INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vjeshalica

#21701 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

bumerangss wrote: 02/01/2025 18:24
Pa sto mu dajete da mahne te dvije plate
Svi kukaju na korupciju u zdravstu a kad dođu do operacionog stola onda sami guraju kovertu u đep hirurgu i necekajuci da im zatraži :-)
Daju oni kojima uskracuje uslugu,krevet,termin itd. Reketasenje na djelu a ti kazes "sto mu dajete". Sujeta je prvi problem, drugi je sto ne znate raditi i trece sto je guzica zinula ko kamion. ;)
Kako ono vole reci, "para se uzima dok je suza u oku" kompleks boga...ti nemas ni pojma sta je plata sustinski.
intro

#21702 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by intro »

banjaluka078 wrote: 02/01/2025 20:52 Kukalo se tako po BL proteklih godina kad su dizali minimalci i mijenjali zakoni o doprinosima, pa niko ne zatvori biznis. Frizeraji i slične radnje digli cijene i to je otprilike to.

Velike gazde možda imaju malo manje love za sebe, ali ne vidim da voze slabija vozila. Trivić-Manja je sebi svakako navukao dovoljno Nepalaca da domaći više ne moraju raditi kod njega, kao i njegova raja tog kalibra.

Btw. to oko mijenjanja poslova...prije će ovdje i Nepalac promijeniti posao na bolje, nego neko od nas manjina. Drži šta imaš i to ti je.
A šta je sa manjim mjestima, nije BL čitav entitet? Bilo je prošle godine vijesti o zatvaranju fabrika u Prnjavoru, Prijedoru...

To je isti stav kao u Sarajevu kad kažu ima narod u ovoj državi para, voze se bijesna auta, ljetuje se, kupuju stanovi i ko god radi za minimalac ili laže ili je totalno nesposoban, samo treba da da otkaz i predje u drugu firmu gdje čekaju sa ugovorom.
Život i standard u velikom gradu daje iskrivljenu sliku da nam neke zemlje EU mogu da pozavide a pola države je na nivou Bangladeša. Postoji ogroman jaz u ovom društvu.
banjaluka078

#21703 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by banjaluka078 »

intro wrote: 02/01/2025 21:41 A šta je sa manjim mjestima, nije BL čitav entitet? Bilo je prošle godine vijesti o zatvaranju fabrika u Prnjavoru, Prijedoru...
Znam za neke manje fabrike koje su zatvorene zato što su muljale s nekim poticajima za zapošljavanje s biroa, neka lova od Vlade je bila u pitanju, ne sjećam se detalja.
Bilo je zaista i zatvaranja zbog ekonomske neisplativosti, stranci mislili da mogu zaposliti roblje koje će biti sretno samo da može doći na posao, pa im nije odgovaralo da potroše više od planiranog.
Isto tako imaš fabrike obuće u okolni Banjaluke koje zapošljavaju ljude iz BL i šalju autobus po njih i plaćaju bolje od lokalne Beme.
drag_gost

#21704 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by drag_gost »

Hakiz wrote: 02/01/2025 18:05
drag_gost wrote: 02/01/2025 17:54
Hakiz wrote: 02/01/2025 17:27

Ti se usavršavaš zbog sebe ili zbog toga da možeš reći da ti plata mora biti veća nego onome koji se nije usavršavao? Radiš posao za koji to usavršavanje treba iz istog razloga ili zbog toga što imaš želju i potrebu da radiš takav posao, usrećuje te rad komplikovanog posla umjesto jednostavnog bez obzira na visinu zarade? Ne možeš gledati samo sebe i ne porediti se sa drugima, biti zadovoljan sa onim šta imaš i šta si postigao, pa makar to značilo da onaj koji je proveo manje vremena u usavršavanju i ima jednostavniji posao zarađuje skoro kao ti?

Samo u poređenju je smisao, ne u zadovoljstvu samim sobom?

