Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
sarajevsko_pivo
#4176 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ni od Eurowingsa za Berlin nema još uvijek ništa.
- drndalo
#4177 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma i nije bas problem. Prvo morate paziti koju vizu trazite, ima pun kufer raznih, em sto razlicito kostaju, ali ako nisi dobru odabrao, dzaba krecis, a i skupo.liyf wrote: ↑29/12/2024 01:21Jel ti zahmet da napišeš samo kako i šta si morao priložiti za nju? Kontao sa dvojicom jarana otići, imam nekih prijatelja tamo, ali vidjeh da je vizu teško dobiti drama. Kakav je bio proces?
Prvo vidis sta ti sve od dokumenata treba, pa da skupis. Pa sve sto imadnes ces trebati skenirati i u razlicitim stadijima ispunjavanja online prijave uraditi upload na server. Tih koraka ima dosta, i racunaj komotno cijeli radni dan da ces se zezati time. Sve krace je moguce, ali ne puno. Mozda 2 sata krace od cijelog dana zjbncje. Tako da oni online imaju sve sto im treba da odluce o tvom slucaju do momenta dok tvoj pasos ne stigne DHLom u Ambasadu na viziranje. Racunajte i da zbog drugih putovanja, barem 14 dana (od dana predaje pasosa u agenciji) moras biti siguran da ti pasos nece trebati za neko drugo putovanje, jer ga neces imati fizicki kod sebe.
Traze dokaze o zaposlenju, parama na racunu, mislim i nekretninama ovdje ako imate, avio karti, prijateljima tamo ako ides kod njih, o smjestaju tamo ako ces rezervisati smjestaj, o povratnoj karti, i tako. Sve stvari koje im logicno i trebaju da daju/ne daju vizu.
I kada dobijete vizu, oprez, to jos nije garancija da vas Imigracioni oficir na aerodromu nece vratiti ako ne bude zadovoljan odgovorima. Pita isto logicne stvari, gdje ides, kod koga, zasto, sta si planirao obici, traze policijski nekonzistentne price, tipa jedno si pisao, drugo kazes, ne znas kod koga ides, nasalis se da ces ostati, itd...
Dodatni savjet, od kada su izasli iz EU, guzva na ulascima putnika iz EU letova je povelika, tolika da je nama bilo brze proci kroz kontrolu na "other passports" salteru, nego na EU, jer je vecina putnika morala tamo. U tom momentu na "Other" salteru 4 osobe. Na EU 176...
-
tuitamo
#4178 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Da. Objavili su ljetni plan tako da je ova najava bila preuranjena izgleda.
- liyf
#4179 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
A recimo, student, ima na računu taman novca za putovanje (i nekih 500-700KM više), kolike su šanse? Imam možda 6-7 osoba koje su državljani UK i žive u Londonu, pa bi ih mogao staviti da ih posjećujem, ali opet me demotiviše te nekretnine, prihodi, novac. Je li to baš presudna stavka?drndalo wrote: ↑29/12/2024 17:00Ma i nije bas problem. Prvo morate paziti koju vizu trazite, ima pun kufer raznih, em sto razlicito kostaju, ali ako nisi dobru odabrao, dzaba krecis, a i skupo.
Prvo vidis sta ti sve od dokumenata treba, pa da skupis. Pa sve sto imadnes ces trebati skenirati i u razlicitim stadijima ispunjavanja online prijave uraditi upload na server. Tih koraka ima dosta, i racunaj komotno cijeli radni dan da ces se zezati time. Sve krace je moguce, ali ne puno. Mozda 2 sata krace od cijelog dana zjbncje. Tako da oni online imaju sve sto im treba da odluce o tvom slucaju do momenta dok tvoj pasos ne stigne DHLom u Ambasadu na viziranje. Racunajte i da zbog drugih putovanja, barem 14 dana (od dana predaje pasosa u agenciji) moras biti siguran da ti pasos nece trebati za neko drugo putovanje, jer ga neces imati fizicki kod sebe.
Traze dokaze o zaposlenju, parama na racunu, mislim i nekretninama ovdje ako imate, avio karti, prijateljima tamo ako ides kod njih, o smjestaju tamo ako ces rezervisati smjestaj, o povratnoj karti, i tako. Sve stvari koje im logicno i trebaju da daju/ne daju vizu.
I kada dobijete vizu, oprez, to jos nije garancija da vas Imigracioni oficir na aerodromu nece vratiti ako ne bude zadovoljan odgovorima. Pita isto logicne stvari, gdje ides, kod koga, zasto, sta si planirao obici, traze policijski nekonzistentne price, tipa jedno si pisao, drugo kazes, ne znas kod koga ides, nasalis se da ces ostati, itd...
