Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ermin ZM

#21751 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

saiks wrote: 05/01/2025 16:00 Moja gree do nekih 3 stepena sve super radi,ali cim padne temperatura vanjska defrosti idu a kako stan nema izolaciju jbg to se osjeti. Ali opcenito sam zadovoljan u globalu,ipak je to klima od 3.4kw na grijanju jaka,i stan je 50m2. Meni ovo zasad fino funkcionira. Kad stegne minus i vidim da se klima pati pali se pec na pelet puhalica. Ali bi volio na klimu konstantno,ovo oko peleta prlja stan haos,de ocisti to su sve sitne cestice prasine koje odu svuda po stanu. Ici ce zamjena klime mozda ay42 da bubnem i prst u uho
Ili uzmes SF35 veh (bilo je na ekupi za 1400 km) za glavni dio a prebacis tu u drugi dio stana. Bolje kad dvije rade, npr kod defrosta rijetko da obe u isto vrijeme idu. Dok jedna radi defrost druga pojaca rad i obratno. Plus ravnomjernija distribucija toplote. Manje opterecenja pa su i tise itd. Doduse sf35 je ured necujan
isx

#21752 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

saiks wrote: 05/01/2025 16:00 Moja gree do nekih 3 stepena sve super radi,ali cim padne temperatura vanjska defrosti idu a kako stan nema izolaciju jbg to se osjeti. Ali opcenito sam zadovoljan u globalu,ipak je to klima od 3.4kw na grijanju jaka,i stan je 50m2. Meni ovo zasad fino funkcionira. Kad stegne minus i vidim da se klima pati pali se pec na pelet puhalica. Ali bi volio na klimu konstantno,ovo oko peleta prlja stan haos,de ocisti to su sve sitne cestice prasine koje odu svuda po stanu. Ici ce zamjena klime mozda ay42 da bubnem i prst u uho
Na ovim minusima se pokazuju prave klime. Gree nadri majstori hvale na sva usta, ali kad zaprdi veci minus, prc milojka. Bitno je uzeti pare.
radostan dan

#21753 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by radostan dan »

Nema pravila...
Moja Gree radi bolje na minusima nego na +5, +8. Prošle zime par dana u januaru -16, bez ikakvih problema
Potrošnja smiješna
Zamjerke - bučna UJ, spor ili neprecizan senzor temperature, oko 2 stepena.

Sve u svemu, ok.

Vjerovatno ima do položaja i na kojoj je spratnosti SJ, položaja UJ, itd.
haroks

#21754 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by haroks »

toska wrote: 05/01/2025 14:56 Naravno i iako je električni navodno su mali potrošači, možda 50W za kompresor tih snaga klima, grijač kadice je drugo.
To neće skroz eliminisati defrost, nije to neka snaga, ali će ih znatno smanjiti i rasteretiti raubovanje klime.

Edit:
Ništa bez AI :)

Grijači kompresora (grijači za zaštitu kompresora)

Ovi grijači služe za održavanje temperature kompresora, sprječavajući smrzavanje ulja u kompresoru i omogućujući stabilan rad uređaja. Snaga obično iznosi:

30 W do 50 W za standardne modele.
50 W do 100 W za snažnije modele.

Grijači za potpuni odleđivanje

Neki klima uređaji s visokim performansama koriste grijače za potpuni odleđivanje koji su dizajnirani da ubrzaju defrost cikluse i smanje potrebu za učestalim defrostom. Snaga ovih grijača obično iznosi:

150 W do 300 W za standardne uređaje s funkcijom odleđivanja.
300 W do 500 W za uređaje sa snažnim grijačima koji omogućuju rad u ekstremnim zimskim uvjetima (npr. -25°C)
Prvi put cujem za te grijace za kompresore.
Sto se tice ovih drugih, mislim da su to ovi sto dolaze na klimama koje su deklarisane da rade na -25 stepeni, za Mitsubishi je to VGHZ model: https://les.mitsubishielectric.it/en/pr ... 20Standard

Vise ljudi na ovoj temi je reklo da to nije potrebno za nase prostore, dok ne padne magla u minusima, a i priseravaju sa ogromnom razlikom u cijeni izmedju obicnog i ovog modela. Bilo bi dobro da neko javi iskustvo sa ovim modelom, a jos bolje ako je neko ugradjivao ove grijace naknadno.

