Normalno da živiš u zabludi.
Prelistaj Zakon o doprinosima živ bio, pusti stručnjake sa klixa.
Normalno da živiš u zabludi.
Pa kolika je onda minimalna brutto plata po novoj uredbi?isx wrote: ↑05/01/2025 13:01Normalno sa živiš u zabludi. Prelistaj Zakon o doprinosima živ bio, pusti stručnjake sa klixa.
Nametnuto je tako sto se plata racuna i dogovara u netto umjesto u bruto, a nepismenom narodu zacas podvalit prica kako im drzava otima njihove pare, pa tako se svi doprinosi nazivaju "porez"...
PIO i zdravstvo su rak rana jer je Fadil genijalac umjesto reforme penzionog sistema odlucio da penzije samo prebaci na budzet i tako kupi socijalni mir. Radi toga ti ogroman dio budzeta ide na penzije umjesto na projekte ili evo recimo zdravstvo.Haris.ba wrote: ↑05/01/2025 12:53Pa mogu. Sve moze. Djavo je uvijek samo u detalju.Pandakonda wrote: ↑05/01/2025 12:50 Te stavke u budzetu se mogu raspodjelom drugacije namiriti. Ukines neku drugu javnu potrosnju i prebacis na to. Hoce li to biti stipendije, neke subvencije, rezanje javne uprave itd. nije bitno. Poenta je da ne moze i jare i pare u BiH koja jos nije dostigla taj nivo razvoja
Ta stavka za civilnu zastitu na dosadasnju minimalnu platu je mjesecno po plati oko 3 KM. Isto je i za poplave. Invalidi su oko 5KM. Nezaposleni oko 20KM. Najveci iznos doprinosa je pio i zdravstvo.
Samo što ovaj stručnjak u članku nema pojma o strukturi doprinosa. Ko i šta plaća.
Bruto je tacno 1.744 KM, doprinose i iz plate i na platu placa poslodavac.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:03Pa kolika je onda minimalna brutto plata po novoj uredbi?
Ova uredba svakako nije donesena kroz Zakon, zato i jeste problem, sto je totalno nedoreceno.
Eto vidim da imas interne informacije, pa mozes li detaljnije obrazloziti koliko ce izaci brutto?
Dakle koliko jedan radnik minimalno kosta preduzece nakon sto za njega se uplate svi porezi i doprinosi, eto da budem kristalno jasan s pitanjem?
Ko je ikad radio za stranog klijenta zna da je ovako. Na intervjuu kad se prica o plati uvijek je to bruto plata.
Član 5. i član 10. Zakona o doprinosima. Vidi ko plaća.maha_xy wrote: ↑05/01/2025 13:21Bruto je tacno 1.744 KM, doprinose i iz plate i na platu placa poslodavac.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:03Pa kolika je onda minimalna brutto plata po novoj uredbi?
Ova uredba svakako nije donesena kroz Zakon, zato i jeste problem, sto je totalno nedoreceno.
Eto vidim da imas interne informacije, pa mozes li detaljnije obrazloziti koliko ce izaci brutto?
Dakle koliko jedan radnik minimalno kosta preduzece nakon sto za njega se uplate svi porezi i doprinosi, eto da budem kristalno jasan s pitanjem?
A to je bitno zasto?isx wrote: ↑05/01/2025 13:17Samo što ovaj stručnjak u članku nema pojma o strukturi doprinosa. Ko i šta plaća.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:14Ispade da ce na kraju biti ipak ovako:
https://avaz.ba/vijesti/bih/948916/posl ... je-gdje-je
Ko tebi placa doprinose? I ovo sto padaju na teret poslodavca i ovi na tret fizickog lica?Objasni molim te!isx wrote: ↑05/01/2025 13:24Član 5. i član 10. Zakona o doprinosima. Vidi ko plaća.maha_xy wrote: ↑05/01/2025 13:21Bruto je tacno 1.744 KM, doprinose i iz plate i na platu placa poslodavac.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:03
Pa kolika je onda minimalna brutto plata po novoj uredbi?
Evo ti mala besplatna skola da mozes na nekom drugom mjestu prosipati pamet:Ozimician wrote: ↑05/01/2025 12:54Provjeri.