Trebalo bi to značiti da Linus Tornvalds naprosto mora imati problem ako neki klinac zarađuje na igrici za mobitel više od njega iako je puno komplikovanije napraviti novi OS, kernel, nego korištenjem raznih alata "slaganjem kockica" i bez znanja "pravog" programiranja, pravog znanja kako softverom kontrolisati hardver, napraviti igricu?
Mali offtopic, izvinjavam se. Linus je open-source-ovao svoj kernel jer jednostavno nije zelio profit. Da nije, ne bi bio to sto je danas - simbol za open-source unix sistem. :) Svakako se kasnije obogatio. Taj "klinac" u ogromnoj vecini iskljucivo ganja profit. Ali, da, slazem se sa poentom.
I to je ono šta ga od onog klinca koji je ostao anoniman razlikuje, šta mu je nagrada. Ponos učinjenim i mjesto u istoriji. Ne novac :wink:

Malo ja i karikiram, ali samo da bih pojačao poruku :lol:

Doduše, sa druge strane imamo i ovo šta ruši sve šta sam napisao:

Image

:mrgreen:
Bez Woza ne bi bilo ni Jobsa, mada kada sam Wozu to rekao 2017. godine u Sant Petersburgu, odgovorio mi je da bez Stiva ne bi ni njega bilo, jer je ovaj bio vizionar u smislu prodaje ideja. Linus je imao problem i rijesio ga je, i to inzinjeri rade. Ovaj "klinac" sanja da bude Jobs, a ne Woz.

Odoh predaleko, mogu do prekosutra, sorry jos jednom.
Quaresma

#21705 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Quaresma »

Naslovnica wrote: 02/01/2025 14:53
Rade pametno, ne otvaraju granap na svakom ćošku, idu sa relativno manjom maržom ali na količinu, drugačiji asortiman itd.
Kod mene u B-fazi 3 Konzuma (2 Konzuma i 1 Mercator) u krugu od 100m max.
Pa kako to može biti ekonomski isplativo?
Asortiman isti kao i kada su otvorili prije 25 ili već koliko godina.
Narod se zasitio Konzumovih proizvoda i marki (koje guraju), želi nešto novo, drugačije.
moglo je nekad

kod mene u vojnickom do prije nekoliko godina bila 3 konzuma. jednu poslovnicu je preuzeo mercator. nije dugo radila pa se zatvorila, sad su tu neku pekaru otvorili. trenutno u krugu od nekih 50ak metara postoje 3 pekare.

drugi konzum je takodjer zatvoren, vidim naljepnice vec neko vrijeme neka bp prodavnica, valjda bi se nekad u skorije vrijeme trebala da otvori.
na kraju ostao samo jedan konzum.
Naslovnica

#21706 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Quaresma wrote: 02/01/2025 22:07
Rade pametno, ne otvaraju granap na svakom ćošku, idu sa relativno manjom maržom ali na količinu, drugačiji asortiman itd.
Narod se zasitio Konzumovih proizvoda i marki (koje guraju), želi nešto novo, drugačije.
moglo je nekad

kod mene u vojnickom do prije nekoliko godina bila 3 konzuma. jednu poslovnicu je preuzeo mercator. nije dugo radila pa se zatvorila, sad su tu neku pekaru otvorili. trenutno u krugu od nekih 50ak metara postoje 3 pekare.

drugi konzum je takodjer zatvoren, vidim naljepnice vec neko vrijeme neka bp prodavnica, valjda bi se nekad u skorije vrijeme trebala da otvori.
Ovi u B-fazi rade godinama, bez konkurencije.
Sutra da Bimgo otvori nešto mislim da bi se 2 Konzuma zatvorila za 7 dana a treći do kraja godine.
Što se pekara tiče, pola toga je pranje narko para.
Grb1

#21707 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Grb1 »

Naslovnica wrote: 02/01/2025 22:12
moglo je nekad

Sutra da Bimgo otvori nešto mislim da bi se 2 Konzuma zatvorila za 7 dana a treći do kraja godine.
Spill the tea ...koje su to pekare ?
Naslovnica

#21708 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Grb1 wrote: 02/01/2025 22:19
Naslovnica wrote: 02/01/2025 22:12

moglo je nekad

Spill the tea ...koje su to pekare ?
:lol:
One što prodaju kifle i bureke
Rizvan

#21709 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rizvan »

moglo je nekad

Nije to nikakva nova prodavnica, to je stari dp logo koji je uskrsnuo nakon desetak godina provedenih ispod konzumovih panoa. :lol:
Naslovnica

#21710 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Rizvan wrote: 02/01/2025 22:39
moglo je nekad

Nije to nikakva nova prodavnica, to je stari dp logo koji je uskrsnuo nakon desetak godina provedenih ispod konzumovih panoa. :lol:
Drvopromet
Isner