Dodatni savjet, od kada su izasli iz EU, guzva na ulascima putnika iz EU letova je povelika, tolika da je nama bilo brze proci kroz kontrolu na "other passports" salteru, nego na EU, jer je vecina putnika morala tamo. U tom momentu na "Other" salteru 4 osobe. Na EU 176...
- drndalo
#4180 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Tesko je to reci, u principu trebas imati jak razlog da ces se vratiti vamo. Porodica, visa godina fakulteta, povratna karta, vise para na potvrdi od banke moze samo pomoci (prebaci od nekoga ranije), stipendija,itd.
Ne znam ti nista konkretnije rec na zalost.Pokusaj se kod tih poznatih raspitati da li imaju iskustva drugih sa putovanjima tamo kod njih.
Ne znam ti nista konkretnije rec na zalost.Pokusaj se kod tih poznatih raspitati da li imaju iskustva drugih sa putovanjima tamo kod njih.
-
akcija007
#4181 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jedna od tih 6-7 osoba s UK drzavljanstvom koji zive u Londonu ti treba poslati garantno pismo ovkereno kod njihovog notara u kojem ce napisati da garantuje za tebe za vrijeme tvog boravka u UK , da ces biti smjesten kod njega/nje, dokazi o njenom/njegovom imovinskom stanju i sl....
- liyf
#4182 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Haj hvala puno. Valjda bude nešto od toga, baš mi je privlačna zemlja a šteta što je rigorozan proces.drndalo wrote: ↑29/12/2024 18:26 Tesko je to reci, u principu trebas imati jak razlog da ces se vratiti vamo. Porodica, visa godina fakulteta, povratna karta, vise para na potvrdi od banke moze samo pomoci (prebaci od nekoga ranije), stipendija,itd.
Zahvaljuljem. Je li bolje ako ih ima više ili je jedna dovoljna?akcija007 wrote: ↑29/12/2024 20:04 Jedna od tih 6-7 osoba s UK drzavljanstvom koji zive u Londonu ti treba poslati garantno pismo ovkereno kod njihovog notara u kojem ce napisati da garantuje za tebe za vrijeme tvog boravka u UK , da ces biti smjesten kod njega/nje, dokazi o njenom/njegovom imovinskom stanju i sl....
-
akcija007
#4183 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ludthansa pojacava frekfenciju Frankfurt Sarajevo Frankfurt od ljetnog reda letenja.
Svaki dan X 2 leta osim. Etvrtkom kada je samo 1X
Austrian se veceras vratio nazad u Bec
Ovi Ryanair letovi su toliko nepouzdani, sta je bilo s forumasem koji je prije par sedmica pitao sta ce biti s letom za Bergamo na 27.12 i otkazan je bio i u petak i jucer vanredno i danas
Ovi Ryanair letovi su toliko nepouzdani, sta je bilo s forumasem koji je prije par sedmica pitao sta ce biti s letom za Bergamo na 27.12 i otkazan je bio i u petak i jucer vanredno i danas
-
Gli invincibili
#4184 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Na osnovu čega to zaključuješ, neka vijest? Znači ništa od Berlina?
-
daario naharis
#4185 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
28.12 navecer nas prevezli u Zadar, a let je bio jucer u 14 sata. Vidim ni jucer nije sletio.akcija007 wrote: ↑29/12/2024 23:58 Ludthansa pojacava frekfenciju Frankfurt Sarajevo Frankfurt od ljetnog reda letenja.
Vracam se 5.1 ali evo razmisljam o nekim alternativama.
Hvala na pitanju!
- ElRe
#4186 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Danas i sutra će biti šou. Problem će biti i sa putnicima koji moraju ostati u Sarajevu, jer hoteli više nemaju slobodnih soba.
-
akcija007
#4187 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
@daario naharis jeste spavali u Zadru s subote na nedjelju na trosak Ryanair ili je to bilo bez jocenja ?
Za alternativu u povratku nemam pojma sta je . I kako ce biti na dan 03 01 . Cim sam vidio da je otkazan Bergamo sjetio sam se tebe ali nisam znao nick ne da te tagujem
Za alternativu u povratku nemam pojma sta je . I kako ce biti na dan 03 01 . Cim sam vidio da je otkazan Bergamo sjetio sam se tebe ali nisam znao nick ne da te tagujem
-
daario naharis
#4188 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nocenje u Zadru, dosli oko 00:00 a let bio u 14 sati u nedjelju. Sa nama jos i ekipa iz Brisela, ona je otisla ujutro oko 8, pa se avion vratio iz Brisela u Zadar te smo tako krenuli za Bergamo.akcija007 wrote: ↑30/12/2024 22:04 @daario naharis jeste spavali u Zadru s subote na nedjelju na trosak Ryanair ili je to bilo bez jocenja ?
