Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- AhmetShabo
#5626 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
magistralini put Sicki Brod prema Lukavcu, koji je renoviran prije mozda 2 godine, vec na mjestima pukao , udubljenja se stvorila i uskoro rupe
Uzas
Uzas
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5627 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sve se to tolerise teskom transportu
Dobili su ponŽdere pa na racun sarajeva krpe ceste po 10x
Žabokrečina od pohlepnih gazdi
Dobili su ponŽdere pa na racun sarajeva krpe ceste po 10x
Žabokrečina od pohlepnih gazdi
- Haris.ba
#5628 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa imaces novu cestu koja ce biti tranzit. Ova postojeca je skoro pa lokalna cesta postala.
Ne vidim kako nece rasteretiti.
-
Hrana za cuke
- mk ultra
#5630 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kad imas oraha u dzepu ne mozes traziti noveHrana za cuke wrote: ↑07/01/2025 21:14Kakve veze ima ponder za raspodjelu sredstava kantonima i magistrala koja je federalni nivo?
Ako mene pitas, najveci krivac su ti gazde tog dijela drzave
Ma koliko mi mrski bili, je li vidis sta hifa radi da mu se cesta dovuce u jelah??
-
Hrana za cuke
#5631 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ih al opet ne vidim poveznicu oko pondera koji se tiče kantona i federalnih cesta.
-
intro
#5632 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Je li moguće da je ona dionica Lukavac - Puračić što je skoro asfaltirana onako neravna i valovita?
- So What!
#5633 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Šta radi i koja cesta?mk ultra wrote: ↑07/01/2025 21:32Kad imas oraha u dzepu ne mozes traziti noveHrana za cuke wrote: ↑07/01/2025 21:14Kakve veze ima ponder za raspodjelu sredstava kantonima i magistrala koja je federalni nivo?
Ma koliko mi mrski bili, je li vidis sta hifa radi da mu se cesta dovuce u jelah??
- zforumas
#5634 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Cuj sta radi, pa nije FGR 
- mk ultra
#5635 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Autoput i prikljucak lobirani maksimalno da se sto prije kreneSo What! wrote: ↑14/01/2025 01:01Šta radi i koja cesta?mk ultra wrote: ↑07/01/2025 21:32Kad imas oraha u dzepu ne mozes traziti noveHrana za cuke wrote: ↑07/01/2025 21:14
Kakve veze ima ponder za raspodjelu sredstava kantonima i magistrala koja je federalni nivo?
Ne samo Hifa, vec i ostali iz tog kraja
Radnike dovodili na meso
Itd
I ako sam dobro razumio, ljeto 2026 - max proljece 2027 jelah - gradiška je autoput sve
- zforumas
#5636 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa covjece Autoput ne ide prema Jelahu, ti si pobrkao loncice.
Koliko god ne volio te tajkune, toliko ne volim ni placipicke iz SA kad pocnu da kmece ako neko iz neke kasabe nesto uspije. Svako je mogao pozvati radnike na "meso" i skrenuti sebi autoput ili barem neku petljicu pred vikendicu
Ne mogu da vjerujem koji je to nivo mahalanja...
- So What!
#5637 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Znam da je ovo forum, nije Wikipedia, pa da svaka informacija mora biti tačna, ali stvarno si onako momački profulao, samo da napišeš nešto protiv HIFA-e. Jebat ih, piši, ali ja stvarno ne razumijem zašto od jedno 100 tešanjskih privrednika, Sarajlije se najviše nameračile na HIFA grupaciju, kada realno AS grupacija bi im trebala biti najviše fuj, pogotovo zbog odnosa prema Klasu koji sve više postaje sjena onog što je bio, zbog seljačke uprave.
HIFA osnovana 1995. godine, trasa koridora Vc kroz Općinu Tešanj, okvirno definisana 1999/2000, a izgradnja autoputa kroz Tešanjsku općinu započela 2022. godine.
HIFA nije u Jelahu, sjedište im se nalazi u tešanjskom naselju Krndija, a Jelah je malo veće selo, moglo bi se reći varoš, u sastavu Općine Tešanj i HIFA nema nikakve veze s istim, čak ni benzinsku pumpu nemaju u Jelahu.