Sad se vracas iz Njemacke nakon ovog podizanja minimalca?![]()
Mijenja svijest kod radnika da on sam sebi izdvaja iz bruto plaće 31% i uplaćuje u fondove - a poslodavac je samo posrednik u tome.ReymondReddington wrote: ↑05/01/2025 13:28A to je bitno zasto?isx wrote: ↑05/01/2025 13:17Samo što ovaj stručnjak u članku nema pojma o strukturi doprinosa. Ko i šta plaća.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:14
Ispade da ce na kraju biti ipak ovako:
Ovdje svi govorite treba bruto biti plata. Ok ali sta to mijenja.
Je li ovo iznad pogresno? Ako sam dogovorio bruto 1744 i doijem 1000 kakve veze ima jel poreze placa poslodavac ili ja moram otici i platiti.
Valjda je bit da mi se od 1744 uzme 744 marke i da vlada nije spremna da to na bolji nacin regulise jer joj fali para.
Prethodne vlade su spiskale 8 milijardi akciza za autoput a gdje nam je autoput?
Ima itekako veze, vecina ljudi misli da bruku tih para poslodavac uzme sebi i da im ne zeli dati vise od hiljadu. Ovako daj ljudima bruto i kada im drzava dođe da uzme vidjeti ces kako ce se mjenjati stav ko je problem u ovoj prici. Svi ce onda gurati manje poreze i bolji ambijent da imaju vise paraReymondReddington wrote: ↑05/01/2025 13:28A to je bitno zasto?isx wrote: ↑05/01/2025 13:17Samo što ovaj stručnjak u članku nema pojma o strukturi doprinosa. Ko i šta plaća.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:14
Ispade da ce na kraju biti ipak ovako:
Je li ovo iznad pogresno? Ako sam dogovorio bruto 1744 i doijem 1000 kakve veze ima jel poreze placa poslodavac ili ja moram otici i platiti.
Valjda je bit da mi se od 1744 uzme 744 marke i da vlada nije spremna da to na bolji nacin regulise jer joj fali para.
Prethodne vlade su spiskale 8 milijardi akciza za autoput a gdje nam je autoput?
E ova je dosad najjaca.isx wrote: ↑05/01/2025 13:31Mijenja svijest kod radnika da on sam sebi izdvaja iz bruto plaće 31% i uplaćuje u fondove - a poslodavac je samo posrednik u tome.ReymondReddington wrote: ↑05/01/2025 13:28A to je bitno zasto?
Maliciozno interpreriras stvari za doprinose, pokusava ispasti pametan, a znas da kategorije koje padajau i na teret radnika i na teret poslodavca placa poslodavac.isx wrote: ↑05/01/2025 13:31Mijenja svijest kod radnika da on sam sebi izdvaja iz bruto plaće 31% i uplaćuje u fondove - a poslodavac je samo posrednik u tome.ReymondReddington wrote: ↑05/01/2025 13:28A to je bitno zasto?
Prijatelj ima registrovan obrt, radi od kuće za stranca. Stranac mu uplati bruto iznos pa onda on preko obrta uplaćuje svoje obaveze.Trappist wrote: ↑05/01/2025 13:22Ko je ikad radio za stranog klijenta zna da je ovako. Na intervjuu kad se prica o plati uvijek je to bruto plata.Ozimician wrote: ↑05/01/2025 13:14Ispade da ce na kraju biti ipak ovako:
Ko ce gurati ako drzava nece da se odrekne para. Vlada je i sad mogla donijeti odluku da idu manji porezi. Sto nije?Pandakonda wrote: ↑05/01/2025 13:32Ima itekako veze, vecina ljudi misli da bruku tih para poslodavac uzme sebi i da im ne zeli dati vise od hiljadu. Ovako daj ljudima bruto i kada im drzava dođe da uzme vidjeti ces kako ce se mjenjati stav ko je problem u ovoj prici. Svi ce onda gurati manje poreze i bolji ambijent da imaju vise paraReymondReddington wrote: ↑05/01/2025 13:28A to je bitno zasto?
Prije mi je neko drugi to radio za mene. Sad em sto moram dati te pare nego moram i sam otici uplacivati po bankama.isx wrote: ↑05/01/2025 13:31Mijenja svijest kod radnika da on sam sebi izdvaja iz bruto plaće 31% i uplaćuje u fondove - a poslodavac je samo posrednik u tome.ReymondReddington wrote: ↑05/01/2025 13:28A to je bitno zasto?