Da, naravno. Ono što sam htio reći je da nećeš vidjeti ove firme kao DM da galame oko povećanja minimalca. One su od ulaska na tržištePandakonda wrote: ↑06/01/2025 21:06Istina, ali DM i slicne firme su multinacionalne korporacije koje imaju veći kapital iza sebe i njima ne pada toliko tesko da izmire te stvari. Nije isto traziti uplatu visokih doprinosa, 13u platu, regres, bonus itd. od DM-a i neke manje firme u razvoju koja se recimo bavi printanjem promotivnog materijala. Ovo sam lupio firmu ali razumijes sta sam htio reci. Firme i industrije se razlikuju i nazalost nije svako u mogucnosti da to isplati. Tako da nekoj domacoj firmi bi sigurno za razvoj bilo korisnije da si smanjio drzavne namete od ovoga sto si dao opciju da uplate neoporezivu pomoc. A i za radnike je na duze staze bolje jer to dovodi do povecanja plata dok je ovo samo jednokratna uplata.dale cooper wrote: ↑06/01/2025 20:46Da, ali većina takvih firmi, posebno neko kao što je DM, plaća i izmiruje svoje obaveze kako prema državi tako i prema radnicima.Pandakonda wrote: ↑06/01/2025 20:42
Mimo IT-a direktno iz prve ruke znam da ljudi u nekim revizorskim kucama dobivaju bonuse, onda ko radi za popularna pića tipa Carlsberg, Stock itd. Ako se doticemo trgovine DM je također redovan sa davanjem dodatnog novca, auto kuce popularnih brendova, pa eno i onaj neki gazda Mirho radnicima dao pare, telefon i sat. Tako da vjerujem da ima jos tih mikro primjera za koje ne znamo. Stvar je da situacija nije uopste losa toliko koliko se prica i dosta firmi kada su u mogucnosti na neki nacin to vrate radnicima jer je i njima cilj da ih tu zadrze
U sustini svi zele istu stvar ali se koraci u razvoju neke firme ne mogu preskakati jer je to samo recept za njeno zatvaranje. Ni IT firme nisu sada nesto posebne u odnosu na druge, stvar je samo sto one pare zarađuju po zapadnim cijenama i onda bude lakse isplatiti te bonuse plus dosta je teze pronaci takve radnike pa ce se svim silama truditi da ih zadrze
svakako imale plate koje su više i od ovog najnovijeg povećanja minimalca, odnosno više od 1000km. Za koje uredno plaćaju sve doprinose
državi. Jel' neko misli da oni ne gledaju profit i bottom line? Ali dolaze iz država koje su uređene i znaju da se prevare kao što pojedini
poslodavci rade sa ovim kovertama u BiH ne isplate i nisu dobre za biznis na duže staze. Jednom će se ta praksa svakako morati prekinuti
ako nam je cilj da postanemo država koja pretendira na ulazak u EU. Možda nije najsretnije rješenje što se presjeklo na ovaj način vezano
za dizanje minimalne plate, ali od nečega se moralo krenuti i svakako mislim da trebaju i da će uslijediti i druge reforme.