Do 2022. godine, kada je i započela izgradnja autoputa kroz Tešanj, HIFA je postala najveća naftna kompanija u BiH, sa maloprodajnom infrastrukturom širom države, kao i mnogobrojnim terminalima širom zemlje, ali i regije poput Crne Gore npr. Također dok je zakopana prva lopata oko Tešnja, autoput je već izgrađen cijelom dužinom kroz Kanton Sarajevo, te je stigao do Zenice i uveliko se počeo graditi do Žepča.
To bi značilo da Tešanj nije zadnji, ali će biti među zadnjima na koridoru koji je dobio gradilište. Osim toga, na teritoriji Općine Tešanj od rata pa na ovamo nije izveden nijedan značajniji cestovni projekat. Ceste FBiH su radile nekakvu minornu reorganizaciju raskrsnice u Jelahu, naselju koje je skoncentrisano uz magistralnu cestu M4, a minimalni zahtjev zajednice je barem kružni tok.
Prije 15 godina Kanton je vjerovatno napravio najveću investiciju na cestama sa izgradnjom R452, povezujući M17 i Medakovo. Ostale investicije, apsolutno nikakve, redovna održavanja i evo dočekali autoput poslije 20 godina i sa istim usput neke korekcije i unaprijeđenja na lokalnim cestama.
I to "meso" o kojem govoriš je izgledalo ovako, organizovana je svečana večera u gradskoj dvorani za radnike na autocesti, kojem je sponzor bila HIFA, kako bi se poželila dobrodošlica izvođačima. Ako ovako izgleda "odveo radnike na meso", onda ne znam.

-
Dr Arsla
#5638 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ahmetlići su bili gospodari logističkog centra Tešnja 92-95. Nakon rata sve ostalo je historija
- So What!
- mk ultra
#5640 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ima izlaz direkt pred carinski terminal u kraševu, tu mu kamioni stoje 200m.od te lokacijezforumas wrote: ↑14/01/2025 08:11
Pa covjece Autoput ne ide prema Jelahu, ti si pobrkao loncice.
Koliko god ne volio te tajkune, toliko ne volim ni placipicke iz SA kad pocnu da kmece ako neko iz neke kasabe nesto uspije. Svako je mogao pozvati radnike na "meso" i skrenuti sebi autoput ili barem neku petljicu pred vikendicu![]()
Ne mogu da vjerujem koji je to nivo mahalanja...
Lobirali jesu maksimalno
I da, za njihove prilike i prilike u globalu dosta privrednika tog kraja, jeste sila dovesti ljude i platiti im rucak, jer inace se to placa samo visoj kasti ljudi.
Probaj nagovoriti jednog od Stanić Rijeke do Lukavca da uradi isto
Zato kazem, jako sepcificni i ne bi neke stvari popustili i skupa zatrazili (za tuđu korist) NEMA SANSE!!
Na moju zalost upoznao sam ih kamaru.
-
Dr Arsla
#5641 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Mati mi je iz centra Tešnja i veliki dio djetinjstva proveo na čaršiji, Simetralama, Krndiji itd. Garant ga znam bolje od tebe a isto tako ratni period 92-95 sigurno. Šemso gospodar Policije a Izo glavni logističar. Skladišta namirnica bila u halama Pobjede. Da nije bilo Sda i rata Ahmetlići bi bili obični radnici u Ukusu, Napretku ili Pobjedi
- So What!
#5642 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Apsolutno se odaješ i dalje da nemaš pojma o čemu pričaš, jer da znaš, znao bi defintivno primarnu djelatnost te porodice, gdje su radili i čime su se bavili i da sigurno se nikada nije radilo o industrijskim radnicima. Provjeriti osnovne fakte o naseljima nekog mjesta i to prodavati kao priču, da vučeš porijeklo iz nekog mjesta, može svaka osoba manje više.Dr Arsla wrote: ↑14/01/2025 18:03Mati mi je iz centra Tešnja i veliki dio djetinjstva proveo na čaršiji, Simetralama, Krndiji itd. Garant ga znam bolje od tebe a isto tako ratni period 92-95 sigurno. Šemso gospodar Policije a Izo glavni logističar. Skladišta namirnica bila u halama Pobjede. Da nije bilo Sda i rata Ahmetlići bi bili obični radnici u Ukusu, Napretku ili Pobjedi
Carinski terminal Tešanj u Kraševu isto nije primarno vezan za HIFA-u. Istina je postoji HIFA špedicija tu (za obradu carinskih papira ne za transport i logistiku) i koliko je bitna govori da ima jednog uposlenog.mk ultra wrote: ↑14/01/2025 17:31Ima izlaz direkt pred carinski terminal u kraševu, tu mu kamioni stoje 200m.od te lokacije
Lobirali jesu maksimalno
I da, za njihove prilike i prilike u globalu dosta privrednika tog kraja, jeste sila dovesti ljude i platiti im rucak, jer inace se to placa samo visoj kasti ljudi.