#21711 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

zippoo87 wrote: 02/01/2025 20:19
Isner wrote: 02/01/2025 19:50
zippoo87 wrote: 02/01/2025 19:45
Obidji ti malo Bosnu i Hercegovinu...nije BiH Sarajevo.
Ja sam milion puta pisao ovdje o ovim temama ,o poslodavcima,o odnosima poslodavaca,o uslovima i platama...u manjim sredinama ili je stanje ocajno ili vlada monopol na plate. Sjedu i dogovore se koliku ce svi max platu davati i tebi nista ne znaci sto od Rahmana predjes kod Muje,kada je ista plata,isti uslovi. Ovo je slucaj u gradovima Gracanica,Tesanj,Gradacac...sto ja licno znam a vjerovatno ima jos gradova.
I nikog ne zanima koliko "ti vrijedis i znas",jer se oni ne takmice u tome,nego se takmice u nizine plate...najbolji radnik je onaj koji prihvati njihovu ponudjenu platu,bez ikakvog pogovora.
Šta si po struci i koliko godina staža imaš?
Na prvo ti nemam potrebu odgovarati ali evo,cisto informativno,imam dva zvanja,dvije diplome...tacnije tri ali jedna nije prolazna na trzistu rada :D
A drugo pitanje...uplacenog staza imam oko 10 godina a radno aktivan sam oko 15 godina.
Imas li jos nekih licnih pitanja ?
I ja sam radnik kao i ti, nemam namjeru provocirati, cisto razgovor kao što dvojica radnika razgovaraju dok jedu sendvic na nekoj paleti, u pauzi..

Ako imaš dvije diplome a nemaš posla/nisi zadovoljan uslovima ni izgrađen status, da se ne ljutis, onda je buraz nešto do tebe.. Jedino ako po struci nisi nastavnik marksizma il socijalni radnik, onda te razumjem al cijenim da si mlađi, nisi taj fax..

A to, mala sredina, svi smo mi iz male sredine.. Znam ljude koji su iz Maglaja došli u Sarajevo, napravili ozbiljan biznis i uzeli ozbiljne pare.. Ne mora se raditi tamo gdje se rodi.. Ako neko misli da je u Sarajevu sve lako po pitanju posla, bujrum, pare su njegove, ja mu želim prvi milion za godinu dana...
zippoo87

#21712 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Isner wrote: 02/01/2025 23:25
zippoo87 wrote: 02/01/2025 20:19
Isner wrote: 02/01/2025 19:50

Šta si po struci i koliko godina staža imaš?
Na prvo ti nemam potrebu odgovarati ali evo,cisto informativno,imam dva zvanja,dvije diplome...tacnije tri ali jedna nije prolazna na trzistu rada :D
A drugo pitanje...uplacenog staza imam oko 10 godina a radno aktivan sam oko 15 godina.
Imas li jos nekih licnih pitanja ?
I ja sam radnik kao i ti, nemam namjeru provocirati, cisto razgovor kao što dvojica radnika razgovaraju dok jedu sendvic na nekoj paleti, u pauzi..

Ako imaš dvije diplome a nemaš posla/nisi zadovoljan uslovima ni izgrađen status, da se ne ljutis, onda je buraz nešto do tebe.. Jedino ako po struci nisi nastavnik marksizma il socijalni radnik, onda te razumjem al cijenim da si mlađi, nisi taj fax..