Vracam se 5.1 pa cemo vidjeti situaciju, vidim ni jucer nije sletio u SA tj napravi jedan krug i odmah u BL.
Sta god samo da prodje sve ok.
Cujemo se
- srce_ruke_lopata
#4189 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Koliko je pouzdan Austrian? Imam let 10-og januara iz Sarajeva za Beč koji mi je jako važan, valjda će se ova maglurina malo razbiti..
-
akcija007
#4190 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Popodnevni se rijetko otkazuje. Jednom je prosle sedmice bio preusmjeren u Beograd
Vecernji zavisi sve od vidljivosti preksinoc je doletio i na finalnom prilazu se vratio nazad u Bec. Ako ne sleti navecer , otkazuje se jutarnji
Sta ce biti 10.01 niko ne moze znati u ovom trenutku
Vecernji zavisi sve od vidljivosti preksinoc je doletio i na finalnom prilazu se vratio nazad u Bec. Ako ne sleti navecer , otkazuje se jutarnji
Sta ce biti 10.01 niko ne moze znati u ovom trenutku
-
RJ57
#4191 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
jutarnji avion spava na butmiru, dakle ako sleti naveče znaš da letiš. ako ne sjedaš u auto i voziš 
-
akcija007
#4192 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ekipaaa, seetna Nova 2025 godina sve najbolje u zdravlju i punooo putovanja a sto manje otkazanih letova
Magla pravi ogromne poremecaje s letovima plus smjestajni kapaciteti za ove putnike koji su se u Sarajevu zaglavili.
Nadati se da ce se stabilizovati uskoro .
Magla pravi ogromne poremecaje s letovima plus smjestajni kapaciteti za ove putnike koji su se u Sarajevu zaglavili.
Nadati se da ce se stabilizovati uskoro .
- beco
#4193 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Je li kod nas (SJJ) ima betonski zid na kraju piste ili je Hifa terminal?
Ne znam šta je gora opcija
https://youtu.be/1vjMRCG7Mjg?si=cs-zy3VYjvBZn5JP
-
k4mi
#4194 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hifa terminal nije, a ako me pamcenje dobro sluzi nema ni betonski zidbeco wrote: ↑02/01/2025 00:07 Je li kod nas (SJJ) ima betonski zid na kraju piste ili je Hifa terminal?
- mayab
#4195 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nema zida , ima mrežasta ograda , ima i dobar komad livade gdje se upravo produžava pista , a onda su dalje sve uglavnom privatne kuće
- liyf
#4196 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
avion nije udario u betonski zid, nego u konstrukciju IL sistema. Kod nas je ILS napravljen ispravno, tako da nema brigebeco wrote: ↑02/01/2025 00:07 Je li kod nas (SJJ) ima betonski zid na kraju piste ili je Hifa terminal?
Na Južnokorejskom aerodromu ILS konstrukcija stoji na betonskoj ploči što nije dozvoljeno po propisima. Trebala je stajati bez te betonske ploče upravo iz razloga udara aviona. Ta konstrukcija bi djelovala kao mreža i automatski po udaru bi se savila i pala na avion, bez štete avionu. A taj beton je uradio upravo suprotno, i umjesto štete po konstrukciju, nanio je štetu avionu.
Kod njih to izgleda ovako:

A kod nas ovako:

-
akcija007
#4197 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Boing 737 od Ryanair izgleda nije za naseg aerodroma. Trenutno, iz Geteborga preusmjeren u Dubrovnik
- mokra_carapa
#4198 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Cini mi se Ryanair najbolje izbjegavati u zimskom periodu. Danas svi sletili osim njih. U srijedu jedini nisu mogli sletiti, svi ostali slijetali bez problema. I bolje da ne slijece ako nije siguran nego na silu pa belaj.
Da li neko zna zasto je to tako? Je li iskustvo pilota jli oprema problem (pored magle)?
Da li neko zna zasto je to tako? Je li iskustvo pilota jli oprema problem (pored magle)?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#4199 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pravila kompanije.. kao i sto neki imaju climb restriction, max cruise altitude i sl. "cudne" stvari. Oni mozda imaju drugacije pravilo kompanije o min. decision height kad vide pistu ili nemokra_carapa wrote: ↑04/01/2025 20:02 Da li neko zna zasto je to tako? Je li iskustvo pilota jli oprema problem (pored magle)?
-
akcija007
#4200 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sada iz Bologne za Sarajevo prazan Ryanair avion nema ni putnika ni prtljage i opet nije mogao iz prve da sleti
Ne znam postaviti sliku
Ne znam postaviti sliku