Probaj nagovoriti jednog od Stanić Rijeke do Lukavca da uradi isto![]()
Zato kazem, jako sepcificni i ne bi neke stvari popustili i skupa zatrazili (za tuđu korist) NEMA SANSE!!
Na moju zalost upoznao sam ih kamaru.
HIFA Oil ima kamione raspoređene po cijeloj zemlji, gdje god da ima terminal, kao što rekoh, odavno su nacionalni igrač, gdje u Tešnju i Doboj Jugu imaju tek nekakvu administraciju i nekoliko pumpi.
Sama petlja se nalazi u mjestu Makljenovac, teritorija Općine Usora, vezana je za M17, tako da je vezana za autoput tek nakon famozne četiri HIFA pumpe na raskrsnici magistralnih cesta M17 i M4 na Karušama (Općina Doboj Jug).
Tu u blizini postoji manji lager HIFA kamiona, ali ni po čemu pretjerano značajan. Tu je u blizini sjedište njihove druge kompanije Euro-Roal, nekoliko kilometara niže u Doboju je firma Bosanka koju su kupili i sada se zove Euro-Stil.
Oni su tu poziciju zauzeli još mnogo prije ikakvih nacrta autoputeva, jednostavno magistralna cesta ih je zanimala. Autoput kuda god prolazi, teško da može biti u radijusu većem od par kilometara od neke HIFA infrastrukture u blizini Doboja.
Srećom pa je famozna petlja već vidljiva na Google Mapsu, tako da se može ustanoviti da u pojasu Matuzića, Makljenovca i Karuša postoji na desetine različitih kompanija, i apsolutno cijelom dužinom magistralne ceste M4 kroz Općinu Doboj Jug, Usora i Tešanj je neprekidna privredna zona koja će se naslanjati na ovu petlju.
Ako bi pričali o petlji Medakovo, da li je moglo bez iste, da li je bilo tu lobija, to sam i lično uvjeren da je pogurano sa neke instance, što se tiče petlje Doboj Jug / Usora, ne može biti logičnija petlja i logičnija lokacija za istu.
Ako iko može nacrtati lokaciju ove potencijalne petlje negdje drugo, ali da ne dođe na ruku HIFA na bilo koji način, bio bih mu jako zahvalan.

-
zippoo87
#5643 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jucer isao do Tuzle...ono sto su ljetos krpili,sve se raspalo,popucalo a kako je bilo minusa,ima i udarnih rupa ono dubine 30 cm,tzv. krateri.
Ponovo je ubjedljivo najgori put u BiH...dionica Gracanica-Tuzla
-
zippoo87
#5644 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Problem Hife,Ahmetlica i svih nasih Rahmana nije sto su uspjeli,razvili se,prosirili,nego sto su i dalje mentalitetom obicni seljoberi i sto iako imaju sve sto se imati moze,nikako da nadodju malo i da pocnu stavljati RADNIKA u fokus i da konacno i radnik nesto hajruje,od svog tog silnog bogatstva raznoraznih Hifica i Ahmetlica.
Kucni prijatelj mi je radio u HIFI i ljudi su obicna seljadija...i gazde i svi ostali koje zaposljavaju u upravu. Jos jedan prijatelj radi isto u Hifi...on je tu par godina sada vec,ali nismo nesto u kontaktu u zadnje vrijeme da ga pitam kakvi su uslovi. Obje ove osobe su visokoobrazovane i sa dugogodisnjim iskustvom .