A to, mala sredina, svi smo mi iz male sredine.. Znam ljude koji su iz Maglaja došli u Sarajevo, napravili ozbiljan biznis i uzeli ozbiljne pare.. Ne mora se raditi tamo gdje se rodi.. Ako neko misli da je u Sarajevu sve lako po pitanju posla, bujrum, pare su njegove, ja mu želim prvi milion za godinu dana...
Ja nigdje nisam rekao da ne radim i da ne zaradjujem. To si ti izvukao neki svoj zakljucak,koji je netacan.
Ali uslovima jesam bio nezadovoljan u svakoj firmi u kojoj sam radio,jer su uslovi kurcevi. Nisam ja sada utopista,da hocu uslove kao radnik u Shenzenu ili u Silicijskoj dolini...nego jednostavno,radis sa starim i neadekvatnim alatima,radis bez ikakve zastite i opreme,radis sa ljudima koji su nespretni i koji te mogu povrijediti na poslu,jer nemaju mozga,samo bacaju nesto. Onda uslovi plate,slobodnih dana,postivanja minimum zakona,zakidanja i mene i drzave na plati uplatom minimalca,onda sve te firme nemaju nikakvu hijerarhiju...nego je "kako gazda kaze".
Jednom smo bukvalno presipali iz supljeg u prazno danima...prebacivali kladice drva sa jedne kamare na drugu,fol razabirali nesto a nidji veze...dodje gazda i kaze,de ovo sada razaberite...mi razaberemo,on kaze nije to dobro,pa prebacis ponovo to sve na drugu kamaru :D :D
Mislim,bolio me K,placen sam bio ali ono,vidis ti da ni on nema pojma sta da ti zada da radis,nego eto cisto da nesto radis,"jer te placa" i "njegova je zadnja" :D
Ne mogu ja vise psihicki da gledam te debile neuke kako se kurce i kako se sile preko radnika...ja odmah puknem i istresem se. Sreca je pa nisam u prilici da moram bilo koga trpiti ,mogu ne raditi godinu dana,nece mi nista faliti a mogu raditi po 14 sati dnevno,ako imam interesa i zarade.
Ja ovdje sto pisem po forumu,pisem jer se zalazem za popravljanje stanja radnika a ne da je meni licno nesto lose ili da kukam.
Pisem objektivno i iz iskustva i nista ne laze,za razliku od mnogih ovdje,koji lazu i izmisljaju stvari.
Ja imam taj luksuz da uvijek mogu govoriti istinu a ne moze mi niko nista da me usutka.
Isner

#21713 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

banjaluka078 wrote: 02/01/2025 20:52 Kukalo se tako po BL proteklih godina kad su dizali minimalci i mijenjali zakoni o doprinosima, pa niko ne zatvori biznis. Frizeraji i slične radnje digli cijene i to je otprilike to.

Velike gazde možda imaju malo manje love za sebe, ali ne vidim da voze slabija vozila. Trivić-Manja je sebi svakako navukao dovoljno Nepalaca da domaći više ne moraju raditi kod njega, kao i njegova raja tog kalibra.

Btw. to oko mijenjanja poslova...prije će ovdje i Nepalac promijeniti posao na bolje, nego neko od nas manjina. Drži šta imaš i to ti je.
I u Vogošći u MBA pekari i njihovoj "Slatko i slano" podružnici su doveli radnike iz Pakistana, Bangladeša i Šri lanke koji rade u proizvodnji.. Radi se o jednoj od najvecih pekara u Kantonu Sarajevo koja je na tenderima najuspješnija i rade užine i obroke za skoro sve škole i kantine u kantonu...
Quaresma

#21714 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Quaresma »

Rizvan wrote: 02/01/2025 22:39

Nisam to znal. Izgleda da im je bilo mrsko skidati stare najljepnice.

Znaci sad je onaj prostor prazan.
VladaFBiH

#21715 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Isaiah4110 wrote: 31/12/2024 21:22 Sad ce nova poskupljenja uz izvrstan izgovor da se ne moze poslovati/prodavati radi vecih rashoda...na kraju ce poslodavci nesto dogovoriti sa svojim radnicima ukoliko radnici budu voljni, npr ako je radnik imao 800, poslodavac mu uplati 1000, radnik mu vrati 100 KM :D ali problem za poslodavca je sto ce vise izdvajati drzavi...nije im ih zao uopste, ali kad shvatim da novac ide politicarima, strankama i uhljebima, nekako bih volio da i poslodavci bolje prodju...nemoguce kad je drzava usisivac...a ne znam kako ce sitni privatnici moci sve ispostovati, mada onaj ko ima 2-3 uposlena, moze malo smanjiti svoje apetite i pohlepu i ispostovati uposlenike i rijeseno...ionako su godinama uzivali preko ledja radnika...

