Raditi kao turistički vodič u Sarajevu i BiH - Šta, kako?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Raditi kao turistički vodič u Sarajevu i BiH - Šta, kako?

Post by PreWiBa »

Dobro jutro!
Otvaram ovu temu iz znatiželje o ovoj oblasti, a malo i iz ličnog interesa.
Naime, opće poznata je stvar da Bosnu i Hercegovinu, a naročito Sarajevo, posjećuje sve veći broj turista. Imajuću to u vidu, pitao sam se kakav je status turističkih vodiča trenutno.
Poznajem situaciju iz Dubrovnika, gdje je veoma popularno raditi pored posla kao vodič, pokazati svoj grad i pored toga još zaraditi veoma lijepu svotu novca.
No, pretpostavljam da taj sektor zbog raznoraznih faktora kod nas još uvijek nije na tom nivou uređen.
Tako da, da li se isplati biti vodič (naročito u Sarajevu) ili je to još nešto za entuzijaste? Upošljavaju li agencije još uvijek većinom ilegalne "vodiče" ili je to sada bolje regulisano? Kako se nailazi na ture?
Kako uopće postati vodič? Prema informacijama do kojih sam ja mogao doći, Ministarstvo turizma FBiH organizuje ispite, na osnovu kojih se može dobiti licenca za određeni kanton, dok licenca za RS npr. važi za cijeli entitet.
No, postoje li neki tečajevi, seminari koje treba polagati? U Hrvatskoj je tako regulisano.

Unaprijed hvala za svaki doprinos diskusiji :)
tramvajtrojka

#2 Re: Raditi kao turistički vodič u Sarajevu i BiH - Šta, kako?

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 06/01/2025 06:18 Dobro jutro!
Otvaram ovu temu iz znatiželje o ovoj oblasti, a malo i iz ličnog interesa.
Naime, opće poznata je stvar da Bosnu i Hercegovinu, a naročito Sarajevo, posjećuje sve veći broj turista. Imajuću to u vidu, pitao sam se kakav je status turističkih vodiča trenutno.
Poznajem situaciju iz Dubrovnika, gdje je veoma popularno raditi pored posla kao vodič, pokazati svoj grad i pored toga još zaraditi veoma lijepu svotu novca.
No, pretpostavljam da taj sektor zbog raznoraznih faktora kod nas još uvijek nije na tom nivou uređen.
Tako da, da li se isplati biti vodič (naročito u Sarajevu) ili je to još nešto za entuzijaste? Upošljavaju li agencije još uvijek većinom ilegalne "vodiče" ili je to sada bolje regulisano? Kako se nailazi na ture?
Kako uopće postati vodič? Prema informacijama do kojih sam ja mogao doći, Ministarstvo turizma FBiH organizuje ispite, na osnovu kojih se može dobiti licenca za određeni kanton, dok licenca za RS npr. važi za cijeli entitet.
No, postoje li neki tečajevi, seminari koje treba polagati? U Hrvatskoj je tako regulisano.

Unaprijed hvala za svaki doprinos diskusiji :)
https://stga.ba/o-nama/

bez članstva u ovom udruženju i polozenog ispita ne mozes biti sluzbeni vodič u Sarajevu regulirano je to fino i posebno sto ovo udruženje ima saradnju sa tzks u edukaciji i promociji novih stvari pp gradu, i kontroli nelegalnih vodiča
PreWiBa

#3 Re: Raditi kao turistički vodič u Sarajevu i BiH - Šta, kako?

Post by PreWiBa »

@tramvajtrojka

Hvala puno!
Treba li se ta licenca onda opet godišnje obnavljati ili je to-to kada jednom završiš ispit?

I općenito, da li se isplati ovako povremeno to raditi?
PreWiBa

#4 Re: Raditi kao turistički vodič u Sarajevu i BiH - Šta, kako?

Post by PreWiBa »

Pozdrav još jednom,
da li možda još neko ima neka iskustva/znanja i želi da učestvuje u diskusiji.

Pišem ovo ne bi li možda još jednom malo pokrenuo temu, koja, siguran sam, sutra može biti od pomoći i velikom broju drugih ljudi koji žele da se angažiraju u ovom sektoru.
Post Reply