Vezano za autoput i ove price da je "hifa" urgirala da se autoput dovede tu i tu...ne bih se kladio na to,jer u tom dijelu ima jako puno privrednika i svi su oni udruzeni i vjerovatno su SVI lobirali da dobiju izlaz na autoput. A sa druge strane,ne znam iskreno ni kojim bi drugim dijelom prosao autoput a i da je prosao,cijelo to podrucje gravitira u par km razdaljine,tako da nije sada neki problem je li petlja ovdje ili ondje.
Neki dan sam prosao tamo do Jelaha,vide se radovi...samo onaj kruzni tok 200m ispred HIFA benzinske je katastrofalno odradjen...toliko je uzak,da je ono za zatvora. Ne znam koji je debil ono konstruisao a jos je vece pitanje,koji je debil ono izgradio onako jadno. Kamion jedva prodje kroz taj kruzni,uvijek se stvori kolona tu . Inace po danu,od semafora u Doboju,do tog kruznog toka je svaki dan guzva i ide se mic po mic a razdaljina je nakih par km.
Kucni prijatelj mi je radio u HIFI i ljudi su obicna seljadija...i gazde i svi ostali koje zaposljavaju u upravu. Jos jedan prijatelj radi isto u Hifi...on je tu par godina sada vec,ali nismo nesto u kontaktu u zadnje vrijeme da ga pitam kakvi su uslovi. Obje ove osobe su visokoobrazovane i sa dugogodisnjim iskustvom .
Vezano za autoput i ove price da je "hifa" urgirala da se autoput dovede tu i tu...ne bih se kladio na to,jer u tom dijelu ima jako puno privrednika i svi su oni udruzeni i vjerovatno su SVI lobirali da dobiju izlaz na autoput. A sa druge strane,ne znam iskreno ni kojim bi drugim dijelom prosao autoput a i da je prosao,cijelo to podrucje gravitira u par km razdaljine,tako da nije sada neki problem je li petlja ovdje ili ondje.
Neki dan sam prosao tamo do Jelaha,vide se radovi...samo onaj kruzni tok 200m ispred HIFA benzinske je katastrofalno odradjen...toliko je uzak,da je ono za zatvora. Ne znam koji je debil ono konstruisao a jos je vece pitanje,koji je debil ono izgradio onako jadno. Kamion jedva prodje kroz taj kruzni,uvijek se stvori kolona tu . Inace po danu,od semafora u Doboju,do tog kruznog toka je svaki dan guzva i ide se mic po mic a razdaljina je nakih par km.
-
DebelinJoe
#5645 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moj prvi posao nakon faksa bio je posao komercijaliste za jednu firmu iz Tešnja. Allahu mili pa kakva je to gomila seljobera, cijela firma iz Tešnja, od direktora, preko njegovih nekakvih fol šefova, likovi ko iz onih krajiških skečeva, Pupan Oždrljić.zippoo87 wrote: ↑14/01/2025 22:14 Problem Hife,Ahmetlica i svih nasih Rahmana nije sto su uspjeli,razvili se,prosirili,nego sto su i dalje mentalitetom obicni seljoberi i sto iako imaju sve sto se imati moze,nikako da nadodju malo i da pocnu stavljati RADNIKA u fokus i da konacno i radnik nesto hajruje,od svog tog silnog bogatstva raznoraznih Hifica i Ahmetlica.
- zforumas
#5646 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
I seljober vam projektova Zetru, 2xDebelinJoe wrote: ↑15/01/2025 02:04Moj prvi posao nakon faksa bio je posao komercijaliste za jednu firmu iz Tešnja. Allahu mili pa kakva je to gomila seljobera, cijela firma iz Tešnja, od direktora, preko njegovih nekakvih fol šefova, likovi ko iz onih krajiških skečeva, Pupan Oždrljić.zippoo87 wrote: ↑14/01/2025 22:14 Problem Hife,Ahmetlica i svih nasih Rahmana nije sto su uspjeli,razvili se,prosirili,nego sto su i dalje mentalitetom obicni seljoberi i sto iako imaju sve sto se imati moze,nikako da nadodju malo i da pocnu stavljati RADNIKA u fokus i da konacno i radnik nesto hajruje,od svog tog silnog bogatstva raznoraznih Hifica i Ahmetlica.
- So What!
