još minimalno 381 km povećanja minimalca, dižu dreku, i ne zovite ih gazdama, to su obična lojava g0wna od ljudi....
Jašta će.
maha_xy

#2918 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

zippoo87 wrote: 06/01/2025 22:17
maha_xy wrote: 06/01/2025 22:04

Znam ali minimalac se ipak mora obracunati :D
Nego de mi reci,kako vi razlikujete "dobrog radnika od loseg",ako i dobar i los radnik rade za minimalac ?
Napises cestitku dobrom a ukor losem jel ?
Na koverti mu 100 KM nacrtam
maha_xy

#2919 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

Svi u skladu sa svojim kapacitetima i vjestinama. Neko Bingo skaldiste, neko ljubavnica i jahta, ha ja
dale cooper

#2920 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dale cooper »

maha_xy wrote: 06/01/2025 22:21
Svi u skladu sa svojim kapacitetima i vjestinama. Neko Bingo skaldiste, neko ljubavnica i jahta, ha ja
Zar ti ono nisi poslodavac? :mrgreen:
maha_xy

#2921 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

dale cooper wrote: 06/01/2025 22:22
Kakve veze ima, imas problem sa poslodavcima?Al' eto na tvoju zalost nisam
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2922 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

:maca:
dale cooper

#2923 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dale cooper »

maha_xy wrote: 06/01/2025 22:24
Već sam napisao, nemam nikakav problem sa poštenim i čestitim ljudima koji svoj posao rade isto tako, bilo da su poslodavci ili radnici.
maha_xy

#2924 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

dale cooper wrote: 06/01/2025 22:26
maha_xy wrote: 06/01/2025 22:24

Već sam napisao, nemam nikakav problem sa poštenim i čestitim ljudima koji svoj posao rade isto tako, bilo da su poslodavci ili radnici.
Eto na istom smo fonu, i ja isto. Ali sam alergican na ljude koji imaju zavist i ljubomoru na tudji uspjeh, nema veze sta je poslodavac, radni kolega, prijatelj, i likuju na tudjoj steti /gubitku, a ima ih ovdje poprilicno. U zivotu se sve vraca, i namjesteni tenderi (vidi Nesic), kradja radnika (vidi Prevent). Samo moralno i cestito, eticki pristup pa dokle moze.
Sefket007

#2925 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Sefket007 »

Better Man wrote: 06/01/2025 21:56 Minimalna plata je morala se povećati. Naravno treba smanjiti stopu doprinosa. Najveći protivnik ovog povećanja je predsjednik udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović. Za one koji ne znaju, riječ je o najvećem robovlasniku u poslijeratnoj BiH. Lik je brutalno izrabljivao radnike Preventa na način da su isti radili i subotom i nedjeljom, pa i za praznike. Godišnji odmor je bio pojam i kad ga dobiju to je bilo čudo. Poznat je slučaj kad su jedne godine radnici Preventa kolabirali na poslu, jer su radili u nehumanim uslovima. To je bilo u sred vrelog ljeta u Goduši kod Visokog, gdje su se topili od vreline u limenoj hali bez normalnog zraka i kisika. Da smo normalna država, taj lik bi bio u zatvoru na robiji.
Koga Boli briga sta on radi ili je radio... on je na toj nekoj poziciji kija predstavlja poslodavce...

Puno ljudi je protiv ove odluke, JER JE OVO U SUŠTINI samo punjenje budzeta za uhljebe bez ikakvog plana i strategije za korist društva.
Post Reply