Edit:
Ipak je razlika manja izmedju obicne i ove VGHZ:
Mitsubishi MSZ-LN25VGB/MUZ-LN25VG: 2.740,00 KM
Mitsubishi MSZ-LN25VG2B/MUZ-LN25VGHZ2: 3.180,00 KM
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#21755 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

Naslovnica wrote: 05/01/2025 14:58 Preporuka za povoljan odvlaživač prostora (strujni), do 20m².
Hvala!
Kupi rabljeni do 10 l u 24 h.
Soba grijana?
Naslovnica

#21756 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Naslovnica »

emillio estevez wrote: 05/01/2025 19:51
Naslovnica wrote: 05/01/2025 14:58 Preporuka za povoljan odvlaživač prostora (strujni), do 20m².
Hvala!
Kupi rabljeni do 10 l u 24 h.
Soba grijana?
Grije se, centralno.
Uopšte nije pretopla, dapače.
Gledam na OLX rabljeni, slabo ima, uglavnom rentanje ili novo
toska

#21757 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

haroks wrote: 05/01/2025 18:32
Prvi put cujem za te grijace za kompresore.
Grijače kompresora imaju i skuplji kinezi (1100, 1200+) tako da bi morala imati i tvoja LN.
haroks wrote: 05/01/2025 18:32
Bilo bi dobro da neko javi iskustvo sa ovim modelom, a jos bolje ako je neko ugradjivao ove grijace naknadno.
Nije to baš izvodivo uraditi dobro van fabrike.
Prvi problem, u vanjskoj je vječita promaha (ventilator) i grijač za odleđivanje mora biti dobro smješten u izmjenjivač koji i stvara led.
Drugi problem, fabrički grijači imaju senzore za led i temperaturu i prema tome određuju snagu grijanja, ne rasipa se el. energija bez potrebe. Ovaj problem je teoretski rješiv, ali prvi nije.

Edit:
provjeri ovo sa @haso hasic, čovjek je majstor i poznaje odlično unutrašnjost klima i eventualna moguća rješenja.
Last edited by toska on 06/01/2025 06:05, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#21758 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

haroks wrote: 05/01/2025 18:32 Bilo bi dobro da neko javi iskustvo sa ovim modelom, a jos bolje ako je neko ugradjivao ove grijace naknadno.
Imam je ja i postavljan je njen rad prije par dana. Samo što kod mene nije LN nego MUZ-FT50VGHZ. Samo i ona ide povremeno u kratke defroste u ovim noćima guste magle kao štoje bilo jučer i sinoć, ali vrlo rijetko. Nečujno to odradi za par minuta. Duže se priprema ako nestane struje u radu pa onda nešto konta da ponovo krene kada dođe struja. Ali da li grije.... grije posebno kada se tu umiješa kuhinjska napa pa iz nje krene vreo zrak da sustigne izbačeni topli zrak. :mrgreen:
Novi Heating Inverter spada u sam vrh ponude Mitsubishi Electric klima uređaja, a uz odličnu energetsku učinkovitost i performanse odlikuje ga iznimna mogućnost grijanja. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji kompresora ova jedinica zadržava svoj nazivni učin grijanja do čak -15 ⁰C, a mogućnost grijanja do -25 ⁰C. Mitsubishi Electric u vanjsku jedinicu ovog klima uređaja ugradio je dodatni grijač koji će se pobrinuti da se kondenzacijska voda ne smrzava pri ekstremno niskim temperaturama.

https://limexshop.olx.ba/artikal/52786750
https://olx.ba/artikal/56374071
Haris033 wrote: 03/01/2025 14:17
Mitsubishi FT
Image
radostan dan wrote: 05/01/2025 17:14 Nema pravila...
Moja Gree radi bolje na minusima nego na +5, +8. Prošle zime par dana u januaru -16, bez ikakvih problema
Ono što sam upratio u ovih par godina da klima daje više kada je vani hladniji i suh zrak nego topao ili sa maglom. Čim vani malo ugrije onda se češće isključuje. Na nekim klimama i piše da je radni raspon grijanja do 24°.,a šta ako ja hoću unutra 24° jer u proljeće je nekada vani toplije nego u kući :mrgreen:
Ermin ZM

#21759 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

isx wrote: 05/01/2025 16:49
Na ovim minusima se pokazuju prave klime. Gree nadri majstori hvale na sva usta, ali kad zaprdi veci minus, prc milojka. Bitno je uzeti pare.
Netacno apsolutno. Gree je u odnosu na cijenu dobar na minusima. Kao sto je clan jedan naveo problem im je vise(kod nekih modela) visok prag donje potrosnje, kod nekih neprecizan termostat itd.
Imas forumasa koji na Nisicima grije vikendicu sa U Crownom i Hansolom i kaze na debelim minusima fenomenalno griju.
A posto imas Daikin evo da pitamo clana sa Daikinom i Greeom.