Mama voli milka keks choc i choc i jucer prosetam, u konzumu 4,5 KM, a znam da sam ga vidjao i po 3 KM i na kraju u bingu 2,6 na akciji, a redovna cijena 3,5 KM...mlijecna milka zatrebala za kolac, 3,6 KM 80g, nadjem u nekoj maloj prodavnici za 1,55...da sad ne govorim da je nemoguce naci onu od 100g...10-15 minuta setnje i par razlicitih prodavnica drasticne razlike u cijenama...
stare zalihe Milke - Milka je poskupila cca 40%
VladaFBiH

#21716 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 01/01/2025 13:08 Ja da sam vlast,tako bi jako nagazio pekare,da bi svaki dan imali posjete inspekcija.
Bukvalno nijedna pekara kod nas ne izdaje racun ...ne znam kako izgleda fisklani iz pekare.
I pisao bi kazne dok ih se pola ne bi zatvorilo a onih pola sto ostane,bi postovali zakone.
Ionako su im proizvodi katastrofa...burek 3,5-4 KM,nema u njemu 15 grama mesa ,samo oni jadni okorci a jufka debela pola centa. Zgadi ti se zivot. Pa ebeni mali jogurt naplacuju 1-1,5 KM u pekarama...treba ti 6 KM da pojedes neki gadljivi burek sa jogurtom sada.
Pohlepa nema granicu,kada im gujica zine,to je nezasito.
ne izdaje ali ako im tražiš daju ga - kod mene su naučili da mi moraju dati kad dođem :D
VladaFBiH

#21717 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Ironmen wrote: 02/01/2025 10:28 Sirotinja nije ni primila prvu minimalnu platu cijene u apotekama luduju Bronhostop djeciji sirup za kasalj sa 13,5 km na 18,5 km... . :bih:

Image
čemu računi iz 2020.godine :D

Buduće odluke o povećanju plata uticale na cijene iz prošlosti :D
Last edited by VladaFBiH on 03/01/2025 08:45, edited 1 time in total.
Ironmen

#21718 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Spoiler
Show
VladaFBiH wrote: 03/01/2025 08:26
Ironmen wrote: 02/01/2025 10:28 Sirotinja nije ni primila prvu minimalnu platu cijene u apotekama luduju Bronhostop djeciji sirup za kasalj sa 13,5 km na 18,5 km... . :bih:

Image
Izvinuo sam se odma cim sam uocio gresku Vlado FBIH, nasjeo sam na propagandu opozicije koja unosi razdor i smutnju medju pucanstvo kriv sam priznajem, evo jos jednom javno izvinjenje.
VladaFBiH

#21719 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Ironmen wrote: 03/01/2025 08:43
Spoiler
Show
VladaFBiH wrote: 03/01/2025 08:26

Image
Izvinuo sam se odma cim sam uocio gresku Vlado FBIH, nasjeo sam na propagandu opozicije koja unosi razdor i smutnju medju pucanstvo kriv sam priznajem, evo jos jednom javno izvinjenje.
:) nisam par dana čitao forum pa sam tek kasnije naletio da si i sam skontao grešku :) problem kada redom ideš i odgovaraš na postove a već je neko to uradio
Trappist

#21721 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

joj litar balansa 2.3km, ljepota :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21722 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

čudo ne brišu te stare linkove haha

al tad je teže bilo zaradit te pare

faktički smo na istom sada...duplo veća plaća od 2007 ali duplo veće cijene
:mrgreen:
zippoo87

#21723 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Sto znaci,da nam se standard nije popravio od 2007. godine.

A poslodavci prvi kada je kukanje u pitanju 🤣
dječak sa šibicama

#21724 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

U Konzumu je sve poskupilo, cijeli dan mijenjaju cijene, nisu dana cekali.

Jogurt po pola marke i vise, kokakola poskupila, Megle puter je sada 9,15 km, sve salame one Perutnina preko 5 km 350 grama, Poli je vec 7 km, to sam zapamtio a cijene ce mijenjati i dalje.

Bravo Nerko.

Botine su zasluzile bonus neki, sad je vec vrijeme za presaltavanje na "mora mlijeko biti 5 maraka, tako se jaca drzava ha ja bolan"
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21725 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 03/01/2025 14:25 U Konzumu je sve poskupilo, cijeli dan mijenjaju cijene, nisu dana cekali.

Jogurt po pola marke i vise, kokakola poskupila, Megle puter je sada 9,15 km, sve salame one Perutnina preko 5 km 350 grama, Poli je vec 7 km, to sam zapamtio a cijene ce mijenjati i dalje.

Bravo Nerko.

Botine su zasluzile bonus neki, sad je vec vrijeme za presaltavanje na "mora mlijeko biti 5 maraka, tako se jaca drzava ha ja bolan"
Kod njih ce najvise cijene i ici gore, jer su imali najmanje plate.
Post Reply