#5647 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
zippoo87 wrote: ↑14/01/2025 22:14 Problem Hife,Ahmetlica i svih nasih Rahmana nije sto su uspjeli,razvili se,prosirili,nego sto su i dalje mentalitetom obicni seljoberi i sto iako imaju sve sto se imati moze,nikako da nadodju malo i da pocnu stavljati RADNIKA u fokus i da konacno i radnik nesto hajruje,od svog tog silnog bogatstva raznoraznih Hifica i Ahmetlica.
Kao čovjek iz Tešnja, zaista se slažem sa navedenim, kao u dobrom dijelu države, tešanjski privrednici su gomila kauboja, od kojih su neki utrošili neku lovu da školuju djecu, ali će se do mezara pitati za manje više sve u kompaniji.DebelinJoe wrote: ↑15/01/2025 02:04Moj prvi posao nakon faksa bio je posao komercijaliste za jednu firmu iz Tešnja. Allahu mili pa kakva je to gomila seljobera, cijela firma iz Tešnja, od direktora, preko njegovih nekakvih fol šefova, likovi ko iz onih krajiških skečeva, Pupan Oždrljić.
Manje više tako vam je u cijeloj državi, samo nas je kolektivno (vjerujem većinu ovdje) razmazio posao u modernim, kancelarijskim poslovima, zaboravljajući da štafetu ekonomije nose mala i srednja preduzeća iz Gradačca, Živinica, Širokog, Kreševa, Tešnja, Dervente i tu se u 90% slučajeva pita jedan čovjek, koji je najčešće odavno potrošen.
Od tešanjskih menadžera tu se može izdvojiti Izudin Ahmetlić, on je školovan i elokventan čovjek, koji pomalo to pretvara u korporaciju otkako su djeca došla i realno u Tešnju najbolje je plaćao jedno vrijeme školovani kadar. Ipak daleko je to od nivoa na kojem bi takva kompanija trebala da bude, jer oni su odavno trebali otići u modernizaciju posla.
Iza njega je Rusmir Hrvić, također nešto školovaniji i elokventniji menadžer, ali ostali Hrvići su uglavnom seljaci, tako da atmosfera u AS grupaciji je na nivou neke piljare, a ne ozbiljne korporacije i monopoliste nad prehrambenom industrijom u BiH.
Što se tiče HIFA, isto tako imajte na umu da su to odavno podjeljene kompanije, postoji ova Izudinova, Hifa Oil, ona je više vezana za Tešanj, a postoji i ova Hajrudinova, HIFA Petrol, ona je više vezana za Vogošću i Sarajevo, te ove kompanije baš nisu ni u dobrim odnosima.
-
HelaS
#5648 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jbt, pa nije tema o Ahmetlićima i HIFI 
Cijelu noć si pisao posta njima u korist i da ih braniš od nečeg, isto kao da si i sam Ahmetlić
Cijelu noć si pisao posta njima u korist i da ih braniš od nečeg, isto kao da si i sam Ahmetlić
-
Dr Arsla
#5649 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa to je jasno i pticama na grani. Lik je obični bot, plaćenik da ovdje zastupa i brani Sda, EA , Hifu i sve članove zelenog klana i mafije. Kome to nije jasno, naivan je ko francuska sobarica
- So What!
#5650 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
I tu se slažem, teški je offtopic.
Apsolutno mi nije cilj da branim nikoga, samo demantujem neistine.
Cijeli taj kraj je kao i većina FBiH je od te iste FBiH dobio jednu težu karinu kada su investicije u pitanju.
Bukvalno uspio sam pronaći jednu jedinu investiciju ispred nekadašnje Direkcije, a današnjih Cesta FBiH.
Više od pola života, na dijelovima općine ne možeš ništa graditi, ljudima propadali zemljište i placevi, čekajući 20 godina da započne izgradnja autoputa, prve ozbiljne investicije u ovu općinu nakon rata, da bi zaključak bio, ma to je HIFA sebi provukla da bi mogli kamione brže slati okolo.
To ti je ispričala mama inače, koja je iz centra Tešnja. Tebe lično sam gasio više puta po forumu pa samo izmigoljiš odnekle, sa pričom da sam bot, jer ne možeš više podnijeti da fakat nemaš pojma o čemu pričaš u većini slučajeva.