@bordo gandalf kako se kod tebe nosi Hansol i Daikin Sensira(iste cijene haman?) sa minusima, koja bolje radi?
isx

#21760 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

Koja Sensira? Ulazna Sensira FTXF25D je druga klasa u poređenju sa FTXF60D, što se tiče kompresora, dužine izmjenjivača (jednoredni vs dvoredni), količine plina, veličine vanjske/težine jedinice (25-30 vs 50 kg) itd. Ova druga ima izmjenjivač i kompresor jednak onima u Perferi i sličnim.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#21761 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

Ermin ZM wrote: 05/01/2025 20:42
isx wrote: 05/01/2025 16:49
Netacno apsolutno. Gree je u odnosu na cijenu dobar na minusima. Kao sto je clan jedan naveo problem im je vise(kod nekih modela) visok prag donje potrosnje, kod nekih neprecizan termostat itd.
Imas forumasa koji na Nisicima grije vikendicu sa U Crownom i Hansolom i kaze na debelim minusima fenomenalno griju.
A posto imas Daikin evo da pitamo clana sa Daikinom i Greeom.

@bordo gandalf kako se kod tebe nosi Hansol i Daikin Sensira(iste cijene haman?) sa minusima, koja bolje radi?
Ma hansol je masina, slao sam ti izlazne temperature jedne i druge, majstor dolazio gledao sensiru mislio sam da fali plina ali sve je ok sa njom, daleko je jaci hansol. Da je u prodaji bio dostupan hansol kada sam uzimao daikin bila bi to daleko bolja kupovina jer su cijenom bile tu ali sta je tu je
Ermin ZM

#21762 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

isx wrote: 05/01/2025 20:53 Koja Sensira? Ulazna Sensira FTXF25D je druga klasa u poređenju sa FTXF60D, što se tiče kompresora, dužine izmjenjivača (jednoredni vs dvoredni), količine plina, veličine vanjske/težine jedinice (25-30 vs 50 kg) itd. Ova druga ima izmjenjivač i kompresor jednak onima u Perferi i sličnim.
Poredis babe i zabe. Jasno sam rekao u odnosu na cijenu.Ta sensira kod tebe kosta 3000 km sama klima. Ako ces gledat sirovu snagu za 3 milje ima U Crown 18 pojede tu Sensiru za rucak na minusima. Isto tako 50plus kg, unutrasnja od brusenog aluminijuma itd.

Ja protiv Daikina nemam nista, al bezveze ti je pljuvanje po necemu s cim nemas iskustva. Gree je fakat odlican sto se tice snage u odnosu na cijenu . Bio barem, i oni su poceli s..at pa su im klime pofino poskupile.
Haris033

#21763 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

FT - Čengić Vila (zapadna strana)
Image

LN - Stup (istočna strana)
Image

Razlika u radu već više od mjesec dana ide u korist FT.
Prošle godine su imale sličnu potrošnju, ove godine LN mnogo više ide u defrost i više troši struje.
Napominjem da su obje klime zubadan, pokrivaju 2 stana iste kvadrature (60m2) i da su naštimane da griju 24 st. preko dana, a preko noći na 22.
Veoma je bitno vanjsku jedinicu postaviti na pravo mjesto!
player_

#21764 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by player_ »

Bgm po ovom grafikonu izgleda kao da ln dosta veci prostor pokriva ili slabije izolovan od tog drugog prostora... Zato i ide cesce u df, vuce ti satima preko 1.5kw ono bas dere :D
Ne bih bas reko da od same pozicije klime moze biti ovolika razlika u potrosnji kod cengic vile i stupa, ovaj ln ko da radi na nisicima :-D
mali_balon

#21765 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

Eh strucnjaci sa pitam, mozda je vec bilo, da ne skrolam......dakle inverter je u pitanju..temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
skupljac_zeljeza

#21766 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

player_ wrote: 06/01/2025 09:25 Bgm po ovom grafikonu izgleda kao da ln dosta veci prostor pokriva ili slabije izolovan od tog drugog prostora... Zato i ide cesce u df, vuce ti satima preko 1.5kw ono bas dere :D
Ne bih bas reko da od same pozicije klime moze biti ovolika razlika u potrosnji kod cengic vile i stupa, ovaj ln ko da radi na nisicima :-D
Enigma postaje veća ako imaju i isti kompresor što je vrlo moguće.
rovac13 wrote: 14/03/2024 20:26 Preciznije....jedan te isti kompresor svb130fbbmt .....se nalazi u modelima :

AY 42 vgh
AY 50 vgh
LN 35 vghz
LN 50 vg
FT 25 vghz
FT 35 vghz
FT 50 vghz
mali_balon wrote: 06/01/2025 09:41 Eh strucnjaci sa pitam, mozda je vec bilo, da ne skrolam......dakle inverter je u pitanju..temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
Koji model i snaga da usporedimo sa drugim vlasnicima sličnosti i razlike.
mali_balon

#21767 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

skupljac_zeljeza wrote: 06/01/2025 09:45
mali_balon wrote: 06/01/2025 09:41 Eh strucnjaci sa pitam, mozda je vec bilo, da ne skrolam......dakle inverter je u pitanju..temperatura na 23 vani je npr-4....i svakih nekoliko pocne da puse hladan zrak (receno mi je da to mora tako da se vanjska jedinica odledi) ali d ali mora da mi rashladi komplet stan znaci nije da to malo puhne hlado i nastavi da grije nego traje 10 15min....dakle jel to normalno ili treba nesta podesiti....ili majstoru reci sta je problem....jos je pod garancijom
Koji model i snaga da usporedimo sa drugim vlasnicima sličnosti i razlike.
12ka hisense
Haris033

#21768 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

player_ wrote: 06/01/2025 09:25 Bgm po ovom grafikonu izgleda kao da ln dosta veci prostor pokriva ili slabije izolovan od tog drugog prostora... Zato i ide cesce u df, vuce ti satima preko 1.5kw ono bas dere :D
Image

Jutros (na -2) druga priča..
Sjetio sam se da sam juče preko daljinskog ostavio cijeli dan da puše na AUTOFAN. No, svejedno, opet ne bi trebalo da trosi onoliko.. Prosle godine, nekoliko dana temp. se kretala -8 do -10, ali je potrošnja bila mnogo manja..
Ne znam koji joj je?
saiks

#21769 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

Jel koristi netko tapo p115 uticnicu za mjerenje potrosnje klime?
Desava se da u danu krene nanovo mjeriti potrosnju,i ono sto je izmjerila prije tog dana izbrise,jucer stoji da nema nikakve potrosnje a klima radila non stop. Prekjucer pise da je samo 4kw klima potrosila
shandrprcSA

#21770 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by shandrprcSA »

Imam ja par tih uticnica i nikakvih problema ni sa jednom.
toska

#21771 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Cuo sam za postojanje takvih problema s tim da ne puše hladan već kako kažu "hladnjikav" zrak.

Defrost preuzima toplinu iz unutrašnje jedinice i zbog malih izmjenjivaca nastavi vrtiti ventilator da uzme toplinu iz prostorije, jače klime zaustavljaju ventilator, a neke imaju i el. grijače u unutrašnjoj.
Koliko Kg ima unutrašnja ako je 12ka?

Ali nek jos neko odgovori.
Last edited by toska on 07/01/2025 16:17, edited 1 time in total.
toska

#21772 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Dupli
mali_balon

#21773 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

toska wrote: 07/01/2025 15:19
Cuo sam za postojanje takvih problema s tim da ne puše hladan već kako kažu "hladnjikav" zrak.

Defrost preuzima toplinu iz unutrašnje jedinice i zbog malih izmjenjivaca nastavi vrtiti ventilator da uzme toplinu iz prostorije, jače klime zaustavljaju ventilator, a neke imaju i el. grijače u unutrašnjoj.

Puse bas hladan zrak, sto je vani hladnije hladnije puse unutra.ć, ne puse dugo alo dovoljno da rashladi stan....e sad koliko kila ima nemam pojma nisam je ja postavljao pa da znam rec i otprilike.....garant ima negdje u specifikacijama nemam pojma gdje su mi ti papiri
Haris033

#21774 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Došao račun za struju. Decembar 103KM, novembar 95KM. Prezadovoljan. :thumbup:
isx

#21775 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

mali_balon wrote: 07/01/2025 19:12
toska wrote: 07/01/2025 15:19

Puse bas hladan zrak, sto je vani hladnije hladnije puse unutra.ć, ne puse dugo alo dovoljno da rashladi stan....e sad koliko kila ima nemam pojma nisam je ja postavljao pa da znam rec i otprilike.....garant ima negdje u specifikacijama nemam pojma gdje su mi ti papiri
Klima u defrostu ne smije da puše unutra baš iz razloga što je izmjenjivač unutra hladan i ohladit će prostoriju.
Post Reply